به گزارش گروه وبگردی باشگاه خبرنگاران جوان، ۳۱ سال پیش در تیرماه سال ۱۳۶۷ ناو آمریکایی وینسنس به هواپیمای مسافربری «ایرانایر» با موشک شلیک و آن را سرنگون کرد. در این حمله ۲۹۰ شهروند ایرانی از جمله ۶۶ کودک کشته شدند. سرنگونی این هواپیما در روز ۱۲ تیرماه ۱۳۶۷ (۳ جولای ۱۹۸۸) یکی از مرگبارترین فجایع هوایی در کل تاریخ به شمار میرود. با آنکه آمریکاییها آن را فراموش کردهاند، ایران هر ساله سالگرد آن را برگزار میکند و سرنگونی این هواپیما مسئلهای است که بر روابط ایران و آمریکا سایه انداخته است.
یکی از جنبههای پرواز شماره ۶۵۵ ایرانایر که تا به حال کاملاً ناشناخته مانده اقداماتی است که پلیس فدرال آمریکا بعد از حادثه مذکور انجام داد. یک خبرنگار مستقر در شیکاگو به نام «پائول گاتینگر» در یادداشتی در پایگاه لوبلاگ بر اساس اسناد جدیداً منتشرشده افبیآی به شرح این موضوع پرداخته است.
اسنادی که به تازگی از رده طبقهبندی خارج شدهاند نشان میدهند در روزهای بعد از سرنگونی پرواز ۶۵۵ افبیآی برنامهای موسوم به «کارزار زمستان» برای زیر نظر قرار دادن گروههای ایرانیان در آمریکا راه انداخته و بعداً این برنامه را به گروههای مسلمان تعمیم داده است.
اسناد افبیآی از تاریخ ۴ جولای ۱۹۸۸- یعنی یک روز بعد از حمله به هواپیمای مسافربری ایران- آغاز میشوند. مسئله محوری در این یادداشتها جلوگیری از هر گونه اقدام تلافیجویانه از سوی ایرانیها بعد از سرنگون شدن ایرباس شرکت هواپیمایی ایران بوده و در آنها به شعبات افبیآی دستور داده شده ایرانیها و گروههای ایرانی که اقدام به شرکت در تجمعات اعتراضی میکنند یا به سازمانهای سیاسی و مذهبی تعلق دارند تحت نظر گرفته شوند.
بخشهای زیادی از این اسناد سانسور شدهاند، اما هنوز هم جزئیات مطرحشده در آنها به اندازهای هست که بتوان درباره عملیاتهای تجسس علیه ایرانیها در هفتههای بعد از سرنگونی پرواز ۶۵۵ اطلاعاتی به دست آورد.
۵ جولای ۱۹۸۸ افبیآی پیامی به تمامی دفاتر میدانی و کاردارهای حقوقی خود در خارج از آمریکا ارسال کرده و در آنها دستور آغاز «تجسسهای فیزیکی، بازرسیهای محلی» از گروهها و افراد ایرانی را صادر کرده است. در این مکاتبه آمده است: «این تدابیر تا زمان اطلاعیه بعدی مقرمرکزی افبیآی لازمالاجرا هستند.»
شهرهایی که به طور خاص در این اسناد از آنها نام برده شده بوستون، ایندیاناپولیس، لسآنجلس، نیوآرک، نیویورک و واشنگتن هستند. متأسفانه بخشهایی که در آنها نوع برخوردهای دفاتر افبیآی تشریح شدهاند سانسور شدهاند و مشخص نیست.
تجسس از مسلمانها در خارج از آمریکا
در اسناد افبیآی خواسته شده «کارزار زمستان» به مسلمانان در خارج از کشور هم تسری داده شود. در یکی از اسن دستورالعملها آمده است: «در روز بعد از بروز این حادثه در خلیج فارس، مسلمانان اقدام به برگزاری یک جلسه کردند. آنها بعد از یک ساعت دعا، درباره این حادثه هم صحبت کرده و به شدت از آن انتقاد کردند.»
کاردار حقوقی «افبیای» در «باربادوس» اظهارات و سفر نماینده روابط عمومی ایران در «باربادوس» را تحت نظارت قرار داده و خاطرنشان کرده که او برای ابزار تسلیت به کنسولگری ایران عازم ونزوئلا شده است.
منافقین و سلطنتطلبها
یکی از مسائلی که مورد توجه افبیآی قرار داشته نظر گروههای معارض با جمهوری اسلامی ایران، از جمله گروهک تروریستی منافقین درباره این حادثه بوده است. اسناد افبیآی اشاره میکنند شاخه منافقین در شهر «سندیهگو» از سرنگونی هواپیمای ایرانی ابراز خوشحالی کردهاند.
در یکی از این سندها به تاریخ ۲۸ جولای آمده است: «شاخه مجاهدین خلق در سندیهگو آمریکا را مقصر این حادثه نمیداند، بلکه از آن به دلیل آنکه «پوزه ایران را به خاک میمالد» و باعث ایجاد اختلاف بیشتر بین ایران و آمریکا میشود استقبال کردهاند.
گروهک منافقین علاوه بر این، معتقد بوده که حادثه سرنگونی هواپیما که حتی آمریکاییها هم به آن اعتراف کرده بودند رویدادی ساختگی و بخشی از تبلیغات جمهوری اسلامی ایران بوده است. در این سند آمده است: «شاخه مجاهدین خلق در سندیهگو ظاهراً بر این بارو است که اجساد کشفشده از محل حادثه یا از قبل داخل هواپیما گذاشته شده بودند یا اینکه به صورت مهندسیشده در صحنه کار گذاشته شدهاند.»
این یکی دیگر از لکههای ننگ برای گروهک منافقین است که در زمان جنگ تحمیلی عراق علیه ایران از رژیم صدام حمایت کرده بود.
گروههای طرفدار رژیم شاه مخلوع در آمریکا هم واشنگتن را مقصر سرنگونی این هواپیما نمیدانستهاند. در یک سند آمده است: «به نظر نمیرسد بخشهای سلطنتطلب جامعه ایرانیان آمریکا را مقصر این حادثه قلمداد کنند.»
منبع: تسنیم
انتهای پیام/