به گزارش گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از شیراز، مضرات توزیع غذای داغ در ظروف پلیمری یکبار مصرف بارها از سوی مسئولان و کارشناسان حوزه بهداشت و درمان تذکر داده شده است، نتایج تحقیقات پزشکی اثبات کرده که استفاده از غذای داغ در چنین ظروفی احتمال ابتلا به سرطان را افزایش میدهد.
پلیمرهای مورد استفاده در صنایع غذایی باید FOOD GRADE باشند و باید استفاده از آنها برای بستهبندی مواد غذایی مجاز باشد تا به سلامت مصرف کننده آسیب نرساند.
پلیمرهای مورد استفاده نیز باید از نظر ایمنی و کیفیت مواد غذایی از انواع پلیمر مناسب با ماده غذایی تهیه شوند، که در صورت استفاده از پلیمرهای نامناسب پدیده مهاجرت آلایندههای شیمیایی به داخل ماده غذایی رخ می دهد و خطرات بسیاری را برای سلامت مصرف کننده به همراه دارد زیرا باعث ایجاد بو و طعم نامطلوب در ماده غذایی می شود.
امروزه از ظروف پروپیلن و پلیاستایرن در تولید ظروف استفاده میشود که جنس این ظروف از جنس پلیپروپیلن مقاومتر بوده و شکنندگی کمتری دارد، که ظروف پلیاستایرن نیز شامل ظروف و لیوانهای شفاف و شکننده است و باید در مصرف نوشیدنیهای سرد از آن استفاده کرد زیرا در غیر این صورت با خطر مهاجرت مواد شیمیایی از محل شکستگی به داخل نوشیدنی و آسیب به سلامتی مصرف کننده قطعی است.
یکی دیگر از این ظروف ها پلیاستایرنی مات است که از آنها میتوان برای مصرف نوشیدنیهای تا دمای زیر ۷۰ درجه سانتیگراد استفاده کرد زیرا پلیاستایرنهای فوم که بهدلیل دمیده شدن گاز هگزان داخل آنها حالت پفکردگی پیدا کرده اند و خطر مهاجرت گاز هگزان محبوس شده از بستهبندی در مواد غذایی با دمای حدود ۲۰۰ درجه وجود دارد.
بنابراین هرگز نباید از ظروف پلیاستایرن شفاف برای نوشیدنیها و غذاهای داغ استفاده کرد، زیرا ظروف یکبار مصرف کاغذی برای نگهداری و مصرف مواد غذایی داغ در کوتاهمدت مورد استفاده قرار می گیرد و باید از نگهداری ظروف پلیمری حاوی مواد غذایی چرب بهمدت طولانی در معرض نور خورشید و دمای بالا خودداری کرد.
کارشناسان مواد پلاستیکی معتقدند مواد موجود در ظروف یک بار مصرف حاوی ترکیبات فنول است که هنگام تماس با مواد داغ مثل آش، چای، آب داغ و غذاهای گرم و چرب کمی نرم میشوند و گاز دیوکسین آزاد میکنند و زمینه ایجاد سرطان در مصرف کنندگان را تشدید می کنند.
استفاده از این ظروف سبب تاثیر مستقیم بر سیستمهای عصبی، قلب و دستگاه گوارش و ایجاد عصبانیت و خستگی مفرط میشود و اثرات سوء این ظروف همچنین در سقط جنین و تولد نوزادان ناقص در زنان باردار که مصرف کننده دائم مواد غذایی آغشته به دیوکسین هستند نیز به اثبات رسیده است.
دانشگاه علوم پزشکی شیراز از اواخر پارسال استفاده از ظروف یک بار مصرف پلاستیکی برای عرضه مواد غذایی داغ در صنوف حساس را ممنوع کرد، این موضوع اکنون در بیشتر مراکز عرضه غذا رعایت میشود، اما در ماه محرم و با آغاز توزیع نذری در هیاتهای مذهبی موضوع به فراموشی سپرده میشود و مراکز نظارتی نیز به آسانی از کنار این موضوع میگذرند.
مقرر شد، پس از اطلاع رسانی و فرهنگ سازی، از ابتدای اسفند پارسال، تیمهای نظارتی مشترک، از صنوف مرتبط بازدید کنند تا در صورت استفاده از ظروف یک بار مصرف پلاستیکی برای عرضه مواد غذایی داغ، مراحل قانونی برخورد با متخلفان طی شود.
علی بهادر، رئیس دانشگاه علوم پزشکی شیراز، در این زمینه با تاکید بر اثرات سرطان زایی استفاده از ظروف یک بار مصرف پلاستیکی برای نگهداری مواد غذایی داغ، گفت: باید به سمتی حرکت کنیم که مردم ترجیح دهند برای تهیه آش و سایر غذاهای داغ با خود ظرف مناسب به همراه داشته باشند.
عبدالرسول همتی، معاون بهداشت دانشگاه علوم پزشکی شیراز، بیان کرد: در سالهای اخیر اقدامات زیادی در مورد جلوگیری از به کارگیری ظروف یک بار مصرف پلاستیکی برای مواد خوراکی داغ انجام شده،، اما با توجه به روند رو به رشد استفاده از این نوع ظروف، این موضوع به طور اختصاصی و ویژه در استانداری فارس مورد تبادل نظر قرار گرفته است.
سیامک شمس مدیر گروه سلامت محیط معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی شیراز نیز با اشاره به ممنوعیت استفاده از ظروف یکبار مصرف در مراکز غذایی استان و شهر شیراز در پزندگیها نیز تصریح کرد: ممنوعیت به کار گرفتن ظروف یکبار مصرف پلاستیکی در صنوف حساس در سطح شهر شیراز مد نظر است و با گذر زمان شامل تمامی صنوف میشود.
انتهای بیام /ت