به گزارش خبرنگار حوزه سیاست خارجی گروه سیاسی باشگاه خبرنگاران جوان، ایرج مسجدی، سفیر جمهوری اسلامی ایران در بغداد با حضور در برنامه "لقاء الیوم" که از شبکه الجزیره پخش میشود در رابطه با تنشهای تهران- واشنگتن وسرانجام این تنشها گفت: به نظر من شرایطی که جمهوری اسلامی ایران در آن قرار دارد یک فرصت بزرگ به شمار میرود؛ فرصتی که منجر به خودکفایی و تکیه بر توانمندیهای داخلی میشود. تحریمهای آمریکا علیه ایران مساله جدیدی نیست بلکه چهار دهه است که آمریکا تحریمهایی علیه ما وضع کرده و ما را تهدید میکند، اما با درایت رهبری و دولت ایران و همچنین حمایتهای ملت، ما به بهترین شکل از این تحریمها عبور کردیم. شما اکنون شاهد این هستید که ایران قویتر از ۱۰ سال و یا ۲۰ سال پیش است بنابراین مواضع اخیر آمریکا برای ما عجیب نیست، اما نقض معاهدات از سوی آنها برای ما عجیب است، زیرا آنها یک معاهده بین المللی را نقض کردند.
وی افزود: ما اطمینان کامل داریم که خروج آمریکا از برجام برای آنها ضررهایی به دنبال خواهد داشت، بدون شک تحریم، سختیها و مشکلاتی برای ما بوجود آورده است، اما نمیتوان گفت که ایران با مشکلات بنیانی مواجه است بنابراین ما به تحریم به عنوان یک فرصت نگاه میکنیم و جمهوری اسلامی ایران با توکل بر خدا و تکیه بر توانمندیهای داخلی میتواند از مشکلات عبور کند.
ایرج مسجدی در رابطه با اینکه آیا تنش ایران و آمریکا از طریق راه حل مسالمت آمیز حل میشود و یا به مقابله نظامی منجر میشود خاطرنشان کرد: جمهوری اسلامی ایران تنها موافق راه حلهای مسالمت آمیز است، ما هیچگاه مایل به جنگ، تنش و تشدید بحران نیستیم بلکه به راه حلهای مسالمت آمیز اعتقاد داریم، اما این مساله چگونه رخ میدهد، بیشک با بازگشت آمریکا به برجام این مساله رخ میدهد، چرا آنها از برجام خارج شدند؟ این سوال بزرگی است که افکار عمومی با آن مواجه است. راه مسالمت آمیز حل این بحران بازگشت آمریکا به برجام، پایان دادن به تحریمها و فشارها علیه ایران و همچنین پایان دادن به جنگ اقتصادی علیه ایران است. این مساله امکان پذیر است؛ زمانی که آمریکا زبان زور، سرکشی و تهدید را کنار بگذارد.
سفیر ایران در بغداد تصریح کرد : به نظر من آمریکاییها راه دیگری جز این ندارند، زیرا ما در شرایط تحریم با هیچکس مذاکره نمیکنیم و ما همزمان به دنبال جنگ نیستیم و آمریکاییها نیز وارد جنگ نخواهند شد، زیرا میدانند که آسیبهایی برای آنان به دنبال خواهد داشت بنابراین این تنهاد راه موجود است و آمریکایی مجبور به پذیرش آن هستند.
مسجدی در پاسخ به این سوال که مقام معظم رهبری اعلام کرده است که نه مذاکره میکنیم و نه جنگ میشود، چگونه میتوانیم راه حلی برای این بحران تصور کنیم درحالی که شعار ایران "مذاکره نمیکنیم" است، گفت: چیزی که مقام معظم رهبری فرمودند براساس یک منطقی استوار است، این منطق این است که مذاکره اصولی دارد، همانند اصولی که در برجام انجام دادیم. زمانی که جمهوری اسلامی ایران با بزرگترین تحریمهای اقتصادی مواجه است مذاکرات چه معنایی دارد، اگر آمریکاییها مایل به مذاکرات هستند ما سالها درحال مذاکره با آنها بودیم و به توافق رسیدیم بنابراین مذاکره در شرایط تحریم و فشار نوعی سرکشی و تهدید است و بی شک مقام معظم رهبری این مساله را نخواهند پذیرفت.
وی ادامه داد: در رابطه با جنگ نیز این جنگی روانی است که آمریکا آن را آغاز کرده است، چه کسی به دنبال جنگ است؛ جمهوری اسلامی ایران هیچگاه به دنبال جنگ نیست، اما ما شاهد این هستیم که آمریکا جنگ اقتصادی علیه ما آغاز کرده است.
سفیر ایران در بغداد در رابطه با اینکه برخی کشورهای منطقه به دنبال ایجاد جنگ میان تهران و واشنگتن هستند گفت: اگر کشوری به دنبال این مساله است اشتباه بزرگی مرتکب شده است، زیرا اگر جنگی رخ دهد آنها را نیز دربر خواهد گرفت. به نظر ما جنگ برای همه ضرر خواهد داشت نه تنها ایران بلکه آمریکا و کشورهای مجاور حامی این جنگ نیز ضرر خواهند دید. ما بر این باوریم که جنگ نظامی رخ نخواهد داد و ما نیز به دنبال آن نیستیم، اما به صراحت به شما میگویم که اگر جنگی رخ دهد آمریکا آغازگر آن خواهد بود، اما پایانش دست آمریکا نخواهد بود بلکه اراده جمهوری اسلامی ایران پایان دهنده این جنگ است و این جنگ شکست سیاسی و تاریخی بزرگی برای آمریکا و حامیان آن به دنبال خواهد داشت. بهترین راه این است که آمریکا سرکشی، فشار و تهدید را کنار بگذارد و به میز مذاکره بازگردد.
مسجدی در پاسخ به این سوال که ضرب الاجل تهران به کشورهای اروپایی در رابطه با برجام به پایان رسید آیا شما آمادگی از دست دادن هم پیمانی، چون اروپا هستید گفت: توافق هستهای پایبندی ایران، آمریکا و کشورهای اروپایی را شامل میشود، آمریکاییها از این توافق خارج شدند بنابراین ما و اروپاییها در آن باقی ماندیم؛ اگر اروپاییها به تعهداتشان پایبند باشند ایران نیز به تعهداتش پایبند خواهد ماند، اما اگر اروپاییها هم خارج شدند من از شما میپرسم که ایران باید چه کاری انجام دهد؟ واضح است که ایران پایبندی هایش را کاهش میدهد یعنی اقدامی که ایران اکنون انجام میدهد در واقع واکنشی به اقدامات آمریکا و اروپا است. اگر اروپایی به طور عملی و نه در حد کلام به تعهدات خود پایبند باشد ایران نیز استقبال خواهد کرد بنابراین موعدی که مشخص کردیم پیامی برای آمریکاییها و اروپاییها بود و در صورت پایان مهلت مشخص اقداماتی که مشخص کردیم را در چارچوب توافق هستهای انجام میدهیم.
سفیر کشورمان در بغداد در پاسخ به سوالی در رابطه با موضع بغداد نسبت به تحریمهای آمریکا علیه ایران گفت: ما عراق را کشور دوست و برادر خود میدانیم، ما دو کشور همسایه هستیم و دائماً در کنار هم ایستاده ایم، از دولت عراق انتظار داشتیم که طرف حق را بگیرد؛ اگر مواضع جمهوری اسلامی ایران بر حق بود از ما حمایت کنند، اما اگر بر حق نبودیم از ما حمایت نکنند. ما نمیخواهیم که عراق در این درگیریها میدانی برای جنگ میان تهران و واشنگتن باشد. مشکلاتی با آمریکاییها داریم و ما باید آنها را حل کنیم، آمریکاییها مجبور به پذیرش شروط ما خواهند شد، زیرا راه دیگری پیش رو ندارند. در رابطه با عراق که بعد میتواند در راستای کاهش تنش نقش داشته باشد ما از آنها تشکر میکنیم و از تلاشهای آنان استقبال میکنیم.
ایرج مسجدی در پاسخ به این سوال که برخی نگران این هستند که ایران نیروهای الحشد الشعبی را برای جنگ با آمریکا به کار گیرد و عراق را به میدان جنگ تبدیل کند گفت: اگر بحرانی اتفاق بیفتد و آمریکاییها تصمیم به اقدام نظامی بگیرند بی شک تمام منطقه میدانی برای این مساله خواهد بود، مگر میشود که ایران آسیب ببیند و کشورهای منطقه آسیب نبینند؟ تمام کشورهای خاورمیانه آسیب خواهند دید، کشورهای حاشیه خلیج فارس آسیب خواهند دید، ما باید به دنبال مسبب این بحران باشیم. عامل این بحران آمریکاییها هستند، اگر آمریکاییها میخواهند به هیچ کشوری آسیب نرسد پس باید این منطق سرکشی و تهدید را کنار بگذارند، در صورت بروز بحران هیچ تضمینی وجود ندارد که کشوری سالم بماند. آمریکاییها این بحران را آغاز کردند و همچنان به آن ادامه میدهند، جمهوری اسلامی ایران سیاست خویستنداری و صبر را پیش رو گرفت و تلاش کرد با این شرایط کنار بیاید، اما من به شما عرض میکنم که صبر جمهوری اسلامی ایران حدی دارد و اگر آمریکاییها به این راه خود ادامه دهند واکنش ایران جدیتر خواهد بود و این بستگی به عمل آنها دارد.
وی در پاسخ به این سوال که شما میگویید اگر بحرانی رخ دهد همه را در برخواهد گرفت، این مساله سیاسی، اقتصادی و یا نظامی خواهد بود، گفت: اگر بحران اقتصادی تشکیل شود برای همه بحران اقتصادی خواهد بود و اگر نظامی باشد نیز به شرایط آن بحران بستگی خواهد داشت. ما خواهان ایجاد هیچگونه مشکل و ضرر برای طرفهای دیگر نیستیم؛ نه برای ایران، نه برای منطقه و حتی نه برای آمریکا، اما آمریکایها خودشان به دنبال این بحران هستند اگر ما به دنبال ایجاد بحران بودیم توافق هستهای را نمیپذیرفتیم. ایران چندین سال مذاکره کرد تا بحرانی پیش نیاید، ما به توافق رسیدیم، اما ترامپ آنرا نقض کرد. با تمام صراحت میگوییم که مسبب بحرانهای منطقه و حتی بحرانهای داخلی آمریکا آقای ترامپ است او باید سرکشی را کنار بگذارد؛ جمهوری اسلامی ایران از منافع خود دست برنمی دارد، این یک تهدید نیست بنابراین ما از تمام روشنفکران و نخبگان و تمام ملتهای منطقه میخواهیم که به ترامپ فشار بیاورند تا این تهدیدات و سرکشیها را کنار بگذارد. جمهوری اسلامی ایران اهل منطق و مذاکره است، اگر اهل مذاکره نبود توافق نمیکرد، اما ایران هیچگاه تسلیم زور نخواهد شد؛ چه از سوی آمریکاییها و چه از سوی طرفهای دیگر.
ایرج مسجدی در پاسخ به سوالی در رابطه با حملات اخیر به منطقه الخضرا در بغداد و همچنین حمله به سفارت بحرین در بغداد و متهم شدن نیروهای وابسته به الحشدالشعبی به دست داشتن در این حملات گفت: اگر اتفاقاتی رخ داد در نتیجه اقدامات آمریکا است، طبیعی و منطقی است که برخی جریانها باشند که دوستدار جمهوری اسلامی ایران هستند و علیه زورگوییهای آمریکا فعالیت میکنند، این به دان معنی نیست که آنها متعلق به ایران هستند. شما میبینید که خیلیها در دنیا حامی مواضع ایران هستند و زمانی که میبینند آمریکاییها علیه ایران ظلم میکنند در کنار ما میایستند، ما حتی بسیاری از آنها را نمیشناسیم بنابراین این مسالهای است که در تمام دنیا وجود دارد.
وی خاطر نشان کرد: آمریکاییها زمانی که اقدامی علیه ایران انجام میدهند طبیعی است که باید منتظر پاسخ ما و دوستداران مان باشد؛ چه در عراق، چه در خارج از عراق و چه در هر نقطهای از جهان. هرکس دوست ایران باشد سیاستهای ضدایرانی آمریکا را نمیتواند بپذیرد. من از شما سوال میکنیم که آیا اگر طرفهایی در مواجهه با آمریکا از ما حمایت کنند میتوانیم آنها را از این حمایت منع کنیم؟ آیا ما میتوانیم از آنها درخواست کنیم که سکوت کنند؟ آمریکا هرکاری که بخواهد انجام بدهد و ایران دست بسته بایستد؟ این مساله هیچگاه اتفاق نخواهد افتاد بنابراین این مساله بستگی به عملکرد آمریکاییها دارد.
سفیر کشورمان در پاسخ به این سوال که اگر بحرانی رخ دهد از این نیروها درخواست اقدام نظامی خواهید کرد گفت: اگر آمریکا ما را تهدید کند و یا مرتکب جنگی علیه ما شود، قدرشناس هر شخصی در دنیا که مواضعی در حمایت از ما اتخاذ کند خواهیم بود، زیرا آنها از ایران و از حقانیت ایران دفاع کردهاند.
وی در پاسخ به این سوال که برخی کشورهای منطقه ایران را دلیل بحران کنونی میدانند و آنرا به حمایت از برخی گروههای مسلح در منطقه مثلاً در یمن و سوریه متهم میکنند گفت: مشکل موجود در منطقه به دلیل این مسائل نیست، مشکل منطقه بحران سازی آمریکا است، مشکل امروز منطقه دخالت آمریکا است و این دلیل بحران موجود است. کسانی که از این سیاستها حمایت میکنند باید این سوال را از خود بپرسند که چرا آمریکاییها درمنطقه بحران سازی میکنند و چرا برخی کشورها از این بحرانها حمایت میکنند؟ مشکل منطقه این است نه وجود برخی نیروها که حامی ایرانند. در رابطه با سوریه نیز ایران از سوریه حمایت میکند، زیرا در آن یک دولت قانونی وجود دارد. ایران از عراق هم در جنگ با داعش و تروریستها حمایت میکند، زیرا آنجا یک دولت قانونی وجود دارد، در یمن نیز ملت یمن درحال دفاع از حقوق خود هستند، مواضع جمهوری اسلامی ایران در رابطه با یمن، سوریه، بحرین و عراق واضح است؛ مواضع ایران کاملاً روشن است، ایران مواضع مخفی ندارد. ما از حقوق ملت یمن دفاع میکنیم و از حقوق دولت و ملت سوریه حمایت میکنیم و از دولت و ملت عراق نیز حمایت میکنیم.
سفیر کشورمان در بغداد در پاسخ به این سوال که برخی کشورها خواهان توقف حمایتهای ایران از برخی طرفها هستند گفت: ما از هم پیمانان و حامیان ایران دفاع میکنیم و حمایت از آنها را متوقف نخواهیم کرد. منتقدان دروغ میگویند، آنها خوشان از مواضع جنگطلبانه آمریکا حمایت میکنند. کشورهایی که ایران را متهم میکنند باید پاسخ دهند که چرا از سیاستهای ترامپ حمایت میکنند؟ چرا از سیاستهای رژیم صهیونیستی حمایت میکنند؟ چرا از تهدیدات و تحریمها علیه ایران حمایت میکنند؟ حمایتهای ایران پاسخ به تهدیدات آمریکا است بنابراین آنها باید با ترامپ مقابله کنند نه اینکه این مسائل را علیه ایران مطرح کنند.
انتهای پیام/