نمکی با اشاره به آمار بالاس مرگ و میر در کشور بر اثر حوادث جاده‌ای از انجام تمهیداتی برای کاهش این مشکل خبر داد.

نمکیبه گزارش حوزه بهداشت و درمان گروه علمی پزشكی باشگاه خبرنگاران جوان، به نقل از وزارت بهداشت سعید نمکی وزیر بهداشت در بیست و چهارمین کنفرانس بین المللی حمایت از جوامع ایمن که در تبریز در حال برگزاری است، اظهار کرد: امروز انسان، ابزار توسعه نیست بلکه در ادبیات امروز توسعه، انسان توسعه یافته، هدف غایی توسعه است و اگر به عوامل موثر در حوادث جاده‌ای، شامل انسان، وسیله نقلیه و راه توجه کنیم، می‌بینیم که انسان توسعه یافته می‌تواند دو عامل دیگر را تحت تاثیر قرار دهد.

او تصریح کرد: انسان توسعه یافته، پولش را به پیش پرداخت خودروسازی نمی‌دهد که ارابه غیراستاندارد تحاول او بدهد و اگر ارابه غیر استاندارد را تحویل گرفت با علم به اینکه این ارابه می‌تواند عامل مرگ او شود، با سرعت استاندارد رانندگی می‌کند و از رانندگی با سرعت بالا پرهیز می‌کند که این نشان دهنده نقش توسعه یافتگی انسان است.

وزیر بهداشت بیان کرد: در این مقطع حساس، باید برای کاهش تلفات و حوادث جاده ای، همه انرژی خودمان را بر انسان، متمرکز کنیم و در قرآن نیز خداوند به شهر ایمن و امن و استاندارد‌های آن شهر قسم می‌خورد و اگر فردی، قانون را شکست و به دیگری صدمه‌ای زد، خشونت اعمال کرد، دلی را شکست و حتی به فردی که در حال طواف است، اگر تنه‌ای بزند، باید تاوان و کفاره بپردازد.

آموزش اصل اول کاهش سوانح و بیماری‌های غیرواگیر

نمکی اظهار کرد: اینکه در قرآن به شهر ایمن و امن قسم یاد می‌شود، نشان از برجستگی یک شریعت و پیشرفتگی یک مبنای اعتقادی است؛  اعتقاد دارم که آموزش و تحول دیدگاه انسانی اولین اصل برای کاهش کل حوادث، سوانح و بیماری‌های غیرواگیر است.

او بیان کرد: بر اساس آمارها، سالانه از حدود ۳۸۰ هزار مرگ، ۳۱۳ هزار مورد به دلیل بیماری‌های غیرواگیر از جمله حوادث جاده‌ای و سایر حوادث است و غم انگیز است و هر سال حدود ۱۰۰ هزار نفر به دلیل فشارخون بالا و عوارض ناشی از آن از بین می‌روند.

وزیر بهداشت با اشاره به مرگ و میر سالانه ۱۶ هزار نفر در حوادث جاده‌ای در کشور گفت: این ۱۶ هزار مورد مرگ و میر، موارد ثبت شده در صحنه تصادفات است، اما ناتوانی‌ها و مشکلات روحی، روانی، اجتماعی و خانوادگی در حوادث بسیار قابل توجه است.

نمکی با بیان اینکه ۳۰ سال پیش، پیشگیری از حوادث جاده‌ای را در برنامه‌های ملی اجرا کردیم، افزود: کمربند ایمنی از همان زمان ثبت شد و این باعث افتخار است که از همان زمان به این موضوع فکر کردیم و اداره کل مبارزه با بیماری‌های غیرواگیر را در وزارت بهداشت راه اندازی کردیم که این برنامه‌ها از جمله فشارخون بالا، دیابت و سلامت روان در آن ادغام شد.

او در بخش دیگری از سخنان خود اظهار کرد: عامل اصلی در ارتقای تندرستی جامعه و حوادث جاده ای، انسانی است که باید آموزش کافی را به او داد و این آموزش‌ها نباید قبل از گرفتن گواهینامه رانندگی باشد بلکه باید این آموزش‌ها را از زمان تحصیل در مدرسه، آغاز کرد.


بیشتر بخوانید: راه‌اندازی قرارگاه کاهش حوادث رانندگی برای شناسایی موانع کاهش سوانح ترافیکی


مدرسه توسعه یافته؛ عامل پیشرفت کشور

وزیر بهداشت گفت: اگر در کشوری مدرسه توسعه یافته وجود داشته باشد، پیشرفت آن کشور، قطعی است، چون سرمایه‌های هر کشور، در مدارس آن کشور حضور دارند و حتی باید در خانواده و پیش از مدارس، آموزش به انسان را برای کاهش مرگ و میر ناشی از حوادث آغاز کنیم و در همین راستا در نیمه دوم امسال طرح «هر خانه یک پایگاه سلامت» در کشور اجرا می‌شود.

نمکی ضمن تاکید بر لزوم جامعه محور کردن آموزش‌ها در جامعه، گفت: آموزش به انسان‌ها باید جامعه محور، محله محور و فرد محور باشد و قرار است برای ۲۰ میلیون خانوار در کشور، یک رابط و سلامتیار و سفیر سلامت را انتخاب کنیم تا آموزش‌های ارتقای سلامت را به خانواده‌ها بدهیم و آن وقت می‌توانیم بگوییم آینده‌ای داریم که مسائل نظام سلامت را نهادینه کرده ایم.

او اضافه کرد: مولفه‌های موثر بر سلامت در موضوع ترافیک، فقط حوادث جاده‌ای نیست بلکه آلاینده‌های زیست محیطی، ترافیک سنگین ماشین‌ها و انتشار گاز‌های سمی در فضای شهری در ایجاد سرطان‌های ریه و ناهنجاری‌های رفتاری و روانی و بدخلقی‌ها و خشونت‌ها بسیار موثر است که باید برای آن راهکار پیدا کنیم.

وزیر بهداشت ضمن تاکید بر اهمیت مدیریت پس از حوادث در رسیدگی به وضعیت مصدومان حوادث جاده ای، تصریح کرد: خوشبختانه زمانی که در سازمان برنامه و بودجه حضور داشتم، مدیریت تروما در حوادث را دنبال کردیم و به نتایج خوبی رسیدیم که وقتی فردی سانحه دید برای کاهش عوارض و نقل و انتقال مصدومان باید چه اقداماتی انجام دهیم و اقدامات خوبی در این زمینه در کشور انجام شده است.

تهیه سند ملی برای نقشه راه مدیریت حوادث و ترافیک

نمکی تاکید کرد: تهیه سند ملی برای نقشه راه مدیریت حوادث و ترافیک در دستور کار قرار گرفته و این سند با همکاری وزارت بهداشت، قوه قضاییه، نیراو انتظامی و سایر نهاد‌ها تداون خواهد شد؛  البته طرح نماد (نظام مراقبت‌های اجتماعی مدرسه محور) را با محوریت سازمان برنامه و بودجه اجرا کردیم و هدف ما این بود که باید آموزش‌ها را از مدارس آغاز کرد و خوشبختانه این طرح نتیجه داد و در پیشگیری از آسیب‌های اجتماعی، باعث خشنودی مقام معظم رهبری نیز شده است و ایشان از این طرح به عنوان یکی از ابر پروژه‌ها یاد کردند.

وزیر بهداشت در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به فرارسیدن روز پزشک و سالروز تولد حکیم ابوعلی سینا، گفت: ابوعلی سینا در تاریخ طب جهان ماندگار است و فرا رسیدن این روز را به جامعه پزشکی تبریک می‌گویم همچنین از اصحاب رسانه که در انتقال مسائل نظام سلامت، از روز اول در کنار بنده بودند، تشکر و قدردانی می‌کنم.

انتهای پیام/

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
آخرین اخبار