به گزارش خبرنگار حوزه کلینیک گروه علمی پزشکی باشگاه خبرنگاران، چرت زدن و داشتن خواب نیمروزی کوتاه، عادت متداولی است که برخی از افراد بطور معمول به آن پایبندند و تحقیقات زیادی مزایای چرت زدن و تأثیر خوابی کوتاه بر تجدید نیروی ذهن و بدن را نشان داده است. مطالعات دیگر، ارتباط بین چرت زدن و بهبود عملکرد شناختی و یادگیری، افزایش قوای روحی و کنترل بهتر عواطف را نشان داده اند.
اما یک مطالعه جدید، نشان داده است که رابطه مستقیمی بین داشتن یک یا دو نوبت خواب نیمروزی در هفته و کاهش خطر حمله قلبی و سکته مغزی وجود دارد.
در این تحقیق، محققان دانشگاه لوزان سوئیس سههزار و ۴۶۲ داوطلب بالای ۶۵ سال را بیش از پنج سال تحت نظر قرار داده و رابطه بین این عادت روزمره با خطربروز سکته قلبی عروق را مطالعه کردند؛ در طول مدت این مطالعه، ۱۵۵ حمله قلبی یا سکته مغزی رخ داد.
اگرچه هنوز مسیرهای دقیق فیزیولوژیکی مرتبط با خواب نیمروزی و ارتباط آن با سکته مغزی و قلبی مشخص نیست، اما این مطالعات نشان داد که چرت زدن یا خوابیدن کوتاه و گاه به گاه یعنی یک یا دو بار در هفته، به مدت ۲۰ تا ۳۰ دقیقه، خطر بروز سکته مغزی، حمله قلبی و نارسایی قلبی را کاهش میدهد و در مقابل، افرادی که چنین عادتی را ندارند، ۵۰ درصد بیشتر در معرض خطر حمله قلبی قرار دارند.
بیشتر بخوانید: مهمترین دلایل "کم شدن خواب نوزاد" چیست؟
دانشمندان میگویند کمبود خواب، خطر آترواسکلروز را افزایش میدهد که همان ایجاد پلاک در سرخرگهاست که باعث باریک شدن و سخت شدن عروق میشود.
بنا به گفته دکتر نادین هوسلر، نویسنده اصلی این تحقیق، از بیمارستان دانشگاه لوزان در این تحقیق همچنین عوامل دیگری مانند سن، فشار خون بالا و کلسترول که میتواند بر نتایج تأثیر بگذارد، در نظر گرفته شده است و مشاهدات حاکی از این است که پیوند آشکاری بین دفعات چرت زدن، میانگین مدت زمان خوابیدن و خطر ابتلا به حمله قلبی یا سکته مغزی وجود دارد.
او افزود: افرادی که هفتهای یک یا دو بار چرت میزنند، دارای شیوه زندگی سالم تری هستند یا زندگی سازمان یافتهای دارند که به آنها امکان میدهد این عادت را انجام دهند، در حالی که کسانی که تقریباً هر روز چرت میزنند احتمالاً بیمارترند.نتایج این تحقیق در مجله Heart منتشر شده است.
انتهای پیام/