به گزارش حوزه رادیو تلویزیون گروه فرهنگی باشگاه خبرنگاران جوان، سید محمد صالح هاشمی گلپایگانی ریاست گروه معارف اسلامی و عضو هیات علمی دانشگاه امام صادق (ع) در شامگاه ۳۱ تیرماه در برنامه تلویزیونی «بدون توقف» درباره بازخورد بحث حجاب در تلویزیون، گفت: بالاترین اولویت پس از توحید، عدل است که به هر چیزی در جای خود میپردازد واگر پرداخته نشود ظلم است، در مساله حجاب به نوجوانان، فرهنگ ایرانی و اسلامی، خانواده و حق الله ظلم شده است زیرا در جای خود به آن پرداخته نشده است.
وی افزود: گاهی برخی اولویتها نظیر حجاب فوریت دارد، زیرا اگر به آن پرداخته نشود التهاب ایجاد میکند، امروز حجاب اولویت و فوریت است؛ حجاب فطری و انسانی است به همین دلیل همه جوامع بشری پوشش را دارند، اما در حدود آن اختلاف دارند که در اختلافات نیز قانون حدود را مشخص میکند، وقتی قانونی وضع شد اگر کسی دلیل وضع آن را نداند یا حتی بر آن باور قلبی نداشته باشد به اتفاق نظر همه مردم، او باید به قانون عمل کند.
هاشمی گلپایگانی با بیان اینکه قانون دو منشا بشری یا الهی دارد، بیان کرد: در قانون بشری عقلا برای رفع معضلات، اختلاف و دوگانگیها قانونی را وضع میکنند، اما در قانون الهی کسی که انسان را خلق کرده برای سعادت او پیامبر میفرستد و قانون مشخص میکند؛ مساله حجاب در جمهوری اسلامی منشا بشری و الهی دارد؛ اگر قانونی دارای منشا بود، اما به آن عمل نشد نه تنها فایده ندارد بلکه التهاب و مشکلات بیشتری ایجاد میکند، عمل نکردن یا نا آگاهی مردم درباره قانون حجاب مشکلاتی را پیش میآورد و برخی از آن سوءاستفادههای سیاسی میکنند که رای بیاورند یا برخی از بیرون پول میگیرند و بر علیه حجاب بر موج سوار شده و آن را میکوبند.
عضو هیات علمی دانشگاه امام صادق (ع) افزود: وارد کردن حجاب در بحث عقلانی و قانونی بازخورد خوبی دارد، چون حجاب قانونی در مقابل لغت غلط حجاب اختیاری یا حجاب اجباری عکس العمل خوبی از سوی مردم دارد.
وی در پاسخ به این سوال که آیا حدود حجاب عقلانی یا نقلی است، گفت: اصل قانون و اجرای آن در هر کشوری عقلانی است و کار قانون مشخص کردن حدود است، اما دلیل تفاوت قوانین حجاب در هر کشوری به فلسفه آن بستگی دارد.
هاشمی گلپایگانی درباره راه حل بازخورد منفی دانشجویان درباره دانشگاههای تک جنسیتی بیان کرد: چه اشکالی دارد دانشجویان ما در محیط آرام علمی و رقابتی به تحصیل علم بپردازند، آیا یک محیط آرام علمی و رقابتی بهتر از محیط با شکست عشقی نیست، اگر از دربان، دانشجو، استاد تا رئیس یک دانشگاه همه خانم یا آقا باشند در این فضا به غیر از علم به چیز دیگری فکر میشود.
عضو هیات علمی دانشگاه امام صادق (ع) ادامه داد: دانشگاه بنگاه ازدواج یا محل آشنایی خانم با آقا نیست، راهکار ازدواج مشخص است این اشتباه و بازی است که فکر کنیم دانشگاهها محل آشنایی دختر و پسر است، امروز مشکل جوانان ما آشنایی دختر و پسر نیست، به جای اینکه برای آنها شغل یا وام ازدواج فراهم شود آنها را به آشنا شدن صرف مشغول کردند، آیا امروز مشکل کشور عدم آشنایی دختر و پسر است و خانوادهها نمیتوانند خواستگاری بروند باید حتما جوانان در دانشگاه یکدیگر را پیدا کنند. امروز برخی از دانشگاههای دنیا نه به خاطر خدا و پیامبر که به دلیل پیشرفت علمی دانشجویان فضا را تک جنسیتی کردند و گفتند که ما در دانشگاه فقط درس و تحصیل را میخواهیم. بحثهای ارتباطات و جاذبههای جنسی برای بیرون است حالا چرا ما میخواهیم مسیر ۶۰ سال گذشته آنها را برویم چرا خودمان راه و برنامه نداریم و عقلانی فکر نمیکنیم که اگر دانشگاهی از نظر جنسیتی تک شد معدلها بالاتر رفت به همین منوال عمل کنیم.
وی درباره شناخت دختران و پسران در دانشگاه، بیان کرد: شناخت زن یا مرد از نظر روحی یا فکری باید در بین محارم رخ دهد، جایگاه روابط نزدیک و صمیمی زن و مرد در محیط خانواده است، به هر میزان صمیمیتها از محیط خانواده خارج و به محیط بیرون کشیده شود به همان میزان روابط اعضای خانواده سرد میشود، طبیعت زن و مرد جاذبه دارد ما نمیتوانیم بگوییم پنبه و آتش را کنار هم بگذارید نخواهد سوخت، امروز درباره روابط دختر و پسرآمارها از وضعیت بد دانشگاه خبر میدهند شاید تعداد اندکی فقط مشغول تحصیل باشند که همانها هم دیگران را تحت تاثیر قرار میدهد.
هاشمی گلپایگانی افزود: وقتی دانشگاهی تک جنسیتی شود خانمها میتوانند در آن با آرامش و امنیت حجاب خود را بردارند، اما اگر در آنجا هیچ نامحرمی نباشد و بر اثر سلیقه شخصی، سنتی یا تحجر با دختری که حجاب برداشته برخورد کنند عقلانی و قابل دفاع نیست. وقتی در یک مدرسه هیچ نامحرمی نباشد علت اینکه یک دختر را مجبور میکنند ساعتها حجاب بر سر داشته باشد ندانستن فلسفه حجاب است در حالی که حجاب مبنای عقلانی دارد ما به جای عادتهای انفعالی، فلسفه و جایگاههای حجاب را بشناسیم و برای دیگران تعریف و مشخص کنیم.
عضو هیات علمی دانشگاه امام صادق (ع) گفت: از نظر شرعی احکام حجاب برای دختران از سن ۹ سالگی مترتب است، اما اگر از ۷ سالگی آنها مقنعه بر سر میکنند شاید به نوعی از نظر شرعی تمرین حجاب است که اصلا نباید در آن سختگیری شود، کما اینکه درباره نماز پسربچه گفته شده که از ۸ سالگی نماز را شروع کنند، اما نباید سختگیری شود. مساله دیگر اینکه همه قوانین کشور ما درباره حجاب از شرع گرفته نشده است مثلا شرع نگفته که همه باید با لباس فرم در محل کار یا مدرسه حاضر شوند یا کسی حق ندارد با لباس منزل که پوشیده است به بیرون بیاید، اینکه ما با لباسی خاص در اینجا جمع میشویم ضابطه بشری است هر چیزی به نام شرع نیست.
انتهای پیام/