سخنگوی وزارت امور خارجه در نشست هفتگی خود به سوالات خبرنگاران در خصوص تحولات سیاست خارجی پاسخ گفت.
به گزارش خبرنگار سیاست خارجی گروه سیاسی باشگاه خبرنگاران جوان، نشست سخنگوی وزارت امور خارجه امروز دوشنبه ۱۷ تیر در محل این وزارت خانه برگزار شد و عباس موسوی سخنگوی دستگاه دیپلماسی به سوالات اصحاب رسانه در خصوص مهم ترین تحولات سیاست خارجی ایران پاسخ گفت.
موسوی درابتدای نشست اعلام کرد: در اجلاس عدم تعهد شرکت میکنیم و طی روزهای اتی مجددا مشاور وزیر خارجه فرانسه به تهران سفر خواهد کرد.
وی درمورد پایبندی چین و روسیه به برجام نیز گفت: ایران به هیچ کشوری از جمله چین و روسیه امید نبسته است و مهم انجام تعهدات ذیل برجام است، مضاف بر اینکه نامه رییس جمهور شامل سران چین و روسیه هم شده است.
سخنگوی وزارت امور خارجه در خصوص اینکه روسیه با کارت ایران بازی می کند تصریح کرد: شما گفتید کارت بازی، من این تعبیر را ندارم ما براساس منافع خود تصمیم خواهیم گرفت.(ایران کارت بازی کشوری نخواهد شد).
موسوی در مورد توقف نفتکش ایران در عربستان نیز بیان داشت: مشکل فنی داشت ،وزارت نفت هم ابراز امیدواری کرده که پس از تعمیر و امور مرسوم، به کشور باز میگردد. همچنین اقدامات دیپلماتیک ما درمورد نفتکشی که در جبل الطارق است دردست بررسی است، اسناد و مدارک را به وکیل داده ایم، برخلاف انچه رسانه هاگفتند، مقصد بندر در سوریه نیست. نفتکش مذکور سوپر تانکر است که از کانال سوئز هم نتوانسته عبور کند، در این باره ، دوبار سفیر انگلیس را احضار کرده ایم. همچنین باید گفت که ما این دزدی دریایی را نمی پذیریم و هشدار لازم را داده ایم.
وی بیان داشت: مذاکرات ما در چارچوب برجام در غالب های کمیسیون مشترک ادامه داشته موضوع جدیدی نیست برجام پرونده ای است که وقتی به نتیجه رسید آن را خاتمه یافته پنداشتیم ،کلمه ای از آن کم یا زیاد نمی شود.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی تصریح کرد: حسن نیت کشورها برای عمل به تعهد ایران را ارج می نهمیم ولی باید زودتر و زمان خروج آمریکا اقدام می کردند و وقتی ما گفتیم از حق قانونی خود استفاده میکنیم باید به تعهدات خود عمل میکردند.اگر مذاکره ای است برای اجرای برجام است، بنابراین اروپایی ها باید فورا از جنگ اقتصادی دست بردارند اگر می خواهند به مذاکره ادامه بدهند، همچنین زمانی که مکرون برای مذاکرات جدید اعلام کرد را تایید نمی کنم، ولی مشاورشان در راه تهران است.
وی افزود: ایران حق دارد به بی عملی اروپا و متحدان برجام طبق این توافق واکنش نشان دهد آنها را در جایگاهی نمیبینیم که نگران باشند، بنابراین باید زودتر به تعهدات خود عمل میکردند، اگر نگران هستند از لحاظ حقوقی و اخلاقی نگرانی شان وجاهتی ندارد.
موسوی در ادامه بیان داشت: پنجره و در دیپلماسی باز است و سفرهای متعدد به ایران را تایید میکنیم، ولی اینکه میگویند ۶۰ هیئت به تهران امده اند را تایید نمیکنم چرا که تعداد آنها به اندازه انگشتان یک دست هم نبوده است، کشورهای مختلف خواهان حسن نیت هستند همچنان در دیپلماسی باز است، ضمن اینکه ایرانقاطعانه به حقوقش پایبند است؛ بنابراین قرار نیست مذاکرهای انجام شود، اگر صحبتی هم شود درمورد عمل به تعهدات کشورهایی است که نشان دادند تعهداتی در برجام نداشتند، نه درمورداینکه ایران به شرایط پیش از برجام بازگردد.
سخنگوی وزارت امور خارجه همچنین گفت: فرش قرمزی برای آمریکایی ها پهن نمی کنیم ولی اگر به تعهدات خود بازگردند می تواند گام مثبتی محسوب شود، اقدامات کاهشی و تقابلی در برجام را مشخص کردیم. تصمیمی که به صورت گام به گام می گیریم تصمیم نظام است و وزارت خارجه هم تابع نظرات نظام است.
وی در مورد خبر حضور گروهی از طالبان در تهران و نقش ایران در مذاکرات با طالبان نیز اظهار داشت: ایران بازیگر فعال و مهم در منطقه است، اما به هر حال یکی از کانون های بی ثباتی در منطقه می تواند افغانستان باشد اما ایران در این زمینه فعال است و با دولت افغانستان و گروههایی که می توانند نقش مثبتی در خصوص ثبات در افغانستان داشته باشند رایزنی می کنیم اما به هر حال هرکس که فعال است الزاما حسن نیست ندارد، قطعا ما با حسن نیت تلاش می کنیم.
موسوی در ادامه در خصوص گام سوم افزود: گام سوم را بعد از مهلت ۶۰ روز ه بر میداریم، بنابراین اگر اروپا به تعهدات خود به صورت جدی عمل نکرده باشد، گام سوم را محکم تر بر خواهیم داشت.
وی در پاسخ به اینکه امریکا گفته است برای حل مشکلات احتمالی کشتی ها در خلیج فارس راهکاری دارد نیز تصریح کرد:مسئول حفظ امنیت در خلیج فارس و تنگه هرمز به عهده ایران است، اینجا تنگه و خلیج ما است. این حرف گزافی است از صدها کیلومتر دورتر حفظ امنیت کنند.
سخنگوی وزارت امور خارجه در خصوص وضعیت شیخ زکزاکی در نیجریه نیز گفت: ایران از ابتدای مباحثی که مطرح شد از لحاظ دیپلماتیک هرچه توانسته برای وضعیت شیخ زکزاکی انجام داده، کاردار انها (نیجریه) را در وزارت خارجه فرا خوانده ایم ، وی توضیحاتی داد و قول داد مطالب را منتقل کند، ما نیز امیدواریم رایزنی های دیپلماتیک به نتیجه برسد و از بند خلاص شوند.
موسوی در مورد رایزنی مکرون بین ایران و آمریکا نیز خاطر نشان کرد: امید و اعتماد به کشوری نداریم فعلا طرحی نداریم براساس نامه رییس جمهور به سران طرف های برجامی و بیانیه شورای امنیت گام برمیداریم اما ما بارها گفته ایم که نمی توانند برای تبلیغ و عکس گرفتن به تهران بیایند و سفر باید با حسن نیست انجام شود.
وی در خصوص گام های بعدی ایران در خصوص کاهش تعهداتش نیز بیان داشت: گام بعدی ما هم در چارچوب برجام است مگر اینکه برخی کشورها بخواهند اقداماتی کنند که عمل متقابل انجام میدهیم که طراحی آن نیز انجام شده است. بنابراین گام های بعدی به تناسب خواهد بود و گامی را برنمی داریم که تناسب نداشته باشد.
سخنگوی وزارت امور خارجه درمورد سفر های آتی مقامات خارجی به ایران گفت: سفرهای مقاماهای ما و سایر کشورها در دستور کار است و هر زمان که نهایی شود اعلام می کنیم، همچنین نشست بعدی در چارچوب کمیسیون مشترک برجام در سطح وزرا اواخر ماه میلادی جاری یعنی ماه ژوئیه برگزار خواهد شد.
موسوی در پاسخ به اینکه می توان برای توقیف نفتکش می توان درخواست غرامت کرد؟ گفت: می تواند درخواست شکایت کرد اما هم اکنون هدف حفظ برجام است.
وی در خصوص تشکیل جلسه فوق العاده برجام به درخواست امریکا نیز گفت: درخواست ناقض برجام برای تشکیل جلسه واقعا عجیب است و ایران درصورت انجام آن مدعی خواهد بود، مدعی امریکا، اروپا و کسانی که به تعهدات خود عمل نکرده اند خواهد شد.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی در پاسخ به این سوال که آیا ادغام حشدالشعبی ضربه ای به ایران بود؟ گفت: این مسئله تصمیم دولت عراق است، البته ادغام به معنای ازبین بردن نیست.ما هم به ارتش و تمام کسانی که تروریست ها را خارج کردند احترام می گذاریم، اما به هر حال مسئله داخلی است، ضمن اینکه برای نیروهای مردمی احترام قائلیم و نقششان نباید در مقابله با تروریسم کمرنگ شود.
موسوی همچنین در پاسخ به این سئوال که آیا می توان گفت برجام شکست خورده؟ بیان داشت: هنوز خیر، برجام دارای ابعادی مختلف بوده است دوسال مذاکره و با یک پیش زمینه قبلی به نتیجه رسید، درمنطقه آثار غیر قابل انکاری داشته است. نمی توان گفت عمل نکردن اروپا به تعهداتش و خروج آمریکا به ضعف برجام باز میگردد. بنابراین نه تنها برجام را دستاورد بزرگی برای ایران و منطقه می دانیم بلکه میگوییم در همین شرایط فعلی هم پاسخ به بسیاری از مسائل می تواند باشد.
موسوی درمورد سریال گاندو که وزارت امور خارجه را ارگانی خنثی، غرب زده و بی اطلاع نشان داده و وزیر را هدف قرار داده نیز گفت: مانده ایم چه بگویم، چهره ای که از وزیر امور خارجه نشان می دهند با واقعیات منطبق نیست. اگر به ما می گفتند اسناد و مدارک به انها نشان می دادیم وبدین ترتیب فیلمشان واقعی تر می شد. اما ای کاش تقوی در این سریال نقش پر رنگی داشت. اما اینکه وزیر گفته اند تلویزیزن نمی بینم مقصودشان فقط صداوسیما نیست، کلا فرصت ندارند. نه تلویزیون هایی که از خانه همسایه می شود گرفت نه تلویزیون هایی که در خانه خودشان به نمایش در می آید اما به هر حال خوب است که این سریال را نمی بینند.
وی در خصوص فرصت بیشتر به طرف های برجامی نیز گفت: روزهای دیگری درکار نخواهد بود، دو ۶۰ روز اعلامی با برنامه بوده است، امیدواریم گام به جلو در راستای عمل به تعهدات خود بردارند. برجام هنوز زنده است.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی درمورد انجام اقدام متقابل در قبال توقیف نفتکش ایرانی و سخت گیری به کشتی های انگلیس نیز تصریح کرد:همه اقدامات دیپلماتیک در دستور کار است و ما امیدواریم نتیجه بدهد و فعلا دنبال اقدامات دیپلماتیک هستیم.
موسوی در این خصوص که روز گذشته عراقچی اعلام کرده گام های بعدی با اطلاع آژانس بین المللی انرژی اتمی انجام می شود؟ گفت: آژانس همه چیز را رصد می کند به هر حال در کشور حضور دارند و می توانند اعلام کنند.
وی در خصوص این سوال که قدم آخر چیست تصریح کرد : هم اکنون از اعلام آن معذورم، اما فارغ از گام های معرفی شده از طریق سازمان های بین المللی نیز اقدام می کنیم.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی در پاسخ به این سوال که آیا تیم ورزشی ارامنه ایران برای مسایقه به قره باغ می رود درست است؟ گفت: خیلی درمورد این مسائل نمی دانم و نمی تونم صحبت کنم، اما مواردی که مثل وزرش باعث نزدیکی کشورها شود باید انجام شود.
موسوی در باره مواضع ترامپ و نتانیاهو در خصوص برجام نیز بیان داشت: از کی تاحالا ترامپ و نتانیاهو نگران نقض برجام شده اند؟
انتهای پیام/