به گزارش گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از شیراز، آیتالله لطفالله دژکام نماینده، ولی فقیه در استان فارس در همایش ائمه جمعه استان فارس در سخنانی تحت عنوان بازخوانی نقش ائمه جمعه در گام دوم انقلاب اسلامی، گفت: هر مرحلهای که انقلاب پیش میرود ما باید دوباره یک سازماندهی نسبت به نیروهای خود انجام دهیم، جایگاهمان را تعیین کنیم و وظایف خود را بازخوانی کنیم تا مرحله بعدی را با آمادگی مناسب و آرایش نیرویی جدید جلو برویم.
او افزود: امروز نیز رهبر معظم انقلاب در پایان ۴۰ سالگی انقلاب میخواهد یک دوره بازسازی نسبت به نیروهای انقلابی انجام دهد و مرحله دوم را شروع کند و قاعدتا در این مسیری که کار بسیار بزرگی است و بزرگتر از این کار در زمان غیبت وجود ندارد و رهبری فرمودند این آماده سازی جهان است برای ظهور یعنی آخرین کاری است که در بین انسانها میشود انجام داد و این کار برعهده ما هست.
آیتالله دژکام ادامه داد: در خصوص ائمه جمعه در جلسات قبلی نیز گفتم که امامت ائمه جمعه با علمیتش مرتبط است یعنی حیثیت عالم دینی بودن برای امام جمعه بودن جز ارکانی است که اگر نباشد امام جمعه نخواهد بود. نمیشود این را از امامت جمعه منسلخ کرد. جایگاه امامت جمعه جایگاه عالم دینی است.
او در ادامه با طرح سوالی مبنی بر "حال براساس جایگاه علمی امامت جمعه نقش، کارکرد و وظایف علما در جامعه اسلامی چیست؟ " اظهار داشت: واقعیت این است با توجه به اینکه ما انشاالله اهل علم هستیم گاهی اوقات غفلتی از وظایف و نقش خود داریم. وظایف ائمه جمعه متعدد است و اینکه یک انسان همه را بخواهد انجام دهد ممکن است از یکی از وظایف خود غافل شود و این مسئلهای است که باید به آن توجه داشته باشیم.
امام جمعه شیراز گفت: از وصایای امیرالمومنین علی (ع) هست که به امام حسن (ع) میفرمایند که فرزند عزیزم یادآورت شدم انواع چیزهایی را که نمیدانی و بعد فرموده که اینکه خیلی چیزها را نمیدانی یادآوریت کردم که خود را عالم فرض نکنی که یعنی تکبر به عالم بودن برای انسان پیدا نشود.
او تصریح کرد: عالم کسی است که بداند چیزی که بلد است به نسبت چیزهایی که نمیداند بسیار کم است و در ادامه میفرماید به همین جهت خود را در این رابطه نادان فرض میکند. حالا که نادان فرض میکند همیشه در طلب اضافه کردن علم است. ما باید از خدا بخواهیم که این حالتی که دائما درصدد ازدیاد علم خود باشیم از ما گرفته نشود. این حالت نیاز به علم آموزی و ازدیاد علم باید در ما ائمه جمعه مشاهده شود تا جامعه به دنبال ما بیاید.
نماینده، ولی فقیه در استان فارس افزود: حضرت آقا در سخنرانی اخیر خود فرمودند ۵۰ سال آینده باید شرایط به گونهای باشد که هر کسی بخواهد در دنیا عالم شود باید زبان فارسی یاد بگیرد. شما علمای فارسی زبان هستید. آنها فیزیک یا شیمی میخواهند یاد بگیرند یا فقه آل محمد را؟ اگر به دنبال فقه باشند این کار ما هست.
آیت الله دژکام ادامه داد: در قدیم از دمشق تا مغولستان به فارسی تدریس میشده است و کتاب نوشته میشده است. این حالت را مقام معظم رهبری فرمودند باید ایجاد کنید و امروز که گام دوم شروع شده است ما باید دنبال کنیم.
او بیان کرد: احساس اینکه ائمه جمعه اهل علم، علاقهمند به علم، مروج علم و دنبال ازدیاد علم هستند باید در جامعه ایجاد شود تا جامعه را حرکت میدهد. در ادامه حدیث حضرت علی (ع) میفرماید حال که اینگونه شد عالم برای علمای دیگر خشوع میکند و گاهی انسان رایی دارد و رای علمی احترام علمی دارد، اما باید همیشه انسان احتمال دهد شاید یکی بیشتر از من میفهمد. این نتیجه عالم بودن و روحیه علمی داشتن است.
امام جمعه شیراز اظهار کرد: اگر میخواهیم واقعا جامعه ما رشد کند باید این روحیه علمی را داشته باشیم و ائمه جمعه در بین علمای دینی در چشم مردم از همه بیشتر دیده میشوند.
آیت الله دژکام ادامه داد: سعی کنید این روحیه علمی را خصوصا بزرگوارانی که در دانشگاه تدریس میکنند حفظ کنید و اگر مردم ببینند شما دقت میکنید و بررسی میکنید و جواب دقیق میدهید یاد میگیرند و دنباله رو شما خواهند بود، اما اگر سرسری برخورد کنیم در نظر مردم علم چیز بی ارزشی میشود. این نکات ابتدایی قضیه است و حال اگر این جهت نفسانی ما در رابطه با طلبگی ما تامین شد این قدم دوم هست که ما باید به ایفای نقش اجتماعی بپردازیم.
نماینده، ولی فقیه در استان فارس با تقدیر از جوان فوتبالیست مهدی ترابی، گفت: انصافا با حرکتی که انجام داد نشان داد که مرد است. در جایی که دید قشنگ در میآید خود را خرج ولایت فقیه کرد. این یعنی مردی و مردانگی و انسان از هر کسی مردانگی دید باید در مقابلش تواضع داشت.
دژکام ادامه داد: حال ما از خودمان بپرسیم آیا ما هم جایی کار قشنگ میکنیم و بعد خود را خرج ولایت فقیه کنیم؟ یا اینکه خیر؛ خدای نکرده به حیثیت نورانی ولایت آویزان هستیم تا بهرهمند شویم؟ این ۲ مدل کار است. مسلما فیض ولایت به همه از جمله ما میرسد، ولی حرف سر این است که ما برای این هستیم که فدای ولایت شویم یا او را خرج خود کنیم؟
او تصریح کرد: این جوان را امروز جوری زیر سوال بردن که تو چرا این کار را انجام داده ای؟ در جواب گفته است از کودکی همین گونه بوده ام و این نشان مردانگی اوست و باید به گونهای از او تقدیر کرد.
امامجمعه شیراز همچنین گفت: به نظر بنده مسئله ولایتفقیه را ازنظر علمی و نظریهپردازی باوجوداینکه رکن نظام است آنقدر که لازم است به جلو نمیبریم و این کار ما است. حتی شاید در بین هم لباسهای ماکسانی باشند که در این وادی قرار نگیرند، ولی امامجمعه به حیثیت ولایت در وسط میدان آمده است.
وی ادامه داد: مسئله ولایت و ولایتپذیری یک نکته بسیار مهمی است. بنده حقیقتاً درجاهایی این مسئله را وقتی نگاه میکنم میبینم که شاید خداینکرده خود ما نیز حواسمان نیست که باید وجوب اطاعت او را نهتنها خود مراعات کنیم بلکه به دیگران هم یاد دهیم. ولایت یعنی چه که امام خمینی ولایت را مبنای جمهوری اسلامی قرارداد؟ اطاعت از ولایت واجب است، اما در خیلی از تحلیلها این موضوع گم میشود.
دژکام تصریح کرد: گاهی ما فرمول و چارچوب دینی خود را در تحلیل کردنهایمان از یاد میبریم. در تحلیلی که میخواهید بدهید دو چیز را مراعات کنید اول اینکه، ولی امر کجا ایستاده است. دوم اینکه تحلیلی که شما میگویید از منابع و قرآن و حدیث چه بهرهای برده است؟ واقعاً چه معنایی دارد که تحلیل سیاسی میکنیم، اما استناد به قرآن و حدیث و یا سیره نبوی در آن نیست؟ مگر نه اینکه میگوییم دین جامع است. تحلیل سیاسی را هر چه نگاه میکنیم به آیهای برنمیخوریم و معلوم است که خطوط کلی سیاست را از قرآن نگرفتهاید وگرنه بهنوعی به خط کلی باید برگردد. این نکاتی است که باید دقت کنیم.
امامجمعه شیراز همچنین گفت: مسلماً خود شما تجربه کردید که هر وقت آیهای خواندیم و طبق آیه موضع سیاسی گرفتهایم، مردم تسلیمتر هستند و هر وقت فقط تحلیل بدون آیه دادهایم، مردم سؤال پرسیدند به چه دلیل؟ ما رو به روی شما برای عبادت خدا نشستهایم. این نکته مهم است. این نکاتی است که در بحث ولایت متأسفانه گم میشود و شرایط بهگونهای پیش میرود که یک فوتبالیست باید در وسط میدان مسابقه پیراهن خود را بالا بزند که تنها راه نجات کشور اطاعت از رهبر است.
او افزود: قاعدتاً ولایت، چون متعلق به فقیه است هر که میخواهد به این، ولی معظم نزدیکتر شود باید فقاهتش اقوا باشد. در این مسئله متأسفانه دورههای تکمیلی ما ضعیف است. درحالیکه باید به فقه میدان دهیم و در ابعاد مختلف عملیاتی کنیم تا بگوییم فقه میخواهد کشور و جهان را اداره کند. مسئله ولایتفقیه به این شکل باید موردتوجه علمایی شما قرار گیرد و در این تبیینهایی که لطف میکنید اگر راهنمایی و ارشاد میکنید ارزشمند است یعنی در حد نظریهپردازی بالای علمی مرتب ائمه جمعه باید شارژ شوند که بحث ولایت را بدانیم در کجا قرارگرفته است. اگر خدایی نکرده به دلیل کثرت مسائلی که زیر چتر ولایت است ما از اصل آن غفلت کنیم در همان مسائل نیز دچار تضاد و تخالف میشویم و راهحل آن را بلد نیستیم و باید برگردد به، ولی فقیه و نه اینکه بهصورت قانونی در نظام مشخص است، ولی باید فرهنگ و اخلاق شده باشد و نیاز به دخالت قانونی نباشد.
دژکام ادامه داد: این نقش را اگر برای ائمه جمعه بپذیریم که بهعنوان خدمتگزاران به نظامی که بر پایه ولایتفقیه است و خود خدمتگزار، ولی فقیه هستند باید در راستای تبیین ولایت، تثبیت فرهنگ ولایت و توسعه فقاهت در جامعه و اینکه در همه این موارد جنبه علمی را در نظر بگیریم، این شروع کار است تا ما همه سرفصلهای گام دوم را با این نگاه ببینیم.
انتهای پیام/م