برخی عقرب ها چون گادیم در ایران بی درد نیش می زنند و ممکن است به دلیل تاخیر در مراجعه به پزشک جان فرد را تهدید کنند.

به گزارش خبرنگار حوزه بهداشت و درمان گروه علمی پزشكی باشگاه خبرنگاران جوان، عقرب گزیدگی و مرگ، اتفاقی ساده که ممکن است در یک گشت و گذار تابستانی یا سفر به مناطقی مانند جنوب کشور رخ دهد و جان فرد را تهدید کند.

حدود ۲۰۰ گونه متفاوت عقرب در سراسر جهان شناسایی شده اند، اما حدود ۲۰ گونه عقرب سمی محسوب می‌شوند و Mesobuthus Tamulus نوعی عقرب قرمز هندی است که کشنده‌ترین گونه عقرب‌ها شناسایی می‌شوند و میزان کشندگی این عقرب در ایالت‌های هند بین ۴۰ تا ۳۰ درصد تخمین زده می‌شود.

عقرب زرد كوچك (گادیم) از جمله مشهورترین عقرب ها در استان هرمزگان شناخته می شود كه دارای نیش كوچكی است که درد زیادیبه وجود نمی آورد به شکلی که گاه فرد حتی متوجه  عقرب گزیدگی نمی شود و به دلیل مراجعه نکردن به مركزهای درمانی علائم شدت پیدا می کند و گاهی این تاخیر منجر به مرگ فرد می شود.

عقرب‌هایی که در تابستان بی صدا جانتان را می‌گیرند+ علائم و روش درمان عقرب گزیدگی

عقرب ها  بند پایانی محسوب می شوند که به دلیل توسعه شهر نشینی در مناطق بایر و محیط زندگی این حیوان، مهمان ناخوانده شهرها شده اند.

عقرب گزیدگی با گرم شدن هوا در فصل بهار و تابستان، افزایش پیدا می کند، این موجود زنده و خطرناک در طول روز در نقاط پنهان منازل از جمله لابلای لباس ها، رختخواب  پنهان می شود و پس از تاریکی هوا از مخفیگاه خود خارج می شود و در این بین كودكان، افراد مسن، كشاورزان، كارگران و زنان خانه دار بیشتر در معرض خطر عقرب زدگی قرار می‌گیرند.

غلامرضا معصومی عضو هیئت علمی گروه طب اورژانس و عضو مرکز تحقیقات سوانح و مصدومیت های دانشگاه علوم پزشکی ایران در گفت‌وگو با خبرنگار حوزه بهداشت و درمان گروه علمی پزشكی باشگاه خبرنگاران جوان، اقدامات لازم درباره افزایش خطر عقرب گزیدگی با افزایش دما و گشت و گذار مردم در دل طبیعت اظهار کرد: عقرب‌ها سم را در کیسه خود ذخیره و هنگام نیش زدن به بدن طعمه وارد می‌کنند، سم تعدادی از عقرب‌ها از نظر پزشکی خطرناک است و باعث بروز نشانه‌ها و عوارض متفاوتی در فرد گزیده شده می‌شوند.

عقرب‌هایی که در تابستان بی صدا جانتان را می‌گیرند+ علائم و روش درمان عقرب گزیدگی

عقربی که بی صدا جان می‌گیرد

وی با معرفی نوعی عقرب خطرناک و عوارض آن بیان کرد: عقرب گادیم یکی از انواع عقرب‌های خطرناک است و رنگ بدن آن زرد شفاف تا زرد کدر بوده و نوک انبرک‌های این عقرب قهوه‌ای مایل به قرمز است، این عقرب نیش بسیار کوچکی دارد که گزش آن درد زیادی ندارد و با وجود خطرناک بودن، در بسیاری از موارد با درد همراه نیست.

عضو مرکز تحقیقات سوانح و مصدومیت ها و مرکز تحقیقات مدیریت اورژانس دانشگاه علوم پزشکی ایران اظهار کرد: زهر این عقرب باعث نارسایی حاد کلیه می‌شود که بر سیستم عصبی مرکزی، اختلال عروقی و ایست قلبی تنفسی موثر است و در صورت درمان نشدن، خطر مرگ به همراه دارد.

عقرب‌هایی که در تابستان بی صدا جانتان را می‌گیرند+ علائم و روش درمان عقرب گزیدگی

علائم عقرب گزیدگی را بشناسید

عضو هیئت علمی گروه طب اورژانس و گروه سلامت در بلایا و فوریت‌ها و دانشیار دانشگاه علوم پزشکی ایران به عوارض ناشی از عقرب گزیدگی اشاره کرد و گفت: عوارض ناشی از عقرب گزیدگی با توجه به زمان نیش خوردن شب یا روز، نوع عقرب، سن و وزن بیمار، سن عقرب، محل گزیدگی، دفعات گزش و فاصله طول کشیده از زمان گزش تا مراجعه به مراکز بهداشتی درمانی، متغیر است و می‌تواند از یک نقطه کوچک در محل گزش تا التهاب و قرمزی محل نیش، متفاوت و در صورتی که عقرب از نوع گادیم باشد، ممکن است تمام نسج زیر جلد را خراب کند و به صورت نسج خشک شده دیده شود.

معصومی ادامه داد: بیمار با نشانه‌هایی مانند قرمزی و برافروختگی صورت و چشم‌ها، استفراغ خونی، درد شکم در ناحیه معده، تاری دید، تب، سردرد، استفراغ شدید و بی‌قراری، افزایش بزاق دهان، خشکی دهان، تنگی مردمک چشم، لوچی (انحراف) چشم، تنگی نفس، برآمدگی شکم، بی‌اختیاری ادراری، اسپاسم (حنجره)، انقباض موضعی و تشنج به مراکز درمانی مراجعه کند.

عقرب‌هایی که در تابستان بی صدا جانتان را می‌گیرند+ علائم و روش درمان عقرب گزیدگی

اقدامات اورژانسی در زمان عقرب گزیدگی

عضو هیئت علمی گروه طب اورژانس و گروه سلامت در بلایا و فوریت‌ها و دانشیار دانشگاه علوم پزشکی ایران با اشاره به اقدامات لازم در زمان عقرب گزیدگی بیان کرد: آرام کردن فرد عقرب گزیده تا رساندن او به بیمارستان برای کند کردن روند جذب زهر، پایین‌تر قرار دادن عضو گزیده شده از سطح بدن فرد مانند آویزان کردن دست یا پا، بی حرکت کردن عضو گزیده شده به وسیله یک تخته چوب یا آتل از جمله اقدامات انجام شده در زمان عقرب گزیدگی است.

وی ادامه داد: سرد نگهداشتن محل نیش زده با کیسه آب سرد یا یخ و بستن محل عقرب گزیدگی، دست یا پا با یک تکه پارچه عریض، هرگز یخ را مستقیم روی پوست قرار ندهید، باید حدود ۲ تا ۳ سانتیمتر بالاتر از محل نیش باشد و محل را با یک تکه پارچه پهن ۵ سانتیمتری به آرامی ببندیم، به طوری که فشار نوار بسته شده زیاد نباشد و طوری بسته شود که یک انگشت به راحتی از زیر آن عبور کند.

عضو هیئت علمی گروه طب اورژانس و گروه سلامت در بلایا و فوریت‌ها و دانشیار دانشگاه علوم پزشکی ایران بیان کرد: بیشترین میزان گزش تصادفی در کودکان یا نوجوانانی که با پای برهنه یا دمپایی در کوچه یا حیاط خانه مشغول بازی هستند و افراد بزرگسالی که به هنگام غروب آفتاب یا اوایل شب در مناطق روستایی، در کنار دیوار‌های منازل مسکونی نشسته و با هم گفت و گو می‌کنند، به وجود می‌آید.

عقرب‌هایی که در تابستان بی صدا جانتان را می‌گیرند+ علائم و روش درمان عقرب گزیدگی

درمان عقرب گزیدگی چیست؟

معصومی با اشاره به روش درمان عقرب گزیدگی اظهار کرد: درمان در افراد عقرب گزیده حمایتی است و فرد معمولا باید در بیمارستان تحت نظر باشد و این درمان‌ها از کنترل علائم موضعی تا علائم سیستماتیک (عمومی) می‌توانند باشند که از جمله آن می توان به این اشاره کرد که در عقرب گزیدگی از یک آنتی هیستامین تا مواردی که ناچار به لوله گذاری داخل نای میشویم و اینکه از دستگاه تنفس مصنوعی برای کمک به بیمار ممکن است استفاده کنیم.

عضو هیئت علمی گروه طب اورژانس و گروه سلامت در بلایا و فوریت‌ها و دانشیار دانشگاه علوم پزشکی ایران با بیان اینکه سرم ضد عقرب علی رغم استفاده بسیار وسیعی که دارد، پشتوانه علمی ای ندارد و توصیه نمی‌شود، گفت: این درحالی است که نشان داده شده تزریق بار دوم و سوم این سرم باعث سندرم بیماری سرمی میشود، ولی در کشور ما با این سندرم به ندرت مواجه می‌شویم.

عقرب‌هایی که در تابستان بی صدا جانتان را می‌گیرند+ علائم و روش درمان عقرب گزیدگی

چه کنیم تا گرفتار نیش عقرب نشویم؟

معصومی با اشاره به اقدامات پیشگیرانه برای جلوگیری از عقرب گزیدگی بیان کرد: دور ماندن از محل زندگی عقرب ها، نوسازی و بهسازی اماکن قدیمی، جمع‌آوری و دفع بهداشتی زباله، کنترل زیر کاشی، کفش، کنار فرش ها، لباس و محل استراحت و استفاده از تختخواب در محل‌های دارای رطوبت نزدیک انبار‌ها و مکان‌هایی که عقرب زیاد دیده شده، فرو نبردن دست در زیر سنگ‌ها و سوراخ‌های بدون دید و پرهیز از پابرهنه راه رفتن در محیط‌های باز به ویژه در هنگام شب از اقدامات لازم به منظور پیشگیری از عقرب گزیدگی است.

انتهای پیام/

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۱۲
در انتظار بررسی: ۰
Iran (Islamic Republic of)
محمد اسکندری
۰۶:۴۳ ۱۷ آذر ۱۴۰۲
سلام‌حتما در منزل جاهای که از دید خارج هست مثل زیر مبل و کابینت آشپزخانه و کمد ها چسب حشره قوی قرار بدید مطمعن‌باشید بعد از یک‌ماه از دیدن حشراتی که گرفته شکه میشید من‌مار گرفتم با این روش که حتی به فکر نمی‌رسید وجود داشته باشه عقرب که به تعداد در جنوب حتما چسب حشره یا چسب موش روی یک مقوای روکش دار یا شیشه بزنید و زیر کابینت‌ها بزارید دور دیوارها رو سم پاشی کنید خوزستان گادیمهای داره که بدون هیچ اثری جانتون رو میگیرن
Iran (Islamic Republic of)
مهدیس موسی جعفرآبادی
۱۳:۱۵ ۱۳ آبان ۱۴۰۳
مثل چه چسبی ؟؟
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۰:۰۸ ۲۴ تير ۱۴۰۲
من یکبار نصف شب عقرب سیاه در ریگان استان کرمان از بیخ گوشم رد میشد .یهو با صدای پایش-روی زمین پا شدم و کشتمش...خیلی-وحشتناک بود.اونشب خدا رحم‌کرد
Iran (Islamic Republic of)
محمد
۲۰:۲۸ ۱۷ تير ۱۳۹۸
عالی و قابل استفاده است
United Arab Emirates
ناشناس
۰۹:۵۹ ۱۷ تير ۱۳۹۸
چقدر سمتش طولاني بود اين شخص
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۸:۴۴ ۱۷ تير ۱۳۹۸
بجای تکرار اسم یا پست طولانی بنویسید وی گفت
Iran (Islamic Republic of)
حمیذ لاری
۰۸:۰۶ ۱۷ تير ۱۳۹۸
ممنون از مطالب خوبتان
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۷:۵۵ ۱۷ تير ۱۳۹۸
عالی تشکر
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۶:۵۸ ۱۷ تير ۱۳۹۸
نشیمن گز
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۶:۲۰ ۱۷ تير ۱۳۹۸
عالی بود.
ممنون
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۱:۴۸ ۱۷ تير ۱۳۹۸
سلام
مطلب خوب ومفیدی بود
ولی متاسفانه برای معرفی کارشناس این خبر حداقل بین ۵ تا ۶ سطر را به معرفی مسئولیتها این کارشناس اختصاص دادید
Iran (Islamic Republic of)
علی اکبر
۰۰:۴۹ ۱۷ تير ۱۳۹۸
از اطلاعات خوب و مفیدتون تشکر میکنم و یه خواهش کوچلو داشتم اونم این که از این دست موارد رو بیش تر مد نظر قرار دهید چون که خیلی کاربردی ان. سپاس گذار
آخرین اخبار