به گزارش گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از کرمانشاه ،بهزاد محمدی مدیر امور عشایری استان کرمانشاه با بیان اینکه ۴.۲ درصد جمعیت استان کرمانشاه عشایر هستند، گفت : جامعه عشایری استان کرمانشاه شامل ۱۴ هزار خانوار با ۸۰ هزار نفر جمعیت است که ۶.۷ درصد جمعیت عشایری کشور را شامل میشوند.
وی جمعیت دامی عشایر استان کرمانشاه را حدود ۱.۵ میلیون راس اعلام کرد و گفت : عشایر این استان از نظر تعداد دام رتبه چهارم کشور را در اختیار دارند، در حالیکه از نظر جمعیت انسانی رتبه هشتم کشور را دارند و این یعنی دو برابر عشایر کشور دام دارند.
مدیر امور عشایری استان کرمانشاه با بیان اینکه هر سیاه چادر عشایری یک پایگاه مقاومت محسوب میشود، گفت: هر سیاه چادر عشایر یک کارگاه تولیدی نیز است، زیرا همه اعضای خانواده عشایر درگیر امر تولید هستند.
محمدی در ادامه با بیان اینکه عشایر کرمانشاه ۳۰ درصد پروتئین مورد نیاز استان را تامین میکنند، گفت: عشایر استان سالانه بیش از ۱۳ هزار تن گوشت قرمز، ۲۷ هزار تن شیر و فرآوردههای آن، ۱۷۰۰ تن الیاف دامی شامل پشم، کرک و مو و ۹۰۰ تن روغن حیوانی تولید میکنند.
محمدی از عشایر استان کرمانشاه به عنوان مرزداران کشور یاد کرد و افزود: زمانی که عشایر در نقاط مرزی کشور حضور دارند، مرز از امنیت بیشتری برخوردار است.
مدیر امور عشایری استان کرمانشاه در ادامه اشارهای هم به آیین نامه ساماندهی عشایر که در سال ۸۴ به تصویب دولت رسیده داشت و افزود: در قالب این آیین نامه تمامی دستگاهها موظفند به تناسب جامعه عشایری هر استانی برای عشایر آن استان بودجه بگذارند، لذا باید ۴.۲ درصد اعتبارات دستگاههای استان به عشایر اختصاص پیدا کند.
وی با انتقاد از عدم اجرای این آیین نامه، گفت:، چون خدمات رسانی به عشایر کار سختی است، اغلب ادارات از این موضوع سرباز میزنند.
محمدی ادامه داد: اگر آیین نامه ساماندهی عشایر به طور کامل اجرایی شود، بخش زیادی از مشکلات عشایر حل خواهد شد.
مدیر امور عشایری استان کرمانشاه از خدمات رسانی به عشایر به عنوان کاری سختی یاد کرد و افزود: به دلیل حضور عشایر در محلهای صعب العبور، خدمات رسانی به این قشر کار خیلی سختی است.
وی در ادامه به دغدغههای اصلی عشایر استان کرمانشاه اشاره کرد و افزود: راههای ارتباطی مناسب، دسترسی به مراتع، تامین آب و علوفه از مهمترین دغدغههای حال حاضر جامعه عشایری استان کرمانشاه است.
وی با بیان اینکه در حال حاضر اجرای برنامههای مقابلهای با قاچاق دام مشکلاتی را برای عشایر استان به وجود آورده، گفت: در حال حاضر عشایر برای جابجایی دام باید مجوزهایی اخذ کنند که فرآیند اخذ این مجوزها محدودیتهایی را برای آنها به وجود آورده که البته بر اساس برنامه ریزی صورت گرفته برای هویت گذاری دامها (پلاک گذاری) احتمالا از سال آینده این مشکلات حل میشود.
مدیر امور عشایری استان کرمانشاه ادامه داد: امسال جابجایی دام عشایر با دفترچه عشایری بلامانع است، اما از سال آینده و با اجرای طرح هویت گذاری دامها مشکلات موجود برای جابجایی دام عشایر از بین خواهد رفت.
محمدی اشارهای هم به ایل راههای عشایری داشت و افزود: در استان حدود ۳۵۰۰ کیلومتر راه عشایری داریم که سالانه بیش از ۵۰۰ کیلومتر از این راهها را مرمت، نگهداری و تیغه زنی میکنیم.
وی ادامه داد: ایل راههای عشایری استان اغلب از بین رفته و تبدیل به جاده و مزرعه و خانه و کارخانه و... شده که این موضوع عشایر را با مشکلاتی مواجه کرده است.
وی در ادامه با بیان اینکه امور عشایری استان در دو حوزه ساماندهی به کوچ و ساماندهی به اسکان به عشایر خدمات رسانی میکند، افزود: در حوزه ساماندهی به کوچ خدماتی مثل آبرسانی سیار، بهسازی چشمه ها، مرمت و نگهداری راهها، تامین سوخت فسیلی، تسهیلات بانکی و تامین مایحتاجی مثل آرد، علوفه و... را به عشایر استان ارائه میدهیم.
وی در ادامه با بیان اینکه هر ساله از محل اعتبارات استانی اعتباراتی به تامین آب شرب و آبرسانی سیار به عشایر اختصاص مییابد، گفت: امسال با توجه به پیگیریهای انجام شده برای اولین بار مبلغ ۴.۵ میلیارد تومان اعتبار از قانون بودجه ۹۸ برای تامین آب ثابت و سالم به عشایر استان تخصیص یافته که برای جذب این اعتبارات ۹ طرح شامل پروژههای بهسازی چشمه، تجهیز چاه، ایجاد خطوط انتقال آب و احداث مخازن در نظر گرفته شده است.
مدیر امور عشایری استان کرمانشاه ادامه داد: با اجرایی شدن این ۹ طرح دیگر نیازی به آبرسانی سیار به ۷۰۰ خانوار عشایری استان نخواهد بود.
وی ادامه داد: امسال همچنین مبلغ ۸۵۰ میلیون تومان از محل اعتبارات ملی برای آبرسانی سیار به عشایر استان اختصاص پیدا کرده که با همکاری سازمان امور عشایری چهار دستگاه کامیون تانکر دار ۱۰ هزار لیتری و پنج دستگاه خودرو کمک دار تحویل گرفتیم که با تحویل این خودروها در حال حاضر ۳۰ دستگاه کامیون توسط بخش خصوصی کار آبرسانی سیار به عشایر کرمانشاهی را انجام میدهد که البته کافی نیست.
محمدی اضافه کرد: روزانه هزار مترمکعب آبرسانی سیار به عشایر استان کرمانشاه انجام میشود.
محمدی از تامین سوخت مور نیاز عشایر (نفت) به عنوان یکی دیگر از اقدامات مجموعه عشایری در خدمات رسانی به عشایر یاد کرد و افزود: سهمیه سالانه سوخت عشایر استان تاکنون ۴۰۰ لیتر بوده که در فصل سرما و ماههای آبان تا اسفند بین عشایر توزیع میشود که امسال در تلاشیم تا این میزان سهمیه را به ۸۰۰ لیتر برسانیم که قول مساعد آن را هم از مسئولین گرفته ایم.
مدیر امور عشایری استان کرمانشاه اشارهای هم به توزیع ماهانه ۹۵۰ تن آرد بین عشایر استان داشت و افزود: امسال همچنین هفت هزار تن جو برای توزیع بین عشایر استان خریداری شده که این میزان در سال گذشته چهار هزار تن بوده است.
وی اشارهای هم به اختصاص تسهیلات بانکی به عشایر داشت و افزود: سال گذشته حدود پنج میلیارد تومان تسهیلات در حوزه جبران خسارت، حدود هفت میلیارد تومان در بخش زنجیره تولید گوشت قرمز و ۴۰ میلیارد تومان تسهیلات اشتغالزایی به عشایر استان پرداخت شد.
محمدی ادامه داد: امسال در خصوص زنجیره تولید گوشت قرمز تسهیلات ۲۰ میلیارد تومانی در اختیار استان قرار گرفته که عشایری که متقاضی دریافت این تسهیلات باشند میتوانند با مراجعه به ادارت امور عشایری برای اخذ این تسهیلات با سود ۱۰ درصد اقدام کنند.
مدیر امور عشایری استان کرمانشاه گفت: این تسهیلات برای جلوگیری از فروش زودهنگام دام توسط عشایر تا قبل از رسیدن به وزن ایده آل پرداخت میشود که به ازای هر بره پرواری مبلغ ۳۵۰ هزار تومان بدون محدودیت پرداخت میشود.
وی ادامه داد: در حوزه ساماندهی به اسکان نیز بر اساس تقاضا و رضایتمندی خود عشایر برای اسکان در محل اتراقگاهها تا جایی که منابع مالی اجازه بدهد، از عشایر حمایت میشود.
وی تاکید کرد: در حوزه ساماندهی به اسکان اولین موضوع اولویت دار بحث اشتغال عشایر است که در صورت برخورداری یک نقطه از ظرفیتهای اشتغال پایدار، مطالعات اولیه مرتبط با اسکان شامل نیاز به زیر ساختهای اولیه مثل زمین، آب، برق و... انجام و در صورت تایید، محل اسکان به شکل روستا در آمده و کددار میشود.
مدیر امور عشایری استان کرمانشاه با بیان اینکه تاکنون در سطح استان چندین مورد اسکان دائمی عشایر را نظیر سید محمد دالاهو داشته ایم، افزود: در سال جاری نیز چندین نقطه برای اسکان عشایر پیش بینی شده که تعدادی از آنها در حوزه شهرستان کرمانشاه و تعدادی نیز در مسیر سامانه گرمسیری است.
وی در ادامه اشارهای هم به راه افتادن موضوع اکوتوریسم عشایری در استان داشت و افزود: ۱۵ نقطه گردشگری عشایری در استان معرفی کرده ایم تا در قالب این نقاط زندگی عشایری را برای گردشگران و علاقمندان نمایش دهیم.
مدیر امور عشایری استان کرمانشاه اضافه کرد: امسال در تلاشیم تازندگی عشایری در دو نقطه از این نقاط شامل منطقه میاندار قورتک شهرستان گیلانغرب و منطقه تنگ بزازخانه واقع در پشت کارخانه سیمان کرمانشاه را برای بازدید و اسکان گردشگران و علاقمندان آماده کنیم.
محمدی ادامه داد: زندگی عشایری زیباییهای خاص خود را دارد که حتما مورد استقبال گردشگران قرار خواهد گرفت .
انتهای پیام/د