به گزارش گروه وبگردی باشگاه خبرنگاران جوان، یکی از بهترین روغنهای حیوانی برای بدن انسان روغن زرد کرمانشاهی میباشد. چنانچه میخواهید بدن سالم و پرانرژی داشته باشید بهتر است طرز درست کردن روغن زرد کرمانشاهی اصل را یاد بگیرد و آن را در منزل تهیه کنید.
روغن حیوانی کرمانشاهی که به آن روغن زرد هم گفته میشود، نوعی روغن است که در کشور ما برترین نوع آن را در منطقه کرمانشاه از شیر گوسفند به دست میآید و در در برابر روغن نباتی به معنی مطلق روغن زرد هم مصرف میشود.
عطر و طعم روغن حیوانی بستگی به خوراک و چرای گوسفندان دارد. از این جهت به علت چرای گله گوسفند در خطه سرسبز و خرم کرمانشاه در علفزارهای پر علف، این روغن از بو و مزه خاص خود بهرهمند است که حاصل گیاهان معطر منطقههای بلند کوهستانی میباشد و همینطور از ارزش غذایی و خاصیتهای درمانی بالایی بهرهمند است.
روغن حیوانی را در شهرهای مختلف به نامهای متفاوت مانند روغن گل، روغن خوب و ... هم مینامند.
طرز تهیه روغن زرد کرمانشاهی اصل
روغن زرد یکی از فراوردههای حیوانی است، که از شیر گاو یا گوسفند تهیه میشود به این ترتیب که بعد از تهیه کره از ماستی که از شیر تازه به دست آمده، این کره را میجوشانند تا آب و دوغ موجود در کره به کلی از بین برود و بخار شود که ثمره کار روغنی است خوش عطر و به رنگ زرد. مهمترین نکته در تهیه روغن زرد استفاده از کره محلی مرغوب و تازه است.
مواد لازم برای تهیه روغن حیوانی:
کره محلی ۱.۵ کیلوگرم
آب نصف استکان
نمک نصف قاشق چایخوری
آرد سفید یک قاشق غذاخوری
طرز تهیه روغن حیوانی:
برای تهیه این روغن حیوانی پرخاصیت ابتدا باید میزان کرهای را که فراهم کردید را داخل قابلمهای که سه الی چهار برابر بزرگتر از اندازهی کره است بریزید و روی شعله ملایم شعله گاز بگذارید (انتخاب ظرف بزرگتر سبب جلوگیری از سر رفتن کف کره زمان ذوب شدن میشود). نمک و آب را به کره اضافه کنید و صبر کنید تا کره به کلی از حالت یخ زدگی به حالت مایع دربیاید. چند دقیقه بعد کره ذوب شده و به دمایی مناسب جهت تبخیر دوغ باقی مانده در کره و آب آن میرسد.
اکنون آرام آرام آرد را داخل مایع بریزید و به آرامی هم بزنید تا در آن حل شود و سعی کنید دائم هم بزنید تا آرد گلوله گلوله نشود. آرد سبب میشود که دوغ موجود در کره جذب آن و ته نشین شود. پس از این کار باید تا انتهای کار به طور مداوم آن را هم بزنید به این دلایل که: نخست این که آرد پس از چند لحظه ته نشین میشود و ظرف ته میگیرد و میسوزد.
دوم این که پس از حدود ۱۰ الی ۱۵ دقیقه که روغن میجوشد، دمای آن به حدود ۹۰ الی ۱۰۰ درجه سانتی گراد میرسد که آب داخل آن سریع شروع به بخار شدن میکند و ظرف سر میرود و روغن به صورت کف از ظرف خارج میشود که در این شرایط باید تندتر ظرف را هم زد و بزرگ بودن ظرف این جا سبب جلوگیری از ریختن کف روغن به خارج از ظرف میشود.
برای بهتر شدن عملکرد و کمتر شدن کف، بهتر است مقداری روغن را با ملاقه که هم میزنید از ارتفاع بالاتری در حدود ۱۰ الی ۲۰ سانت بالاتر به درون ظرف بریزید تا کفها بهتر بخوابد. تااینکه کفها به طور کامل از بین بروند و ماده موجود به رنگ زرد شفاف دربیاید، فورا ظرف را از روی شعله بردارید و اجازه بدهید به آرامی سرد شود. در صورتیکه قدری در این مرحله آهسته عمل کنید احتمال سوختن روغن زیاد است. پس از این که روغن سرد گردید آن را از یک پارچه نازک عبور بدهید تا مادههای ته نشین شده آن داخل ظرف نریزد و روغن آنرا داخل یک ظرف شیشهای بریزد و اجازه بدهید تا به طور کامل سرد و جامد شود سپس در آن را ببندید و در یک مکان خنک مانند یخچال، نگهداری کنید.
اگر روغن زمان بیشتری در یخچال بماند، طعم و بوی خوشمزه خود را از دست خواهد داد.
نکاتی برای تهیه روغن حیوانی:
• روغن زرد را به مقدار مصرف کوتاه مدت خود آماده کنید، به دلیل آن که نگهداری طولانی مدت آن سبب تغییر در طعم و بوی آن میشود.
• کره مورد استفاده باید کره محلی گاوی یا گوسفندی باشد و درصورتی که کره دوغی باشد، بهتر است.
• زمان استفاده از این روغن به دلیل تفت دادن یا سرخ کردن میبایست شعله گاز کم و حرارت ملایم باشد.
• برای تهیه روغن زرد از کره گاوی محلی تنها بدون افزودن آرد و آب هم میتوان استفاده کرد. در این وضعیت تهیه روغن زرد کرمانشاهی احتیاج به زمان و تبهر بیشتری دارد.
چند نکته در خصوص روغن حیوانی یا روغن زرد
♦ روغن حیوانی (زرد) نسبت به روغنهای جامد و سرخ کردنی سالمتر است. ولی خوردن چربی و روغن بایستی به اندازه احتیاج بدن باشد وگرنه خطر سکته، انسداد رگها و بالا رفتن چربی خون افزایش مییابد، ولی روغن زرد نسبت به سایر روغنهای جامد و مایع که در بازار وجود دارد و خانمها برای پخت و پز در خانه از آن استفاده میکنند، سالمتر تهیه میشود و خطر لخته شدن خون در رگ کاهش پیدا میکند.
♦ روغن حیوانی یا زرد معمولاً برای جبران قوای جسمانی از دست رفته بیماران مانند زن زائو استفاده میشود همینطور برای کودکان در حال رشد، این روغن سالم و مقوی است.
♦ در شکستگیها و مشکلات کمر، دنده و استخوان که احتیاج به نگهداری و گرم نگه داشتن استخوان است و پزشک از سرد شدن و سرماخوردگی استخوان منع میکند برای مراقبتها در خانه سفارش میشود از روغن زرد برای ماساژ و گرم نگهداشتن استخوان استفاده شود.
♦ در دو فصل اواسط فصل بهار و پاییز برای تهیه روغن زرد از کره اقدام کنید. روغن بهاره خوش طعم و خوشبوتر است برای این که حیوان از علفهای تازه فصل بهار تغذیه کرده است.
♦ دو نوع روغن زرد گاوی و گوسفندی در بازار بیشتر به چشم میخورد. روغن گوسفندی خوشمزه تر، ولی گران قیمتتر است؛ و به طور معمول برای به صرفه بودن روغن از کره گاوی استفاده میکنند.
روغن زرد با روغن کرمانشاهی و روغن حیوانی چه تفاوتی دارند؟ کدام بهتر است؟
معمولا به طیفی از روغنهایی که با منشأ چربی حیوانی تهیه میشوند، روغن حیوانی میگویند. روغن زرد، روغنی است که از کره به دست آمده از شیر دام تهیه میشود و تفاوت روغن کرمانشاهی با دیگر روغنهای زرد حیوانی به دلیل کیفیت و البته گیاهانی است که در گذشته برای معطر کردن روغن به آن اضافه میکردند.
خواص روغن حیوانی
♣ چنانچه قرار باشد بین روغن حیوانی و روغن نباتی جامد یکی را انتخاب کنیم، روغن حیوانی مناسبتر است برای اینکه از لبنیات تهیه شده و خواص شیر را دارد.
♣ ضمن اینکه روغن نباتی مایع زمانی که جامد (هیدروژنه) میشود، اسیدهای چرب غیراشباع آن اشباع شده و در روند جامد شدن بر مقدار اسیدهای چرب ترانس آن اضافه میشود. اما هرچند روغن یا کره اصیل حیوانی به صورت فطری، خود دارای اسیدهای چرب اشباع و برای سلامتی زیانهایی دارد.
روغن کرمانشاهی چیست، همه چیز درباره روغن حیوانی
♣ روغن زرد کرمانشاهی از کالری بسیار زیادی بهرهمند است و از این جهت استفاده آن برای بازگردان قوای جسمانی کاهش یافته بیماران، زنان تازه زایمان کرده و بچههای در حال رشد خیلی مفید است.
♣ روغن حیوانی باعث افزایش ترشح اسید معده و بیشتر شدن گوارش غذا میشود.
♣ از مهمترین خاصیتهای روغن زرد کرمانشاهی خواص ضد التهابی است. ماساژ بدن با این روغن سبب تسکین و التیام درد مفصل ها، تسکین دردهای عضلانی و استخوانی میشود و به گرم شدن بدن و استخوانها کمک میکند.
♣ استفاده از این روغن در تهیه غذاها به علت دارا بودن عناصر معدنی موردنیاز بدن، سبب استحکام و تندرستی استخوانها و دندانها میشود.
♣ اسیدهای چرب موجود در روغن حیوانی به بدن در سوزاندن چربیهای دیگر کمک نموده و باعث کاهش وزن میشود.
♣ کاهش کلسترول بد خون و افزایش کلسترول خوب از خاصیتهای روغن زرد کرمانشاهی است به شرطی که در اندازه مناسب و با تحرک بدنی کافی استفاده شود.
♣ روغن حیوانی کرمانشاهی باعث افزایش اشتها و کمک به هضم بهتر غذا میکند و در سلامت دستگاه گوارش و درمان بیماریهای التهابی روده مثل کولیت اولسراتیو و کرون مفید است.
♣ به طور کلی استفاده روغن زرد کرمانشاهی سبب افزایش قوای جسمانی بدن میشود و سیستم ایمنی بدن در مبارزه با بیماریها را تقویت میکند.
♣ خواص روغن حیوانی تشابه بسیاری به خواص روغن نارگیل دارد و به علت دارا بودن مقدار بالایی از اسیدهای چرب که مستقیما به وسیله کبد جذب و به عنوان منبع انرژی بدن استفاده میشوند، این خاصیت روغن حیوانی در کاهش و کنترل وزن وسوزاندن چربیها و تولید انرژی بدن نقش بسیاری دارد.
♣ در طب سنتی از این روغن برای پاکسازی رودهها استفاده میشود.
♣ استفاده از این روغن در طراوت و شفافیت پوست مفید است.
♣ به طورکلی روغن حیوانی کرمانشاهی به سبب این که از شیر تهیه میشود، خیلی از خواص شیر و لبنیات را در خود دارد و استفاده آن برای افرادی که به محصولات لبنی و شیر آلرژی دارند مناسب بوده و نیازهای تغذیهای را تامین میکند.
♣ کمک به درمان گرفتگی بینی: سرما خوردگی و گرفتگی بینی امری آزاردهنده است. سختی در نفس کشیدن، کاهش احساس چشایی، سردرد و خستگی از بدترین جنبههای سرما خوردگی هستند. ولی روغن حیوانی میتواند به بهبود وضعیت تان کمک کند. برای کاهش گرفتگی بینی و بهبود سرما خوردگی صبحها چند قطره از روغن حیوانی گرم را درون حفرهی بینی تان بریزید. این کار باعث میشود روغن حیوانی مسیر تنفسی را پایین برود و با عبور از گلو، به نابودی عفونتها کمک کند. اما یادتان باشد که برای این کار باید روغن حیوانی خالص باشد و پیش از استفاده آنرا حرارت بدهید تا ولرم شود.
♣ روغن حیوانی برای سیستم گوارش و ایمنی سالم مفید است، روغن حیوانی مملو از بوتریک اسید است. این اسید چرب به صورت معمولی در سیستم گوارش یک انسان سالم و در رودهها تولید میشود. باکتریهای مفید روده فیبر را به اسید بوتریک تبدیل نموده و سبب حمایت از دیوارههای روده و همینطور تولید انرژی میشوند. با خوردن مقدار کافی از روغن حیوانی بدن تان را در تولید این ماده کمک خواهید کرد. سیستمهای گوارشی ناسالم اسید بوتریک تولید نمیکنند.
همینطور مطالعات نشان داده که مقدار کافی از اسید بوتریک از سلولهای T کشنده حمایت کرده و یک سیستم ایمنی قوی را به بدن میدهد.
مضرات روغن زرد کرمانشاهی
همانند سایر انواع روغنهای گیاهی و حیوانی، زیاده روی در مصرف روغن زرد کرمانشاهی نیز برای سلامتی مضر است و باعث رسوب چربی در رگها و بروز بیماریهای قلبی عروقی میشود.
از نظر متخصصان طب سنتی، مصرف روغن حیوانی کرمانشاهی، برای اشخاص سالم و دارای مزاج سرد و مرطوب (بلغمی)، سالخوردگان، اشخاص سیگاری، اشخاصی که اضافه وزن داشته و کم تحرک هستند، زیان آور است و بایستی با احتیاط استفاده شود.
عوارض جانبی روغن حیوانی: حساسیت کره حیوانی گاوی
از کره حیوانی افرادی باید پرهیز کنند که چاق هستند یا بیماری قلبی، بیماریهای کلیوی یا مشکلات مربوط به معده دارند. هر کسی میتواند یک یا دو بار در هفته کره حیوانی بخورد. اشخاص ابتلا به اضافه وزن یا چاق باید از آن پرهیز کنند، برای این که امکان دارد به وزن آنها اضافه شود.
در بیماران قلبی هم امکان دارد خطر حمله قلبی افزایش یابد. به این علت است که شامل اسیدهای چربی است که فشار خون را افزایش داده و آنها را بیشتر در معرض اینگونه حملات قرار میدهد.
اشخاص مبتلا به بیماریهایی مانند یرقان یا آنهایی که ناراحتی شکمی دارند هم باید از روغن حیوانی پرهیز کنند، زیرا امکان دارد منجر به معضلات عمده اندامها شود.
منبع:بیتوته
انتهای پیام/