به گزارش گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از شیراز، حمید زارع رییس اداره بیماریهای غیرواگیر معاونت درمان دانشگاه علوم پزشکی شیراز اظهار کرد: همه شیوهها و راههای کاهش وزن ضوابط و قوانین مشخصی دارد که باید رعایت شود؛ امروزه تبلیغات لاغری و کاهش وزن فوری، به صورت آنلاین یا در بازار و در شبکههای اجتماعی دیده میشود که این داروها، مکملها و معجونها با ادعای طبیعی و گیاهی بودن، دارای ترکیبات نامشخص و غیرایمن و احتمال ابتلا به عوارض بیشتری دارند.
او ادامه داد: احتیاط در مورد مصرف داروهای لاغری، تنها محدود به قرص لاغری نمیشود؛ مکملهای غذایی و حتی داروهای گیاهی هم از این قاعده جدا نیستند، هر چند ممکن است عوارض آنها دیرتر بروز پیدا کند.
رییس اداره بیماریهای غیرواگیر معاونت درمان دانشگاه علوم پزشکی شیراز اضافه کرد: یکی از ترکیبهای رایج که برای کاهش وزن در قرصها و مکملها استفاده میشود، سیبوترامین است که دارویی برای کاهش اشتها بوده و از سال ۲۰۱۰ میلادی استفاده از آن به علت عوارض قلبی عروقی و افزایش موارد سکته مغزی در بیشتر کشورها ممنوع اعلام شده و از بازار جمع آوری شده است.
او تصریح کرد: برخی دیگر از قرصهای لاغری، ترکیباتی از داروهای فشار خون، ضدافسردگی یا ضدصرع دارند که ممکن است استفاده از آن ها، عوارض مختلفی به همراه داشته باشد.
حمید زارع با بیان این که برخی از قرصهای لاغری دارای ترکیبی به نام فلوکستین هستند، افزود: فلوکستین، ترکیبی فعال است که برای افسردگی و بیماریهای دیگر تجویز میشود.
رییس اداره بیماریهای غیرواگیر معاونت درمان دانشگاه علوم پزشکی شیراز تصریح کرد: ترکیب دیگری به نام تریامترون در برخی داروهای لاغری وجود دارد که در واقع، یک ترکیب ادرارآور بوده و میتواند عوارض شدید و غیرکنترل شده داشته باشد.
او با بیان این که وجه اشتراک بیشتر این محصولات، تبلیغات اغراق آمیز آنها است، ادامه داد: محصولی که ادعای ۵ کیلوگرم کاهش وزن تضمینی در یک هفته را میدهد، به بدن آسیب میزند.
زارع افزود: بحث تضمین کردن یا ادعای معتبر بودن یک محصول نیز، یک نشانه خطر محسوب میشود.
رییس اداره بیماریهای غیرواگیر معاونت درمان دانشگاه علوم پزشکی شیراز تصریح کرد: اگر برچسب و یادداشتهای روی قرص لاغری به زبان خارجی است و نمیتوان از محتوا و اطلاعات آن مطمئن شد، بهتر است به آن اعتماد نکنیم.
او بیان کرد: خرید و فروش داروهایی که در شبکههای اجتماعی، منابع غیرمعتبر، وب سایتهای غیرمعتبر یا نشانی الکترونیک انجام میشوند را نیز باید جزو موارد غیرمعتبر دسته بندی کرد.
زارع اضافه کرد: باید دانست که عناوینی مثل «کاملاً گیاهی»، «جایگزین داروی تایید شده» و «کاملاً طبیعی» هیچ گونه اعتباری به محصول نمیدهند.
رییس اداره بیماریهای غیرواگیر معاونت درمان دانشگاه علوم پزشکی شیراز گفت: تنها اطلاعاتی که به یک دارو اعتبار میدهد، مجوز غذا و داروی وزارت بهداشت و شماره پروانه بهداشت است، که در آن صورت هم باید درست بودن اطلاعات بررسی شود.
او با بیان این که از همه مهمتر اینکه، هیچ وقت شواهد و تجربه شخصی دوستان و آشنایان را ملاک انتخاب یک دارو قرار ندهیم، افزود: بهترین راه آن است که تحت نظر یک متخصص تغذیه و معتبر، اقدام به کاهش وزن کنیم.
انتهای پیام/چ