به گزارش خبرنگار حوزه میراث و گردشگری گروه فرهنگی باشگاه خبرنگاران جوان، ماه محرم و وقایع مرتبط با آن با گذر زمان نه تنها کمرنگ نشدهاند بلکه چنان رنگی به خود گرفتهاند که کمتر هنرمندی میتواند از آن چشمپوشی کند. همین امر باعث شده که امروز بتوانیم روایتی هر چند کوتاه از محرم و وقایع مرتبط با آن را در برخی از موزههای جهان ببینیم. یکی از این موزهها با نام موزه هنر فیلادلفیا شناخته میشود. موزه هنر فیلادلفیا یکی از مشهورترین موزههای هنر در آمریکا است و در شهر فیلادلفیای پنسیلوانیا قرار گرفته است.
با مرور بر آنچه در موزه هنر فیلادلفیا قرار گرفته متوجه میشویم که در میان ۲۲۷۰۰۰ اثر به نمایش درآمده در این موزه یک اثر با نام «یادبود محرم» به نوعی روایتگر واقعه عاشورا است. خالق این اثر مشخص نیست اما گویا اثر مذکور در اوایل تا اواسط قرن نوزدهم توسط یک هنرمند هندی خلق شده است.
هنرمندان بنگالی در اواخر قرن هجدهم تلاش کردند با به تصویر کشیدن وقایع مهمی همچون واقعههای مرتبط به ماه محرم زمینههای فرهنگی ناشناخته بنگال را برای مخاطبان اروپایی جذابتر کنند.
موزه ویکتوریا آلبرت که در لندن قرار گرفته است نیز از اثری دیگر که روایتگر محرم و وقایع مرتبط با آن است نگهداری میکند، زیرا در بین آثار قرار گرفته در این موزه اثری با عنوان «مراسم محرم» به چشم میخورد که نام خالق این اثر نیز مشخص نیست.
موزه ویکتوریا آلبرت بزرگترین موزهٔ جهان از نظر هنرهای تزئینی و یکی از برترین موزههای جهان به جهت داشتن ذخائر غنی آثار هنری است؛ این موزه محل نگهداری بیش از ۴ میلیون و پانصد اشیاء گوناگون است.
موزه ویکتوریا و آلبرت به نام ملکه ویکتوریا و پرنس آلبرت (همسر ملکه ویکتوریا) نامگذاری شده است.
در این موزه اثر دیگری نیز به چشم میخورد که به نحوی گویای ادای احترام یک هنرمند به امام سوم شیعیان به حساب میآید؛ نام این هنرمند نیز مشخص نیست، اما اثرش با نام «صحنه محرم» شناخته میشود.
اگر سری به موزه بریتانیا بزنیم ردپای هنرمندانی که به نوعی روایتگر ماه محرم و وقایع مرتبط با آن هستند دیده میشود. از آثار محرمی که در موزه بریتانیا جا خوش کردهاند میتوان به «این حسین کیست که عالم همه دیوانهی اوست؟» و «مراسم عزاداری محرم» اشاره کرد. اثر مراسم عزاداری محرم در ایران خلق شده است.
موزه بریتانیا با بیش از ۷ میلیون گنجینه و آثار باستانی از بسیاری از فرهنگها، قومها و کشورهای جهان یکی از عظیمترین و غنیترین موزههای جهان است؛ یکی از بخشهای این موزه با نام بخش هنر اسلامی شناخته میشود.
محرم و وقایع مرتبط با آن در قالب یک اثر هنری در موزه بروکلین روایت شده است که این اثر با نام «نبرد کربلا» شناخته میشود.
موزه بروکلین دومین موزه بزرگ هنری در نیویورک، و یکی از بزرگترین موزهها در آمریکا است.
در اینجا باید گفت مسئولان برخی از موزههای کشورمان نیز تلاش میکنند تا اندازه توانشان حقشان به امام سوم شیعیان را ادا کنند مثلا اثر «عصر عاشورا»ی محمود فرشچیان در موزه آستان قدس رضوی به نمایش گذاشته شده است.
موزه هنرهای معاصر تهران نیز محل نگهداری از تابلوی «آسمان فرو میریزد» اثر حسن روح الامین است.
انتهای پیام/