ایران با وجود پتانسیل بالای بخش کشاورزی می‌تواند با توسعه صادرات کالا‌های مزیت دار، درآمد ارزی قابل توجهی را نصیب کشور کند تا از فشار بر منابع نفتی بکاهد.

 

صادرات محصولات کشاورزی جایگزین مناسب درآمد نفت/هلند ۲ برابر درآمد نفتی ایران محصولات کشاورزی صادر می‌کندبه گزارش خبرنگار صنعت، تجارت و کشاورزی گروه اقتصادی باشگاه خبرنگاران جوان، ایران با وجود پتانسیل بالای بخش کشاورزی و مزیت نسبی اقلیمی می تواند با توسعه صادرات کالاهای مزیت دار، درآمد ارزی قابل توجهی را نصیب کشور کند تا از فشار بر منابع نفتی بکاهد.

این در حالی است که بسیاری از مسئولان امر بر این باورند که کشاورزی در ایران به دلایل متعددی همچون کوچک مقیاس بودن اراضی، عدم استفاده از دانش و تکنولوژی روز، بومی بودن کشاورزی، بی توجهی به اجرای قانون الگوی کشت، مکانیزه نبودن کشاورزی  اقتصادی نیست و در مقابل رئیس اتحادیه محصولات کشاورزی معتقد است افرادی که چنین اظهاراتی را در کشور مطرح می کنند، نگاهشان متکی بر واردات است چرا که به سبب اقلیم ۴ فصل و ظرفیت بالای تولید با برنامه ریزی مدون می توان به قطب کشاورزی تبدیل شد و درآمد ارزی حاصل از صادرات محصولات کشاورزی را جایگزین درآمدهای منابع نفت کرد.

در شرایطی که ارزش پول ملی در برابر دیگر ارزها کاهش یافته، صادرات محصولات کشاورزی به سبب ورود ارز به کشور می تواند درآمد کشاورزان را به صورت تصاعدی افزایش دهد، به همین خاطر از مسئولان وزارت جهاد کشاورزی انتظار می رود که با اتخاذ تصمیمات مناسب و حمایت همه جانبه، بنیه اقتصادی بهره برداران را بالا برد تا چرخه اقتصاد کشاورزی بچرخد.

حال به سراغ مسئولان ذی ربط می رویم تا از آخرین دلایل سودآور نبودن کشاورزی و راهکارهای مناسب برای استفاده حداکثری از پتانسیل کشور و جایگزینی درآمد صادرات محصولات کشاورزی به جای منابع نفتی با خبر شویم:

هلند ۲ برابر در آمد نفتی ایران، محصولات کشاورزی صادر می کند

رضا نورانی رئیس اتحادیه ملی محصولات کشاورزی در گفت وگو با خبرنگار صنعت، تجارت و کشاورزی، در واکنش به مباحث مطرح شده مبنی بر به صرفه نبودن اقتصاد کشاورزی اظهار کرد: افرادی که چنین اظهاراتی را مطرح می‌کنند، می‌خواهند ما را به بیگانگان وابسته کنند چرا که ایران به سبب شرایط اقلیمی از پتانسیل بالایی برای کشاورزی برخوردار است.

وی با اشاره به اینکه تولید محصولات کشاورزی در کشور‌های توسعه یافته و در حال توسعه قطب اقتصادی کشور است، افزود: علی رغم آنکه مساحت کشور هلند کمتر از سه استان گیلان، مازندران و گلستان است، اما ۲ برابر در آمد نفتی ما، درآمد صادرات محصولات کشاورزی این کشور است.

نورانی ادامه داد: همه ساله کشور هلند علاوه بر محصولات کشاورزی، ۱۰ میلیارد دلار از محل صادرات ادوات و ماشین آلات کشاورزی درآمد کسب می‌کند.

به گفته این مقام مسئول، افرادی که اذعان می‌کنند کشاورزی در کشور ما سودآور نیست، نگاهشان متکی بر واردات است چرا که طبق نظریه فائو ایران به سبب دارابودن پتاسیل بالای بخش کشاورزی مبنی بر دریافت ۳۰۰ روز نور مستقیم خورشید و اقلیم متفاوت در سال می‌تواند قطب بزرگی در بخش کشاورزی باشد.

وی با تاکید بر خودکفایی محصولات استراتژیک کشور بیان کرد: نگاه متولیان امر در تولید محصولات کشاورزی نباید تنها تامین نیاز داخل باشد و باید صادرات محور بودن در دستور کار قرار گیرد.


بیشتر بخوانید: وزارت جهاد کشاورزی در تنظیم بازار نمره قبولی ندارد/ دلیل اصرار مسئولان بر احیای مجدد وزارت بازرگانی چیست؟


نورانی برنامه ریزی مدون برای تولید و صادرات، استفاده از صنایع و ماشین آلات نوین کشاورزی را از جمله راهکار‌های سودآور بودن کشاورزی دانست و گفت: هر ازگاهی تولیدکنندگان به سبب نبود الگوی کشت و بازار با مازاد تولید روبرو می‌شوند که این امر منجر به متضرر شدن آن‌ها می‌شود، در حالیکه هدف گذاری مدون در تولید و صادرات و اجرای الگوی کشت راهکاری مناسب برای جلوگیری از نوسانات مقطعی بازار است. به عنوان مثال در مقطعی قیمت گوجه فرنگی به سبب کمبود با نوساناتی روبرو می‌شود که این امر موجب شده کشاورزان در فصل دیگر به سراغ کشت این محصول روند که ازدیاد تولید زمینه را برای کاهش قیمت و ضرر و زیان کشاورزان فراهم می‌کند.

رئیس اتحادیه ملی محصولات کشاورزی با اشاره به اینکه کمبود یا مازاد تولید ناشی از نبود الگوی کشت گریبانگیر بخش کشاورزی است، اظهار کرد: این در حالی است که با برنامه ریزی مدون و تولید صادرات محور می‌توان در بازار‌های هدف حرفی برای گفتن داشت.

وی با تاکید بر این مسئله که قطب کشاورزی را باید مقدس دانست، گفت: با وجود آنکه آمار و ارقام نشان می‌دهد که ۳۱ درصد اشتغال در بخش کشاورزی و صنایع جانبی است، اما نبود برنامه مدون و تشویقی برای تولید و صادرات و اتخاذ تصمیمات یک شبه مبنی بر ممنوعیت صادرات چالش‌های متعددی برای تولیدکنندگان و صادرکنندگان ایجاد کرده است که با ایجاد حمایت‌های لازم باید کاری کنیم تا چرخه اقتصاد کشاورزی بچرخد.

نورانی با انتقاد از بی توجهی به تولید محصولات ارگانیک گفت: علی رغم آنکه محصولات ارگانیک در بسیاری از کشور‌ها خواهان زیادی دارد، اما مسئولان امر نسبت به این موضوع بی توجه بودند، حال جای این سوال مطرح است که تا چه زمانی قرار است سم و کود شیمیایی در باغات و مزارع خود مصرف کنیم؟

این مقام مسئول با اشاره به اینکه رشد صادرات محصولات کشاورزی با سیاست‌های حمایتی دست یافتنی است، تصریح کرد: با توجه به پتانسیل بالای بخش کشاورزی، توسعه صادرات در صورت حمایت همه جانبه می‌تواند جایگزین مناسبی برای درآمد‌های نفتی در کشور باشد.

 بی توجهی مسئولان به قانون الگوی کشت، سودآوری بخش کشاورزی را کاهش داد/چرا کشاورزی در ایران سودآور نیست؟

 علی خان محمدی مدیر عامل مجمع ملی نخبگان کشاورزی در گفت وگو با خبرنگار صنعت، تجارت و کشاورزی، با اشاره به عوامل متعدد در اقتصادی نبودن کشاورزی گفت: نبود اصول و قوانین کارشناسی شده، اجرا نشدن قانون الگوی کشت و نبود حمایت لازم از تولیدکنندگان موجب شده کشاورزی کشور صرفه اقتصادی نداشته باشد.

وی افزود: کشاورزان نمونه تا ۱۲ تن در هکتار گندم برداشت می‌کنند که متاسفانه این امر به سبب عدم استفاده از تکنولوژی برای تمامی کشاورزان عام نیست و به عبارت دیگر برداشت ۲ تا ۳ تن گندم در هکتار نشان می‌دهد که روی صرفه اقتصادی کشاورزی کار نکردیم.

خان محمدی ادامه داد: با گذشت ۴۰ سال از انقلاب تنها روی یک نوع بذر گندم کار کردیم، در حالیکه مسئولان وزارت جهاد اذعان می‌کنند موسسه تحقیقات روی بذور با بهره وری بالا کار بسیاری کرده است.

به گفته وی، تا زمانیکه کشاورزی کشور دانش بنیان نباشد و آموزش لازم به بهره برداران داده نشود، نمی‌توان انتظار کشاورزی اقتصادی را داشت.

خان محمدی با تاکید براین مسئله که ممنوعیتی در صادرات محصولات کشاورزی نباید وجود داشته باشد، بیان کرد: مسئولان وزارت جهاد کشاورزی پشت در‌های بسته تصمیمات ناگهانی برای صادرات اتخاذ می‌کنند که این امر به ضرر بخش کشاورزی است چرا که برای افزایش درآمد کشاورزان، به صرفه بودن اقتصاد کشاورزی و رقابت صادرکنندگان با سایر رقبا در بازار‌های هدف نباید در‌های صادرات را بست.

مدیر عامل مجمع ملی نخبگان کشاورزی تصریح کرد: با وجود پتانسیل بالای کشور در بخش کشاورزی این امکان وجود دارد که در امد صادرات محصولات کشاورزی جایگزین درآمد‌های نفتی شود که متاسفانه بی مدیریتی تحقیقات، نبود آموزش و‌حمایت از کشاورزان موجب شده این بخش اقتصادی نباشد.

سیاست یک بام و دوهوای دولت به ضرر بخش کشاورزی است/سود ناچیز بخش کشاورزی در برابر بخش های خدمات و صنایع

عباس پاپی زاده عضو کمیسیون کشاورزی مجلس شورای اسلامی در گفت وگو با خبرنگارصنعت، تجارت و کشاورزی، با اشاره به اینکه سود بخش کشاورزی در برابر بخش‌های خدمات و صنایع بسیار ناچیز است، اظهار کرد: در کشور‌های اروپایی و آمریکا به ازای هر کشاورز ۲۰ تا ۵۰ هکتار زمین وجود دارد، در حالیکه در ایران مقدار زمین ناچیزی در اختیار کشاورزان است که این امر نشان می‌دهد درآمد تولیدکنندگان بخش کشاورزی در مقایسه با کشور‌های توسعه یافته و در حال توسعه قابل مقایسه نیست.

وی افزود: با توجه به سود ناچیز کشاورزان ایرانی می‌بایست با توسعه صادرات کالا‌های مزیت دار همچون زعفران، کشمش، سبزی و صیفی سود بخش کشاورزی را افزایش دهیم و همواره فضایی ایجاد کنیم که مازاد عرضه داخل به سمت دیگر کشور‌ها هدایت شود.

پاپی زاده ادامه داد: در شرایطی که ارزش پول ملی کاهش می‌یابد، با صادرات محصولات کشاورزی علاوه بر ورود ارز به کشور می‌توان درآمد کشاورزان به صورت تصاعدی افزایش داد که این امر به بنیه اقتصادی بهره برداران کمک می‌کند.

عضو کمیسیون کشاورزی با انتقاد از یارانه محدود بخش کشاورزی بیان کرد: با وجود یارانه ناچیز بخش کشاورزی، دولت سیاست یک بام و دوهوا را برای کشاورزان می‌گذارد به طوریکه از یک طرف یارانه در اختیار کشاورزان قرار نمی‌دهد و از طرف دیگر مانع تصمیم گیری مستقیم کشاورز می‌شود و آن‌ها را وادار به اجرای سیاست تنظیم بازار می‌کند. به عنوان مثال هم اکنون قیمت تمام شده هر کیلو گندم برای کشاورزان رقمی حدود ۳ هزار و ۵۰۰ تومان است که متاسفانه دولت با نرخ یک هزار و ۷۰۰ تومان به اجبار از کشاورزان محصول را خریداری می‌کند.

وی با تاکید بر اجرای الگوی کشت محصولات کشاورزی در تمامی استان‌ها گفت: بی توجهی مسئولان ذی ربط به قانون الگوی کشت موجب شده همه ساله با مازاد یا کمبود تولید برخی محصولات و نوسانات قیمت در بازار روبرو شویم، در حالیکه با اجرای الگوی کشت و برنامه ریزی مدون برحسب نیاز بازار داخل و صادرات می‌تواند از ضرر و زیان کشاورزان و نوسانات مقطعی قیمت جلوگیری کند، ضمن آنکه با اجرای این قانون کشاورزان به سمت تولید کالای صادرات محور می‌روند.

پاپی زاده ادامه داد: ایران در تامین برخی مواد غذایی و محصولات کشاورزی خود وابسته به خارج است. به عنوان مثال ۹۰ درصد دانه‌های روغنی مورد نیاز از طریق واردات روغن خام یا دانه‌های روغنی صورت می‌گیرد در حالیکه با توسعه صادرات محصولات کشاورزی می‌توان ارز مورد نیاز آن را از محل صادرات بدست آورد که با این وجود فشار کمتری بر منابع نفتی وارد می‌شود.

عضو کمیسیون کشاورزی مجلس در پایان با اشاره به اینکه جایگزینی درآمد صادراتی محصولات کشاورزی با منابع نفتی وجود دارد، تصریح کرد: با توجه به پتانسیل بالای بخش کشاورزی و شرایط اقلیمی کشور این امکان وجود دارد که با استفاده از مزیت‌های نسبی، ظرفیت تولید و توسعه صنایع تبدیلی بتوان ارزش افزوده بالایی از محل صادرات برای کشور ایجاد کرد.

انتهای پیام/

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۳۱
در انتظار بررسی: ۰
Iran (Islamic Republic of)
منصور
۰۹:۰۴ ۱۷ آبان ۱۳۹۸
چرادولت کشاورزحمایت نمیکنه مگه نگفت حمایت تولیدملی کو چراهیچ بفکرکشاورزنیست کشاورزی که توگرماسرمابایدزحمت بکشه کشتش بمون توزمین چرابایدگمرک بایدپول انقدگمرگ ببربالاخواهش یکمی حمایت کنیدهمکاری کن الان قیمت کشاورزی انقدپایین که خرج کارگرش هم درنمیابابدتوزمین خراب بشه محصولاتمون
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۰:۳۲ ۱۵ شهريور ۱۳۹۸
کشاورز همیشه بهش ظلم شده. بیشتر از همه مشاغل زحمت میکشن ،لطفا مسئولا وقتی میبینن ی محصول اینقدر زیاد تولید شده صادرات باز کنن براش
Iran (Islamic Republic of)
مهدی
۱۳:۰۸ ۱۴ شهريور ۱۳۹۸
در کشور هلند سازمان قوی وجود دارد که ابتدا نیازمندی کشور را برآورد و دخیره کرده و سپس اجازه صادرات داده می شود هر گونه افزایش قیمت در هلند و یا نبود کالا توسط آن سازمان تضمین شده است . در سال جاری نرخ تورم در هلند دو و نیم درصد است
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۲:۱۰ ۱۴ شهريور ۱۳۹۸
چند استانی که با هلند مقایسه شد نسبت بارش دست کمی از هلند ندارن عزیز دل
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۲:۰۹ ۱۴ شهريور ۱۳۹۸
من کشاورزم چرا به فکر کشاورز نیستین چرا فکر نمیکنید که وقتی راه صادرات رو میبنند چند خانواده که تمام داریی اش رو ریخته داخل زمین به خاک سیاه میشینن
مسوول به فکر باش تا ن مردم زیر فشار گرانی برن و ن کشاورزا ضرر کنن
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۲:۰۶ ۱۴ شهريور ۱۳۹۸
متاسفانه کسانی که باید از کشاورزی حمایت
کنند اینکارو نمیکنند
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۱:۱۹ ۱۴ شهريور ۱۳۹۸
صادرات کشاورزی با برنامه باشد مافیایی نباشد
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۰:۵۹ ۱۴ شهريور ۱۳۹۸
لطفا هیچ وقت هلند را با کشور ما مقایسه نکنید هلند وسعت یک ۳۰۰م وسعت امریکا و تقریبا یک۴۰ وسعت سرزمینی ما را وارد و صادرات محصولات کشاورزی ونهادها و ادوات ان بعد از امریکا رده دوم جهان دارد اولا کشاورزی ما هم که مثل سایر مشاغل و متناسب با سایر مساعل کشورمان هست و فعلا پیش می رود من یک کشاورز هستم و مشکلات انقدر زیاد هست که واقعا نمی دانم از کجا شروع کنم مثلا از قوانین مربوط به اب و خاک و کم کارها وادم نظارتها در تغییر کاربرها و کارشکنیها در صدور مجوز ها و ادم حمایت کشاورز در تهیه نهادها وقیمت سرسام اور انها وادم ابخیز داری صحیح و بی برنامگی در صادرات محصولات تولید شده بله وقتی این کاستیها باشد و کسی هم پاسخگو نباشد ما کجا و هلند و کشور همسایه ترکیه کجا کشور ما اب به اندازه مطلوب دارد ولی مدیریت را رو محدودیت وکنترل خلاصه کرده اند غافل از راهکار درست وتولید اب و ذخیره ابها که به راحتی هدر میروند وسنگ بی ابی به سینه میزنند .بله من یک کشاورز بی سواد هستم وتجربه کار کشاورزی دارم وقتی بااین مشکلات روبه رو میشوم و هرکچا منظور ادارات مربوطه مراجعه میکنم جواب درست ومنطقی نمی شنوم طبیعتا نامید واز کار دست می کشم واین تجربه کمکم فراموش میشه و به نسل بعد منتقل نمیشه تا چه وقت باید هزینه تولید در کشور ما از درامد ما بیشتر باشد ایا فکر میکنید این کشاورزی پایدار هست من فقط درمورد هلند بگویم اکثر تولید کشاورزی هلند کشت گلخانه ای ودر طبقاط و اسفاده حد اکثری از اب وفضا ووجود امکانات ارزان و کارامد و مدیریت عالی و فرهنگ عالی استفاده از امکانات بله من یک کشاوز ایرانی با کوله باری از .......
Germany
ناشناس
۱۰:۵۰ ۱۴ شهريور ۱۳۹۸
سلام سراغ آقای محسن رضایی برید ایشون سال 92 یه طرح تحول کشاورزی داشتن که اگه اجرا میشد دیگه لازم نبود نفت بفروشیم به عنوان کارشناس کشاورزی میگم که این طرح قابلیت موفقیت خیلی بالایی داشت و کاملا اجرا شدنی بود یه گزارش از ایشون خیلی مفید فایدس
Iran (Islamic Republic of)
روحانی
۱۰:۲۳ ۱۴ شهريور ۱۳۹۸
هلند را با ایران مقایسه نکن اینجا سیب زمینی صادر می کنیم قیمت چند برابر می شود اینجا ایران است ...
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۲:۱۰ ۱۴ شهريور ۱۳۹۸
این که گفتن ظاهر قضیه است ایا دولت میداند من کشاورز امسال چی کاشتم برنامه ای برای کشاورزان دارند نه تنها چیزی که ساماندهی نشده کشاورزی است حال اینم گفتم قردا پس فردا سود جویان به فکر ساماندهی کشاورزان می افتند که آخرش واویلاست
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۰:۱۲ ۱۴ شهريور ۱۳۹۸
شماها کمر کشاورز رو شکستید
هرروز دلال پول دارتر و کشاورز فقیر تر میشه
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۰:۰۸ ۱۴ شهريور ۱۳۹۸
فقط حرف یه ساختار یا اصول پیاده کنید ک داخل هم کمبود نباشد، آب مفت هم حواسمان باشه
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۹:۴۹ ۱۴ شهريور ۱۳۹۸
اول نیازهای داخلی رو تامین کنیدتاارزان شودبعدمیوه صادرکنید
Iran (Islamic Republic of)
بنده خدا
۰۹:۳۷ ۱۴ شهريور ۱۳۹۸
همین اندک منابع آب هم که برامون مونده بندازین توی کشاورزی تا چند سال دیگه خشکسالی و قحطی همه جا رو فرا بگیره خدایا اندکی آینده نگری به مسئولین ما اهدا بفرما آخه مقایسه با هلند؟هلند کشور حاصلخیز و با سرانه بارش بالا و جمعیت بسیار کم با ما مقایسه میکنین واقعا آدم در حیرت میمونه چی بگه
Iran (Islamic Republic of)
ابوالفضل
۱۱:۰۱ ۱۴ شهريور ۱۳۹۸
اونم راهکار داره میتونیم محصولات کم آببر رو با آبیاری با بازده بالا تولید کنیم
Iran (Islamic Republic of)
Abc
۰۹:۱۲ ۱۴ شهريور ۱۳۹۸
ایران کشور خشکی است و توسعه اقتصادی و صادرات بر مبنای کشاورزی با شرایط فعلی کشاورزی در ایران خیانت به مردم و طبیعت است. با آبی که برای تولید هر کیلوگرم محصول کشاورزی مصرف می شود، می توان در بخش صنعت چندین برابر درآمد زایی کرد.
Iran (Islamic Republic of)
ابوالفضل
۱۱:۰۹ ۱۴ شهريور ۱۳۹۸
کشاورزی خود بخود باعث توسعه صنعت میشه این در کشورهای توسعه یافته تجربه شده. مثالش هم دستگاههای مدرنیست که در خدمت کشاورزی هس. حمل و نقل و خدمات و توریسم رو هم کشاورزی توسعه میده
Iran (Islamic Republic of)
مهدی
۰۸:۵۸ ۱۴ شهريور ۱۳۹۸
هلند و امثالهم به کشاورزان یارانه تولید می دهند تا تولید برای اونها به صرفه باشه نه مثل کشور ما که کود شیمیایی و ... رو باید با هزینه های سرمام آور خریداری کنند
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۸:۰۶ ۱۴ شهريور ۱۳۹۸
وزیر کشاورزی هم اومده بود شهر ما به جای حل مشکلات مردم دمدار اون منطقه گفته بود شما که علوفه تولید نمیکنید چرا دامداری زدید

در حالی که حدود 200 خانواده از همون دامداری ها روزی شونو در میارن
Iran (Islamic Republic of)
تولید کننده
۰۸:۰۲ ۱۴ شهريور ۱۳۹۸
بروکراسی اداری هنوز هم مانع بزرگیه.برای بسته بندی فله ای حقوق گمرکی بیشتر و برای بسته بندی با وزن یا حجم کمتر ، کمتر اخذ شود تا اعتبار و ارزش کیفیت و در نتیجه برند ایرانی حفظ بشه
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۷:۵۲ ۱۴ شهريور ۱۳۹۸
بدرد نميخوره
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۷:۴۳ ۱۴ شهريور ۱۳۹۸
دلال بازی کمر ما کشاورزارو شکسته کجاییدپس
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۷:۲۴ ۱۴ شهريور ۱۳۹۸
۱.محصولات کشاورزی ایران همه ش سم وکوده پس هیچ کشوری اونا رو نمیخواد
۲.خیلی از مناطق ایران درگیرخشکسالین و دیگه بی آبی رمقی واسه کشاورزی نذاشته
۳.هیچ کدوم از اینا هم که نباشه محصولات کشاورزیمونو تحریم میکنن
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۵:۱۳ ۱۴ شهريور ۱۳۹۸
صادرات محصولات کشاورزي در کشور ما اشتباه محض است
Iran (Islamic Republic of)
ابوالفض
۱۱:۱۲ ۱۴ شهريور ۱۳۹۸
میتونید بگید چرا؟ مثل ایران پسته و زعفران و ... صادر میکنه ضرر داره؟؟؟
Iran (Islamic Republic of)
علی
۰۴:۳۱ ۱۴ شهريور ۱۳۹۸
لطفا تحقیق کنید و ببینید از ابتدای امسال چند پروژه صنعتی و کشاورزی واقعا کلید خورده ...
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۲:۳۶ ۱۴ شهريور ۱۳۹۸
آب نداریم کشاورزی فقط برای مصرف داخلی
Germany
ناشناس
۰۱:۱۷ ۱۴ شهريور ۱۳۹۸
صادرات دارو ، صادرات تسلیجات دفاعی ، صادرات فراوردهای نفتی، صادرات فناوری رایانه ای هم منابع تولید ارز هستید.
Iran (Islamic Republic of)
اسماعیل
۰۱:۰۸ ۱۴ شهريور ۱۳۹۸
با صادرات محصولات کشاورزی همه محصولات کشاورزی گران میشه مثل همین حالا که صادرات پیاز و سیب زمینی و گوجه باعث گران شدن این سه محصول شده است
Iran (Islamic Republic of)
امیرحمزه
۰۰:۵۲ ۱۴ شهريور ۱۳۹۸
هلند را با ایران مقایسه نکنید اونجا سرزمینی تماما حاصل خیز با آب فراوان و جمعیت کم در عوض ایران سرزمینی که بیشتر آن بیابان با آب کم و جمعیت زیاد است اگر بخواهیم صادر کننده محصولات کشاورزی شویم یکجور خود کشی کرده ایم فقط به فکر امروز نباشید فردایی هم در راه است
آخرین اخبار