به گزارش گروه بین الملل باشگاه خبرنگاران جوان، یک مقام دیپلماتیک اروپایی ایران را به آغاز ساز و کاری در «برجام» که به «مکانیسم ماشه» شهرت یافته و به بازاعمال تحریمهای بینالمللی علیه ایران منجر خواهد شد تهدید کرد.
بر این اساس، این مقام اروپایی که نخواست نامش فاش شود در مصاحبه با خبرگزاری آسوشیتدپرس تصریح کرد گفتوگوهایی در تمامی سطوح با ایران در جریان است.
او گفت در صورتی که هیچ چیز تغییر نکند، کشورهای اروپایی ممکن است به مکانیسم تعبیهشده در برجام برای حل و فصل اختلافات متوسل شوند که این اقدام در نهایت میتواند به بازاعمال تحریمها علیه تهران منجر شود.
اشاره این مقام اروپایی به بندهای ۳۶ و ۳۷ در برجام است که در آنها ساز و کارهای حل و فصل اختلاف میان طرفهای توافق، در صورت بروز مناقشه مفصلاً شرح داده شدهاند. طبق این دو بند، در صورتی که کشورهای اروپایی ایران را به عدم پایبندی به توافق هستهای متهم کنند و تصمیم بگیرند مسئله را به کمیسیون مشترک برجام ارجاع دهند، ایران به عنوان طرف متشاکی ۳۰ روز فرصت خواهد داشت رضایت طرف شاکی (کشورهای اروپایی) را جلب کند. در صورتی که رضایت طرف شاکی جلب نشود، پرونده پس از چند روز به شورای امنیت سازمان ملل متحد ارجاع خواهد شد. شورای امنیت ظرف یک ماه بعد از دریافت این شکایت بایستی درباره بازگشت تحریمهای ایران رأیگیری کند، اما کشورهای غربی در مذاکرات برجام ساختار این رأیگیری را به گونهای تغییر دادهاند که امکان وتوی نظر کشورهای غربی درباره برگرداندن تحریمها علیه ایران به کل از روسیه و چین سلب شده است.
در شورای امنیت به جای رأیگیری درباره «رفع تحریمهای ایران» بر سر «ادامه رفع تحریمهای ایران» رأیگیری میشود؛ این تغییر در عبارتپردازی ابتکار عمل استفاده از حق وتو را عملاً در اختیار طرف غربی قرار میدهد، به این صورت که این طرفها میتوانند از حق وتوی خود استفاده کرده و از تصویب «ادامه لغو تحریمها» جلوگیری کنند. در این حالت، قطعنامههای تحریمی پیشین سازمان ملل متحد علیه ایران احیا خواهند شد.
این مقام اروپایی در گفتوگو با آسوشیتدپرس مدعی شد هدف از گفتوگوها با تهران کاستن از تنشهای خطرناک و خریداری زمان برای از بین بردن بحرانها است.
وی تصریح کرد با وجود عبور ذخائر اورانیوم ایران از سقف ۳۰۰ کیلوگرم و اظهارات «حسن روحانی»، رئیسجمهور ایران درباره احتمال افزایش سطح غنیسازی ایران هنوز امکان تنشزدایی با ایران وجود دارد.
مقام مورد استناد آسوشیتدپرس گفت: «مکانیسم حل و فصل اختلافات ممکن است دیر یا زود کلید زده شود. اگر چیزی تغییر نکند نمیدانم چطور میشود جلوی آن را گرفت.»
حسن روحانی چهارشنبه به طرفهای توافق هستهای هشدار داد در صورتی که در ضربالاجل اعلام شده از سوی ایران به تعهدات خودشان عمل نکنند ایران تعهد به حفظ سطح غنیسازی خود در حد ۳.۶۷ درصد را کنار خواهد گذاشت. وی گفت: « در ۱۶ تیرماه سطح غنیسازی ایران دیگر ۳.۶۷ درصد نخواهد بود و این تعهد را کنار گذاشته و به هر مقداری که ضرورت و نیاز ما باشد، ارتقاء خواهیم داد. از ۱۶ تیر اگر طرفهای مقابل به تمامی تعهدات خود طبق زمانبندی عمل نکنند، رآکتور اراک به شرایط سابق یعنی شرایطی که آنها ادعا میکردند خطرناک بوده و میتواند پلوتونیوم تولید کند، بازخواهد گشت؛ مگر اینکه در مورد رآکتور اراک آنها به تمامی تعهدات خود عمل کنند.»
ایران دوشنبه (۱۰ تیرماه) اعلام کرد ذخائر اورانیوم ۳.۶۷ درصدی این کشور در واکنش به خروج آمریکا از برجام و قصور کشورهای اروپایی در محقق کردن وعدههای خود برای جبران تبعات اقتصادی این اقدام از سقف ۳۰۰ کیلوگرم عبور کرده است.
جمهوری اسلامی ایران میگوید اقدام برای کاستن از تعهدات برجامی با استناد به بندهای ۲۶ و ۳۶ این توافق صورت گرفته و به معنای خروج از این توافق نیست. کشورهای طرف برجام در بند ۲۶ متعهد شدهاند «از بازگرداندن یا تحمیل مجدد تحریم هایی که اجرای آنها را وفق این برجام لغو کرده است» خودداری نمایند. در این بند همچنین آمده است: «ایالات متحده، با حسن نیت، نهایت تلاش خود را برای دوام این برجام و پیشگیری از ایجاد تداخل در تحقق متمتع شدن ایران از لغو تحریمهای مشخص شده در پیوست دو به عمل خواهد آورد.» در بند ۳۷ هم آمده است: « ایران بیان داشته است که چنانچه تحریمها جزئا یا کلا مجددا اعمال شوند، ایران این امر را به منزله زمینهای برای توقف کلی یا جزئی تعهدات خود وفق این برجام قلمداد خواهد نمود.»
انتهای پیام/
گرفتن حق وتو ار روسیه و چین یک طرف
رهبری قبل همه هشدار میداد که امریکایی ها و اروپایی ها خیلی خدعه گر و حیله گر و دروغ گو هستند
دولت محترم بفرمایید جواب بدهید
از عملکردشان در مورد کاهش تعهدات ایران از 980416 هم کاملا واضح نیت شومشان را آشکار کردند. هم آمریکا و هم اروپا قابل اعتماد نیستند.
با اینستکس که جزء بسیار کوچکی از معاملات تجاری را قرار بود انجام دهند هم بهانه کردند. کلا باید از برجام خارج شد. تعلل چرا؟؟ تا کی وقت دانشمندان و متخصصین و جوانان مملکت را هدر باید داد؟؟
باید برای خودکفایی داخلی گام برداشت و به بیگانگان وابسته نبود. آنها موفقیت های ایران را نمی خواهند.