به گزارش گروه بینالملل باشگاه خبرنگاران جوان، سرگئی لاوروف، وزیر امور خارجه روسیه در گفتوگوی اختصاصی با روزنامه الشرق الاوسط چاپ لندن گفت ایران بنا به درخواست دولت سوریه در خاک این کشور حضور دارد، برعکس آمریکا که در سراسر جهان به اقدامات نظامی غیرقانونی علیه سوریه شناخته شده است.
سرگئی لاوروف با تأکید بر اینکه سوریه نباید به صحنهای برای اجرای نقشهها یا "تسویه حساب ها" تبدیل شود به تحولات اوضاع در منطقه اشاره کرد و افزود: اوضاع در منطقه به سطحی خطرناک رسیده و در آستانه انفجار است و این مسئله در وهله نخست نتیجه سیاستهای غیرمسئولانه آمریکاست.
لاوروف با اشاره به اینکه گروه تروریستی داعش از بین رفته است، گفت: بنابراین دلیلی برای حضور آمریکا در سوریه وجود ندارد.
سرگئی لاوروف همچنین از طرح تشکیل کمیته قانون اساسی سوریه "بر اساس تصمیم نشست گفتوگوی ملی سوریه در سوچی" که در آغاز سال گذشته برگزار شد، استقبال کرد و افزود: پیشبرد روند سیاسی سوریه موضوعی را که از مدتها پیش درباره ضرورت بازگشت سوریه به جمع کشورهای عربی یعنی اتحادیه عرب مطرح شده بود به جریان خواهد انداخت.
لاوروف در پاسخ به سؤالی در این خصوص که آیا دخالت روسیه در سوریه با هدف "نجات نظام" بوده است، گفت: باید بگویم سیاستهای خارجی ما هیچ گاه مبتنی بر شخصی سازی حوادث و رویدادها نبوده است ما بر افراد خاص و معینی تکیه نمیکنیم و از کسی برای ضدیت با شخص دیگری هم حمایت نمیکنیم، مسکو به درخواست مسئولان سوریه پاسخ داده و به این کشور در جنگ با تروریسم کمک کرده است.
لاورف تصریح کرد: متأسفانه کشورهای غربی فرصت واقعی برای ایجاد نظام عادلانه بین المللی مبتنی بر همکاری و پاسخگویی به منافع همه طرفهای جامعه بین المللی را نادیده میگیرند. آمریکا و برخی از دیگر کشورهای غربی با اصرار بر مقوله "پایان تاریخ" و خود را پیروز جنگ سرد دانستن، بر تقویت سلطه خود بر امور بین المللی اصرار دارند. آمریکا و هم پیمانان این کشور در غرب از سلاح قدرت نظامی در کنار دیگر ابزار مانند سیاست تحریم ها، باج خواهی، فشار و تحریف واقعیتها به عنوان ابزاری برای تحقق این هدف استفاده کردند. همچنین دخالتهای نظامی و جنگهایی که قانون بین المللی را نقض کرده اوضاع را در منطقه به طور کامل متشنج کرده است.
لاوروف در پاسخ به سؤالی درمورد روابط ریاض و مسکو و همچنین بررسی این روابط در سفر آتی ولادیمیر پوتین به عربستان گفت: مسکو و ریاض درباره برخی از موضوعات مهم بین المللی همکاری میکنند، ما با هم درباره راه حلهای بحران در خاورمیانه از جمله در سوریه و یمن از طریق سازوکارهای سیاسی و دیپلماتیک در تماس هستیم.
لاوروف در پاسخ به سؤال دیگری درباره تحولات در منطقه و تحریمهای آمریکا علیه ایران و اینکه آیا این مسئله منجر به درگیری مسلحانه در منطقه میشود یا خیر؟ افزود: اوضاع در منطقه به سطحی خطرناک رسیده و شرایط در حال انفجار است و این مسئله در وهله نخست نتیجه سیاستهای غیر مسئولانه واشنگتن است که علاوه بر طفره رفتن از تعهداتش در چارچوب برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) به موجب قطعنامه ۲۲۳۱ مصوب شورای امنیت، اقدام به رفتارهای تحریک آمیزی کرده که باعث تشدید تنشها شده است. در نتیجه خطر وقوع رویارویی بزرگ نظامی در حال پدیدار شدن است. این سناریو ما را بر آن میدارد که به صورت جدی نگران باشیم. از طرف دیگر نمیتوان اجازه داد منطقه به سمت درگیری ویرانگر نظامی پیش برود چرا که ممکن است نتیجه آن نه فقط برای کشورهای خلیج فارس بلکه برای همه جهان فاجعه بار باشد. پیشنهاد روسیه درباره کاهش سطح تنشها، همان طرح برقراری امنیت در منطقه خلیج فارس است که نسخه جدید آن به صورت رسمی از سوی وزارت خارجه روسیه در ماه ژوئیه منتشر شد. این طرح متضمن برنامهها و سازوکارهای مثبت و یکپارچه منطقهای و ایجاد دستور کاری مشترک برای مقابله با چالشها و خطرات است به این معنا که طرح ابتکاری ما از سایر طرحهای مطرح شده در این زمینه که مبتنی بر اصل "یا با ما یا علیه ما" است کاملا متفاوت است و بنای آن بر پایه در نظر گرفتن آرای همه طرف هاست. ما برای پیشبرد و تبلور ایده خود، پیشنهاد کردیم که این مسئله در نشست روزهای ۱۸ و ۱۹ سپتامبر در سطح کارشناسان در مسکو بررسی شود. در این نشست حدود ۳۰ کارشناس از روسیه، ایران، کشورهای عربی، چین، فرانسه، هند و انگلیس شرکت کردند و امیدواریم که سطح مشارکت در این نشستها در آینده گستردهتر شود.
او در پاسخ به سؤالی درباره سوریه و چشم انداز سازش سیاسی در این کشور گفت: بدون شک، روسیه از طرح سازش سیاسی و دیپلماتیک از طریق برگزاری گفتوگویی جامع میان همه طیفهای سوریه حمایت میکند. معتقدیم آغاز روند تشکیل کمیته قانون اساسی سوریه در ژنو به پیشبرد همه فرایندهای سیاسی در سوریه کمک میکند. مهم این است که خود سوریها بدون دخالت یا فشار خارجی باید سرنوشت آینده کشورشان را تعیین کنند و این موضوعی است که قطعنامه ۲۲۵۴ شورای امنیت بر آن تاکید دارد.
انتهای پیام/