به گزارش خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از زاهدان، سیستان و بلوچستان به دلیل پهناوری و محرومیت زیرساختها همواره از مشکل کمبود آب رنج میبرد، این مشکل با گرمای هوا و فرا رسیدن تابستان به اوج خود میرسد و هم در شهرهای سیستان و هم در شهرهای بلوچستان مردم هرساله تابستان سختی را تجربه میکنند.
امسال نیز در منطقه سیستان بو و طعم بد آب که در طول سال استمرار داشت، کم آبی هم به آن اضافه شد به طوری که فقط در شهرستان هیرمند نزدیک به ۴۰ روستا امسال تابستان سختی را تجربه کردند، آبرسانی سیار هم جوابگوی نیازشان نبود.
درحال حاضر تعداد روستاهای دچار قطعی آب که با تانکر آبرسانی سیار میشوند در حوزه شهرستان هیرمند به۱۳روستا کاهش یافته است که با سردشدن هوا و اقدامات صورت گرفته تعداد این روستاها در ظرف چند روز آینده به شدت کاهش خواهد یافت.
معاون تامین آب و آبرسانی شرکت آب و فاضلاب روستایی سیستان و بلوچستان در این زمینه میگوید: از کل روستاهای شهرستان هیرمند ۱۹۷ روستا به صورت ۲۴ساعته از آب شبکه بهرهند هستند و حدود ۷۵روستا در شبانه روز به طور متوسط۶ تا۱۲ساعت آب شبکه دارند، ماه اخیر حدود ۳۸روستا با قطع کامل آب شبکه مواجه بودند که با۵ تانکر آبرسانی سیار اجارهای و دولتی و۲ دستگاه تانکر آبرسانی کمکی سایر ادارات شهرستان تامین آب میشدند، اما درحال حاضر تعداد روستاهای دچار قطعی آب که با تانکر آبرسانی سیار میشوند در حوزه شهرستان هیرمند به۱۳روستا کاهش یافته است که با سردشدن هوا و اقدامات صورت گرفته تعداد این روستاها در ظرف چند روز آینده به شدت کاهش خواهد یافت.
غلامحسین لکزائیان پور با بیان اینکه همه ساله در منطقه سیستان به دنبال شدت گرمای هوا، مصرف آب افزایش پیدا میکند، میگوید: تعداد مشترکین شهردوست محمد۲۰۵۰مشترک وتعدادمشترکین روستایی حدود۳۱۰مشترک هستند، شهر دوست محمد و روستاهای شهرستان هیرمند از طریق مجتمع بزرگ آبرسانی روستاهای سیستان تامین میشود.
معاون تامین آب و آبرسانی شرکت آب و فاضلاب روستایی سیستان و بلوچستان افزود: در حال حاضر ظرفیت تصفیه خانه آب روستایی حدود ۷۶۰لیتر در ثانیه است که با اعمال تغییراتی ظرفیت این تصفیه خانه به حدود۹۰۰ لیتر در ثانیه رسانده شده است.
این مسئول ادامه داد: علاوه برآن حدود۲۵۰لیتر در ثانیه آب در۶ نقطه از شبکه شهری اخذ و به شبکه روستایی تزریق میشود، همه روستاهای این شهرستان از آب شرب تصفیه شده برخوردار هستند، فقط در بازه زمانی هوای گرم سال که در منطقه سیستان حدود ۵ماه طول میکشد، تعدادی از روستاها دچار افت فشار و تنش آبی میشوند.
او گفت: علت بروز تنش آبی در فصل گرم سال مصرف بسیاربالای کولرهای آبی در منطقه سیستان است، میزان مصرف آب هر کولر آبی در این منطقه بطور متوسط حدود۸۰۰تا۱۰۰۰لیتر در شبانه روز است، یکی دیگر از علل کمبود آب در فصل تابستان، نبود آب در انهار و تحمیل مصارف دام و فضای سبز بر شبکه آب شرب روستایی است.
لکزائیان پور اضافه کرد: برای حل اساسی مشکل آب شرب روستاهای شهرستان هیرمند اجرای خط انتقال اضطراری زهک به هیرمند در دستور کار شرکت آب وفاضلاب روستایی قرار گرفته و این پروژه تا دوماه دیگر به مرحله بهره برداری خواهد رسید.
او بیان کرد: بحث بو و طعم نامطبوع آب از سال ۹۵ درمنطقه سیستان مطرح شده است، عامل بروز بو و طعم نامطبوع در آب پدیده بلوم جلبکی (رشدجلبکهای سبز-آبی) در چاه نیمه شماره یک است، در اثر انباشت رسوبات حاوی موادآلی ناشی از سیلابها و تشدید گرما در منطقه در فصل گرم سال، متاسفانه رشد جلبکها در آب افزایش یافته و در اثر وقوع لایههای حرارتی درآب چاه نیمه یک، شرایط برای ایجاد بو و طعم نامطبوع فراهم میشود.
او گفت: بررسیهای صورت گرفته توسط مراکز متولی بهداشت آب، پدیده بلوم جلبکی هیچگونه آلودگی در آب ایجاد نمیکند و آب کاملا بهداشتی است، ولی به دلیل داشتن بو و طعم نامطبوع، گوارای آب ازبین رفته وموجب نارضایتی مردم میگردد.
شرکت آب وفاضلاب روستایی باتوجه به حادث شدن بلوم جلبکی درچاه نیمه یک، درصدد جابجایی ایستگاه پمپاژ آب خام روستایی از چاه نیمه یک به چاه نیمه سه برآمده است و پروژه خط انتقال آب خام به متراژ تقریبی۱۲کیلومتر، خط انتقال برق ۲/۵مگاواتی و اسکله شناور و ایستگاه پمپاژ آب خام درحال اجرا است.
لکزائیان پور گفت: به دلیل گرمای شدیدوبی سابقه تابستان امسال وافزایش بی رویه آب وازطرفی برداشتهای غیرمجاز از شبکه آب روستایی جهت مصارف غیرشرب وآبیاری باغات دربعضی از روستاها توسط افراد خاطی با وجود تامین و پمپاژ بیش از ۱۰۰۰ لیتر در ثانیه آب از تصفیه خانه روستایی زهک وایستگاههای پمپاژکمکی شهری که میتواند با توجه به جمعیت روستایی منطقه سیستان آب شرب بیش از دوبرابر جمعیت موجود را تامین کند.
ماه اخیر که شدت کم آبی زیاد بود، مردم برخی از روستاهای هیرمند گلایه داشتند و خواستار رسیدگی مسئولان به این اوضاع بودند.
استاندار سیستان و بلوچستان نیز با اشاره به اینکه بهره برداری از اجرای خط انتقال اضطراری زهک به هیرمند تا دو ماه دیگر انجام میشود، گفت: در منطقه سیستان هم اکنون ۷۰۰ لیتر آب تزریق میشود، ولی جوابگو نیست، زیرا عدهای لوله آب را سوراخ کرده اند و آب را سرقت میکنند که برای ۵۲ نفر در این زمینه پرونده تشکیل شده که آب را سرقت میکردند و در دامن زدن به کم آبی و بی آبی سیستان به ویژه هیرمند مقصر بودند.
به دلیل برداشتهای غیرمجاز از شبکه دربرخی روستاها، مصرف بالای کولرهای آبی درمنطقه سیستان به دلیل گرمای شدید وطوفانهای شن، استفاده از آب شرب شبکه جهت مصارف دام و... آب شرب تعدادی از روستاهای منطقه سیستان، به ویژه درحوزه شهرستان هیرمند دچار افت فشار شدید و بعضا" کم آبی وقطعی شده است که امیدواریم وعده مسؤولان محقق شده و تا دو ماه آینده مشکل کمبود آب به ویژه در هیرمند برطرف شود.
انتهای پیام/ع