به گزارش گروه وبگردی باشگاه خبرنگاران جوان، حالا پرونده کنکور سراسری ۹۸ با پایان انتخاب رشته، بسته شده است، انتخاب رشتهای که اگر استرس آن برای خانوادهها و دانشآموزان بیشتر از خود کنکور نباشد کمتر هم نیست، همین اهمیت باعث شده بخشی از گردش چندهزار میلیاردی کنکور به مرحله انتخاب رشته هم رسوخ کند و خود را در قراردادها و حق مشاورههای میلیونی نشان دهد، در این گزارش به این موضوع پرداختهایم.
از مداخله موسسات کنکور در امور روانشناختی تا دلالی با دانشآموزان!
گفتنی است بعضی از این قراردادها یکسال قبل از مرحله کنکور امضا و مبلغ آن هم تمام و کمال در همان زمان دریافت میشود، در این بین برخی آموزشگاهها تضمینهای صد در صدی هم برای قبولی میدهند، ولی ماجرا در همین جا به پایان نمیرسد، تفاوت رقم دریافتی مشاوران خانم و آقا هم نکته قابل توجهای است.
به عنوان نمونه با آموزشگاهی معروف که مدعی دریافت جوایز بینالمللی از کشورهای مختلف برای سبک نوین مشاوره و آموزش است گفتگو کردیم، این آموزشگاه فقط برای انتخاب رشته کنکور ۹۸ مبلغ دو میلیون تومان را مشخص کرده است، آنقدر هم بازارشان داغ است که وقتی درخواست گفت و گویی کوتاه با یکی از مشاوران آنها را داشتیم گفتند فعلاً امکان ارتباط مستقیم و تلفنی با شخص مورد نظر امکان ندارد.
بیشتر بخوانید: تجارتی پرسود / گردش مالی ۴۱میلیاردی انتخاب رشته در یک هفته!
مسئول پاسخگویی این آموزشگاه در ادامه عنوان کرد که اگر همین لحظه مبلغ مشاوره را به شماره حساب مورد نظر واریز کنیم به ما تخفیف هم میدهند و میتوانیم به جای دو میلیون تومان یک میلیون و۶۰۰ هزارتومان بابت مشاوره و انتخاب رشته کنکور پرداخت کنیم.
این آموزشگاه پروتکلی را برای دیدار با مشاور به اصطلاح بینالملی خود تعیین کرده که از این قرار است، پس از پرداخت مبلغ انتخاب رشته در سه جلسه سه ساعته انجام میشود، دو جلسه اول یک مشاور معمولی کار انتخاب رشته را انجام میدهد و در جلسه سوم برای تأیید نهایی با مشاور بینالمللی جلسهای کوتاه خواهید داشت و با وی دیدار میکنید.
چون شهرت دارم پنج میلیون برای انتخاب رشته میگیرم
برای اینکه بیشتر از بازار داغ و در هم بر هم انتخاب رشته پولی سر در بیاوریم با فرد دیگری تماس گرفتیم، وی که خودش را مشاور کنکور معرفی میکند در پاسخ به هزینه انتخاب رشته میگوید «چون من به دو روش دستی و نرمافزاری برایتان انتخاب رشته میکنم مبلغ پنج میلیون تومان دریافت میکنم که البته با توجه به شهرت و تجربه چند ساله مبلغ بالایی نیست» وی برای تأیید ادعای خود میگوید «میتوانید اسمم را سرچ کنید تا موفقیتهایم را ببینید.»
وی پای تست هوش و استعدادیابی را هم به انتخاب رشته باز کرده و میگوید که برای انتخاب رشته بهتر و اطمیان از قبولی تست هوش و استعدادیابی هم میگیرد.
ما روابط خاص داریم
مشاور دیگری هم مبلغ انتخاب رشته را یک میلیون تومان اعلام میکند و میگوید این مبلغ را با تضمین صد در صدی از شما میگیرم که در هر دانشگاه و هر رشتهای بخواهید قبول شوید.
این مشاور در ادامه ادعا میکند: همانطور که میدانستم رتبههای کنکور یک روز قبل از موعد اعلام شده بر روی سایت قرار میگیرد از بسیاری مسائل دیگر هم با خبرم مثلاً نرم افزاری که قرار بود چند روز بعد از اعلام رتبه بر روی سایت سنجش قرار بگیرد را من از قبل داشتم.
مجموعه دیگری که از ابتدایی تا کنکور دانشآموزان را پوشش میدهد و خود را مجموعه اول در آموزش کشور و تنها آموزشگاه رسمی برای انتخاب رشته کشور میداند هم اعلام میکند: هرکدام از شعبههای ما بنا بر محلی که قرار گرفتهاند مبلغ متفاوتی دریافت میکنند، یکی از شعبههای این آموزشگاه که در مرکز شهر قرار دارد دو نوع مشاوره را برای انتخاب رشته کنکور معرفی میکند و میگوید که تفاوت این دو کاملاً مشخص است، مشاور اول خانمیست که برای مشاوره و انتخاب رشتهای که شخصا انجام میدهد از هر دانشآموز ۴۰۰ تومان دریافت میکند، البته این مبلغ برای یک جلسه نهایتاً سه ساعته است که به دو روش دستی و نرم افزاری انجام میشود، مشاور دیگری که این آموزشگاه معرفی میکند آقای دکتریست که میگویند اگر نامش را در اینترنت جست وجو کنیم اکثریت رتبههای تک رقمی از مشاوره و انتخاب رشته آقای دکتر بهرهمند شدهاند. هزینه انتخاب رشته این مشاوره کمتر از ۸۵۰ هزار تومان نیست و در دو یا سه جلسه انتخاب رشته را با تست استعدادیابی و انتخاب رشته دستی و نرم افزاری انجام میدهد.
در این میان اساتید تدریس دروس کنکوری هم با شرایطی ویژه و خاص انتخاب رشته میکنند، یکی از این اساتید میگوید من فقط برای دانش آموزان خودم انتخاب رشته میکنم و اگر دانش آموز من نیستید باید مبلغ ۲۰۰ هزار تومان اضافهتر پرداخت کنید و نهایتاً باید ۵۰۰ هزار تومان بدهید.
من در انتخاب رشته صاحب سبک هستم!
با وجود چنین هزینههایی، به نظر میرسد بازار انتخاب رشته رونق زیادی دارد طوری که برخی آموزشگاهها حرف از محدودیت ظرفیت به میان میآورند.
برای مثال مشاوری که خود را صاحب سبک میداند به ما میگوید: سبک من سبک خاصیست و روشی برای انتخاب رشته دارم که هیچ کس نمیداند، ولی تضمین کیفیت کارم رتبههای تک رقمی هستند که اکثراً با من همکاری داشتهاند، به همین دلیل امسال بیشتر از ۲۰ نفر برای انتخاب رشته قبول نمیکنم که کیفیت کارم حفظ شود، تا این لحظه هم حدود ۱۲ نفر ثبت نام کردهاند و ظرفیت محدودی باقی مانده است.
نهار هم مهمان ما باشید
آموزشگاه صاحب نام و معروف دیگری مبلغ انتخاب رشته را ۶۰۰ هزار تومان به علاوه هزینه رفت وآمد، پذیرایی و نهار در مجموعه خود اعلام میکند و میگوید پس از واریز مبلغ، ماشینی میفرستیم تا شما را از درب منزل به اینجا بیاورد و انتخاب رشته انجام شود، پس از آن هم نهار مهمان ما هستید و پذیرایی مخصوصی هم از شما صورت خواهد گرفت.
انتخاب رشته در آپارتمان شخصی
مشاور دیگری هم ۴۰۰ هزار تومان را مبلغ مصوب میداند و میگوید من هم همین مبلغ را دریافت میکنم، اما شما برای انتخاب رشته باید به همراه والدین خود به آپارتمان شخصی من بیایید، چون آموزشگاه فضای کافی برای انتخاب رشته ندارد و در ضمن فضای منزل آرامش بخشتر است و شما میتوانید به دور از استرس انتخاب رشته کنید.
پس از گشت و گذار در این بازار عجیب و غریب به سراغ چند دانشآموز رفتیم که به تازگی کنکور را پشت سر گذاشتهاند، صحبتهای دانش آموزان کنکوری هم در نوع خود جالب و البته متفاوت است.
سوگند که کنکور را به تازگی پشت سر گذاشته است میگوید: از نظر من صرف هزینه برای انتخاب رشته دور ریختن پول است، چون هیچ اعتمادی به آموزشگاههای کنکور و مشاورها ندارم و برای انتخاب رشته خودم را بهترین معیار میدانم.
زهرا هم به مورد جالبی اشاره میکند و میگوید: مشاوری را میشناسم که به صورت گروهی به دوستانش مشاوره داده و پس از دریافت پول، برای ثبت نهایی انتخاب رشته گفته قرار نهایی را در پارک یا کافی شاپ میگذارد تا آنها را به صرف قهوه مهمان کند، اما این گروه پس از مراجعه به کافی شاپ، فرد مورد نظر را پیدا نکردهاند و تلفن همراه مشاور هم خاموش بوده است.
رضا دانشآموز کنکوری دیگری است که رتبه خوبی در کنکور آورده است، او میگوید: به دنبال مشاور خوبی هستم که با این همه تلاش به حق خودم از این کنکور برسم پس باید با حساسیت بیشتری انتخاب رشته کنم و فردی خبره و با تجربه کمک کند، خانواده هم پشتیبان من هستند و گفتهاند حاضر به پرداخت هر مبلغی برای انتخاب رشته هستند.
مریم دانش آموزی است که به اعتقاد خودش بسیار منظم و با برنامه است، او میگوید: پیش از شروع کنکور مشاور انتخاب رشته خود را انتخاب کرده است و در انتخاب او خود و خانوادهاش بسیار حساس بودهاند، چون ممکن است با اشتباهی کوچک زندگی آینده خود را به خطر بیندازد و برایش مهم بوده که مشاوری با تجربه و با رزومهای قوی انتخاب کند.
ستاره هم مشاور را مهم میداند، اما میگوید: تاثیر مشاور بسیار بالاست، چون از مسائلی آگاهی دارند که در هیچ دفترچهای نوشته نشده، اما مایل نیستم هزینه چندانی برای انتخاب رشته پرداخت کنم، چون دستمزدهای آنها برای من بالاست.
علی هم که کنکور را پشت سرگذاشته است، میگوید: من برای فرار از سربازی کنکور دادهام و میدانم دانشگاه دولتی قبول نمیشوم و به طور کلی رشته برایم تفاوت چندانی ندارد و فقط به دنبال دریافت مدرک و به تاخیر افتادن سربازی هستم.
بلوفزنی روش کار برخی از موسسات کنکور
در این میان با یکی از مسئولان آموزش و پرورش هم گفتگو کردیم، فرزاد رستمی رئیس اداره مشاوره تربیتی و تحصیلی آموزش و پرورش البرز در خصوص هزینه و دستمزد مشاورین برای انتخاب رشته میگوید: در استان برای هر منطقه آموزشی یک پایگاه انتخاب رشته و یک مرکز کلی و عامتر در مرکز استان قرار دارد که هزینه منصفانهتری نسبت به مراکز غیر دولتی برای انتخاب رشته میگیرند.
رستمی در ادامه میافزاید: مراکز دولتی مبلغی حدود ۱۵۰ هزار تومان برای انتخاب رشته میگرند در حالی که مراکز غیر دولتی بعضاً تا ۱۰ برابر این مبلغ را هم از دانش آموزان میگیرند.
مداخله موسسات کنکور در حوزه روانشناسی
وی در خصوص صحت وسقم اظهارات موسسات و مشاوران آموزشی میگوید: بخشی از این موسسات فقط بلوفزنی میکنند و هیچ اعتبار و تجربهای ورای صحبتهایشان نیست. بخش دیگری از این موسسات هم موسسات سود جو هستند که به بهانه انتخاب رشته کنکور در مسائل و حوزههای روانشناسی دخالت میکنند و قصد آنها چیزی جز سود و بهره مالی نیست و معمولا با تیپ و ظاهری نوجوان پسند سعی در جذب دانش آموز دارند.
رئیس اداره مشاوره تربیتی و تحصیلی آموزش و پرورش البرز در خصوص اطلاع برخی مراکز آموزشی از انتشار نتایج کنکور پیش از موعد مقرر میگوید: این مسئله ممکن است اتفاق افتاده باشد، اما چیز مهمی نیست که معیار انتخاب مشاور قرار بگیرد، ممکن است تصادفاً و یا براساس تجربه سالیان گذشته این مسئله را بدانند و به طور کلی دانستن این نکته چه تاثیری دارد؟ یا برای مثال دریافت نرم افزار چند ساعت زودتر چه تغییری در کیفیت انتخاب رشته ایجاد میکند؟
رستمی در ادامه اظهار میکند: ما خود منبع یا به طور مستقیم وصل به منبع اخبار موثق هستیم چطور ممکن است از افرادی که با واسطه اخبار را دریافت میکنند دیرتر مطلع شویم ویا کیفیت اخبار و اطلاعات آنها بهتر باشد؟
گردش مالی میلیونی حول و خوش رتبههای تک رقمی
وی درخصوص دریافت وجه توسط رتبههای برتر کنکور برای تبلیغ موسسات آموزشی میگوید: این مسئله نه قابل انکار است نه قابل تکذیب، ممکن است دانشآموز برتری یک جلسه آموزشی را در موسسه گذرانده باشد، اما آموزشگاه پس از اعلام نتایج، رتبه برتر را متعلق به خود میداند و حتی ممکن است دانشآموز یک ساعت برای بررسی کیفیت موسسه در آن محل حضور پیدا کند، اما بعد از کنکور موسسه حاضر است حتی تا ۱۰۰ میلیون تومان هم پرداخت کند و وی را به عنوان دانشآموز خود معرفی کند، چون میداند با پرداخت این مقدار در سال آینده میلیاردها تومان درآمد خواهد داشت البته این ارقام فرضی هستند.
رستمی در ادامه اظهار میکند: دو قشر در کنکور تکلیفشان مشخص است و نیازی ب مشاور برای انتخاب رشته ندارند یکی افراد تک رقمی و دیگری افراد چند هزار رقمی، افراد چند هزار رقمی که برای انتخاب رشته مجاز نیستند و افراد تک رقمی هم که با آسایش خیال هر رشتهای که بخواهند قبول میشوند، پس انتخاب رشته برای رتبههای تک رقمی افتخاری ندارد بلکه انتخاب رشته خوب و مناسب برای رنج متوسط است که نشان از کیفیت مشاور دارد.
مشاورانی که با دانشآموزان دلالی میکنند!
رستمی در ادامه میافزاید: منبع ارزان و صحیحی به نام مشاور تحصیلی در مدارس وجود دارد که پاسخگوی تمامی سوالات دانشآموزان هستند، اما برخی از افراد سودجو باعث ایجاد فاصله میان منبع ارزان و صحیح با دانش آموزان میشوند به این صورت که موسسهای به مشاور پیشنهاد میدهد که به ازای هر دانش آموزی که به موسسه خصوصی ما مراجعه کند مبلغی را به شما و مدرسه پرداخت میکنیم.
نکته مهم و قابل توجه بعد از شنیدن صحبت تمامی افراد این است که پس از پشت سر گذاشتن این مشقت و پایان دوران تحصیلی در دانشگاه چه چیزی در انتظارشان است؟ آیا شغل مناسب و مرتبطی با رشته خود دارند یا فقط قرار است مدرک خود را قاب کرده و به شغل دیگری بپردازند؟
منبع:ایسنا
انتهای پیام/