به گزارش گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از شیراز، در چندسال اخیر به دلایل مختلف کسب و کار کارگاههای تولید زغال در کازرون رونق گرفته است، یکی از مهمترین دلایل آن را میتوان محبوبیت کباب کازرون که از قدیم بر روی زغال پخته میشود، عنوانکرد.
با ورود به کازرون آنچه در نگاه نخست، بیش از هر چیز دیگری توجه هر تازه واردی را به خود جلب میکند، تکرار تصاویر مشابه از همسایگی کبابپزیها و قصابیهایی است که صف به صف همچون قطار از سر هر خیابان و کوچه بازاری کنار هم چیده شدهاند.
در شهرکازرون کمتر غذاخوری یا فستفودی دیده میشود و هر چه هست، کبابپزی است که در آن جز کباب چیز دیگری سرو نمیشود. کباب غذای ثابت مردمان کازرون بوده و کبابپزیها همواره شاهد رفت و آمد مشتریان همیشگی خود هستند و بهرغم افزایش روز افزون تعداد کبابپزیها در این شهر، هیچ گاه در خاطرات «کبابیها» کسادی بازار ثبت نشده است.
پافشاری این صنف بر پخت کباب بر روی زغال و البته ذائقه عموم مردم نسبت به پخت کباب بر روی زغال و حضور بیش از ۱۰۰ کبابی در کازرون خود گویای وسعت بازار و رونق خرید و فروش زغال در کازرون است.
در گفتوگویی با برخی از فعالان این صنف متوجه شدیم به طور میانگین در ماه هر کبابی متوسط یک تن زغال مصرف میکند که با آمار، شاهد مصرف تقریبی بیش از صد تن در ماه در شهر کازرون خواهیم بود که بایستی مصارف خانگی و فردی را به این آمار اضافه کرد.
مسئولان معتقدند کورههای چوبسوزی کازرون عاملی شدهاند تا سودجویان بیشتر و بیشتر تیشه به ریشه درختان بلوط بزنند و مشکل جدیدی به صدها عامل دیگری که باعث تخریب جنگلهای بلوط کازرون میشوند، اضافه کنند.
فعالان منابع طبیعی و محیط زیست علت پاگیری کورههای زغال را خشکسالی و وجود درختان آفتزده معرفی میکنند که در بازه زمانی سالهای گذشته به علت خشکسالیهای مستمر با تعداد زیادی درختان خشکیده و دارای انواع بیماریها در عرصه باغها وجود داشته است و به همین دلیل کورههای زیادی برای استفاده از این چوبها برای تولید زغال راهاندازی شدند، اما در شرایط کنونی که دیگر با حجم زیادی درخت آفتزده و خشکیده مواجه نیستیم، حضور آنها دیگر توجیهی ندارد.
از دیگر سو این کورهها صرفاً به عامل و انگیزهای برای توسعه هر چه بیشتر تولید غیرقانونی زغال از درختان جنگلی تبدیل شدهاند و، چون وجود آنها ضرورتی هم ندارد و اگر بتوان آنها را تعطیل کرد، اقدام مؤثری درحفظ منابع طبیعی و جنگل بلوط خواهد بود.
قیمت یک کیلو چوب یک درخت بلوط ۵۰ ساله در کازرون بیش از ۲ هزار تومان نیست در حالی این درخت به لحاظ تولید اکسیژن و تثبیت خاک ارزش بسیار بیشتری دارد. برای تولید یک کیلوگرم زغال حدودا ۴ کیلوگرم چوب لازم است لذا نباید درختان باارزش جنگلی مثل بلوط را فدای تجارتهای سودآور مقطعی و کمارزشی مانند تولید زغال کرد.
پیگیریها نشان میدهد که در حدود ۲۰ کوره تولید زغال دارای مجوز از وزارت صنعت و معدن و تجارت هستند. این کورهها مجوز دارند و میتوانند برای تهیه چوب مورد نیاز خود از ضایعات چوب مرکبات باغهای این منطقه و پسماندهای سلولزی استفاده کنند.
کارشناسان محیط زیست و منابع طبیعی کازرون حجم تولیدی زغال کورههای مجوزدار را بیش از ظرفیت مواد اولیه موجود در شهرستان میدانند و معتقدند همین ۲۰ کوره زغال دارای مجوز نیز برای تولید مجبور به تخریب منابع طبیعی و جنگلهای بلوط خواهند شد.
البته تولیدکنندگان زغال نیز معتقدند بیشتر چوبها برای تولید زغال در شهرستان قانونی و چوب درختان مرکبات است که از اقصی نقاط استان بهکازرون بارنامه میشود. این تولیدکنندگان، اما منکر قاچاق چوب از جنگلهای دشت برم و بلوط زاگرس نیستند و دلیل قاچاق چوب بلوط را استقبال مشتریان از این نوع زغال به علت ارزانی ناشی از غیرقانونی بودن میدانند.
این گروه معتقدند دولت باید جلوی تولید، فروش و صدور غیرقانونی زغال بلوط را با اعمال قانونهای سختگیرانهتر مثل پرداخت جریمههای سنگین و حبس بگیرد تا جلوی تولیدکنندگان و قاچاقچیان به علت نبود بازار خرید گرفته شود.
عادل جلیلی، رئیس مؤسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور از آماده سازی و ارائه بسته حمایتی این سازمان برای حمایت از پروژههای زراعت چوب خبر داده است. به گفته وی این بستههای حمایتی شامل بیمه، تسهیلات و تضمین خرید برای کشت گونههایی، چون صنوبر که مناسب زراعت چوب است، میشود.
جلیلی افزود: باید بخش خصوصی و کشاورزان را به این پروژه ترغیب کرد، چراکه یک پروژه مهم ملی است و جزء زیرساختهای توسعه جنگلهای کشور به حساب میآید.
با رعایت نکاتی مانند این که گونههای سریعالرشد در زراعت چوب، مورد استفاده قرار گیرد باید به شکل تخصصی به این زراعت نگاه کرد و با توسعه و ارائه بستههای حمایتی میتوان در رونق تولید و هم چنین جلوگیری از قاچاق چوب و از بین رفتن جنگلهای بلوط در استانهای جنوبی کشور گام مهمی برداشت.
در سال رونق تولید و با تشکیل یک کارگروه منسجم و متشکل از ادارت جهاد کشاورزی، منابع طبیعی، محیط زیست و صنعت و معدن و تجارت میتوان علاوه بر جلوگیری از توسعه کورههای تولید زغال غیر قانونی، بستر لازم تولید چوب مورد نیاز و مصرفی شهرستان را نیز با توسعه کشت درخت چوب در شهرستان بهعنوان معیشت جایگزین برای افراد بومی منطقه جنگل دشت برم و زاگرس مطرح کرد.
برای اجرایی شدن این طرح بایستی از توانمندی جنگلبانان، محیط بانان و دهیاران در برقراری ارتباط با ساکنان محلی و شناخت آنها از ظرفیت موجود بهرهگیری کرد.
منبع: تسنیم
انتهای پیام/م