روز‌های پایانی زمستان و روز‌های ابتدای بهار، روز‌های پر سیل در ایران است؛ چرا که هم بارش‌های سیل آسای بیشتری در این بازه زمانی در کشور رخ می‌دهد وهم اینکه همزمانی آب شدن برف‌ها و افزایش دبی رودخانه‌ها به افزایش پتانسیل سیلابی شدن رودخانه‌ها منجر می‌شود.

ضرورت آماده‌باش برای اسفند ۹۸ و فروردین ۹۹ / سیل در راه است؟به گزارش گروه وبگردی باشگاه خبرنگاران جوان، تغیرات اقلیمی موجب افزایش حوادثی با منشأ آب و هوا در سطح جهان است. یکی از حوادثی که در اغلب نقاط جهان، بیش از گذشته رخ می‌دهد سیلاب بوده و این رخداد طبیعی، بیشترین خسارت را در بین تمامی حوادث طبیعی دیگر در بردارد.

* ایران جزو ۱۰ کشور اول سیل خیز جهان

افزایش سیل‌خیزی جهان در جایی مثل ایران که از گذشته با توجه به جغرافیای طبیعی و نوع و حجم بارش‌ها از نظر زمانی و مکانی، کشوری سیل‌خیز بوده و سیل‌های تاریخی پرخسارتی نیز داشته است، بیش از بسیاری از نقاط جهان نمود کرده است. ایران جزو ۱۰ کشور اول سیل‌خیز جهان است.

بارش‌های ۴۰۰ تا ۴۱۰ میلیاردمترمکعبی ایران به صورت یکنواخت از نظر زمانی و مکانی رخ نمی‌دهد. پراکندگی بارش‌ها با توجه به اقلیم خشک و نیمه خشک ایران شرایطی را به وجود آورده که موجب شده شاهد بارش‌های سیل آسا در نقاط مختلف کشور باشیم؛ به طوری که گا‌ها حجم زیادی از بارش‌ها در یک موقعیت مکانی مشخص و در یک بازه زمانی کوتاه صورت می‌گیرد که به سیلابی شدن رود‌ها و مسیل‌ها می‌انجامد.

* ماه‌های پر سیل ایران کدامند؟

در فروردین ماه سال ۹۸ شاهد بروز سیلاب‌هایی مخرب و کم‌نظیر در تاریخ ایران بودیم که به گفته مدیرعامل شرکت مدیریت منابع آب ایران، سیلاب‌هایی با دوره بازگشت ۲۰۰ ساله بوده‌اند.

برای پاسخ به این سوال که آیا "در اسفند ۹۸ و یا فروردین ۹۹ باز هم شاهد بروز سیلاب‌های مخرب هستیم یا نه؟ " باید به وضعیت سیلاب‌های ایران در گذشته نگاهی بیندازیم. در اغلب قریب به اتفاق سالها، حتی سال‌های خشک، در سه ماهه اسفند، فروردین و اردیبهشت، سیلاب‌هایی در نقاط مختلف کشور رخ داده است. برخی از این سیلاب‌ها همچون سیلاب فروردین ۹۴ حوضه کارون، با وجود بزرگ بودن (دبی ۶ هزار مترمکعب بر ثانیه) در مخزن سد‌ها (سد گتوند) مهار شده و مردم از وقوع سیل با خبر نشده اند و برخی از سیلاب‌ها نیز با حجم‌های کوچک‌تر و قابل مدیریت‌تر، رخ داده و خساراتی مالی به دنبال داشته اند.

روز‌های پایانی زمستان و روز‌های ابتدای بهار، روز‌های پر سیل در ایران است؛ چرا که هم بارش‌های سیل آسای بیشتری در این بازه زمانی در کشور رخ می‌دهد و هم اینکه همزمانی آب شدن برف‌ها و افزایش دبی رودخانه‌ها به افزایش پتانسیل مسیل‌ها و رودخانه‌های کشور برای سیلابی شدن منجر می‌شود.

* وقوع سیلاب در پایان سال ۹۸ و ابتدای ۹۹ محتمل است

قاسم تقی زاده خامسی، معاون وزیر نیرو در امور آب و آبفا در گفتگو با خبرنگار اقتصادی خبرگزاری تسنیم در پاسخ به اینکه "آیا در پایان سال ۹۸ و ابتدای سال ۹۹ شاهد بروز سیلاب‌هایی در کشور خواهیم بود؟ ": گفت: ایران کشوری سیل‌خیز است و بیشترین سیلاب‌ها را در پایان زمستان و ابتدای بهار داریم.

وی افزود: وزارت نیرو و تمامی شرکت‌های زیرمجموعه این وزارتخانه، با توجه به ریسک‌هایی که ناشی از بروز سیلاب و هرنوع حادثه طبیعی دیگر وجود دارد، مدیریت‌های پیشین، حین رخداد حادثه و پسین دارند و این الگو‌ها به گونه‌ای اجرایی می‌شود که بهترین مدیریت ریسک و بهیته‌ترین نتایج در هر شرایطی حاصل شود.

معاون وزیر نیرو تصریح کرد: وقوع سیلاب در پایان سال ۹۸ و ابتدای ۹۹ محتمل است و از هم‌اکنون پیش‌بینی‌های مربوطه برای کسب بهینه‌ترین نتایج در نظر گرفته و اجرایی می‌شوند.

تقی‌زاده خامسی در خصوص کاربردی بودن پیش‌بینی‌های هواشناسی در مدیریت سیلاب‌ها گفت: درحال حاضر تنها پیش بینی که بیش از ۸۰ درصد قابل اتکا است، پیش بینی ۴۸ ساعته است که دیگر اسم آن پیش‌بینی نیست، بلکه هشدار است.

در ماه‌های پایانی زمستان و آغازین بهار، هر زمان بارش‌های متمرکز و پرحجم با آب شدن برف‌ها همزمان شوند، سیلاب‌هایی قابل توجه در حوضه‌های پایین دست داریم. در مواردی کم‌نظیر هم، بارش‌ها آنچنان در زمان کوتاه و با حجم قابل توجه در یک یا چند حوضه آبریز، صورت می‌گیرد که بعضا در یک زمان ۴۸ ساعته یا ۷۲ ساعته، چند برابر حجم یک سد بزرگ همچون سد کرج، آب در یک حوضه آبریز یا میان‌حوضه، روان شده و سیلاب به دنبال دارد.

منبع:تسنیم

انتهای پیام/

برچسب ها: سیلاب ، بارندگی
اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.