به گزارش گروه استانهای باشگاه خبرنگاران جوان از اهواز، داشتن شهری پاکیزه و امکانات مطلوب و به دور از مشکلات، حق مسلم هر شهروندی است که با همت شهرداری، محیط زیست، منابع طبیعی، آب و فاضلاب و... و البته همکاری شهروندان میسر میشود.
این روزها جوشش فاضلاب در خیابانهای مناطق مختلف کلانشهر اهواز، سبب آلودگی محیط زیست و به خطر انداختن سلامت انسانها شده است.
فاضلابی که میتوانند منشا بسیاری از بیماری ها باشد، در خیابانها ریشه دوانده و چهرهای زشت و ناپسند به خیابانها داده است، ناگفته نماند که بوی نامطبوع آن نیز شامه هر شهروندی را میآزارد.
اما از آنجایی که این قصه سر دراز دارد و همچون کلافی سر درگم گریبان خیابانهای مختلف سطح اهواز را گرفته است، مسئولان کم کاری و بی فکری خود را به گردن مسئول دیگری میاندازند و دست بر گوشها گذاشته اند تا صدای اعتراض شهروندان را نشوند و چشمان خود را بسته اند تا وانمود کنند که موضوع مهمی نیست و مشکلی نمیبینند.
اما این موضوع به حدی حساس شد که نگاه ویژه مقام معظم رهبری را به خود جلب کرد و دستورات لازم برای رسیدگی به این بحران صادر شد، پای دادستانی به میان آمد و در مناطق درگیر با این بحران حاضر شدند.
اعتراضات و مطالبات بحق مردم، پای ما را به خیابانهای این کلانشهر کشاند تا از نزدیک حرفایشان را بشنویم و شاهد خاطر آزرده آنها از شرایط موجود باشیم.
بانوی خانه داری که برای خرید روزانه در خیابانهای درگیر مشکل فاضلاب تردد میکند در گفتوگو با خبرنگار گروه استانهای باشگاه خبرنگاران جوان از اهواز، گفت: من برای انجام خرید روزانه مجبورم در خیابانها تردد کنم، ولی راهی برای عبور از خیابان نیست، کودکی ۳ ساله دارم که به بخاطر آلودگی آبهای جاری در خیابان و ویروس و میکروبهای موجود در آب بیمار شده است و چند ماه است که با اسهال و استفراغ دست به گریبان است.
او افزود: کسی به مشکل ما رسیدگی نمیکند، به شهرداری، اداره آب و فاضلاب هم مراجعه کرده ایم، ولی نتیجهای ندارد، ما هم که در این مناطق زندگی میکنیم انسان هستیم و حق زندگی در رفاه و آسایش داریم.
این بانوی اهوازی ادامه داد: چندین سال است که با این مشکل مواجه هستیم، اما هیچکدام از مسئولان اهمیتی نمیدهند، ضمن اینکه آب لوله کشی و آب شرب هم سالم نیست و بوی نامطبوعی دارد و رنگ آن کدر است.
یکی دیگر از شهروندان اهوازی ساکن در خیابانهای آغشته به فاضلاب در گفتوگو با خبرنگار گروه استانهای باشگاه خبرنگاران جوان از اهواز، گفت: در طول هفته ما با مشکل بالازدگی فاضلاب مواجهیم و مرتب به شرکت فاضلاب اطلاع میدهیم، اما اصلا پیگیری نمیشود.
او اظهار کرد: گاهی روزها سطح آب بالا میآید و حتی وارد حیاط خانهها نیز میشود، ما از نظر بهداشت دچار مشکلات جدی هستیم، اما هیچ کس صدای ما را نمیشنود، میگویند پمپ خراب است و باید تعمیر شود، لذا از ما مسئولان خواستار رفع این مشکل چندساله هستیم.
پسر نوجوانی که ساکن یکی از این مناطق بود، در گفتوگو با خبرنگار گروه استانهای باشگاه خبرنگاران جوان از اهواز، گفت: همیشه خیابانمان بخاطر بالازدگی فاضلاب کثیف است، عبور کردن از خیابانها سخت است و برای رفتن به مدرسه مشکل داریم.
او افزود: نمیتوانیم در خیابان بازی کنیم، چراکه همیشه دچار آبگرفتگی است، وقتی میخواهیم از خیابان عبور کنیم آب به لباسهایمان میپاشد و کثیف میشویم.
این نوجوان بیان کرد: از مسئولان میخواهیم به مشکل ما رسیدگی کنند و اقداماتی انجام دهند تا مشکل فاضلاب در خیابانها پایان یابد و به راحتی بتوانیم زندگی کنیم.
بانوی خانه داری که از شرایط موجود گلایه داشت، در گفتوگو با خبرنگار گروه استانهای باشگاه خبرنگاران جوان از اهواز، گفت: ۴ ماه است که فاضلاب بالا آمده است.
او افزود: هزینههایی پرداخت کردیم و شهرداری هم تعمیرات انجام داد، اما روز از نو روزی از نو و مجدد آب بالا آمد و همچنان مشکل داریم.
این بانوی اهوازی تصریح کرد: بیشتر خانوارهای ساکن در این مناطق و خیابانها بیمار شده اند و با بیمارهای عفونی و ویروسی دست و پنجه نرم میکنند، بروز آلرژی و مشکلات ریوی تنها هدیه شوم فاضلابها در خیابانهای اهواز برای ما است.
به منظور بررسی این مشکل و اقدامات انجام شده و در دست اقدام برای رفع آن به سراغ مدیرعامل آبفا اهواز و استاندار خوزستان رفتیم و علت بروز این مشکلات و مدت زمان لازم برای رفع آن را جویا شدیم.
بهنام مریدی مدیرعامل جدید آبفا اهواز درخصوص وضعیت فاضلاب این کلانشهر در گفتوگو با خبرنگار گروه استانهای باشگاه خبرنگاران جوان از اهواز، گفت: اعتبارات اختصاص یافته به تعویض، تعمیر و یا ترمیم شبکه فاضلاب اهواز به اندازهای نبوده که بتوان بطور مشکل موجود را بطور کامل و اساسی رفع کرد.
او افزود: احداث ۲ واحد تصفیه خانه فاضلاب در اهواز از برنامه شرکت آب و فاضلاب این کلانشهر بوده که یکی از این واحدها در شرق اهواز احداث شده و دیگری تصفیه خانه کوچکی در غرب اهواز است که با تلاش تمامی دستگاههای مربوطه، خوشبختانه با تامین فاینانس حل شد و در منطقه چنیبه درحال احداث است.
مریدی اظهار داشت: مشکل فاضلاب اهواز یک شب بوجود نیامده است که یک شب هم بتوان آن را رفع کرد، در صورتیکه اعتبار لازم تامین شود کلیه کلکتورهای تعویض میشوند.
به گفته مدیرعامل آبفا اهواز، از مجموع کلکتورهای اهواز تنها ۴۳ درصد آنها اجرا شده اند و در صورتیکه اعتبارات لازم تامین شود، با کار و تلاش شبانه روزی حداقل ۵ الی ۶ سال زمان میبرد تا مشکل فاضلاب به طور کامل و اساسی رفع شود.
صحبتهای مدیرعامل شرکت آبفا اهواز خبر از این داد که رفع مشکل فاضلاب در گرو تامین اعتبار و تلاش شبانه روزی است و در صورتیکه این دو مورد تامین شود، این کلاف سر درگم با دستان مسئولان استانی و کشوری باز خواهد شد.
در ادامه با غلامرضا شریعتی استاندار خوزستان گفتوگو کردیم.
غلامرضا شریعتی استاندار خوزستان در گفتوگو با خبرنگار گروه استانهای باشگاه خبرنگاران جوان از اهواز، گفت: از ابتدای پذیرش مسئولیتم در سمت استاندار، مهمترین مشکل این کلانشهر را آب و فاضلاب عنوان کردم.
او اظهار داشت: رفع این مشکل جزء مصوبات ۱۵ مهرماه سال ۹۶ بود و پیگیری این موضوع از همان آغاز گردید و دولت این مشکل و راهکارهای رفع آن را بطور جدی دنبال کرد. همچنین اخیرا مقام معظم رهبری و ریاست جمهوری به سازمان بودجه و برنامه ریزی کشور دستوراتی داده اند.
شریعتی ادامه داد: برای رفع نسبی مشکلات فاضلاب، چندین اقدام موثر انجام شده و چندین اقدام دیگر نیز همچنان ناتمام مانده است.
نماینده عالی دولت در استان خوزستان تکمیل و بهره برداری از تصفیه خانه فاضلاب شرق اهواز را از جمله اقدامات مفید و مهم در این زمینه عنوان و تصریح کرد: اما متاسفانه همزمان که عملیات احداث این تصفیه خانه آغاز شده بود، کلکتورهایی که باید فاضلاب را جمع آوری کنند و به تصفیه خانه انتقال دهند، انجام نشده است.
استاندار خوزستان ادامه داد: این تصفیه خانه در شرق اهواز با ظرفیت ۱۰۰ هزار متر مکعب افتتاح شد، اما ۲۰ هزار مترمکعب فاضلاب وارد آن میشد.
او افزود: برای کلکتورهای مذکور، با سازمان بودجه و برنامه ریزی کشور مذاکراتی انجام شد و ۴۶۰ میلیارد تومان از ماده ۵۶ در قانون بودجه، یعنی ظرفیتهایی که در خانه بودجه وجود دارد اختصاص یابد، به این صورت که ممکن است دولت اعتبار نداشته باشد که هزینه موردنیاز برای یک پروژه را بصورت نقد واریز کند، اما با استفاده از ظرفیتهای موجود در خانه بودجه میشود کار را پیش برد و دولت تضمین بازپرداخت این هزینهها را میدهد.
این مقام مسئول با بیان اینکه ظرفیت ماده ۵۶ در قانون بودجه مثل فاینانس داخلی است بیان داشت: مجوز برای انجام این عملیات با استفاده از ظرفیت ماده ۵۶ صادر شد و این مجوز را به شرکت آب و فاضلاب اهواز دادیم و علیرغم گذشت بیش از یکسال و نیم، تاکنون این شرکت نتوانسته آن را عملی کند و درحال حاضر با فشارها و پیگیریها از سوی ما مسئله کلکتورها درحال عملی شدن است.
غلامرضا شریعتی اظهار کرد: کارهای کلی با استانداری است و کارهای جزئی و تعیین پیمانکار با شرکت آب و فاضلاب اهواز است، در حین حال اقدامات مربوط به کلکتورهای چندین سال طول میکشد، به همین سبب طرح ضربتی از سوی کارشناسان پیش بینی شده که درحال حاضر در دست اجرا است.
او اذعان داشت: براساس این طرح ضربتی، آبفای اهواز قول داده تا ۳ ماه آینده ظرفیت فاضلابی که به تصفیه خانه فاضلاب شرق اهواز وارد میشود را به بیش از ۸۵ هزار متر مکعب در ثانیه و تا اردیبهشت سال ۹۹، به ۱۰۰ هزار متر مکعب بر ثانیه برساند.
شریعتی در ادامه گفت: براساس این طرح ضربتی، انتقال فاضلاب مناطق شکاره و اسلام آباد هم به این تصفیه خانه اضافه شوند.
استاندار خوزستان طرح اصلی و مادر را مسئله کلکتورها عنوان کرد و افزود: این طرح عمری بوده و تا ۵۰.۶۰ سال جوابگوی فاضلاب کلانشهر اهواز است.
او اظهار داشت: در غرب اهواز علیرغم تحریمهای و مشکلات اقتصادی، توانستیم فاینانس تصفیه خانه فاضلاب غرب را دریافت نماییم، کشور چین برای مشارکت در این طرح موافقت کرد، پیمانکار این عملیات تعیین شده و درحال نهایی کردن عملیات این طرح هستیم، تا ۲ ماه آینده عملیات اجرایی آن آغاز خواهد شد و امیدواریم ظرف ۳ سال این تصفیه خانه احداث شود.
غلامرضا شریعتی بیان کرد: اهواز کاملا مسطح بوده و خروج فاضلاب با ایستگاههای پمپاژ امکانپذیر است و برنده مزایده طرح ایستگاههای پمپاژ فاضلاب هم با حدود ۴۰ میلیون یورو مشخص شده که پیگیر رفع فاینانس آن هستیم.
به گفته این مقام مسئول، اگر مشکل فاینانس حل شود، عمده عملیاتهای فاضلاب اهواز تا ۳ تا ۴ ساله آینده انجام خواهد شد.
شریعتی تصریح کرد: درحال حاضر نگران ایستگاههای پمپاژ هستیم، زیرا مشکل تصفیه خانه غرب حل شده و عملیات اجرایی آن بزودی آغاز میشود.
استاندار خوزستان درخصوص سایر خطوط فاضلاب در کلانشهر اهواز گفت: خطوط قدیمی زیادی وجود دارد که قدیمی و ریزشی هستند و منجر به بروز مشکلاتی میشوند که در مرحله بعد قابل رسیدگی هستند، اگرچه اصلاح همزمان آنها نیز در حال انجام است.
او درخصوص وضعیت کنونی و روان بودن فاضلاب در خیابانهای کلانشهر اهواز تصریح کرد: ظرف ۳ ماه آینده فاضلاب شرق جمع آوری خواهد شد، اما مقداری از فاضلاب غرب اهواز به تصفیه خانه قدیمی در چنبیه منتقل میشود، اگرچه ظرفیت محدودی حدود ۳۰ مترمکعب بر ثانیه است و بیش از توانایی تصفیه فاضلاب را ندارد.
غلامرضا شریعتی بیان داشت: تا زمانی که تصفیه خانه جدید احداث و وارد مدار نشود، مشکل بطور کلی حل نخواهد شد، ضمن اینکه اقداماتی نظیر؛ تامین و تحویل اعتبار به میزان ۲ میلیارد تومان به آبفاء اهواز برای کارگزاری دریچههای یکطرفه است که زمانی که آب رودخانه بالا میآید، فاضلاب برگشت نداشته باشد و امکان پمپاژ یکطرفه ایجاد شود.
به گفته نماینده عالی دولت در استان خوزستان، لایروبیها درحال انجام است و اقدامات لازم برای دفع آبهای سطحی در ۳۰ نقطه اهواز از چندین ماه پیش آغاز شده و تاکنون ۱۷ عملیات به اتمام رسیده و ۱۳ منطقه باقی مانده در دست اقدام است که در روزهای آتی باید به اتمام برسد.
این مقام مسئول ادامه داد: ۲۰۰ پمپ سوخته دفع فاضلاب داشتیم که درحال حاضر ۱۲۰ دستگاه از این پمپها به دست آبفای اهواز درحال تعمیر است، ضمن اینکه موظف به تهیه تعدادی دستگاه پمپاژ جدید شده و سپس ۸۰ دستگاه باقی مانده را تعمیر و به سرعت نصب کند.
مطالبات و اعتراضات بحق اهوازیها و البته توضیحات مسئولان مربوطه را باهم خواندیم، امیدواریم حرفها در حد حرف نماند و بطور جدی اقدامات تشریح شده به راه پیشرفت ادامه دهند و به سرانجام برسند و شاهد خوش قولی مسئولان و عملی شدن حرفها باشیم، چراکه این شرایط اسفناک زیبنده کلانشهری همچون اهواز که یکی از شاهرگهای حیاتی و در دل استانی که قلب تپنده ایران محسوب میشود، نیست.
گزارش از ملیحه گریزی نسب
انتهای پیام/گ
گرچه ک بیشتر شهرهای ان تازه پروژه ی ایجاد فاضلاب را استارت زدن