به گزارش خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از یاسوج، انگور، سردهای از درختان خانواده انگورسانان است. در این خانواده حدود ۱۱ جنس و بیش از ۶۰۰ گونه وجود دارد. مهمترین جنس این خانواده جنس انگور است. این گیاه حالت بوتهای و رونده دارد و دارای پیچک در مقابل بعضی از برگها است.
میوه انگور به دو نوع دانهدار و بیدانه تقسیم میشود. هر یک از این دو جور در رنگ های سرخ و سیاه و زرد و سبز دیده میشوند. این میوه در مناطقی که حداکثر دمای آن بیش از ۴۰ درجه سانتیگراد و حداقل آن کمتر از ۱۵ درجه زیر صفر نباشد بهتر رشد میکند.انگور، میوه نرمپوست و شیره داری است که از درخت انگور به عمل میآید. درخت انگور، مو نامیده میشود.
مو یکی از قدیمیترین گیاهانی است که انسان کاشتن آن را آموخت. در کتابهای دینی کهن و در بسیاری از اسطورهها و سرودههای ملل نام انگور و موستان بسیار آمدهاست. انگور در تمام مناطق معتدل جهان میروید.
کشور ایران دهمین تولیدکننده انگور دنیاست که حدود ۳.۳ درصد از کل تولید انگور دنیا را به خود اختصاص دادهاست.
این روزها حدود دو هزار باغدار هم استانی، سخت مشغول برداشت انگورهای زرد و سیاه از سطح پنج هزار هکتار تاکستان در شهرستان کوهپایه ای دنا هستند. اوج زیبایی برداشت انگور در خطه دنا زمانی بیشتر چشم نواز است که اهالی این خطه به صورت خانوادگی اقدام به جمع آوری این محصول می کنند.
سالانه بیش از ۹۰۰ هزار تن انواع محصولات کشاورزی در استان کهگیلویه و بویراحمد تولید میشود. این استان ۲۷۰ هزار هکتار زمین کشاورزی دارد که ۱۶۰ هزار هکتار آن زراعی است. استان ۷۲۰ هزار نفری کهگیلویه و بویراحمد، ۳۰ تا ۵۰ هزار نفر بهره بردار در بخش کشاورزی دارد. این استان به دلیل خاک مرغوب و آب مناسب، استعداد بسیار خوبی در حوزه کشاورزی دارد. یکی از محصولات مرغوب کشاورزی این استان انگور است.
الیاس تاج الدینی رئیس سازمان جهاد کشاورزی کهگیلویه و بویراحمد در گفتوگوی اختصاصی با خبرنگار گروه استانهای باشگاه خبرنگاران جوان از یاسوج، گفت: پیشبینی می شود امسال حدود ۴۰ هزار تن از انواع مختلف انگور، از باغات استان برداشت شود.
تاج الدینی ادامه داد: عمده ارقام تولیدی در مناطق گرمسیری، انگور زودرس یاقوتی و در بقیه مناطق انواع سیاه سردشت یارشه، عسکری، شاهانی، فجر، سفید بی دانه و با دانه است.
او گفت: حدود دو هزار باغدار کار برداشت انگور را آغاز کرده اند که تا نیمه های آبانماه ادامه دارد.
تاج الدینی با بیان اینکه سطح زیر کشت باغات انگور در استان بیش از ۵ هزار هکتار است، افزود: شهر سی سخت با وجود هزار و ۲۰۰ هکتار باغ مهم ترین قطب تولید انگور استان است.
او افزود: به دلیل آب و هوا و خاک مرغوب در همه نقاط استان انگور کشت می شود و پیش بینی می شود تا پایان فصل برداشت بیش از ۴۰ هزار تن انگور از باغات استان برداشت شود.
سی سخت یکی از شهرهای استان کهگیلویه و بویراحمد میباشد که تاکستان های آن به دلیل خاک مرغوب و آب و هوای مناسب انگورهای با کیفیتی به عمل می آورد و طعم و کیفیت آن زبانزد بسیاری از مردم کشور ایران شده است.
تاج الدینی با بیان اینکه انگور استان کیفیت بالایی دارد گفت: انگور کهگیلویه و بویراحمد علاوه بر تامین نیاز بازار استان به استانهای تهران،اصفهان، خوزستان،فارس و بوشهر و هم چنین خارج کشور از جمله عمان و ابوظبی ارسال می شود.
از لذت چیدن انگور که بگذریم نمی توان به راحتی از دیدن ریسه های انبوه این محصول ارزشمند در حیاط خانه باغداران چشم پوشی کرد.
وجود این نعمت الهی در سی سخت زمینه اشتغال را برای بسیاری از مردم این شهرستان فراهم کرده. هرچند کارشناسان و مردم سی سختی بر این باورند هنوز هم می توان با کمک مسئولین و نگاه ویژه سازمان جهاد کشاورزی زمینه های اشتغال بیشتری را برای جوانان این شهرستان فراهم آورد.
بی بی زینب همسر یکی از باغداران در گفتوگوی اختصاصی با خبرنگار گروه استانهای باشگاه خبرنگاران جوان از یاسوج، می گوید: انگور برای ما نعمت بسیار بزرگی است و ما برایش ارزش زیادی قائلیم. ما آن قدر برای رشد و نمو این میوه بهشتی تلاش می کنیم که از دست دادن حتی یک دانه آن برای ما بسیار دردناک است، به همین دلیل از انگور استفاده های بسیار زیادی می کنیم.
او گفت: خانم ها در خانه از طریق انگور برای خود سرگرمی و اشتغال راه انداخته اند. ما برعکس خیلی مردم که دانه های انگور له شده را دور می اندازند، آنها را روی پارچه سفید تمیزی انداخته، خشک می کنیم و کشمش های مرغوب زیادی تولید می کنیم.
علاوه بر این آبغوره هایی که در خانه از طریق انگور درست می کنیم زبانزد کل مردم استان شده، حتی مسافران و گردشگرانی که به استان سفر می کنند از آبغوره های ما استقبال بسیار زیادی می کنند. شیره انگور هم از دیگر محصولات این نعمت الهی است که ما آنرا در خانه تولید می کنیم که به دلیل کیفیت خوب انگور شهرستانمان بسیار خوشمزه و لذیذ می شود.
الیاس تاج الدینی در این خصوص گفت: ۸۰ درصد انگور تولیدی استان به صورت تازه مصرف و ۲۰ درصد آن به کشمش و شیره و دانه های سبز نارس آن به آب غوره تبدیل می شود که ان شاءالله می توان با تمهیداتی که اندیشیدیم میزان تولید و صادرات هر دو را افزایش دهیم.
اما مشکلات اصلی بازار انگور بعد از چیدن آن و در مرحله فروش آغاز می شود.
این روزها اگر نگاهی به حاشیه جاده ها در استان بیاندازیم بساط انگور فروشانی را می بینیم که به علت قیمت پایین خرید انگور درمیدان های میوه و تره بار، حاصل دسترنج شان را در کنار جاده ها می فروشند.
آقای طاهری یکی از باغداران سی سخت، که همراه با خانواده مشغول برداشت انگور است در گفتوگوی اختصاصی با خبرنگار گروه استانهای باشگاه خبرنگاران جوان از یاسوج، می گوید: مجبورم یا خودم در کنارجاده محصولات را بفروشم یا به دلالان بدهم، چون انگور میوه ای نیست که زیاد در جعبه دوام داشته باشد، حتی گاهی با درآمد حاصله نمی توانیم پول کارگرها را بدهیم.
آقای صابری یکی دیگر از باغداران پر تلاش سی سختی به خبرنگار گروه استانهای باشگاه خبرنگاران جوان از یاسوج، می گوید: دلالان با هم هماهنگ هستند و انگور را تقریباً مفت می خرند. کارخانه تولید آبمیوه هم در شهرستان دنا برای فروش محصولمان وجود ندارد که بخواهیم محصولمان را به این کارخانه ها بفروشیم.
کارشناسان اقتصادی معتقدند که فرآوری انگور و مشتقات آن، باید از حالت سنتی خارج شود و در این زمینه آموزش باغداران ضرورت دارد و باید با روش های جدید پیش رفت تا انگور کهگیلویه و بویراحمد بیشتر بتواند خود را در بازارهای جهانی نشان دهد.
رئیس جهاد کشاورزی استان کهگیلویه و بویراحمد در گفت و گوی اختصاصی با خبرنگار گروه استانهای باشگاه خبرنگاران جوان از یاسوج، در خصوص نبود بازار ثابت گفت: امسال قرار است میدان میوه و تره بار در یاسوج راه اندازی شود و این یک نوید بسیار خوب برای کشاورزان است که می توانند برای فروش محصولاتشان به این میدان مراجعه کنند.
او همچنین برای حل مشکل صنایع تبدیلی در استان گفت: اداره صنایع ما آمادگی لازم برای خدمت به متقاضیان و باغداران عزیز را دارد، که حتی در خود مزرعه بتوانند به صورت صنعت کوچک، هم مجوزشان را به راحتی و به سهولت در اختیارشان قرار بدیم هم تسهیلاتی در خدمتشان قرار بگیرد.
آقای احمدی از دیگر باغداران سی سختی می گوید: قیمت پایین انگور در کنار هزینه های بالای تولید، کشاورزان را بر سر دو راهی قرار داده است، آن ها نه می توانند محصول درجه یک خود را نفروشند و نه راضی می شوند محصول یک سال رنج خود را زیر قیمت بفروشند.
بساط انگور باغداران حالا به امید روزهای شیرین تر در بازار خودنمایی می کند.
تعادل قیمت تولید و عرضه خوشه های طلایی انگور و همچنین وجود کارخانه صنایع تبدیلی، از راهکارهایی است که می تواند کام باغداران را شیرین کند.
گزارش از سحر پیشوا
انتهای پیام/