به گزارش گروه وبگردی باشگاه خبرنگاران جوان، تلگراف به عنوان وسیلهای ارتباطی برای فرستادن پیام جایگاهی مهم در تاریخ معاصر دارد و هر چند که دیگر کارایی خود را از دست داده، اما زمانی نقشی حتی برتر از اینترنت در جهان کنونی ایفا میکرد.
جالب است بدانید این اختراع ساموئل مورس آمریکایی روند برخی اتفاقات مهم را نیز در برههای تحت تأثیر خود قرار داد و به نوعی موجب تغییر خط سیر تاریخ شد؛ به طور مثال آیا میدانستید موتور محرک ورود آمریکا به معرکه جنگ جهانی اول یک تلگراف بود؟
عوضشدن صحنه جنگ با یک تلگراف
ایالات متحده در گرماگرم جنگ بینالملل نخست با پیروی از «دکترین مونرو» مبنی بر عدم دخالت واشینگتن در مقدرات اروپا، خود را از این جنگ خانمانسوز دور نگاه داشته و وودرو ویلسون، رئیسجمهوری این کشور، در برابر اصرار دولتهای انگلستان و فرانسه فقط به قطع رابطه سیاسی با آلمان اکتفا کرده بود، اما کشف تلگراف آرتور زیمرمن، وزیرامورخارجه آلمان، به سفیر این کشور در مکزیک معادلات در آن سوی آتلانتیک را بر هم زد.
در این تلگراف که توسط سرویس اطلاعاتی بریتانیا رهگیری و رمزگشایی شد، زیمرمن به سفیر کشورش دستور داده بود که از مکزیک بخواهد به نفع آلمان وارد جنگ با ایالات متحده شود و در عوض ایالتهای تگزاس، آریزونا و نیومکزیکو را با حمایت برلین ضمیمه کشور خود کند. نتیجه؟ آمریکا با اعلان جنگ به آلمان رسما وارد جنگ جهانی اول شد!
وزیرامورخارجه آلمان برای فرستادن این پیام به سفارت کشورش در مکزیک از کابل تلگراف اقیانوس اطلس بهعنوان خط ارتباطی بهره گرفته بود؛ خطی که دو سوی آتلانتیک را به یکدیگر مرتبط کرده و به کمک آن دیگر نیاز نبود برای فرستادن یک پیام ساده کوهی از نامه توسط کشتیها یا حتی بعدتر هواپیماهای پُست عرض اقیانوس را طی کنند. امروز سالروز افتتاح این خط به عنوان نخستین کابل تلگراف میان اقیانوسی جهان است.
ارتباط اروپا و آمریکا از زیر اقیانوس
١٦١ سال پیش در چنین روزی، برابر ٥ آگوست ١٨٥٨ میلادی، کابلکشی در بستر اقیانوس اطلس به همت سایروس وست فیلد، تاجر و سرمایهدار آمریکایی، به اتمام رسید. وستفیلد ١٨سال پس از اختراع تلگراف توسط ساموئل مورس، ضمن همراه کردن تعدادی از صاحبان صنایع و ثروتمندان آمریکایی با خود، بعد از جلب نظر دولت برای حمایت مالی از این پروژه، در تابستان ١٨٥٨ کابلکشی زیر دریا را با استفاده از دو کشتی بریتانیایی و آمریکایی آغاز کرد.
اشتیاق وستفیلد و همراهان او برای به ثمر رساندن این ایده امروز کاملا قابل درک است؛ زیرا در آن دوران حتی مهمترین خبرها بیش از یک ماه زمان میبرد تا از اروپا به آمریکا - یا بالعکس - برسند.
در سعی ابتدایی سایروس وستفیلد که ویلیام تامسون دانشمند بریتانیایی و همچنین ساموئل مورس نیز همراهیاش میکردند کابل از دو نقطه پاره شد و کار به تعویق افتاد. چند ماه بعد دوباره کار کابلکشی از نو آغاز شد و نهایتا ٥ آگوست ١٨٥٨ نخستین پیام بین دو قاره اروپا و آمریکا از طریق این کابل مخابره شد.
منبع: شهروند
انتهای پیام/