به گزارش خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از لرستان، خرم آباد، از صبح امروز (۱۷ شهریور) همزمان با عاشورای حسینی مردم لرستان بویژه در شهر خرم آباد، مراسم گل مالی را بامداد با تهیه گل عزاداری آغاز کرده اند.
با نواخته شدن آهنگ چمریونه، آئیین گل مالی آغاز میشود، مردم لرستان اعم از غنی، فقیر، پیر، جوان و کودک با شور و حزنی خاص آیین گل مالی را برگزار میکنند.
شور حسینی مردم را فرا گرفته است، زیر لب زمزمه حسین دارند و با صورتی ماتم زده بر سر و صورت و لباس خود گل عزا میمالند.
هم اکنون غباری از خاک عزا بر آسمان استان لرستان نشسته و مردم خالصانه در عزای دومین امام شیعیان اشک ماتم ریخته وبر سر و صورت خود میزنند.
آیین عزاداری حسینی در بین مردم استان لرستان که صد در صد جمعیت این استان شیعه است، آیینی سنتی است که نوای چمریونه و گل مالی عزاداری مردم استان را خاص کرده است.
در ایران باستان مرسوم بوده که مردم در سوگ عزیزان خود بخصوص جوانان گِل عزا بر سرو شانه خود میمالیدند، برخی از مردم استان لرستان این مراسم را امروزه درعزای جوانان و عزیزان خود انجام میدهند، اما در سوگواری حسینی این مراسم که در گویش محلی افتادن در گل نامیده میشود شامل تمام سر و صورت و لباس عزاداران است.
خاک مخصوص گل عزاداری، در روز تاسوعا توسط جوانان هیئتهای عزاداری از مناطق دور دست طبیعت جمع آوری میشود و این خاک چند بار الک شده سپس در حوضچههای گل ریخته میشود.
پس از اقامه نماز صبح روز عاشورا، این خاکها با گلاب به گل تبدیل میشود و هیئتهای سینه زنی و زنجیر زنی به نوبت تمام سر و صورت و برخی حتی چشمان خود را آغشته به گل میکنند و به اصطلاح به گل میافتند.
برخی دیگر از عزاداران تنها سر و صورت و دوکتف و شانه خود را گل میزنند و در کنار شعلههای آتش که به همین منظور تهیه شده خود را خشک میکنند و فرد به گل افتاده این وضعیت را تا ظهر عاشورا حفظ میکند.
در کنار تپههای از هیزم که با همکاری منابع طبعی از درختان خشک شده تهیه شده است، لباسهای لباسهای خیس از گل عزاداران در حالی به تن آنها خشک میشود و کمی از سرمای سحرگاهی نشسته به جان عزاداران هم کاسته میشود.
صبح عاشورا قبل از طلوع آفتاب ناله جانگذازساز ودهل که نوای چمریونه (نوایی حزن انگیز که در سوگ جوانان نواخته میشود)، عزادارانی که هنگام سحر به گل افتاده بودند در کنار آتشهای برافروخته تا سپیده صبح به عزداری میپردازند.
آیین عزاداری روز عاشور با دمیدن شدن نوای چمریونه آغاز شده و تا ظهر عاشورا ادامه دارد.
این آیین در خرم آباد توسط همه اقشار از هر فکر و سلیقه، فقیر و غنی و پیر و جوان و زن و مرد انجام میشود.
آیین عزاداری ویژ مردم خرم آباد درغم سرور و سالار شهیدان به شماره ۵۳ به ثبت ملی رسیده است.
انتهای پیام/ر