به گزارش حوزه سیاست خارجی گروه سیاسی باشگاه خبرنگاران جوان، چندی پیش شاهد سفر مشاور ارشد دیپلماتیک امانوئل مکرون، رئیس جمهور فرانسه درروزهای سه شنبه و چهارشنبه به ایران بودیم.
در حقیقت کشورهای عضو اتحادیه اروپا که توافق هستهای را امضا کردهاند، پس از تصمیم تهران برای کاهش تعهداتش درباره غنیسازی اورانیوم، درخواست نشست کردهاند.
فرانسه، آلمان، انگلیس و اتحادیه اروپا نگرانند ایران تعهداتش را در توافق هستهای نقض کند و از تهران خواستهاند به طور کامل به برجام پایبند بماند.
سید رضا میرطاهر کارشناس مسائل بین الملل در گفت وگو با حبرنگار حوزه سیاست خارجی گروه سیاسی باشگاه خبرنگاران جوان، اظهار کرد: بعد از خروج آمریکا از برجام در مه ۲۰۱۸، اروپاییها قول دادند تا آثار منفی تحریمهای کاخ سفید علیه ایران را تا حد زیادی را جبران کنند، در حقیقت میخواستند این کار از طریق ایجاد ساز و کار ویژه مالی برای مبادلات تجاری_ مالی با ایران انجام دهند که در ابتدا نام آن SPV و بعدها به اینستکس تغییر کرد.
وی افزود: در حقیقت اروپاییها نخواستند یا نتوانستند به تعهدات خود عمل کنند و همین مسئله منجر به واکنش کشور ما در دو مرحله تاکنون شده است، ایران در مرحله اول ذخایر اورانیوم غنی شده خود را از ۳۰۰ کیوگرم فراتر برد و در مرحله دوم بعد از ضرب الاجل ۶۰ روزه در هفتم ژوئیه ۲۰۱۹ اعلام کرد که سطح غنی سازی را از ۳.۶۷ درصد ارتقا خواهد داد.
میرطاهر ادامه داد:گزارشهای ۱۴ گانه مدیرکل آژانس بین المللی انرژی هستهای حاکی از این است که ایران غنی سازی بین ۴.۵ تا ۵ درصد را در پیش گرفته است، در حقیقت این مسئله با واکنش شتاب زده اروپاییها مواجهه شد، امانوئل مکرون با رئیس جمهور ما تماس تلفنی یک ساعتهای داشت و در آن چارچوب قرار بر این شد، امانوئل بن مشاور ویژه مکرون به تهران بیاید.
کارشناس مسائل بین الملل با بیان اینکه طبق گفته کاخ الیزه ظرف مدت یک هفته امکان از سرگیری مذاکرات مورد بررسی قرار میگیرد، تصریح کرد: برجام از چند جهت برای اروپاییها اهمیت ویژهای دارد، اول اینکه برجام را حاصل دیپلماسی اروپاییها میدانند و شکست برجام به مثابه شکست دیپلماسی اروپا و ایفای نقش آنها در عرصه مناقشات و مسائل بین المللی تلقی میشود.
وی ادامه داد: از دیدگاه اروپاییها برجام توافقی است که برای امنیت منطقه و جهان اهمیت بسیار زیادی دارد، غربیها همواره ادعا کردند که ایران در کنار توسعه تکنولوژی موشکی (حداقل تا قبل از برجام) خواهان توسعه هستهای بوده است و کنار رفتن برجام و ارتقاء سطح غنی سازی از دیدگاه اروپا میتواند مجددا تهدید هستهای از جانب کشور ما را مطرح کند.
میرطاهر با بیان اینکه به نظر من اروپا نمی خواهد از برجام خارج شود، تاکید کرد: برجام کاملا در راستای منافع سیاسی، امنیتی و اقتصادی اروپا است و این آمریکاییها هستند که خواهان برهم زدن برجام و تحمیل توافقنامه بسیار سخت تری بر ایران هستند.
کارشناس مسائل بین الملل ادامه داد: از دیدگاه اروپاییها توافق برجام برای تحت کنترل در آوردن برنامه هستهای ایران کفایت میکند، و مسلما لغو یا نابودی برجام باعث میشود که کنترل برنامه هستهای ایران از دست اروپا و غرب خارج شود و مجددا تهدیدات هستهای که آنها همواره ادعا کردند از جانب ایران وجود داشته، احیا می شود.
وی خاطر نشان کرد: من تصور میکنم که اروپاییها به تا حد ممکن برای احیای برجام تلاش خواهند کرد، ولی در حقیقت تعهدات و قولهایی که در زمینه برجام به ایران دادند، قادر به عملی کردنش نیستند و این موضوع به لحاظ در هم تنیدگی فوق العاده روابط مالی، تجاری و اقتصادی در بین دو سوی اقیانوس اطلس است.
میرطاهر گفت: اعمال تحریمهای ثانویه یا یک جانبه از سوی آمریکا و تهدیدی که در این زمینه انجام داده است، مانع از این میشود که در چارچوب اینستکس هیچ شرکت بزرگ اروپایی بتواند یا بخواهد که با ایران رابطه داشته باشد، همچنین از سوی دیگر حجم شرکتهای کوچکی هم که قادر باشند در چارچوب اینستکس با ایران روابط تجاری برقرار کنند و حتی مسئله تبادلات مالی در این زمینه همچنان از چالشهای بزرگ محسوب میشود که اروپاییها تاکنون نتوانستند راه حلی برای آن بیابند.
کارشناس مسائل بین الملل با بیان اینکه با تداوم شرایط به صورت کنونی امیدی به احیای برجام نیست، تصریح کرد: اگر در خلال مهلت یک هفته ای، اروپاییها پیشنهاداتی به ایران ارائه دهند که به حدی از جذابیت برخودار باشد شاید بتوانند ایران را متقاعد کنند تا گامهای پیش روی خود را در زمینه خروج از برجام، متوقف یا آهسته کند، البته کشور ما تا زمانی که گامهای اروپا عینیت پیدا نکند و تعهداتش عملی نشود به حرف آنها اعتماد نخواهد کرد.
وی با اشاره به سفر مشاور ارشد مکرون به ایران، توضیح داد: در حقیقت سفر مشاور رئیس جمهور فرانسه در راستای مذاکراتی که بین روحانی و مکرون انجام شد و حاوی پیشنهادات جدید از جانب اروپاییها بود، ولی همراه این پیشنهادات احتمالات بسیاری وجود دارد که تهدیدات و هشدارهایی هم مطرح شده باشد.
میرطاهر با اشاره به بیانیه مشترک اتحادیه اروپایی و تروئیکای اروپایی(آلمان، انگلیس و فرانسه) ، اظهار کرد: در این بیانیه که روز سه شنبه صادر شد، شدیدا به ایران در رابطه با خروج از برجام هشدار داده شده است، بنابراین در سفر مشاور مکرون به ایران همین حرفها تکرار خواهدشد.
کارشناس مسائل بین الملل ادامه داد: با تداوم شرایط کنونی، ایران چیزی برای از دست دادن ندارد، چراکه این موضوع که ایران به طور یک جانبه تعهدات برجامی خود را انجام دهد، آمریکا سیاست فشار حداکثری خود را ادامه و اروپاییها هم تنها به کشور ما وعده دهند، از لحاظ منطقی و عقلی صحیح نیست.
وی تاکید کرد: ایران در اقدامات تلافی جویانه و متقابل خود جدی عمل می کند، در نتیجه اروپایی ها متوجه شدند که تهدیدات تهران صرفا لفاظی نیست.
میرطاهر ادامه داد:در حقیقت ایران دو گام از تهدیدات خود در زمینه خروج برجام را اجرایی کرده است و در حال حاضر اروپایی میدانند که کشور ما کاملا در این زمینه جدی است، بنابراین اگر اتحادیه اروپا می خواهد برجام باقی بماند، باید هرچه سریعتر اقدامات خود را سامان دهد در غیر این صورت به نظر من ایران تهدیدات خود را عملی خواهد کرد و به صورت گام به گام از برجام خارج خواهد شد.
انتهای پیام/