به گزارش گروه بینالملل باشگاه خبرنگاران جوان به نقل از خبرگزاری اسپوتنیک، مشاور فدریکا موگرینی، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا اعلام کرد بیش از ۸ کشور برای تجارت با تهران تصمیم به پیوستن به مکانیسم اینستکس (کانال مالی ویژه اروپا برای تجارت با ایران) گرفتهاند.
دستیار موگرینی گفت: بجز سه کشور فرانسه، آلمان و انگلیس، که این مکانیسم را راهاندازی کردند، هشت کشور دیگر عضو اتحادیه اروپا قصد پیوستن به آن را دارند. انتظار می رود که دو کشور دیگر نیز روش خود (برای تجارت با ایران) را دنبال کنند.
این مقام اروپایی به نام کشورهایی که قصد پیوستن به اینستکس را دارند، اشارهای نکرد. پیشتر اعلام شد سوئد و بلژیک قصد پیوستن به این کانال ویژه مالی را دارند. اوایل این ماه یک قانونگذار ارشد ایرانی گفت: اتحادیه اروپا با تخصیص ۱۵ میلیارد دلار به مکانیسم تجاری اینستکس موافقت کرده است.
دونالد ترامپ، رئیسجمهور آمریکا ۱۸ اردیبهشت پارسال به صورت یکجانبه و بدون دلیل خاصی از برجام که مورد تأیید جامعه جهانی و شورای امنیت سازمان ملل بود خارج شد و اعلام کرد کارزار فشار حداکثری علیه ایران را به راه خواهد انداخت تا صادرات نفت تهران را به صفر برساند و آن را مجبور کند بار دیگر به میز مذاکره بیاید تا «توافق بهتری» برای آمریکا رقم بخورد.
طرفهای اروپایی برجام پس از خروج یکجانبه آمریکا از این توافق ضمن ابراز «تأسف» از اقدام واشنگتن مدعی شدند بهرهمندی ایران از مزایای اقتصادی برجام را تضمین میکنند. وزرای خارجه انگلیس، فرانسه و آلمان سرانجام با صدور بیانیه مشترکی در بهمن ماه پارسال رسما ثبت یک کانال مالی ویژه برای تجارت با ایران موسوم به اینستکس را اعلام کردند.
بنابر ادعای آنها هدف بلندمدت اینستکس گشایش کانالهای اقتصادی برای کشورهای ثالثی است که تمایل به تجارت با ایران را دارند. آنها طی ماههای گذشته نیز مدعی راهاندازی رسمی این سازوکار مالی شدند، اما بنابر گفته مقامات کشورمان تاکنون هیچ اقدام موثر و عملی در زمینه روابط تجاری ایران و اروپا صورت نگرفته است.
جمهوری اسلامی ایران اردیبهشت ماه در نخستین سالگرد خروج یکجانبه آمریکا از توافق هستهای، اعلام کرد در پاسخ به بازگشت تحریمهای آمریکا و عدم تحقق وعدههای کشورهای باقی مانده در توافق برای جبران آثار منفی این تحریمها، به مرور تعهد خود را به توافق هستهای کاهش میدهد.
انتهای پیام/