یک فعال عرصه نشر و کتاب گفت: میزان اعتباری که برای اجرای طرح تابستانه کتاب در نظر گرفته می‌شود، باید دو تا سه برابر افزایش یابد.

میزان اعتبار طرح های فصلی کتاب 3 برابر شود/ صنعت نشر بدون حمایت رو به اضمحلال می رودمحمدکاظم شمس مدیر سابق مجموعه کتابفروشی بوستان کتاب و از منتقدان طرح تابستانه کتاب، در گفت‌وگو با خبرنگار حوزه ادبیات  گروه فرهنگی باشگاه خبرنگاران جوان،  با اشاره به بودجه ای که برای اجرای طرح در نظر گرفته شده است، گفت: اعتبار کتابفروشی ها در دو سه روز اول تمام می شود. برای همین کتابفروشی ها یا باید زمان اجرای طرح را محدود کنند یا میزان اعتباری که برای اجرای طرح تابستانه کتاب در نظر گرفته می شود، باید دو تا سه برابر افزایش یابد. امسال به دلیل  مشکل بودجه طرح عیدانه کتاب اجرا نشد؛ اما طرح تابستانه کتاب باید چندین بار در سال برگزار شود چرا که مخاطب اصلی کتاب از این کار استقبال می کند.

وی به حمایت ۲۵ درصدی از کتاب‌های تألیفی در طرح تابستانه کتاب و لزوم حمایت‌های جدی‌تر از این طرح اشاره کرد و افزود: با توجه به اینکه بودجه محدودی برای طرح تابستانه کتاب درنظر گرفته می‌شود، شش بار شدن برگزاری طرح مشکلی به وجود نمی‌آورد. هم اکنون در فصل‌های پاییز و زمستان هم نمایشگاه‌های استانی کتاب برگزار می‌شود. اما به دلیل همین تداخل زمانی، زمان برگزاری نمایشگاه‌های استانی کتاب را تغییر می‌دهند.

نمایشگاه های استانی را در مناطق کم برخوردار برپا کنیم

مدیر سابق مجموعه کتابفروشی بوستان کتاب با اشاره به پیشنهادش برای برگزاری نمایشگاه‌های استانی کتاب و طرح‌های فصلی بیان کرد: در مراکز استان‌ها یا شهر‌هایی که بیش از هزار نفر جمعیت دارد، نمایشگاه‌های استانی کتاب نباید برگزار نشود. این نمایشگاه‌ها در مناطق کمتر برخوردار و شهر‌های دورافتاده‌تر برگزار شود، بهتر است. برای مثال به جای اینکه نمایشگاه استانی کتاب در شهر زاهدان استان سیستان و بلوچستان برگزار شود، این نمایشگاه را در شهر خاش که کتابفروشی کمتری دارد برگزار کنیم. طرح تابستانه کتاب را هم در شهر‌هایی اجرا کنیم که کتابفروشی دارد.

این منتقد طرح تابستانه کتاب ادامه داد: برخی شهرهایمان یک کتابفروشی دارند و تعداد کتاب های آن کتابفروشی زیاد نیست. وقتی نمایشگاه استانی کتاب در این شهر برپا شود، صدهزار کتاب در نمایشگاه عرضه می شود. این برای چنین شهری خوب است. دلیلی وجود ندارد که در شهرهایی که بزرگ هستند و کتابفروشی های زیادی دارند، نمایشگاه استانی کتاب برگزار شود. در برخی شهرها و استان ها تعداد کتابفروشی ها بسیار محدود است و مشارکت این استان ها در طرح های فصلی کتاب کم است. برای همین نمایشگاه های استانی کتاب باید در مناطق کم برخوردار برگزار شود.

شمس به اینکه معمولا تعدادی ناشر خاص به نمایشگاه‌های استانی کتاب می‌روند اشاره و اظهار کرد: در شهر‌های دور افتاده این نمایشگاه‌ها برگزار نمی‌شوند و ناشران مطرح هم به این نمایشگاه نمی‌روند. سال‌های طولانی این حمایت انجام شده اما از گلایه‌های بزرگ کتابفروشی شهر‌ها همین نمایشگاه‌های استانی است. مردم در استان‌ها کتابشان را از این نمایشگاه‌ها می‌خرند. طرح‌های فصلی کتاب برعکس کتابفروشی‌های شهرستان‌ها را تقویت می‌کند و یارانه کتاب را مستقیم در اختیار مصرف کننده قرار می‌دهد. با این کار کتابفروشی‌ها را رونق می‌دهیم و کنترل و تشخیص تخلف در طرح‌های فصلی کتاب راحت‌تر است. غیر از موارد جزئی به نظر می‌رسد طرح‌های فصلی کتاب از بهترین مدل‌های حمایتی است، اما نه به شکلی که تنها حالت رفع تکلیف داشته باشد.

صنعت نشر بدون حمایت رو به اضمحلال می رود 

مدیر سابق مجموعه کتابفروشی های بوستان کتاب  با اشاره به  اینکه صنعت نشر برای رسیدن به رشد و بالندگی  باید مستقل شود، تصریح کرد: هم اکنون صنعت نشر مشکلاتی دارد و اگر از صنعت نشر حمایت نشود، ممکن است این صنعت به سمت اضمحلال برود.  اما نباید به این نوع حمایت ها وابسته باشد؛  باید روند اصلی صنعت نشر بتواند به طور مستقل ادامه پیدا کند. وقتی قیمت کاغذ در یک سال ۵ برابر افزایش می‌یابد، ۵۰ مورد دیگر هم روی این صنعت تاثیر می گذارد.

وی درباره اینکه برای تحقق پیدا کردن طرح تابستانه کتاب و فروش قابل توجه کتابفروشی‌ها در این طرح ممکن است افراد را به تاسیس کتابفروشی ترغیب کنند، گفت: اگر بخواهیم تاثیری را که این نوع حمایت دولت از بخش کتاب می‌کند ارزیابی کنیم باید بگوییم طرح‌های فصلی کتاب بهترین نوع حمایت است.

انتهای پیام/

 

برچسب ها: ادبیات ، بازار کتاب
اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
آخرین اخبار