به گزارش خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از همدان،خبر هرگز متوقف نشده و پایان ندارد، میآید و میرود و گاهی حتی جامعهای را با آمدن و رفتنش متحول میکند، هرروز اخبار فراوانی از رادیو، تلویزیون ،مطبوعات و خبرگزاری ها اعلام میشود، اخباری که گاهی حتی به قیمت جان خبرنگاران به نتیجه میرسد، اما همیشه این پشتصحنههای تهیه خبر مخفی میماند، روز خبرنگار بهترین بهانه برای طرح مشکلات خبرنگاران و دغدغههای آنهاست، دغدغههایی که لحظهای خبرنگار را تنها نمیگذارند.
استرس همنشین شغل خبرنگاری است، خبر متولد که میشود، میمیرد ، خبر که اگر به دقیقهای دیرتر برسد ارزشی ندارد، خبرنگار از سویی زبان گویای مردم است و از سوی دیگر چشم بینایی که سعی میکند تمام عملکرد مسئولان را برای دفاع از مردم بیان کند، وعدههای بیسرانجام، اعتباراتی که هرگز به نتیجه نمیرسد و در دعوای بین دولتی و خصوصی گم میشود و فریادهای بیصدایی که اگر جسارت خبرنگار نباشد هرگز به گوش نمیرسد.
از نزدیک با خبرنگاران خبرگزاری صداوسیما همدان، بخش خبری رادیو و تلویزیون به گفتگو نشستم.
مدیر اتاق خبر صدا و سیما مرکز همدان با اشاره به اینکه از سال ۷۸ وارد صداوسیما مرکز همدان شده است، میگوید: قبل از ورود به این عرصه در حوزه سیاسی و انتظامی فعالیت میکردم، اما به دلیل علاقهای که به کار خبر وگزارش داشتم وارد این عرصه شدم.
آقای یوسف عباسی که یکی از پیشکسوتان واحد خبر مرکز همدان محسوب میشود ادامه میدهد، حدود ۳ سال از آغاز فعالیتم در این حرفه را در حوزه گزارشگری، خبرنگاری، وتصویربرداری بودم وبعد از آن از سال ۸۲ بعنوان سردبیر تلویزیون و رادیو در این مجموعه فعالیت کردم در سال ۸۶ هم بعنوان مسئول گزارشگران و تهیه گزارشهای تولیدی ومناسبتی کار کرده ام.
مدیر اتاق خبر مرکز همدان در ادامه صحبتهای خود اظهار داشت: در نهایت ۲ سالی میشود که در حوزه مدیر اتاق خبر در کنار دوستان و همکارانم مشغول به کار هستم.
آقای عباسی در خصوص روند کار خبر در این مرکز گفت: خبرها پس از تهیه و تنظیم در اتاق خبر توسط بنده ویرایش و تدوین نهایی شده و به سمت واحدهای مختلف انتشار خبر از قبیل سایت خبرگزاری صداوسیما همدان، کانال تلگرامی مرکز، بخش خبر رادیو و بخش خبر تلویزیون ارسال میشود.
یوسف عباسی در بیان خاطرهای از سالهای فعالیت خبریاش در صداوسیما مرکز همدان، افزود: دورانی که سردبیر مجموعه خبر بودم یک شب که پخش خبر ساعت ۱۱ شب شروع شد گوینده خبر بعد اعلام عنوان خبرها بود که یک مرتبه لامپ استودیوشکست و تصویر سیاه ومحو شد، پخش خبر زنده و روی خط بود، استرس وجود همه همکاران پخش را گرفته بود و ما فقط ۲۰ ثانیه فرصت داشتیم که لامپ را تعویض کنیم، آقای موفق که کارگردان آن شب بود ودر کار فنی هم کار بلد، سریع در این مدت کم لامپ را تعویض کرد که همه همکاران در سریع عمل کردن آقای موفق تعجب و حیرت انگیز شدیم اما در این حین هم گوینده مجبور بود خواندن خبر را ادامه دهد که با کمک همکاران این کار به خوبی پیش رفت واین خاطرهای بود که در ذهن بنده ماندگار شد.
با یکی از خبرنگاران و گزارشگران واحد خبر مرکز همدان هم صحبت شدیم.
آقای ناصر فریدونی که به نوبه خود از خبرنگاران وگزارشگران حرفهای این مرکز است از خودش اینگونه گفت: شروع کار خبر بنده از سال ۷۹ ودر حوزه مطبوعات بود واز سال ۸۴ در صدا وسیمای مرکز همدان فعالیتم در این حرفه آغاز شد.
خبرنگار واحد خبر همدان در خصوص روند کارش ادامه داد: طی این مدت از کارم در این مرکز کارهای زیادی را انجام داده ام از جمله گزارشگری، دبیری، خبرنگاری، اما یکی از کارهای بنده تهیه برنامهای است به نام «پای حرف مردم» که برای نخستین بار در همدان به پیشنهاد خودم در سال ۸۸ و در بحث انتخابات کلید خورد، اما بدلیل سلیقه مدیران دراین چند سال متوقف شد البته گاهی اوقات بشکل موقتی و مناسبتهای مختلف تهیه وپخش میشد، تا اینکه این برنامه حدود ۳ ماه است که با موافقت معاونت محترم خبر همدان هرهفته تهیه وپخش میشود.
او درخصوص این برنامه گفت: پای حرف مردم مجموعه خبری است که در آن حرف وسخن در آن زیاد است، از درد دلهای مردم میگوید از سختیها گرفته تا حتی گاهی وقتها شنیدن سخنان ناخوشایند مردم به من و همکارانم که گاهی اوقات احساس میکنند به وجود آمدن برخی مشکلات جامعه به دست ما است .
آقای فریدونی از مشکلات این حوزه هم اینگونه گفت: متاسفانه دستوری برخورد کردن با خبرنگاران معضلی است که گاهی اوقات خبرنگار از آن رنج میبرد.
او ادامه داد: خبرنگار و خبرنگاری کار سخت و طاقت فرسایی است که روح و جسم رو در گیر میکند.
فریدونی یکی از دغدغههای این حرفه را دوری از خانواده برشمرد و میگوید: خبرنگاری شغلی که کمتر میتوانی به خانواده رسیدگی کنی و گاهی وقتها این موضوع معضلی است که موجب به وجود آمدن مشکلات در خانواده میشود که برای من هم همینطور بود که البته الان خانواده هم به این وضعیت عادت کرده بطوری که با آن کنار آمده اند.
خبرنگار خوش بیان این مرکز از احساس خود نسبت به کارش هم حرفهایی گفت: خبر را دوست دارم و مهمتر از آن شفافیت آن در جامعه را دوست دارم چرا که هر اتفاق بدی که میافتد ناشی از پنهان کاری و پیشرفتهایی که انجام میشود حاصل اطلاع رسانی دقیق و درست است.
به سراغ احسان شهبازی خبرنگار و گوینده ورزشی واحد خبر همدان رفتم با او نیز به گفتگو نشستیم.
او گفت: از سال ۸۸ شروع به کار خبر و گویندگی خبر کردم و در کنار آن دبیری هم انجام داده ام البته اصلیترین حرفه ام در عرصه گویندگی خبر ورزشی است.
شهبازی در ادامه صحبت هایش میگوید خبرنگاری کار سخت و پر استرسی است، اما به همان اندازه که کار میکنیم و سختیها واسترسها را تحمل میکنیم در یافتی خوب ودر شان کارمان نداریم.
گوینده ورزش مرکز همدان در ادامه بهترین خاطره دوران فعالیتش را اینگونه بیان کرد:یکی از بازیهای آسیایی بود که صادق گودرزی وجمال میرزایی از همدان موفق به کسب مدال طلا شده بودند ومن آنقدر خوشحال بودم که موقع اجرا ناخواسته با بغض و اشک خبرش را اعلام کردم و متوجه شدم همکاران پشت صحنه هم کمتر از من خوشحال نبودند چرا که متوجه شدم همه آنها نیز اشک شادی در چشمانشان حلقه زده بود.
با یکی دیگر از گویندگان خبر رادیو مرکز همدان هم صحبت کردیم.
خانم فاطمه شعبانی جو با اشاره به اینکه ۱۶ سال است که درعرصه خبر، عکاسی، دبیری و سردبیری در باشگاه خبرنگاران جوان فعالیت کردم میگوید حدود یک سال هم در حوزه گویندگی رادیو نیز مشغول به کار هستم.
او در خصوص روند تهیه خبر و پخش آن در رادیو گفت: خبرها توسط بخشی از همکاران در اتاق تحریریه خبر، تهیه میشود، خبرهایی که از ادارات و بخشهای مختلف ارسال میشود و یا سوژههایی که اتفاق میافتد را پیگیری میکنیم و بخشی از خبرها را هم خبرنگاران از بیرون تهیه میکنند، خبر توسط خبرنگاران و دبیران تنظیم و توسط سردبیر بررسیشده و پس از بررسی نهایی روی خط میرود، سردبیر پخش نیز خبر را در زمان پخش رادیو از روی خط میگیرد و توسط گوینده اعلام میشود.
شعبانی جو بابیان اینکه بخش مهمی از کار خبر، علاقه بیش از اندازه است چراکه کار سخت و بسیار حساسی است، افزود: کار خبر و گویندگی خبر مشکلات و سختیهای خاص خود را دارد، در هر شرایط و ساعتی از شبانه روز باید آماده بود و تا هرلحظهای که کار هست در محل کار ماند، حساسیت کار خبر ایجاب میکند که همیشه در خصوص اخبار محلی، کشوری و جهانی به روز بوده و در همه زمینهها مطالعه داشت و تلاشها و سختیهای بسیار زیادی که این شغل را از سایر شغلها متمایز میکند.
وی در خصوص استرس گویندگی خبر بهصورت زنده اضافه کرد: این استرس بیشتر به خاطر حساسیت کار خبر است نه زنده بودن پخش آن، همین مسئله باعث میشود گویندگی خبر نسبت به سایر گویندگیها سختتر و حساستر باشد، برای مدیریت این استرس در زمان اجرا تنها به این فکر میکنم که دارم به مردم اطلاع رسانی میکنم و این کار باید به بهترین شکل و بدون هیچ اشتباهی صورت بگیرد، مردم تشنه دریافت اطلاعات هستند و انتظار دارند اخبار را سریع، درست و دقیق و از منابع صحیح دریافت کنند.
این گوینده میگوید: خبرها چه خوب باشند و چه بد در زندگی روزمره تمام فعالان خبر بهخصوص گویندگان خبر که باید خبر را صریح و بینقص و بدون دخالت احساسات بیان کند، تأثیرگذار است.
فاطمه شعبانی جو گفت: بهترین جنبه این شغل این است که همیشه در جریان تمام مسائل هستیم و بدترین جنبه، خبرهای بدی است که احساسات انسان را تحت تأثیر خود قرار میدهد.
این گوینده خبر رادیو بابیان اینکه مشکلات کار گویندگی به واسطه کار کردن در جمع صمیمی همکاران و انرژی خوبی که از آنها میگیریم برایم کمرنگ میشود، میگوید: رسمیت و خشکی کار گویندگی خبر تأثیری در خلق و خو و زندگی شخصی نداشته و تنها لحظاتی را که در استودیو خبر هستم خبرها را در فرمتی که برای گویندگی خبر تعریف شده اجرا میکنم و سپس به زندگی روزمره خود بازمیگردم.
خبرنگار باشگاه خبرنگاران جوان همدان در پایان سخنانش ادامه داد: هرلحظه کار گویندگی خبر خاطره است و گویندگان با تمامی خبرهایی که آنها را بیان میکنند زندگی میکنند و خاطره میسازند.
کلام آخر؛ خبرنگاران یا به قولی سفیران آگاهی با ایفای نقش صحیح خود میتوانند جامعه را به سوی پیشرفت سوق دهند و از مسائل حاشیهای پرهیز کنند، ۱۷ مرداد روز خبرنگار بهترین فرصتی است که نگاهی هر چند کوتاه به فعالیت ها، خدمات و تاثیرات فعالان عرصه خبر در جامعه داشته باشیم.
انتهای پیام/ج
گزارش از زهرا جعفرپورایروانی