به گزارش گروه وبگردی باشگاه خبرنگاران جوان، از کجا میفهمید کسی دروغ میگوید؟ پروفسور ریچارد وایزمن، روانشناس، پژوهشی انجام داده تا نشانههای دروغگویی را پیدا کند و به نتایج جالبی رسیده است.
او توصیههای خود را برای تشخیص دروغگوها در میان گذاشته است.
از کجا میفهمید کسی دروغ میگوید؟
اولین مشارکت جمعی در پژوهش ریچارد، آزمون حقیقتسنجی مگا لب بود. رابین دی، روزنامهنگار کهنهکار دو بار از فیلم مورد علاقهاش حرف میزند.
او یک بار حقیقت را میگوید، اما بار دیگر دروغ میگوید. هر دوی این فیلمها در برنامهٔ زنده پخش شد و از تماشاگران خواسته شد که تماس بگیرند و حدس بزنند در کدامیک از این فیلمها رابین حقیقت را میگوید. این امر به ریچارد و گروه پژوهش اجازه داد تا به نشانههایی که بیشتر آدمها برای شناختن دروغگوها استفاده میکنند، پی ببرند.
۱- به دروغگو نگاه نکنید فقط صدایش را بشنوید
روشن شد که افراد با شنیدن نسخهٔ صوتی یا خواندن متن نوشتاری بهتر میتوانند دروغ را تشخیص دهند. آنهایی که برنامه را از تلویزیون تماشا کردند سختتر توانستند دروغ را دریابند. چون نشانههای بصری، حواس ما را از آنچه گفته میشود، پرت میکند و دروغگوهای حرفهای زبان بدن خود را آسانتر از صدایشان کنترل میکنند.
پس اگر میخواهید دروغگو را شناسایی کنید، به او نگاه نکنید. به آنچه میگوید گوش کنید و اینکه چگونه آن را بیان میکند. اگر میخواهید راست را از ناراست تشخیص دهید بهتر است به جای تلویزیون و ویدئو با رادیو دمخور باشید.
۲- حواستان به حذف ارجاعات شخصی باشد
افراد وقتی دروغ میگویند ارجاعات شخصی را جا میاندازند، مثل به من، مال من، من، مرا.
۳- دروغگوها کم حرف میزنند
شاید برای اینکه کمتر احتمال داشته باشد مشتشان باز شود، کمتر حرف میزنند. رابین دی وقتی دروغ گفت نصف زمانی که راست گفت حرف زد.
۴- به وقفههای پس از پرسشها توجه کنید
افراد وقتی دروغ میگویند تأخیر بیشتری در پاسخگویی دارند یعنی مدت زمانی که بین پایان پرسش و شروع پاسخ فاصله میافتد.
۵- دروغگوها کمتر احساساتی میشوند یا به هیجان میآیند
در دروغ گفتن احساس و عاطفهٔ کمتری وجود دارد.
۶- توجه بیشتری به نزدیکترین و عزیزترینها داشته باشید
غمانگیز است، اما ریچارد دریافت که نزدیکترین و عزیزترین افراد در اطراف ما بیشتر از دیگران احتمال دارد که ما را فریب دهند. افرادی که بیست سال است با هم دوست یا شریک زندگی هستند خیلی با اطمینان از تشخیص دروغگویی طرف مقابل میگویند، اما در حقیقت خیلی هم در تشخیص آن ضعیف هستند. هرچه بیشتر کسی را بشناسید، برای آنها آسانتر است که به شما دروغ بگویند و شما نفهمید.
منبع: روزیاتو
انتهای پیام/