به گزارش گروه وبگردی باشگاه خبرنگاران جوان، احتمالا برای شما هم پیش آمده است وقتی تازه خانهتان را عوض کرده و به محله جدید رفتهاید، همه چیز برایتان تازگی دارد. هنوز باید زمان بگذارید و سوپر مارکت محله، نانوایی و میوه فروشی منصف اش را پیدا کنید. ممکن است حتی بعد از چند روز باز هم درک درستی از این که هر خیابان فرعی اطراف خانهتان به کدام خیابان اصلی منتهی میشود، نداشته باشید. با اینکه شما میدانید در کدام محله هستید، پلاک خانهتان چند است و طبقه چندم از یک آپارتمان زندگی میکنید، اما انگار هنوز در این محل غریبه هستید.
شرایط زندگی ما در فضا هم تقریبا همین شکلی است. ما میدانیم در سیاره زمین زندگی میکنیم که سومین سیاره منظومه شمسی است حتی منظومه شمسی را تقریبا دقیق میشناسیم، اما تا مدتها مطمئن نبودیم این منظومه شمسی ما دقیقا کجای جهان است و چطور از آسمان هر جایی که زندگی میکنیم این همه ستاره دیده میشود. همه چیز خیلی غیر منتظره پیش رفت. انتظار نداشتیم جهان این قدر بزرگ باشد، فکرش را هم نمیکردیم نوار مه آلودی که در آسمان شب میبینیم تنها بخشی از یکی از کهکشانهای عالم باشد. ۲۳۴ سال پیش در چنین روزی «ویلیام هرشل» بالاخره توانست به معمایی که سالها با دیدن بخشی از کهکشان راه شیری در آسمان ایجاد شده بود، پاسخ بدهد.
«هرشل»، ستاره شناس برجسته انگلیسی پس از آشنایى با نجوم، تحقیقات متعددی درباره کهکشان راه شیری انجام داد تا اینکه تصمیم گرفت برای خودش تلسکوپی بسازد، پس از ساخت تلسکوپ موفق شد به رَصد ستارگان بپردازد. او در چنین روزی ثابت کرد کهکشانی که به آن راه شیری میگویند، مرکب از ستارگانی است که منظومه شمسی هم جزئی بسیار کوچک از آن محسوب میشود و همه اجرام این منظومه با یکدیگر در فضا حرکت میکنند. به همین بهانه و در این پرونده نگاهی داریم به سوالهایی که نوار مهآلود مرموز آسمان شب برای مردم به وجود آورد و میبینیم که چطور در طول سالها آدمهای زیادی بی آنکه یکدیگر را بشناسند به هم کمک کردند تا بفهمند دقیقا کجای جهان زندگی میکنند.
گام به گام حل رازهای کهکشان
۱- نوار مه آلود مرموز در آسمان شب چه بود؟
آسمان تاریک خارج از شهر، جایی است که همیشه پر از سوال است و ذهن انسان را به خودش مشغول میکرده است. نوار مه آلودی که بعضی جاهایش روشن و پر از ستاره است و بعضی نقاطش تیره و تاریک، توجه خیلیها را به خود جلب میکند. در زمان ارسطو، آدمها فکر میکردند، این نوار محل تماس زمین و آسمان است. دیدن چنین چیزی در آسمان برایشان حیرت آور و گاهی هم ترسناک بود، اما اوایل قرن ۱۷ کم کم نظرات درباره این نوار رمز آمیز تغییر کرد. گالیله معروف سال ۱۶۱۰ در یادداشتهایش نوشت: «چیزی که سالهاست در آسمان توجه خیلیها را جلب کرده است یک دست نیست و در بخشهایی از این نوار، ستارههای بیشتر و در بعضی نقاط ستارههای کمتری قرار دارند.»
او توضیح داد که این تیرگیها و روشنیها به دلیل تعداد ستارههاست. وقتی از نظرات گالیله حرف میزنیم باید یادمان باشد که او فقط یک تلسکوپ بسیار کوچک و دستساز داشت که احتمالا برای دیدن ستارههای این نوار مرموز کمکی نمیکرد. از دیگر نوشتههای مهم گالیله درباره راه شیری این است که تعداد ستارههای کوچک در این نوار، غیر قابل شمارش است. همانطور که میدانید، گالیله منجم ایتالیایی بود که به دلیل کشف قمرهای سیاره مشتری و لکههای خورشیدی و بخشهای تیره ماه بسیار مشهور شده بود.
۲- ماجرای حدسهای نجومی آقای ریاضیدان
توماس وین رایت، ۱۵۰ سال بعد از گالیله گفت؛ ستارهها در این ناحیه از آسمان به شکلی کاملا تخت مرتب شدهاند، دقیقا عین سنگ آسیاب. درست است که حرفش عجیب و دور از ذهن بود، ولی باعث شد کانتِ ریاضیدان، حوالی سال ۱۷۵۵ به یک جمعبندی درست و درمان از راه شیری برسد. او گفت که این نوار مهآلود، لایهای رقیق و گسترده از ستارههاست که خورشید، زمین و دیگر سیارهها بخشی از آن هستند. دیدِ ما از این نوار بستگی به محل قرار گرفتنمان در فضا دارد. ممکن است آن را عمودی یا افقی ببینیم. از زمین و جایی که قرار داریم آن را شبیه یک کمان میبینیم که از بخشی از آسمان کشیده شده است و تا سمت دیگر ادامه دارد.
۳- سرنخهایی که توسط «هرشل» به یک کل منسجم رسید
خانوادهاش به او افتخار میکردند که در سن کم، چنین موسیقیهایی مینوازد تا این که به طور اتفاقی در کلیسای نزدیک محل زندگیاش یک کتاب درباره نجوم پیدا کرد. از آن به بعد آن قدر سوال داشت که اگر میخواست جوابهایشان را بیابد دیگر فرصتی برای ساخت آهنگهای جدید نداشت. حدود سال ۱۷۸۵ بود که «ویلیام هرشل» با رصدهایی که انجام داده بود، سعی کرد یک نقشه کامل از کهکشان خودمان تهیه کند. او قبل از این کار سیاره اورانوس را کشف کرد و اسمش حسابی سر زبانها افتاد، حالا انگیزه زیادی برای پرده برداری از این علامت سوال بزرگ داشت که سالها بود نه تنها دانشمندان بلکه مردم را هم درگیر خود کرده بود.
بالاخره در این قسمت از آسمان چه خبر بود؟ او شبهای زیادی را صرف رصد و شمارش ستارهها کرد. ستارههای این مجموعه را با تلسکوپش نگاه میکرد، مختصات و درخشندگیشان (میزان نور ستاره که از زمین قابل مشاهده است) را تعیین میکرد به این امید که بالاخره تکلیف همه چیز روشن شود. او یک نقشه اولیه از کهکشان راه شیری آماده کرد که شاید حالا دقیقا با اطلاعات ما تطابق کامل نداشته باشد، اما اولین و مهمترین گام برای شناخت کهکشان راه شیری یعنی خانه همیشگی ما بود.
۴- کهکشان ما در جهان تنها نیست
سالهای بعد افراد زیادی روی ماهیت راه شیری کار کردند. آنها سوالهای زیادی داشتند. تعداد ستارههای کهکشان ما چندتاست؟ خورشید و منظومه شمسی دقیقا کجای این کهکشان قرار گرفته است؟ چرا بخشهایی از این نوار مه آلود خیلی تاریک است؟ وجود این همه مجهول در دل معماهایی که فکر میکنید جوابش را پیدا کردهاید، باز خیلیها را مشتاق کرد تا دست از سر راه شیری برندارند. دنیا داشت متحول میشد.
پیشرفت فناوری کمک کرده بود رادیوتلسکوپهایی ساخته شود که امواج غیر مرئی را که از ستارهها به سمت ما میآمد دریافت کنیم و چیزهایی ببینیم که قبلتر ندیده بودیم. تلسکوپی برای ارسال به خارج از جو زمین ساخته شد تا بتواند بدون مزاحمتِ جو، فضا را دقیقتر و با کیفیتتر رصد کند. عکسهایی که تلسکوپ فضایی هابل گرفت همه را شوکه کرد.
شاید هنوز هم اگر این عکس را جایی ببینید و کسی از شما بپرسد نقطههای نورانی که در این عکس میبینید، چه هستند؟ درست پاسخ ندهید. شاید باورکردنش سخت باشد، اما همه نقاطی که در این تصویر میبینید، یک کهکشان هستند. فقط در گوشهای از فضا که «هابل» به سمت آن نشانه رفته، هزار کهکشان دیده شده است. ما درون کهکشان خودمان در سیارهای کوچک، ابزاری ساختهایم که با آن میشود تعداد زیادی کهکشان را دید. بشر تا قبل از اینها فکر میکرد درباره خانه خود یعنی زمین، بیشتر چیزهای مهم را فهمیده است.
منظومه شمسی را میشناسد و به تازگی هم فهمیده بود که ما و تمام ستارههای اطرافمان در یک کهکشان خیلی بزرگ به نام راه شیری قرار داریم، اما با ثبت تصویر فرا ژرف «هابل» به یک باره فهمیدیم جهان بیش از تصور ما بزرگ است و سیاره کوچک ما شبیه غباری است در یک فضای بیکران.
۵- چرا هیچ عکسی از کهکشان خودمان نداریم؟
عکسهای شبیهسازی شدهاش را که میبینید، فکر میکنید خب لابد اسمش از روی نان شیرمال آمده است، اما راه شیری از اساطیر یونانی انتخاب شده است و به دلیل روشن بودن این نوار مه آلود در آسمان به راهی پر از شیر تعبیر شده است. میگویند هیچ عکسی از کهکشان راه شیری وجود ندارد، تمام عکسهایی که میبینید فقط یک تصویر شبیهسازی شده است، اما چرا؟ خب پاسخ ساده است. شما وقتی درون خانهتان هستید میتوانید از نمای بیرونی خانه عکس بگیرید؟
دقیقا همین ماجرا درباره کهکشانی که در آن زندگی میکنیم وجود دارد. ما به عنوان ساکنان راه شیری فقط بخشی از آن را در آسمان میبینیم و هیچ وقت نمیتوانیم عکسی از کل نمای بیرون آن داشته باشیم. تصویرهایی که از کل کهکشان راه شیری در اینترنت و مجلات میبینید، همگی شبیهسازی شدهاند و یک عکس واقعی نیستند، اما عکسهایی که از همان نوار مه آلود معروف در آسمان شب گرفته شده است، واقعی هستند و دقیقا همان نمایی را دارند که شما هم در خارج از شهر و به دور از نورهای مزاحم میتوانید ببینید.
۶- درباره کهکشان مان چقدر میدانیم؟
راه شیری یک کهکشان مارپیچی است که چهار بازوی مارپیچ دارد. منظومه شمسی ما در بازوی جبار در فاصله ۲۶ هزار سال نوری از مرکز و تقریباً روی صفحه اصلی قرار دارد. ستارههایی که وسط کهکشان هستند، سریعتر از ستارههایی که در لبههای کناریاند به دور مرکز میچرخند. کهکشان محل سکونت ما به طور میانگین ۲۰۰ میلیارد ستاره دارد. برای آنکه بدانید راه شیری چقدر بزرگ است، تصور کنید اگر با سرعت نور از یک سمت کهکشان حرکت کنید حدودا ۱۸۰ هزار سال طول میکشد تا به سمت دیگر آن برسید. مرکز راه شیری یکی از جذابترین بخشهای آن است و به دلیل چگالی بالای سیاهچاله مرکزی تمام ستارهها و اجرام داخل کهکشان به دور مرکز میچرخند.
پیشبینی ستارهشناسان درباره زمان پایان عمر کهکشان راهشیری
تصادف بزرگ کهکشانی در راه است!
ستارهشناسان خبرهای خوبی درباره کهکشان ما ندارند؛ آنها پیشبینی میکنند کهکشان راه شیری، نهایتا تا ۵/۴ میلیارد سال دیگر عمر میکند و بعد با کهکشان همسایه برخورد خواهد کرد. «آندرومدا»، امرأهالمسلسله یا کهشکان زنِ بر زنجیر، نزدیکترین کهکشان به ما با فاصلهای حدود ۵/۲ میلیون سال نوری است. جالب این جاست که ما (یعنی کل منظومه شمسی) با سرعت ۴۰۰ هزار کیلومتر بر ساعت به سمت این همسایه درحال حرکت هستیم.
محققان قبلا درباره این تصادف، پیشبینیهای هولناکتری داشتند؛ آنها میگفتند آندرومدا به دلیل جرم بیشترش نسبت به راهشیری، آن را میبلعد. بررسیهای مجدد، اما این احتمال را رد کرد. حالا دانشمندان میدانند آندرومدا تقریبا ۸۰۰ میلیارد برابر خورشید جرم دارد، یعنی حدودا برابر با جرم راه شیری. پس کهکشان راه شیری، نابود نخواهد شد و صدمه کمتری میبیند. «لارن لانز»، ستاره شناس مرکز مطالعاتی فیزیک نجومی هاروارد میگوید وقتی آندرومدا و راه شیری با هم تصادف کنند، کهکشانی ترکیبی به اسم «Milkomeda» به وجود میآید. لانز، از اعضای تیمی است که برای درک بهتر این برخورد کیهانی، اطلسی از کهکشانهای در حال برخورد را جمعآوری کردهاند. اولین تصوری که از برخورد راه شیری و آندرومدا بهنظر میرسد، خشن و نابودگر بودن این تصادف و احتمال نابودی زمین است.
وقتی دو کهشکان با یکدیگر برخورد میکنند، ستارهها با هم برخوردی ندارند آنچه واقعا اتفاق میافتد این است که ستارهها مانند رشتههای تور از کنار یکدیگر عبور میکنند و این گازهای آنهاست که با یکدیگر برخورد میکند. در این فرایند، جرقههای ایجاد شده، ستارههای جدیدی خلق میکنند. اگر برخورد کهکشانها را از این زاویه نگاه کنیم، این پدیده رویدادی به شدت پرتلاطم و عجیب خواهد بود، اما به زیباترین شکل ممکن!
لانز درباره اتفاقی که ممکن است بر سر زمین بیاید، میگوید: «لحظه تصادف، خورشید به شکل یک کوتوله سرخ متورم خواهد شد. زمانی که خورشید متورم شود، طبیعتا زمین کاملا داغ میشود و به همین دلیل زمین از سوی خورشید با مشکل بسیار بزرگی مواجه خواهد بود. با این همه برخورد دو کهکشان نمیتواند رویدادهای چندان ناخوشایندی را برای زمین به وجود آورد.» خب، این امیدواری، خوشحالکننده است البته اگر با حرارت زیاد زمین، مشکلی نداشتهباشیم!
اگر برایتان سوال شده که این طور اتفاقها کلا در کیهان طبیعی است یا از خوششانسی ما، لانز جواب میدهد با توجه به آن چه درباره رشد کهکشانها در طول عمر جهان هستی درک کردهایم، فکر میکنیم که کهکشانهای کوچکتر به وجود میآیند و توسط بزرگ ترها بلعیده میشوند. میتوان گفت که هر کهکشان بزرگی در طول عمر خود چند کهکشان کوچکتر را خواهد بلعید.
کشف ۴ هزار سیاره در ۲۶ سال اخیر!
همانطور که ستارههای زیادی در کهکشان ما وجود دارد، سیارات زیادی هم دور آنها در چرخش هستند. یکی از بخشهای مورد علاقه ستارهشناسان این روزها شناسایی سیارات داخل کهکشان راه شیری است. سیاراتی که دور ستارههای خود میچرخند و منظومههایی شبیه به منظومه شمسی ما دارند. جالب است که بدانید از اوایل شکلگیری دانش ستارهشناسی تا سال ۱۹۹۲ بشر فقط سه سیاره را کشف کرده بود (اورانوس، نپتون و پلوتو)، اما در دو دهه اخیر با پیشرفت ابزارها این عدد به حدود چهار هزار رسیده است. به این سیارات که خارج از منظومه شمسی، ولی در داخل کهکشان ما هستند، سیارات فراخورشیدی گفته میشود. تلسکوپ فضایی کپلر و ماهواره فضایی تس از مهمترین شکارگران این سیارات هستند و در این ماموریتها ۲۶۸۱ سیاره کشف و تایید شده است و بقیه کاندیدای سیارات فراخورشیدی هستند.
منبع: روزنامه خراسان
انتهای پیام/