به گزارش گروه وبگردی باشگاه خبرنگاران جوان، وقتی جوان و سالم هستید، مفاصل شما سالمترین و انعطاف پذیرترین حالت خود را دارند، اما این شرایط با افزایش سن، تغییر میکند. برای این که مفصلهای سالم داشته باشید تا حد امکان باید فعال باشید. در غیر این صورت دچار درد و فرسودگی مفصل میشوید؛ مشکلی که هر روزه زندگی میلیونها نفر را سختتر میکند.
مفصل
به فضای بین دو استخوان و غلافی که اطراف آن را گرفته است و از آن محافظت میکند، مفصل میگویند. انتهای استخوانها، در لایهای از بافت همبند پوشیده شده است که موجب ضربه گیری و محافظت از آن میشود تا وقتی دست یا پا حرکت میکند، به هم ساییده نشوند.
مراحل پیری مفصل
غضروف از سه جزو اصلی تشکیل شده است؛ الاستین، کلاژن و پروتئوگلیکان. کلاژن، بافت فیبری است که غضروف را نسبت به پارگی، سفت و مقاوم میکند، در حالی که الاستین، عامل کشسانی و انعطاف پذیری غضروف است. پروتئوگلیکان هم پروتئینهایی است که قندها به آن چسبیدهاند و کمک میکند غضروف، هیدراته باقی بماند و در برابر فشارهای متراکم مقاومت کند. اما با افزایش سن، پروتئوگلیکان از نظر ساختاری تغییر مییابد و باعث خشکی غضروف میشود و آن را مستعد آسیب میکند.
با گذشت زمان، غضروف ممکن است سفت و شکننده شود. غضروف، بافتی نیست که به سادگی ترمیم شود، چون جریان خونی خاصی در آن وجود ندارد که اکسیژن و مواد مغذی برایش تامین کند. به تمام این مراحل که اتفاق میافتد فرسودگی مفصل گفته میشود بدون آن که خودتان خبر داشته باشید.
حفظ سلامت مفاصل
یکی از مهمترین چیزهایی که میتوانید برای حفظ سلامت مفاصل خود انجام دهید، تغییر سبک زندگی است، اگر سبک زندگی بی تحرک دارید آن را تغییر دهید و با سه جلسه ورزش در هفته شروع کنید و زندگی تان را به سمت فعال بودن سوق دهید.
ورزش را به شکل گروهی انجام دهید (پیلاتس، ایروبیک)، باید این مسئله را بپذیرید که با افزایش سن تان نمیتوانید همانند قدیم دیر وقت شام بخورید، از غذاهای فست فودی و چرب استفاده کنید بلکه باید زمان شام و همچنین نوع مواد غذایی مصرفی تان را تغییردهید. اگر جوان هستید و دخانیات مصرف میکنید هرچه سریعتر تصمیم به ترک بگیرید. چرا که امکان پیری مفاصل شما نسبت به افراد دیگر ۳۰ درصد افزایش خواهد یافت.
مواد غذایی مورد نیاز مفصل
مطالعات نشان داده اند غذاهای سرشار از آنتی اکسیدان دارای خاصیت ضد التهابی هستند و علایم درد را تسکین میدهند. میوهها، سبزیها، گردو، بذرکتان و ماهیهای چرب منابع خوبی با فعالیت ضد التهابی و آنتی اکسیدانی هستند که میتوانند درد، سفتی و فرسودگی مفاصل را کاهش دهند. غذاهای گیاهی سرشار از فیبر عامل غذایی دیگری در کاهش ریسک ابتلا به آرتروز است. در مطالعه گستردهای که روی ۶۲۰۰ نفر انجام شد، نشان داده است مصرف فیبر بیشتر با کاهش ریسک آرتروز دردناک زانو مرتبط است.
منبع : خراسان
انتهای پیام/