حسین متفکر کارشناس مسائل بین الملل در گفتوگو با خبرنگار حوزه سیاست خارجی گروه سیاسی باشگاه خبرنگاران جوان، درباره بد عهدی اروپایی ها در عملی نکردن تعهداتشان در برابر ایران، گفت: بعد از جنگ جهانی اول مشکلاتی برای اروپا پیش آمد. در واقع آمریکاییها برای ورود به جنگ به دنبال تسلط بر اروپا بودند بر این اساس قرارداد محرمانهای با چرچیل بستند که انگلستان از شرق کانال سوئد خارج شود.
او افزود:بعد از جنگ جهانی دوم که متفقین (فرانسه، انگلستان، آمریکا و روسیه) پیروز شدند، تنها واشنگتن بود که در سرزمینش جنگی اتفاق نیوفتاد بنابراین از جنگ بیشترین استفاده را کرد و با طرحهای اقتصادی امثال مارشال توانست اروپا را از نظر سیاسی مکمل ژئو استراتژی خود قرار دهد.
اروپا از لحاظ اقتصادی، سیاست بین الملل و نظامی تابع سیاستهای واشنگتن است
متفکر اضافه کرد: بعد از سال ۱۹۴۵ که نظام دو قطبی به سردمداری آمریکا و شوروی در جهان ایجاد شد، اروپا تحت سیطره اقتصادی و سیاسی واشنگتن قرار داشت یعنی در گردونه استراتژی واشنگتن حرکت کردند. برخی مواقع هم مطالبی را مطرح کردند که استقلال فکری در خود ایجاد کنند، ولی چنین چیزی اتفاق نیوفتاد.
کارشناس مسائل بین الملل تصریح کرد: آمریکا، انگلستان، فرانسه و برخی دیگر از کشورهای اروپایی عضو کشورهای ناتو هستند، بنابراین از نظر گروه بندی نظامی هم بعد از فروپاشی شوروی فلسفه وجودی جدیدی برای ناتو تعریف کردند، در نتیجه از نظر اقتصادی، سیاست بین الملل و نظامی با عضویت در ناتو این کشورهای اروپای تابع سیاستهای واشنگتن هستند.
او افزود: کشورهای اروپایی معتقدند که آمریکا ارباب جهان است و برای اینکه ارباب را راضی نگه دارند باید تابع آن عمل کنند، از طرف دیگر منافع اقتصادی اروپا هم اقتضا میکند که این کار اتفاق بیوفتد، چراکه منافع اقتصادی تعاملات اروپا با آمریکا بسیار بیشتر از روابط تجاری آنها با ایران و امثال کشور ماست.
اتحادیه اروپا منافع اقتصادی خود را فدای مسائل هستهای ایران نمیکند
متفکر با بیان اینکه اروپا منافع اقتصادی خود را فدای مسائل هستهای ایران نمیکنند، گفت: ما قبل از برجام هم میدانستیم که اروپا کارهای نیست به ویژه از آن زمانی که بیانیه سعد آباد در رابطه با مسائل هستهای صادر و قرار بر این شد که اروپا گامهای موثری را در راستای رسیدن ایران به فناوریهای صلح آمیز هستهای داشته باشد، ولی این اتحادیه در آن زمان هم به تعهدات خود عمل نکرد چراکه آمریکا مخالف بود.
کارشناس مسائل بین الملل تصریح کرد: آمریکا سیستم مالی جهانی (دلار) را طوری طراحی کرده که گلوگاه اقتصادی و مالی اروپا در اختیار واشنگتن است، بنابراین در معادلات جهانی اروپا نقش زیادی ندارد. البته در مباحثی در شورای امنیت برخی کشورهای اروپایی به ویژه فرانسه در وتو کردن برخی مسائل میتوانند نقش مستقلی ایفا کنند، اما به طور کلی اروپا در تمام مسائل سیاسی، مالی، اقتصادی، سازمانهای بین المللی و حتی سازمانهای وابسته به سازمان ملل عمدتا تابع آمریکا هستند.
آمریکا اجازه نمیدهد که اروپا سیاست مستقلی از آن ها اتخاذ کند
او افزود: از اتحادیه اروپا انتظار نمیرود که به تعهدات خود عمل کند، چراکه منافع اقتصادی آنها اقتضا نمیکند، همچنین آمریکا اجازه نمیدهد که سیاست مستقلی اتخاذ کنند. واشنگتن به اروپا نشان داده است که بدون کاخ سفید قادر به انجام کاری نیست، چراکه تعاملات شرکتهای بزرگ آمریکایی با اروپا حرف اصلی را برای تصمیم گیری دارند، بنابراین رهبران فرانسه نقش زیادی در این مسائل ندارند.
متفکرخاطر نشان کرد: اروپا تعهداتی در برجام داده است، بنابراین باید به آن عمل کنند، حتی بعد از خروج واشنگتن از توافق هستهای ۱۱ تعهد دادند که یکی از آنها این بود که خط مالی جدید با عنوان اینستکس بود و درنهایت مشخص شد این ساز و کار ماشینی بدون بنزین است، چراکه حتی اگر کشورهای دیگری به اینستکس ملحق شوند به این دلیل که اینستکس مبتنی بر نظام مالی دلار است و نظام مالی دنیا در اختیار آمریکاست، آنها اجازه نخواهند داد که کشورهای عضو اینستکس کاری برای جمهوری اسلامی ایران انجام دهند.
کارشناس مسائل بین الملل تاکید کرد:جمهوری اسلامی ایران بر اساس ماده ۲۶ و ۳۶ برجام باید به مسیر خود ادامه دهد، چراکه اروپا متعهد شده بود که در طراحی، ساخت و رساندن تهران به فناوری جدید هستهای کمک کنند، اما اقدام جدی انجام ندادند، بنابراین ایران مجبور بود که فرایند توسعه سانتریفیوژهای خود از نسل آی آر ۱ و آی آر ۲ به آی آر ۷ وآی آر ۹ ارتقا دهد.
بیشتر بخوانید:فرانسویها به دنبال راهی برای ممانعت ایران از برداشتن گام چهارم/ اروپا تبدیل به برده سیاسی کاخ سفید شده است
اوایل این هفته حسن روحانی، رئیس جمهور کشورمان اعلام کرد تهران به زودی از سانتریفیوژهای گازی نسل جدید «آی آر-۹» در فعالیتهای هستهای خود استفاده میکند.
سخنگوی وزارت خارجه فرانسه در واکنش به این اظهارات آقای روحانی، اعلام کرد که ایران باید از ورود به مرحله جدید اقدامات نگران کننده که میتواند به افزایش تنشها منجر شود، خودداری کند.
انتهای پیام/