قایقهای تندرو در حوزههای گشت دریایی، حفاظت از مرزهای آبی و دفاع در برابر حملات و تهاجمهای احتمالی کاربرد بسیاری دارند.
به گزارش خبرنگار حوزه دفاعی امنیتی گروه سیاسی باشگاه خبرنگاران جوان، قایق های تندرو نوعی از شناورهای کوچک و با سرعت بالا هستند که در حوزه های گشت دریایی، حفاظت از مرزهای آبی و دفاع از حملات و تهاجم های احتمالی متجاوزان مانند دزدان دریایی و کشورهای متخاصم به مرزهای آبی و دریاهای یک کشور کاربرد فراوان دارند.
کشورمان پیش از پیروزی انقلاب اسلامی با خرید ناوها و ناوچهها توانست قدرتمندترین کشور منطقه در حوزه دریا باشد، اما پس از پیروزی انقلاب اسلامی و تهاجم دشمن بعثی فرماندهان نظامی سپاه در حوزه دریا به این فکر افتادند که برای وظایف یاد شده از نوعی شناورهای تندرو با قابلیت نصب انواع سلاح مانند مینهای دریایی، پرتابگرهای راکت های کوتاه برد و تیربارهای ۷.۱۲ میلیمتری بهره ببرند.
باشگاه خبرنگاران جوان قصد دارد طی مجموعه گزارشهایی، قایق های تندروی بومی و ساخت داخل را معرفی کند.
قایق تندروی سراج
در نخستین گزارش از این مجموعه به بررسی قایق تندروی سراج پرداختیم که نوعی قایق تندرو تهاجمی راکت انداز، رادار گریز و یا طراحی متناسب با مناطق آب و هوایی گرمسیری است که روز اول شهریورماه سال ۸۹ توسط سردار وحیدی وزیر دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح رونمایی شد. این شناور توسط سازمان صنایع دریایی وزارت دفاع کشورمان و از جنس فایبرگلاس ساخته شده که مجهز به امکانات پیشرفته بومی مخابراتی و ناوبری الکترونیکی است.
قایق تندروی یا مهدی (عج)
در دومین گزارش قایق تندروی یا مهدی(عج) را بررسی کردیم که یک قایق بدون سرنشین پرسرعت، مجهز به حسگرهای مختلف و دارای سه مقر پرتاب راکت است. این شناور با بدنه کامپوزیتی دارای سطح مقطع راداری پایین بوده و میتواند به صورت کنترل از راه دور هدایت شود. طرح قایق «یامهدی عج» در واقع الهام گرفته از قایق های سرنشین دار دونفره گشتی طراحی شده است که در اصطلاح از آن با عنوان کاتاماران نام برده می شود که قایق های این رده توان حرکت سریع در دریاهای مواج را دارد.
قایق تندروی ذوالفقار
سومین گزارش از این مجموعه به بررسی قایق تندروی ذوالفقار پرداختیم که یک شناور گشت دریایی و تهاجمی بوده که براساس ایده حمله سریع به کشتیهای دشمن طراحی و مجهز به موشکهای ضد کشتی میانبرد و سامانه راداری تولید و تجهیز شدهاست. طول این قایق در حدود ۱۶ متر، پهنای بدنه حدود ۴ متر، ارتفاع ستون ۱ متر، بارگیری استاندارد ۱۴ تن بوده که با دارابودن دو موتور دیزلی سرعتی در حدود ۵۲ گره دریایی معادل ۹۷ کیلومتر بر ساعت تولید کرده که برای این قایق بُرد عملیاتی ۳۲۰ مایل دریایی معادل حدود ۵۷۶ کیلومتر تولید میکند.
قایق تندروی آذرخش
چهارمین گزارش از این مجموعه به بررسی قایق تندروی آذرخش اختصاص داشت که از انواع قایقهای دوبدنه سبک موشک انداز که از طریق روش مهندسی معکوس بومی شده و در سازمان صنایع دریایی کشورمان تولید شده است. امکان تسلیح آن با ردههای مختلفی از سلاحهای سبک ضد کشتی وجود دارد. این قایق از سال ۸۰ به سازمان رزم نیروی دریایی سپاه پاسداران الحاق شد.
قایق تندروی باور
پنجمین گزارش از این مجموعه به بررسی قایق پرنده باور اختصاص داشت که یکی از انواع قایق های تندروی ساخت کشورمان است که ویژگی متمایز آن قدرت به پرواز درآمدن بر روی سطح آب است. سرعت قایق پرنده باور ۱۸۵ کیلومتر بر ساعت (۱۰۰ نات) تا بیش از ۱۹۰ کیلومتر بر ساعت بوده و ارتفاع پروازی معمول آن یک تا ۵ متر و تا سقف چند ده متر عنوان شده است.
ششمین قسمت از این گزارش به بررسی قایق تندروی موشک انداز پیکان اختصاص دارد که براساس قایقهای موشکانداز کلاس کمان فرانسوی ساخته شده و در سال ۱۳۸۲ در دریای خزر به آب انداخته شد. نیروی دریایی ارتش کشورمان ۱۲ فروند از این نوع را بین سالهای ۱۳۵۶ تا ۱۳۶۰ از فرانسه خریده بود. این قایق به نام قایق موشکانداز پیکان نامگذاری شده که در جریان عملیات مروارید در ابتدای دفاع مقدس غرق شد. قایق موشکانداز پیکان در سال ۱۳۵۹ و در عملیات مروارید ۳ قایق موشکانداز اوسا-۲ عراقی را مورد هدف قرار داده و غرق کرد و خود نیز در این عملیات غرق شد.
پیکان اولین قایق موشکانداز تولید ایران است و مجهز به ۲ یا ۴ موشک سطحبهسطح و ضدکشتی نور، ۱ توپ ۷۶ میلیمتری فجر ۲۷ و ۱ توپ ضدهوایی ۴۰ میلیمتری است.
این قایق ۴۷ متر طول دارد و پهنای بدنه آن هم در حدود ۷ متر است که با چهار موتور دیزلی و چهار شفت توان تولید قدرت ۱۴،۴۰۰ اسببخار دارد که سرعتی معادل ۳۶ گره دریایی (۶۷ کیلومتربرساعت) برای این قایق تولید کرده و می تواند تا ۲۷۵ تن بار نیز بارگیری کند. همچنین تعداد خدمه این قایق در حدود ۳۱ نفر است.
پایگاه خبری NTI آمریکا هم طی گزارشی به بررسی این قایق موشک انداز پرداخته و توان فنی آن را تحلیل کرده است.
پایگاه خبری MILITARYFACTORY هم در گزارشی با توصیف این قایق، ویژگی های آن را بررسی کرده است.
انتهای پیام/