به گزارش
گروه وبگردی باشگاه خبرنگاران جوان، دونالد ترامپ گفته که میخواهد گرینلند، بزرگترین جزیره جهان، را بخرد، اما اگر رییس جمهور ایالات متحده واقعاً چنین خیالی در سر دارد موانع بسیاری پیش روی او قرار خواهد داشت. اول از همه اینکه گرینلند که حدود ۵۶٫۰۰۰ سکنه دارد و خیلی واضح اعلام کرده که فروشی نیست.
وزارت امور خارجه در پاسخ به گمانه زنیها در مورد تصمیم دونالد ترامپ برای خرید این جزیره در پیامی توئیتری چنین گفته است: «گرینلند سرزمنیی غنی از منابع ارزشمند مانند معادن، تمیزترین آب و یخ، ماهی، غذای دریایی، انرژی تجدید پذیر بوده و خط مقدم جدیدی برای توریسم ماجراجویانه است. ما مشتاق تجارت هستیم، اما فروش نه».
کیم کیلسن، نخست وزیر گرینلند نیز در صحبتهایی مشابه در این باره چنین گفته است: «گرینلند فروشی نیست، اما گرینلند آماده تجارت و همکاری با دیگر کشورها مانند ایالات متحده است». گرینلند یک سرزمین مستقل و خودمختار متعلق به کشور دانمارک بوده و سیاستمداران کپنهاگ در سالهای اخیر خرید این جزیره توسط ایالات متحده را یک شوخی دانسته اند. مارتین لینگارد، رییس کمیته سیاست خارجی دانمارک در پاسخ به گمانه زنیها در مورد فروش جزیره گرینلند چنین گفته است: «امیدوارم این یک شوخی باشد، زیرا این یک تفکر وحشتناک و مسخره است».
همچنین در شرایطی که در سال ۲۰۱۹ قرار داریم، ایده یک کشور برای خرید کشور دیگری کمی عجیب و غریب و دور از تفکرات مدرن به نظر رسیده و انسان را به یاد دوران استعمار میاندازد. با این صحبت ها، اما دانمارک سابقه فروش خاک به ایالات متحده را دارد و جزایر ویرجین که اکنون جزو خاک ایالات متحده به شمار میآید روزگاری با نام جزایر هند غربی به دانمارک تعلق داشته و در سال ۱۹۱۷ به ایالات متحده فروخته شد؛ و البته دونالد ترامپ اولین رییس جمهور ایالات متحده نیز نیست که سعی کرده گرینلند را بخرد.
هری ترومن، رییس جمهور سابق ایالات متحده نیز در سال ۱۹۴۶ پیشنهاد خرید این جزیره را در ازای ۱۰۰ میلیون دلار به شکل طلا به دولت وقت دانمارک ارائه داد که با احتساب تورم ارزشی ۱٫۳ میلیارد دلاری در روزگار کنونی دارد. پیشنهاد او در نهایت توسط سران دانمارک رد شد هر چند در نهایت کاخ سفید توانست قراردادی با دولت دانمارک مبنی بر ساخت یک پایگاه نظامی در اوایل دهه ۱۹۵۰ در این جزیره منعقد نماید که در این مسیر بخشی از ساکنان بومی گرینلند مجبور به جابجایی شدند. بدین ترتیب پایگاه هوایی تول (Thule Air Base) در جزیره گرینلند به شمالی ترین پایگاه نظامی ایالات متحده تبدیل شد. این روزها گرینلند کانون بحث ها در مورد تغییرات جوی در مقیاس بین المللی است و در یک منطقه بسیار مهم از لحاظ ژئوپولتیکی واقع شده- بین آتلانتیک شمالی و اقیانوس های منجمد شمالی- و منابع طبیعی فراوانی نیز دارد.
صحبت در مورد ارزش واقعی جزیره گرینلند کمی دشوار است اما با توجه به هزینه هایی که ایالات متحده برای دیگر سرزمین ها پرداخته، انتظار می رود که هزینه ای که باید پرداخت شود بسیار سرسام آور باشد، هر چند وقوع چنین معامله ای بسیار دور از ذهن به نظر می رسد. در سال ۱۸۰۳، ایالات متحده قلمرو لوئیزیانا را با قیمت ۱۵ میلیون دلار از فرانسه خریداری کرد که با احتساب تورم، ارزش امروزی آن حدود ۳۴۰ میلیون دلار برآورد می شود.
قلمرو لوئیزیانا حدود ۸۲۷٫۰۰۰ مایل مربع مساحت داشت (از رودخانه می سی سی پی تا کوه های راکی) در حالی که مساحت گرینلند حدود ۸۳۶٫۰۰۰ مایل مربع است یعنی چند هزار مایل مربع بیشتر. شایان ذکر است که در آن دوران دولت پادشاهی فرانسه خود را برای جنگ با بریتانیا آماده کرده و به شدت به پول نیاز داشت. بدین ترتیب فرانسه قلمرو تحت اختیار خود را به بهایی بسیار کم به ایالات متحده فروخت، معامله ای که از آن با عنوان یکی از بدترین و یک طرفه ترین معاملات زمین در تاریخ یاد می شود.
در سال ۱۸۶۷، روسیه منطقه آلاسکا را در قبال ۷٫۲ میلیون دلار یا به عبارتی ۱۲۵ میلیون دلار امروزی به ایالات متحده فروخت. آلاسکا حدود ۵۸۶٫۰۰۰ مایل مربع مساحت دارد که از قلمرو لوئیزیانا و گرینلند کمتر است اما با قاطعیت می توان گفت که ایالات متحده این منطقه یخی را به قیمت بسیار خوبی خریداری کرده است. در سال ۲۰۱۶، تولید ناخالص داخلی گرینلند حدود ۲٫۷ میلیارد دلار بوده است از این رو حتی قیمتی که هری ترومن در سال ۱۹۴۶ برای خرید این جزیره ارائه داده بود (که ارزش ۱٫۳ میلیارد امروزی را داشت) نیز قیمت بسیار پایینی بوده است.
به طور خلاصه می توان گفت که قیمت گذاری جزیره گرینلند بسیار دشوار است اما یک برآورد صورت گرفته توسط واشنگتن پست قیمت این جزیره را بین ۲۰۰ میلیون تا ۱٫۷ تریلیون دلار تخمین زده است که البته اختلاف بسیاری زیادی بین دو سوی قیمت گذاری آن وجود دارد. دونالد ترامپ قصد دارد در ماه سپتامبر و برای اولین بار به عنوان رییس جمهور ایالات متحده از دانمارک دیدن کند اما این سفر ارتباطی به تمایل ذکر شده او برای خرید گرینلند ندارد. اما با توجه به صحبت هایی که اخیراً شده به نظر می رسد که بحث خرید گرینلند نیز دیر یا زود در صحبت های بین او و رهبران دانمارک مطرح خواهد شد.
منبع: روزیاتو
انتهای پیام/