سومین انتخابات ریاستجمهوری تونس از زمان انقلاب مردمی سال ۲۰۱۱ میلادی از صبح امروز یکشنبه پانزدهم سپتامبر (بیست و چهارم شهریور) در داخل تونس برگزار شد.
به گزارش گروه وبگردی باشگاه خبرنگاران جوان، سومین انتخابات ریاست جمهوری تونس (اولین رئیس جمهور پس از سرنگونی بنعلی از طریق مجلس مؤسسان منتخب مردم یعنی با رأی غیرمستقیم مردم انتخاب شد) از زمان انقلاب مردمی سال ۲۰۱۱ میلادی امروز یکشنبه پانزدهم سپتامبر (بیست و چهارم شهریور) برگزار میشود، انتخاباتی که بهسبب درگذشت الباجی قائد السبسی رئیس جمهور ۹۲ ساله تونس زودتر از موعد تعیینشده قبلی برگزار میشود و مردم با رای مستقیم خود، جانشین السبسی را راهی کاخ کارتاژ (قرطاج) میکنند.
شناسنامه دیگر نامزدهای انتخابات ریاست جمهوری تونس به این شرح است:
حمادی الجبالی متولد ششم اکتبر ۱۹۴۹ در شهر بسوسه، سیاستمدار، مهندس و روزنامهنگار تونسی است. الجبالی پس از پایان تحصیلات در دانشگاه تونس برای ادامه تحصیل به پاریس رفت.
از اوایل دهه هشتاد به نهادهای جنبش النهضه به ویژه کنگره و مجلس مشورتی پیوست. در دوران حکومت الحبیب بورقیبه از موج بازداشت اسلامگرایان توسط وی در امان نماند. در پی بازداشت رهبران تاریخی جنبش الاتجاه الاسلامی و محاکمه آنها در سال ۱۹۸۱ شناخته شد و مجلس مشورتی وی را در سال ۱۹۸۲ به عنوان رئیس این جنبش برگزید. الجبالی سردبیری روزنامه الفجر ارگان جنبش النهضه را برعهده داشت تا اینکه در دوران حکومت زین العابدین بن علی به اتهام انتشار مقالات تحریک آمیز علیه دولت محاکمه شد، دادگاه نظامی در سال ۱۹۹۰ وی را به ۱۶ سال حبس محکوم کرد که ۱۰ سال آن را در سلول انفرادی گذراند تا اینکه در سال ۲۰۰۲ دست به اعتصاب غذا زد و در فوریه ۲۰۰۶ آزاد شد.
وی در دسامبر ۲۰۱۱ پس از پیروزی جنبش النهضه در انتخابات مجلس موسسان، سمت نخست وزیری را در دست گرفت در دورهای که المنصف المرزوقی به عنوان اولین رئیس جمهور پس از سرنگونی بن علی از سوی مجلس موسسان انتخاب شد، دوره نخست وزیری وی در مارس ۲۰۱۳ و زمانی پایان یافت که در پی مخالفت اکثریت اعضای موسسان شامل جنبش النهضه و کنگره به خاطر جمهوری با ابتکار وی برای تشکیل دولت تکنوکرات مخالفت کردند که پس از کنارهگیری وی، علی العریض از جنبش النهضه جای وی را در مقام نخست وزیری گرفت.
وی در مارس ۲۰۱۴ از دبیر کلی جنبش النهضه و دسامبر همان سال از این جنبش کنارهگیری کرد.
الجبالی نماینده مجلس موسسان از ایالت سوسه بود. الجبالی در انتخابات پیش رو به عنوان نامزد مستقل شرکت کرده است.
مهدی جمعه، متولد ۲۱ آوریل ۱۹۶۲ در شهر المهدیه است، مهندس تونسی که ۱۳ مارس ۲۰۱۳ و در دولت علی العریض به عنوان وزیر صنایع منصوب شد. مهدی جمعه رسما از سوی المنصف المرزوقی اولین رئیس جمهور پس از سرنگونی بن علی و در پی استعفای «علی العریض»، مامور تشکیل دولت جدید در دهم ژانویه ۲۰۱۴ شد. مهدی جمعه پس از ادای سوگند قانون اساسی در ۲۹ ژانویه ۲۰۱۴ و پس از رای اعتماد اکثریت مجلس ملی موسسان (اولین نهاد منتخب پس از سرنگونی بن علی) رسما ماموریت خود را به عنوان نخست وزیر آغاز کرد.
مهدی جمعه در ۲۹ مارس ۲۰۱۷ تاسیس حزب «البدیل التونسی» را اعلام کرد و ریاست آن را خود برعهده گرفت.
جمعه فارغ التحصیل مدرسه ملی مهندسان تونس در سال ۱۹۸۸ است، وی سابقه فعالیت در شرکت ایروسپاس شاخه گروه فرانسوی توتال را در سال ۲۰۰۹، مدیرکلی بخش هواپیمایی و دفاعی و عضو کمیته اجرایی و سرپرستی ۶ شعبه آن در فرانسه، آمریکا، هند و تونس را در کارنامه خود دارد.
«عبیر موسی» از رهبران سابق حزب زین العابدین بن علی دیکتاتور معزول تونس به شمار میرود، وی متولد ۱۵ مارس ۱۹۷۵ است، استاد حقوق و دارای گواهی مطالعات عمیق در قانون اقتصادی و سرمایهگذاری و یک وکیل است.
وی در حزب بن علی به عنوان معاون دبیرکل جنبش دموکراتیک قانون اساسی در بخش زنان مشغول به فعالیت شد، وی چندین مسئولیت داشته از جمله معاون شهردار «اریانة»، رئیس کمیته منازعات و عضو سندیکای ملی وکلا و از مسئولان جمعیت تونسی قربانیان تروریسم بوده که نشان درجه سوم جمهوری را هم به همین خاطر دریافت کرد.
خانم عبیر موسی سیزدهم آگوست ۲۰۱۶ به عنوان رئیس حزب «الدستوری الحر» انتخاب شد که «حامد القروی» وزیر سابق حبیب بورقیبه و نخست وزیر زین العابدین بن علی در سال ۲۰۱۳ تاسیس کرده بود، که هدف از تاسیس این حزب جمع کردن طرفداران حزب دیکتاتور سابق و طرفداران قانون اساسی در یک حزب سیاسی واحد و مبارزه با تلاشها برای کنار گذاشتن آنها از صحنه سیاسی تونس اعلام شده است.
وی در سخنرانیها و گفتمانش به خصومت با اسلامگرایان معروف است و با کسانی که از نتایج انقلاب سال ۲۰۱۱ راضی نیستند، همراه شده است.
«منیر بعطور» اولین نامزد همجنسگرای انتخابات ریاست جمهوری و در نوع خود در تاریخ جهان عرب اولین همجنسگرا به شمار میرود که برای یک انتخابات مهم نامزد میشود.
منیر بعتور، وکیل و رئیس و موسس حزب موسوم به اللیرالی التونسی و یکی از موسسان جمعیت موسوم به «شمس» است که به دفاع از همجنسگرایان در تونس میپردازد.
احمد الصافی سعید متولد ۲۲ سپتامبر ۱۹۵۳ میلادی در «قفصه» تونس است، نویسنده و روزنامهنگار و روایتنویس تونسی است، وی عنوان «الربیع العربی» (بهار عربی) را در سال ۲۰۱۱ برای تغییرات در جهان عرب به کار برد. الصافی در انتخابات ریاست جمهوری سال ۲۰۱۴ تونس هم نامزد شده بود.
الصافی سعید در بیست سالگی به الجزایر رفت و در دانشکده ادبیات در رشته تاریخ و نیز در رشته علوم سیاسی و روزنامهنگاری تحصیل کرد
در جریان جنگ آنگولا به این کشور رفت، سفرهایی به کوبا، ویتنام و عراق داشت، هنگامی که به اردن سفر کرد، به سبب تردیدهایی که درباره روابط چپگرایانه وی و سفرهایش به این کشورها داشت، بازداشت شد، پس از آزادی به بیروت رفت جایی که شاهد جنگ داخلی در سال ۱۹۷۶ بود، آنگاه به مطبوعات رفت و مقالاتی را در برخی از مشهورترین روزنامههای بیروت منتشر کرد، در اواخر دهه هشتاد به پاریس رفت و مجله موسوم به الرواق ۴ و در ادامه مجله» آفریکانا» را عرضه کرد و پس از انقلاب ۱۴ ژانویه ۲۰۱۱، روزنامه «عرابیا» را منتشر کرد.
الصافی سعید در انتخابات مجلس موسسان در اکتبر ۲۰۱۱ به عنوان نامزد مستقل از ایالت قفصه شرکت کرد، ولی توفیقی کسب نکرد.
«قیس سعید»، ۲۲ فوریه ۱۹۵۸ به دنیا آمد، پس از تحصیل در دانشکده حقوق و علوم سیاسی، به ایتالیا رفت و در مرکز بین المللی قانون اساسی در سان ریمو به تحصیل پرداخت. سابقه همکاری با اتحادیه عرب برای آماده کردن پیش نویس طرح تعدیل اساسنامه آن و نیز همکاری در تهیه پیش نویس نظامنامه اساسی دادگاه عربی را دارد.
طی سالهای ۱۹۹۰ تا ۱۹۹۵ معاون مجمع قانون اساسی تونس بود، عضو شورای علمی، شورای اداری آکادمی بین المللی قانون اساسی، مرکز قانون اساسی به خاطر دموکراسی از دیگر سوابق وی به شمار میرود.
«محمد عبّو» در دهم می ۱۹۶۶ میلادی پایتخت تونس (تونس) به دنیا آمد، وی وکیل و سیاستمدار است، پس از انقلاب سال ۲۰۱۱، در دولت «حمادی الجبالی» طی دسامبر ۲۰۱۱ و ژوئن ۲۰۱۲ مسئولیت وزارت امور اصلاح اداری را برعهده گرفت.
وی از مبارزان و فعالان سیاسی علیه نظام زین العابدین بن علی در دوران پیش از انقلاب ۲۰۱۱ بود، از رهبران و دبیر کل حزب «کنگره به خاطر جمهوری» (المؤتمر من أجل الجمهوریة) است و همان سمت را در حزب شخصی خود موسوم به «جریان دموکراتیک (التیار الدیمقراطی» برعهده دارد.
«ناجی جلول» در هفدهم اکتبر ۱۹۵۷ میلادی در شهر البقالطه ایالت المنستیر تونس است، استاد دانشگاه و سیاستمداری است که مسئولیت وزارت آموزش را در دولتهای الحبیب الصید و یوسف الشاهد پس از انقلاب مردمی برعهده گرفت.
استاد دانشگاه منوبه در رشته تاریخ اسلامی است، تحصیلات تکمیلی خود را در دانشگاه سوربون فرانسه به پایان رساند، او عضو موسس کمیته ملی تاریخ نظامی و عضو موسس مجلس تاریخ نظامی تونس است، وی همچنین در دفتر سیاسی حزب الجمهوری عضویت داشت که در سپتامبر ۲۰۱۳ از آن استعفا کرد و در فوریه ۲۰۱۴ به جنبش نداء تونس پیوست.
عبید البریکی در بیستم ژوئن ۱۹۵۷ در «جرجیس» تونس به دنیا آمد، سیاستمدار و فعال اتحادیههای صنفی است، وی در دولت «یوسف الشاهد» پس از انقلاب مردمی سال ۲۰۱۱ میلادی، از ۲۷ آگوست ۲۰۱۶ تا ۲۵ فوریه ۲۰۱۷ به عنوان وزیر مشاغل عمومی و حکومتداری فعالیت کرد.
وزارت ارتباط با نهادهای قانون اساسی و جامعه مدنی و حقوق بشر اعلام کرده بود که البریکی حزب سیاسی جدیدی را با عنوان «حزب جنبش تونس پیشرو» تاسیس کرده است، این بیانیه افزود که با تاسیس این حزب، تعداد احزاب سیاسی تونس به ۲۱۲ حزب رسیده است. تاسیس این حزب در پی فراخوان البریکی برای جمع شدن چپگرایان صورت گرفته بود.
البریکی در دولت یوسف الشاهد که در آگوست ۲۰۱۶ تشکیل شد، مسئولیت وزارت مشاغل عمومی و حکومتداری را برعهده گرفت، تا اینکه در فوریه ۲۰۱۷ برکنار شد.
حمّة الهمّامی در هشتم ژانویه ۱۹۵۲ میلادی در «العروسه» در ایالت سلیانه به دنیا آمد، سیاستمدار چپگرا و سخنگوی رسمی حزب کارگران و از مطرحترین چهرههای سیاسی در صحنه سیاسی تونس به شمار میرود، وی را از مطرحترین و سرسختترین معارضان نظام الحبیب بورقیبه و نظام زین العابدین بن علی به شمار میآورند.
وی در سال ۱۹۸۸ با امضای پیمان ملی ارائه شده از سوی زین العابدین بن علی در پی تکیه زدن بر کرسی حکومت مخالفت کرد، در سال ۱۹۹۰ روزنامه «البدیل» را مدیریت کرد که یک سال بعد از انتشار آن جلوگیری و وی بازداشت شد، الهمامی بارها محاکمه شد که آخرین مورد به سال ۲۰۰۲ برمیگردد و در مجموع بیش از ۱۰ سال از عمر خود را در زندان و بیش از ۱۰ سال را هم به صورت مخفیانه زندگی کرد، بارها در معرض شکنجه قرار گرفته بود.
در سال ۲۰۰۵ میلادی در تاسیس هیئت موسوم به ۱۸ اکتبر برای حقوق و آزادیها مشارکت داشت که شامل چپگرایان، اسلامگرایان، لیبرالها، ملیگریان و حقوقدانان تونس بود. در پی شعلهور شدن آتش انقلاب مردمی در سال ۲۰۱۱، الهمامی در پی انتشار ویدئویی در شبکه اینترنت که به شدت از بن علی انتقاد کرده و از ملت خواسته بود به انقلاب تا سرنگونی نظام وی ادامه دهند، دستگیر شد.
وی پس از انقلاب، با دولتهای اول و دوم الغنوشی و حتی با دولت الباجی قائد السبسی مخالفت کرد، و حزب وی وارد هیئت عالی برای تحقق اهداف انقلاب و اصلاح سیاسی و انتقال دموکراتیک نشد. وی از اولین منادیان تاسیس مجلس موسسان بود و اولین کسی بود که خواستار به تعویق افتادن انتخابات شده بود، با وجود این تاریخ مبارزاتی از دوران بورقیبه تا پس از فرار بن علی و موضعگیریهای مختلف الهمامی، نتایج حزب کمونیستی کارگران و به طور کلی چپگرایان در انتخابات مجلس موسسان ناامید کننده بود و وی در آن تاریخ گفته بود که مال سیاسی و جانبداری رسانهها نقش مهمی در مشخص کردن نتایج انتخابات آن زمان ایفا کرده بود.
هفتم اکتبر ۲۰۱۲ میلادی، جبهه مردمی برای تحقق اهداف انقلاب تاسیس شد و ماموریت سخنگویی آن را الهمامی برعهده گرفت. الهمامی در اولین انتخابات ریاست جمهوری تونس پس از انقلاب ۲۰۱۱ با شعار «حمة، ولد الشعب، رئیس» (حمه، پسر ملت، رئیس جمهور است) شرکت کرد و در دور اول در رتبه سوم قرار گرفت.
المنجی الرحوی در سیزدهم ژوئن ۱۹۶۳ میلادی در «غار الدماء» ایالت «جندوبه» تونس به دنیا آمد، از سیاستمداران تونسی به شمار میرود، پس از پایان تحصیلات خود در تونس به مارسی در فرانسه رفت و مدرسه عالی تجارت و حسابداری در دانشگاه این شهر به تحصیل پرداخت.
الرحوی در انتخابات پارلمانی ۲۰۱۴ میلادی در حوزه انتخاباتی جندوبه به موفقیت دست یافت.
محمد لطفی المرایحی متولد شانزدهم نوامبر ۱۹۵۹ در «حیدرة» تونس، سیاستمدار، نویسنده و پزشک است.
وی دبیرکلی حزب «الاتحاد الشعبی الجمهوری» را برعهده دارد و از نامزدهای انتخابات ریاست جمهوری زودهنگام تونس به شمار میرود
سلیم الریاحی در سیزدهم جولای ۱۹۷۲ در شهر بنزرت تونس به دنیا آمد، در سال ۱۹۸۰ میلادی، خانواده این سیاستمدار تونسی به لیبی تبعید شد، چرا که پدرش یک ملیگرا و مخالف الحبیب بورقیبه رئیس جمهور وقت و جانشین او، زین العابدین بن علی بود.
سلیم ریاحی در لیبی بزرگ شد و در دانشگاه الفاته طرابلس به تحصیل پرداخت، آنگاه در صنایع نفت، انرژی، حمل و نقل هوایی و صنایع دارایی به فعالیت مشغول شد، و در ادامه به لندن کوچ کرد و به همین سبب تابعیت دوگانه انگلیسی تونسی داشته است که البته بر اساس قانون اساسی تونس برای شرکت در انتخابات، نامزدهای دو تابعیتی باید از تابعیت دوم خود انصراف دهند، کاری که یوسف الشاهد نخست وزیر تونس هم انجام داد.
سیف الدین مخلوف، وکیل و فعال سیاسی و نامزد ریاست جمهوری از سوی ائتلاف الکرامه تونس است. وی فارغ التحصیل دانشکده حقوق و علوم سیاسی تونس است. در دوره آموزشی مرکز اطلاع رسانی الجزیره نقش داشت. وی بیست و هفتم ژانویه ۲۰۱۹ در تشکیل ائتلاف الکرامه مشارکت داشت و به عنوان سخنگوی آن انتخاب شد.
مخلوف با بستن مدرسه قرآنی در الرقاب تونس مخالفت کرده بود.
عمر منصور متولد ۲۷ ژانویه ۱۹۵۸ در پایتخت تونس (تونس)، قاضی و سیاستمدار تونسی است.
وی طی سالهای ۱۹۸۴ تا ۱۹۸۸ میلادی در دادگاه بدوی تونس و آنگاه به عنوان مشاور در دادگاه تجدیدنظر فعالیت کرده است، سابقه فعالیت در وزارت دادگستری طی سالهای ۲۰۰۰ تا ۲۰۰۸ (در دوران حکومت بن علی) را دارد.
پس از انقلاب مردمی که به سرنگونی نظام بن علی منجر شد، در دولت الحبیب الصید در دوازدهم ژانویه ۲۰۱۶ به عنوان وزیر دادگستری انتخاب شد و ماموریت وی با تغییر دولت در بیست و هفت آگوست همان سال پایان یافت.
خانم سلمی اللومی الرقیق از نامزدهای انتخابات ریاست جمهوری تونس است، وی در پنجم ژوئن ۱۹۵۶ در تونس به دنیا آمد، وی بازرگان است و در شرکتهای خودروسازی، شرکتهای کشاورزی و شرکتهای غذایی مسئولیت داشته است.
اللومی دوم فوریه ۲۰۱۶ به عنوان وزیر گردشگری و صنایع سنتی تونس منصوب شد. وی اول نوامبر ۲۰۱۸ از سوی الباجی قاید السبسی رئیس جمهور فقید تونس به عنوان وزیر امور ریاست جمهوری منصوب شد که تا تاریخ استعفایش در چهاردهم می ۲۰۱۹ به این ماموریت ادامه دارد.
وی از جمله موسسان حزب نداء تونس به شمار میرود و در اکتبر ۲۰۱۴ میلادی به عنوان نماینده این حزب به مجلس نمایندگان مردم راه یافت، وی بیست و هفتم می ۲۰۱۹ به عنوان رئیس جنبش موسوم به «شق الحمامات» انتخاب شد، ولی بیست و سوم ژوئن همان سال از این حزب استعفا کرد.
اللومی در هشتم ژوئن ۲۰۱۹ به عنوان رئیس حزب «أمل تونس (الحرکة الدیمقراطیة للإصلاح والبناء سابق) و نماینده حقوقی آن انتخاب شد، ولی این حزب در بیستم جولای قطع ارتباط با او را اعلام کرد.
محمد الهاشمی الحامدی نامزد حزب «تیار المحبة» در انتخابات ریاست جمهوری تونس است، وی در بیست و هشتم مارس ۱۹۶۴ در شهر «سیدی بوزید» به دنیا آمد.
وی دکترای فلسفه خود را در سال ۱۹۹۶ از دانشگاه لندن کسب کرد.. فعالیت سیاسی را از همان دوران جوانی به گفته خودش آغاز کرده به طوری که در رهبری تظاهرات موسوم به انقلاب نان در سال ۱۹۸۴ مشارکت داشت و طی سالهای ۱۹۸۳ و ۱۹۸۴ به خاطر فعالیت دانشجویی بازداشت شده بود.
انتشار چندین کتاب به زبانهای عربی و انگلیسی در مطالعات اسلامی و خاورمیانه، فعالیت در زمینه مطبوعات در تونس و لندن، تاسیس روزنامه المستقله در لندن در سال ۱۹۹۳، تاسیس تلویزیون المستقله در سال ۱۹۹۹ از دیگر فعالیتهای وی بوده است.
الحامدی حزب «العریضة الشعبیة» را در مارس ۲۰۱۱ تاسیس کرد و با همین حزب در انتخابات مجلس ملی موسسان پس از سرنگونی نظام بن علی شرکت کرد و با کسب ۲۸ کرسی در مکان سوم قرار گرفت.
وی همچنین در انتخابات ریاست جمهوری سال ۲۰۱۴ شرکت کرد که در میان ۲۷ نامزد آن دوره، مکان چهارم را از آن خود کرد.
سعید العائدی در هشتم می ۱۹۶۱ در «صلامبو» تونس به دنیا آمد، در رشته ریاضیات تدریس کرد، آنگاه به عنوان کارمند وزارت آموزش ملی فعالیت کرد. از مدرسه پلی تکنیک در فرانسه فارغ التحصیل شد و سمتهای بالایی در شرکتهای بزرگ جهانی در زمینه ارتباطات داشت. وی در دهه نود به تونس بازگشت و شرکت اختصاصی خود را تاسیس کرد و بیش از یک هزار مهندسی تونسی در آن مشغول به کار شدند. العائدی در بیست و هفتم ژانویه ۲۰۱۱ در دولت محمد الغنوشی پس از سرنگونی نظام بن علی به عنوان وزیر کار منصوب شد.
در نهم آوریل ۲۰۱۲ به همراه گروهی از وزیران دولت الباجی قائد السبسی و شماری از شخصیتهای ملی و مستقل به حزب الجمهوری پیوست که هدفشان یکپارچه کردن معارضان بود، تا اینکه بیست و پنجم جولای ۲۰۱۳ از این حزب خارج شد و چهارم اکتبر همان سال به حزب نداء تونس پیوست.
العائدی مسئولیت وزارت بهداشت را در دولتهای اول و دوم حبیب الصید برعهده گرفت و برنامه پنجسالهای برای اصلاح بخش بهداشت ارائه کرد. سعید العائدی ترجیح داد به دولت یوسف الشاهد نپیوندد، اختلافات اساسی وی با رویکرد حزب نداء تونس پس از کنفرانس سوسه در ژانویه ۲۰۱۶ سبب شد تا جنبش سیاسی جدیدی با عنوان «بنی وطنی» را در بیست و پنجم می ۲۰۱۷ تاسیس کند.
العائدی در انتخابات پارلمانی سال ۲۰۱۴ با حزب بنی وطنی شرکت کرد و با کسب بیشترین آرای تاریخ انتخابات پارلمانی تونس به پارلمان راه یافت.
حاتم بولبیار نامزد مستقل انتخابات ریاست جمهوری تونس، ۴۸ ساله است، وی رئیس هیئت مدیره مجمع شرکتهای خصوصی در زمینه ارتباطات را برعهده دارد و تجربه بیش از بیست ساله در زمینه بازرگانی و سرمایهگذاری و اداره پروژههای بزرگ در زمینه فناوری نوین و ارتباطات را در کارنامه خود دارد، وی تحصیل کرده فرانسه در علوم ارتباطاتی است.
بولبیار از هشت سال پیش به جنبش النهضه پیوسته و عضو مجلس مشورتی این جنبش و نیز ناظر بر واحد نظرسنجی آن بوده است، اما بیست و پنجم جولای ۲۰۱۹ از جنبش النهضه استعفا کرد و خود جنبش «مستقلون دیمقراطیون» را تاسیس کرد.
منبع: تسنیم
انتهای پیام/