به گزارش گروه اجتماعی باشگاه خبرنگاران جوان، ابوالفضل چمندی، معاون اشتغال و کارآفرینی سازمان مردمنهاد بینالمللی خیریه آبشار عاطفهها درباره ضرورت تشکیل چنین معاونتی در یک سازمان خیریه، اظهار کرد: سال ۱۳۹۶ که معاونت اشتغال و کارآفرینی در سازمان راهاندازی شد، ابتدا بخش اشتغال و کارآفرینی کسبوکارهای خُرد را سازماندهی و طراحی کردیم. یعنی علاوه بر ساماندهی کسبوکارهای پراکندهای که در سازمان شکلگرفته بود، یک فعالیت جدید را با دو رویکرد توانمندسازی و اشتغالزایی در کشور طراحی کردیم.
وی با بیان اینکه در رویکرد توانمندسازی هدف این بود که کسبوکارهای خرد به یک پایداری خودیار برسند، افزود: در اشتغالزایی هدف ایجاد کار مستقیم برای خود مهرجو نبود و در مواردی ممکن بود که کسبوکار متعلق به غیر باشد و مهرجو به آن سمت هدایت شود. از مجموع اقدامات در این حوزه، با هماهنگی تعدادی از فارغالتحصیلان و اساتید دانشگاههای تهران، به طرحی به نام «طرح نوید» رسیدیم.
معاون اشتغال و کارآفرینی سازمان مردمنهاد بینالمللی خیریه آبشار عاطفهها با تأکید بر اینکه طرح «نوید»، طرحی برای اشتغالزایی و کارآفرینی در این سازمان بود، بیان کرد: طرح نوید مدلی از صندوق قرضالحسنه مشارکتی است که پایه آن بر اساس سنتهایی بوده که از قدیم در ایران وجود داشته و صندوقهای قرضالحسنه خانگی را بر اساس آن راه میانداختند. پایه دیگر طرح نوید این بود که به سمت اشتغالزایی و کارآفرینی برود، زیرا پیش از این طرح، عمده فعالیتهایی که در حوزه اشتغالزایی خیرین انجامشده بود به سمت پخش کردن پول بین نیازمندان رفته بود و ما نتوانسته بودیم، نظارت درستی داشته و سرمایه را هدایت کنیم.
وی ادامه داد: این ضعف را با طراحی خاص برطرف کردیم، به این صورت که در مشاغلی که در سال گذشته ایجاد کردیم، مربی گذاشته و این مربی بر اساس آموزش در حوزههای مختلفی مانند کسبوکار، مشاوره تحصیلی فرزندان و خانوادهها، مشاوره روانشناسی و بررسی مشکلات و آسیبهای خانوادهها و... از نزدیک جویای احوال مهرجوها بوده و هر هفته به آنها سر میزند و تعاونیهای مردمی را تشکیل میدهد. این تعاونیهای پنجنفره را خود مردم بر پایه ضمانتهای اجتماعی شکل میدهند.
بیشتر بخوانید: مردم در زمینه کارهای خیر باید احساس مسئولیت کنند
چمندی با اشاره به اینکه تا به امروز در هیچ جای ایران سابقه نداشته که تسهیلاتی بدون ضامن ارائه شود، گفت: این سازمان نخستین مکانی است که تسهیلات را بدون ضمانتهای مرسوم بانکی و صندوقهای تحت نظارت بانک مرکزی ارائه میکند. در این مدل تسهیلات، مردم ضامن خودشان میشوند، هیچ چک و سفتهای هم از آنها گرفته نمیشود.۲۰ تا ۲۵ درصد منابع صندوق را مردم تحت سازوکار جدید و ابداعی تأمین میکنند و ۷۵ درصد مابقی منابع را هم آبشار عاطفهها تأمین میکند، به همین منظور یک پروسه پنجساله برای تعاونیهای پنجنفره دیده شده است.
معاون اشتغال و کارآفرینی سازمان مردمنهاد بینالمللی خیریه آبشار عاطفهها درباره توانمندسازی مهرجویان، تأکید کرد: پروسهای که مهرجو و داوطلب ما برای توانمندسازی آغاز میکند پنج سال طول میکشد و خیریه آبشار عاطفهها تا ۵ سال از آن حمایت میکند تا آن شغل به پایداری برسد.
وی گفت: بعضی از کسبوکارهای کوچکی که راه افتادهاند، پایه اشتغال برای دیگران شده و آنقدر موفق بودند که بهصورت زنجیره، شغلهای مختلفی را برای دیگران ایجاد کردند. علاوه بر آن، در این سازمان توانمندی بر اساس ظرفیت افراد در نظر گرفتهشده و ما تعیین نمیکنیم که آنها چه شغلی را راه بیندازند، البته با سرعت زیادی به آنها که کسبوکارهای کوچک را راهاندازی میکنند تسهیلات داده میشود و آنها سریع میتوانند کار را پیش ببرند.
چمندی با بیان اینکه هیچ محدودیتی در انجام فعالیتهای دستهجمعی یا انفرادی وجود ندارد، اضافه کرد: اصراری بر انجام کارها بهصورت جمعی وجود ندارد، اما قطعاً کارها در جهت خوداتکایی فردی است و افراد میتوانند، کارگاههای جمعی یا انفرادی راهاندازی کنند و در یک بستر اجتماعی، رشد کرده و توانمند شوند.
وی اظهار کرد: در سال گذشته موفق شدیم ۱۵۰ نفر را در قالب طرح نوید و ۱۰۰ نفر را در قالب کارگاههای خوداشتغالی مشغول به کار کنیم.
معاون اشتغال و کارآفرینی سازمان مردمنهاد بینالمللی خیریه آبشار عاطفهها درباره استفاده از زمینههای جدید خودکفایی مثل توسعه کشاورزی، نصب پنل خورشیدی، یا کارگاههای بستهبندی کوچک که دارای زمینه مناسب برای ارائه تسهیلات با بازدهی بالا هستند، گفت: میتوانیم زنجیرههای خرد را به هم متصل کنیم و از آنها برای تأمین نیازهای کشور استفاده کنیم، یعنی توانمندیهای جزء را در کنار هم قرار دهیم و نیازمندیهای کشور را در حوزه کشاورزی، بستهبندی و حتی بازارهای صادراتی بهصورت منظم شناسایی و از آن برای کشور یک فرصت بزرگ ایجاد کنیم.
چمندی در پاسخ به این سؤال که چه برنامهای برای اشتغال تعداد بیشتری از مهرجویان در سالهای آتی دارید، گفت: امیدواریم بتوانیم بهصورت زنجیروار یک بازار متشکل گروهی را تا پایان سال ۱۳۹۹ راه بیندازیم که بازار جدیدی در حوزه کسبوکارهای خرد است.
به گفته وی، ایده و طراحی ما پس از شناسایی موانع و مباحث مرتبط با فقر، پیشنهاد راهاندازی یک شهرک صنعتی کسبوکارهای کوچک است. این مورد را به دولت پیشنهاد داده و در حال پیگیری آن هستیم. امیدواریم در سالهای آتی بتوانیم شهرک صنعتی کسبوکارهای خرد را برای برطرف کردن موانعی مثل بیمه، مالیات، سهولت در صدور مجوزها و یکپارچه کردن کسبوکارهای خرد راهاندازی کنیم.
چمندی در پایان با اشاره به برگزاری نشست بینالمللی خیریهها در تهران نیز گفت: در نشست تهران تلاش میکنیم تا ضمن دریافت تجربیات سازمانهای خیریه بینالمللی، یافتههای خود را نیز با این سازمانها در حوزه اشتغال و کارآفرینی به اشتراک بگذاریم.
ذکر این نکته ضروری است که اولین نشست بین المللی خیریهها و نیکوکاران حامی ایتام و محرومین قرار است با شعار «خیر جمعی، بهبود کیفیت زندگی» به همت سازمان مردم نهاد خیریه آبشار عاطفهها و با همکاری سایر دستگاههای اجرایی ۲۲ و ۲۳ آبانماه امسال در تهران برگزار شود.
انتهای پیام/