به گزارش خبرنگار حوزه دریچه فناوری گروه فضای مجازی باشگاه خبرنگاران جوان، در اولین جلسه از آموزش عکاسی که دوشنبه (۱۱ شهریور) به شما تقدیم شد، به لزوم تمرکز روی عکاسی با ذهن و تقویت نگاه پرداختیم و در این مطلب (جلسه دوم آموزش عکاسی) به بررسی مفهوم و کاربردهای پارامترهای دوربین عکاسی (سرعت شاتر، دیافراگم و ایزو) میپردازیم. سه پارامتری که نام برده شد، تعیین کننده میزان روشنایی، عمق میدان و کیفیت تصویر هستند. البته لنز دوربین نیز بر میزان روشنایی و کیفیت تصویر، تاثیر چشمگیری دارد، اما پارامترهای مذکور، اهمیت بیشتری دارند.
سرعت شاتر (Shutter speed) همان سرعت عکسبرداری است. در واقع این پارامتر، سرعت حرکت آینه دوربین عکاسی (DSLR) است؛ که هرچه سرعت حرکت آینه بالاتر، سرعت عکسبرداری بالاتر و هرچه سرعت حرکت آینه پایینتر، سرعت عکسبرداری پایینتر خواهد بود. هرکدام از پارامترهای دوربین عکاسی (سه موردِ مذکور) دو تاثیر چشمگیر روی عکسبرداری میگذارند، که هر سه در یک مورد، مشترک هستند و آن، میزان روشنایی است.
سرعت شاتر، عملیات تغییر روشنایی را با سرعت حرکت آینه انجام میدهد. یعنی هرچه سرعت حرکت آینه (سرعت شاتر) کمتر، روشنایی بیشتر و هرچه سرعت حرکت آینه بیشتر، روشنایی کمتر خواهد بود؛ اما دقیقا چه اتفاقی رخ میدهد؟
سنسور دوربین عکاسی دقیقا در پشت آینه قرار گرفته است و تا زمانی که آینه باز نشود، هیچ نوری به سنسور نمیرسد. زمانی که آینه به سمت بالا برود و باز شود، بلافاصله نور به سنسور میرسد و این نورگیری سنسور آنقدر ادامه پیدا میکند تا آینه بسته شود. پس هرچقدر سرعت باز و بسته شدن آینه کمتر باشد، سنسور فرصت بیشتری برای نورگیری دارد و تصویر روشنتری را تحویل میدهد؛ و هرچه این سرعت بیشتر باشد، سنسور فرصت زیادی برای نورگیری ندارد و تصویر تاریکتری را ثبت میکند.
دومین اتفاقی که با تغییر سرعت شاتر میوفتد، مات و شفاف بودن تصویر است. این مسئله با میزان باز بودن آینه و نورگیری سنسور، ارتباط مستقیم دارد؛ به این معنا که هرچه فرصت سنسور برای نورگیری، بیشتر باشد، احتمال مات شدن تصویر هم بیشتر میشود (نتیجه: برای ثبت تصاویر شفاف، باید سرعت شاتر (سرعت حرکت آینه) را افزایش داد؛ که هرچه سرعت شاتر بیشتر، تصویر هم شفافتر).
هنگامی که قصد عکاسی از یک سوژه متحرک (مانند دویدن کودک، حرکت ماشین و آبشار) را داریم، برای ثبت تصویری شفاف، باید سرعت شاتر را بالا ببریم؛ چون هرچه سنسور (با حرکت آینه) فرصت بیشتری برای نورگیری داشته باشد، کمتر متوجه تغییرات میشود. تصور کنید در خیابان ایستادهاید و چشمان خود را یک بار به سرعت باز و بسته میکنید. در این صورت قطعا تمام آدمها و ماشینها را بدون تحرک خواهید دید چون چشمان شما آنقدری باز نماندهاند که فرصت مشاهده حرکت المانها را داشته باشند. سنسور دوربین نیز هرچه فرصت کمتری برای مشاهده دنیای بیرون داشته باشد، المانهای متحرک را شفافتر و بدون تحرکتر ثبت میکند.
نتیجه گیری: سرعت شاتر روی میزان روشنایی و شفافیت تصویر تمرکز دارد (هرچه سرعت شاتر بیشتر، نور کمتر - شفافیت بیشتر؛ و هرچه سرعت شاتر کمتر، نور بیشتر - شفافیت کمتر).
دریچهای داخل لنز است که با باز و بسته شدن، عکس را دگرگون میکند. در توضیح سرعت شاتر، ذکر کردیم که کنترل روشنایی، قابلیتی است که هر سه پارامتر دوربین عکاسی، از آن بهره مند هستند. پس یکی از تاثیرات تغییر دیافراگم، میزان روشنایی است.
تصور کنید چراغ اتاق منزل خاموش است و درب را کمی باز میکنید؛ نور ورودی به اتاق چقدر خواهد بود؟ بسیار اندک و تصور کنید درب را کامل باز میکنید؛ اکنون نور ورودی چه وضعیتی دارد؟ بسیار زیاد، هنگام باز و بسته کردن دریچه دیافراگم نیز دقیقا همین اتفاق میوفتد. یعنی هرچه دریچه دیافراگم بازتر، نور ورودی به سنسور دوربین هم بیشتر (تصویر روشنتر) و هرچه دریچه دیافراگم بستهتر، نور ورودی به سنسور دوربین هم کمتر خواهد بود.
دومین اتفاقی که با باز و بسته کردن دریچه دیافراگم میوفتد، تغییر میزان وضوح است. به تصاویر زیر با دقت نگاه کنید.
همانطور که مشاهده کردید، هرچه دریچه دیافراگم بازتر شده، میزان شفافیت کمتر شده است. در واقع عمق میدان کاهش پیدا کرده که باعث شده است تمام المانها وضوح زیادی نداشته باشند. پس هرچه دریچه دیافراگم بازتر، عمق میدان کمتر (تمرکز شفافيت روی یک یا دو المان) و هرچه دریچه دیافراگم بستهتر، عمق میدان بیشتر خواهد بود. (نکته: دیافراگم در دوربین عکاسی با حرف F نمایش داده میشود).
در توضیحات سرعت شاتر و دیافراگم خواندید که هنگام تغییر این دو پارامتر، تغییری فیزیکی در بدنه و لنز رخ میدهد. اما ایزو، تنها یک پارامتر نرم افزاری است و هنگام تغییر آن، شاهد تغییر فیزیکی یک المان نخواهیم بود.
درک نحوه عملکرد ایزو بسیار آسان است. هر زمان که بخواهید میتوانید عدد ایزو را افزایش دهید و تصویری روشنتر داشته باشید، اما کیفیت را از دست میدهید پس باید هنگام استفاده از ایزو، با دقت بالا عمل کنید. تصاویر زیر را مشاهده کنید.
باوجود اینکه افزايش ایزو با کاهش کیفیت همراه خواهد بود، باید این نکته را متذکر شویم که میزان این افت کیفیت، به قدرت سنسور بستگی دارد و برای تمام دوربینها یکسان نیست (ممکن است یک دوربین در ایزوی ۳۲۰۰ هیچ افت کیفیتی (نویزی) نداشته باشد، اما دوربینی دیگر، در ایزوی ۳۲۰۰، تصویری سرشار از نویز تحویل دهد ).
سه پارامتری که به توضیح آنها پرداختیم، مهمترین مسائلِ پایه و اصول دنیای عکاسی هستند و وابستگی شدیدی به یکدیگر دارند. به این معنا که هنگام عکاسی در هر سبک و تکنیک، باید هر سه پارامتر را با دقت تنظیم کنید و برای این کار، ابتدا یکی از پارامترها را (نسبت به نوع عکاسی) اولویت خود قرار دهید و برای دستیابی به نور یا وضوح مطلوب، دو پارامتر دیگر را با آن هماهنگ کنید.
همراهان عزیز، دومین جلسه از آموزش عکاسی به پایان رسید. شما میتوانید سوالهای مربوط به هر جلسه را در بخش نظرات مطرح کنید؛ ما به سرعت به آنها پاسخ میدهیم.
بیشتر بخوانید: آموزش عکاسی کاملا رایگان؛ در کوتاهترین زمان ممکن، حرفهای شوید +تصاویر
انتهای پیام/
هر چی با مثال بیشتر بهتر
مثلا برای عکاسی منظره یا فضای بسته چه اعدادی بهتره