به گزارش خبرنگار حوزه فناوری گروه علمی پزشكی باشگاه خبرنگاران جوان، چشمان مرکب حشرات که زمینه دید وسیعی آنها را فراهم میکند، عمدتاً مسئول اقدامات سریع آنها در پرواز است. تیمی از محققان از این ویژگی استفاده کرده اند و لنزهای ترکیبی را با الهام از چشم پشه تولید کرده اند که روزی میتواند برنامههایی را در وسایل نقلیه اتوماتیک، روباتها یا وسایل پزشکی هدایت کند.
چشمان مرکب، که در بیشتر بندپایان یافت میشود شامل تعداد زیادی از لنزهای میکروسکوپی است که به طور دقیقی سازماندهی شده اند. هر لنز کوچک عکسهای جداگانهای را ضبط میکند و مغز پشه برای دستیابی به بینایی محیطی بدون حرکت سر و چشم همه تصاویر را با هم ادغام میکند.
سادگی و چند منظوره بودن چشمهای مرکب باعث میشود که آنها گزینههای خوبی برای سیستمهای بینایی مصنوعی کوچک باشند که میتوانند توسط هواپیماهای بدون سرنشین یا روباتها برای تصویربرداری سریع از محیط اطراف خود استفاده شوند.
بیشتر بخوانید: ابداع روش جدیدی برای تصویربرداری از مغز
محققان برای ساختن هر میکرولنز از یک دستگاه میکروفلوئید مویرگی برای تولید قطرات روغنی احاطه شده با نانوذرات سیلیس استفاده کردند. سپس، بسیاری از این میکرولنزها را به صورت بسته بندی شده در اطراف یک قطره روغن بزرگتر سازماندهی کردند.
آنها با استفاده از نور ماوراء بنفش، این ساختار را به صورت پلیمریزه درآوردند تا لنزهای مرکب با زاویه دید ۱۴۹ درجه، شبیه به آنچه در چشم پشه وجود دارد، تولید شود.
نانوذرات سیلیکا که روی هر میکرولنز پوشانده میشوند، دارای خاصیت ضد لک هستند، همانند نانوساختارهایی که بر روی چشم پشه وجود دارد و به عملکرد اندامهای حشرات در محیطهای مرطوب کمک میکند.
محققان میتوانند این لنزهای سیال را تغییر شکل داده و جابجا کنند و به آنها امکان ایجاد آرایهای از لنزهای ترکیبی با قابلیت مشاهده حتی بیشتر را بدهند.
نتایج تحقیقات این محققان در مجله ACS Applied Materials & Interfaces منتشر شده است.
انتهای پیام/