به گزارش گروه استانهای باشگاه خبرنگاران جوان از اهواز، مداح، در اصطلاح شیعى به کسانى گفته مىشود که در ایام ولادت ها و شهادت هاى ائمه اطهار علیهم السلام در مجالس جشن و عزا به خواندن اشعارى در فضایل و مناقب محمد و آل محمد(ص)، یا در مظلومیت آنان مىپردازند، ولى اغلب، به مرثیه خوانان حسینى گفته مىشود که با خواندن شعر مرثیه و ذکر مصیبت، اهل مجلس را مىگریانند.
گریه کردن بر مظلومیت اهل بیت علیهم السلام تواب زیادی دارد بطوریکه در روایات آمده است: کسى که در مرثیه امام حسین (ع) شعرى خوانده و خود گریه کرده و یک نفر دیگر را بگریاند بهشت براى هر دو واجب می شود.
همچنین آمده است؛ کسى که امام حسین(ع) را نزدش یاد کنند و از چشمش به مقدار بال مگس اشک بیاید ثواب و اجر او بر خدا است و خداوند براى او به کمتر از بهشت اجر و ثواب نمى دهد.
به منظور آشنایی بیش تر با مداحی و تاثیرات آن بر زندگی افراد، با یکی از مداحان گفت و گو کردیم که در ادامه می خوانیم:
سین: خودتان را به طور مختصر معرفی کنید:
مهدی تدینی هستم در سال ۱۳۵۸ متولد شدم. اهل محله صحرابدر شرقی دزفول و فرزند ارشد خانواده هستم.
سین: اولین بار کجا مداحی کردید؟
اولین باری که مداحی کردم در همین حسینیه شهدای کربلا دزفول بود.
سین: چه عاملی باعث شد وارد عرصه مداحی شوید؟
یک شب در مجلس روضه شرکت کردم و حاج رجب لطفی خلف (مداح پیشکسوت دزفول) در مجلس مداحی میکرد، من خیلی حالم منقلب شد. آن زمان هم ۷ یا ۸ ساله بودم.
همان موقع پیش خودم به امام حسین (ع) گفتم کاری کن که من روضه بخونم مردم با روضه خوانی من گریه کنند. تقریباً یک سال بعد از این ماجرا، حضرت امام خمینی (ره) رحلت کردند و بعد دیوان شعر امام (ره) وارد بازار شد و این شعر (من به خال لبتای دوست گرفتار شدم) را انتخاب کردم، خودم یک آهنگ گذاشتم و آن را به سبک بوشهریها (آقای فخری و ...) خواندم و به مادرم گفتم: نوحه ای آماده کرده ام و دوست دارم در ماه محرم آن را بخوانم، مادرم با بدیعی (مداح حسینیه محل) مطرح کرد و او با پیشنهاد مادرم موافقت کرد، من هم این نوحه را خواندم، مورد استقبال قرار گرفت و از آن زمان در وادی مداحی قدم گذاشتم.
سین: تا چه مقطع تحصیلی ادامه دادید و دوره دانشجویی هم مداحی کردید؟
با رتبه ۴۵۶ کنکور رشته ریاضی، در رشته مکانیک سیالات در دانشگاه صنعتی اصفهان قبول شدم که به اعتقاد بسیاری از افراد این دانشگاه مذهبیترین دانشگاه فنی ایران است، در دانشگاه هم وارد سبک و سیاق مداحی هیئتی شدم و از سال ۷۷ مداحی در این دانشگاه را آغاز کردم که تا به امروز هم برای مداحی در بعضی از مراسمات مذهبی به این دانشگاه دعوت میشوم و مداحی میکنم.
سین: ظاهرا در حوزه علمیه هم فعالیت داری، چه عاملی باعث شد وارد حوزه شوید؟
در دانشگاه تحت تأثیر یک روحانی به نام شیخ علی رهبر قرار گرفتم و به طلبگی علاقمند شدم و بعد از لیسانس برای طلبگی در حوزه قم اقدام کردم و ۲ تا ۱۴ هزار صلوات در مسجد جمکران نذر کردم که در حوزه علمیه قم قبول شوم و خداروشکر قبول شدم و در حین تحصیل در قم در دهه اول محرم ۵ شب اول دانشگاه صنعتی اصفهان مداحی کردم و ۵ شب دوم در دزفول، تا اینکه تصمیم گرفتیم یک هیئت در دزفول برپا نماییم که هیئت روضه الزهرا (س) حاصل آن است.
سین: درباره فعالیت هیئت روضه الزهرا (س) توضیح بدهید؟
بچههای حسینیه شهدای کربلا طعم هیئتهای روضه محور تهران را چشیده بودند و به دلشان نشسته بود و علاقه داشتند به این سبک و من هم که با آنها رفاقت داشتم، و میدانستند هیئتی میخوانم و اتفاقاً در همین محله یک هیئتی بود به اسم روضه الزهرا (س)، به بچههای حسینیه گفتم چرا یک محله و ۲ هیئت؟ مگر ما چند نفریم؟! مگر محله چقدر وسعت دارد؟! گفتم که این ۲ تا باید ادغام شوند. بعدش جلسه گرفتیم تا اینکه به این نتیجه رسیدیم که یکی بشیم و اسم هیئت هم شد همان روضه الزهراء و از سال ۹۳ تا الان خداروشکر ما این هیئت را داریم که به لطف امام حسین (ع) به یکی از هیئتهای برجسته کشور تبدیل شده است.
سین: در محضر کدامیک از استاتید بزرگ، مداحی را فرار گرفتید؟
در دورههای مداحی آقای سلحشور شرکت کردم و همین طور در محضر سید مهدی میرداماد بودم.
سین: چه اقداماتی از سال ۹۳ تا الان در هیئت روضه الزهرا (س) انجام شده است؟
بچههای هیئت برای توسعه فضای هیئت به دلیل کمبود جا از کمکهای مالی کردند و حتی وام گرفتند تا بتوانند زمین کنار حسینیه را خریداری کرده و به حسینیه اضافه کنند و بسیار کارهای جهادی دیگر تا به امروز انجام دادند. از جمله کمک به مردم سیل زده خوزستان و زلزله زده در کرمانشاه، کادر فکری هیئت عمدتا بچههای طلبه هستند و دغدغه فرهنگی دارند، در هیئت قرار نیست بیاییم سینه بزنیم که سینه زده باشیم، هدفمان از این سینه زدنها سرباز پروری است، هدف تقویت معارف و اعتقادات است و هر سال هم هیئتمان یک شعار براساس حماسه کربلا دارد که امسال هم "نُجاهِدَُ مَعَ الحُسَین" است.
همچنین دغدغههای مختلفی در فضای بیرونی حسینیه توسط هیئت برقرار شده مثل غرفه حجاب و عفاف، غرفه شهدا و از همه اینها مهمتر مهدکودک هیئت است که تأثیر حسینی بر بچهها میگذارد و اقدامی هدف دار است، ضمن اینکه مربیانی که در این مهدکودک فعالیت دارند در قم دوره دیده اند و این باعث میشود مردم در هیئت خانوادگی شرکت کنند، علاوه بر این یک موکب داریم که در شبهای عزاداری از مردم پذیرایی میکند.
سین: تاثیرگذارترین فرد در زندگی شما چه کسی است؟
حضرت آیت الله امام خامنه ای(مدظله العالی)
سین: ۳ نوحه محبوبتون که خونده اید کدامند؟
*صورتم روی صورت اکبر شده تفسیر آیه نوراً علی نور (ظهر عاشورا ۹۲)
*کجا سر بزارم که آروم بگیرم (شب تاسوعا ۹۴)
*اشهدو اِنک عصمتوالله الکبری (فاطمیه)
سین: ۳ نوحه محبوبتون از مداحان دیگر را ذکر کنید:
*دامن کشان رفتی دلم زیررو شد (کریمی- تاسوعا ۸۸)
*کجا میخوای بری چرا منو نمیبری (کریمی- شب عاشورا)
*از تو ممنونم نکردی جوابم با حال خرابم (سیب سرخی)
سین: به کدام مداحان علاقه بیش تری دارید؟
حاج محمود کریمی، حاج منصور ارضی، حاج صادق آهنگران
سین: اگر قرار باشد یک جمله از شما به یادگار بماند، چیست؟
سرمایه محبت زهرا است دین من/ من دین خویش را به ۲ دنیا نمیدهم
سین: آیا از جناح سیاسی حمایت میکنید؟
من عاشق حضرت آقا (مقام معظم رهبری) بودم و هستم و خواهم بود و گوش به فرمان ایشان، هر کسی هم که موافق ایشان باشد با او موافقم و طرفدارش هستم.
سین: شاعران مورد علاقتون در مدح امام حسین(ع) را نام ببرید؟
علی انسانی، حمید رمی، جواد قمری، حسین بادروج، مصطفی چراغی
سین: نظرتان را درباره اشخاص زیر بگویید:
*وحید یامین پور: فرهیخته دزفولی، خوش فکر و صریح
*حجت الاسلام خسروپناه: ایده پرداز، متفکر به تمام معنا، شهید مطهری زمان
*میثم مطیعی: مداحی خوش فکر و تأثیرگذار
*محمود کریمی: قله سبک و اجرای نوحه
*مهدی میرداماد: استاد من
*بنی فاطمه: جوان پسند و موفق
*دزفول: شهر دارالمومنین، وطن من
*امام حسین(ع): همه چیز من
مداحی نه تنها در زندگی دنیا تاثیرات مثبت فراوانی دارد و باعث عاقبت بخیری ذاکران اهلبیت(ع) می شود، بلکه در روز قیامت شفاعت امام حسین(ع) نیز شامل مداحان شده و در روز قیامت با ایشان محشور خواهند شد.
انتهای پیام/گ
دم حاج مهدی تدینی گرم با نفس گیرایشان.
سپاسگزارم
خداقوت به هیئت روضه الزهراء
دمتون گرم بابت مصاحبه