به گزارش گروه وبگردی باشگاه خبرنگاران جوان، گاهی اوقات اتفاقاتی در زندگی انسان رخ میدهند که کنترلی بر آنها نداریم. از جمله این اتفاقات میتوان به رویدادهای ناگوار طبیعی، تصادفات خودرو غیر منتظره، و بیماری یکی از اعضای خانواده اشاره کرد.
تلاش برای افزایش آمادگی در برابر این اتفاقات از طریق اقدامات پیشگیرانه، آن چیزی است که میتوان برای به حداقل رساندن اثر آنها انجام داد. به عنوان مثال، بدون بستن کمربند ایمنی نباید رانندگی کرد. همچنین، با دنبال کردن یک رژیم غذایی سالم میتوانید خطر مواجهه با رویدادهایی مانند سکته مغزی را کاهش دهید.
آگاهی از این که سکته مغزی دقیقا چه زمانی قرار است رخ دهد، ممکن نیست، اما میتوان اقداماتی را در راستای پیشگیری از آن و به حداقل رساندن خطر انجام داد.
دنبال کردن یک رژیم غذایی سالم و متعادل و ورزش دو عامل کلیدی برای حفظ سلامت بدن هستند. در حقیقت، شما درباره غذاهای مصرفی خود و انجام ورزش از حق انتخاب برخوردار هستید.
سکته مغزی چیست؟
پزشکان سکتههای مغزی را به دو دسته ایسکمیک و هموراژیک تقسیم میکنند.
سکته مغزی ایسکمیک شایعترین نوع سکته مغزی است و زمانی رخ میدهد که یک رگ خونی در گردن یا مغز دچار انسداد میشود. عامل انسداد میتواند یک لخته خون، ترومبوز، باشد که از قسمت دیگری در بدن راهی مغز شده است.
سکته مغزی هموراژیک به واسطه پارگی یک رگ خونی در مغز رخ میدهد. سکتههای مغزی هموراژیک در افرادی با فشار خون بالا بیشتر شایع هستند.
علائم سکته مغزی چه چیزهای هستند؟
همه افراد تمام علائم سکته مغزی را تجربه نمیکنند، اما آشنایی با آنها و آگاهی از اقداماتی که میتوانید در این شرایط انجام دهید، اهمیت دارد.
ضعف جسمانی
ممکن است ضعف بدن را به اشتباه با خستگی ارتباط دهید، اما احساس ضعف ناشی از سکته مغزی میتواند یک سمت از بدن شما را تحت تاثیر قرار دهد. صورت شما ممکن است بازتاب دهنده این شرایط باشد و افتادگی در یک سمت صورت را شاهد باشید.
همچنین، ممکن است با احساس سوزن سوزن شدن در اندامهای بدن خود مواجه شوید. اگر با هر یک از این علائم مواجه هستید بلافاصله با مرکز فوریتهای پزشکی تماس بگیرید. در صورت رسیدگی به موقع، پزشکان میتوانند اثر سکته را به حداقل برسانند.
سردرد
یک سردرد شدید شرایطی شایع هنگام تجربه سکته مغزی است. تجربه یک سردرد حاد یا میگرن میتواند نشانهای از سکته مغزی قریب الوقوع باشد.
گم گشتگی
احساس سرگیجه همراه با حالت تهوع میتواند یکی از نشانههای سکته مغزی باشد. این نشانهها ممکن است به راحتی نادیده گرفته شوند، زیرا بسیاری آنها را با خستگی ارتباط میدهند. اگر حالت تهوع به استفراغ منجر شده و خاتمه نمییابد میتواند نشانهای از در جریان بودن مشکلی جدیتر از یک ناراحتی معده باشد.
رفتار فرد نیز ممکن است نشان دهنده بروز مشکلی در مغز باشد، زیرا توهم و آشفتگی از نشانههای شایع یک مشکل مغزی هستند. طی این مدت ممکن است فرد به گونهای غیرعادی رفتار کند. سرآسیمگی و دشواری در تکلم به بروز مشکلی جدی اشاره دارند.
دشواری در راه رفتن یا حرکت
مشکلات راه رفتن از دیگر نشانههای سکته مغزی هستند. فرد ممکن است ناهماهنگی و عدم تعادل را هنگام تلاش برای راه رفتن احساس کند. وی ممکن است در ایستادن یا راه رفتن عادی با دشواری مواجه باشد. مشکلات هماهنگی میتواند در نتیجه فقدان خونرسانی به مغز شکل بگیرند.
کمبود خون میتواند به تشنجها یا غش کردن فرد نیز منجر شود. یک آزمایش پزشکی میتواند بروز انسداد یا مشکلات ناشناخته دیگر را نشان دهد.
دلایل بروز سکته مغزی چه چیزهایی هستند؟
دلایل مختلفی برای وقوع سکته مغزی وجود دارند و بیشتر آنها با سبک زندگی مرتبط هستند.
فشار خون بالا
فشار خون بالا به سرخرگها آسیب وارد میکند. آسیب دیدگی سرخرگها احتمال بروز انسداد را افزایش میدهد. تغییرات در رژیم غذایی و انجام ورزش دو گزینه کلیدی برای مقابله با پرفشاری خون هستند.
استفاده از تنباکو
استفاده از تنباکو، سیگار کشیدن، یا جویدن تنباکو میتواند موجب انباشت مواد مضر در سرخرگها شود که خطر شکل گیری انسداد را افزایش میدهد. نه تنها سیگار کشیدن بلکه در تماس بودن با دود دست دوم سیگار نیز میتواند خطر سکته مغزی را افزایش دهد.
بیماری قلبی
بیماری قلبی با ضربانهای نامنظم قلب و دریچههای قلب معیوب میتواند خطر سکته مغزی را افزایش دهد، زیرا بدن در این شرایط قادر به ارائه عملکرد درست خود نیست. رگهای خونی آسیب دیده احتمال وقوع سکته مغزی را هرچه بیشتر افزایش میدهند.
الکل
مصرف نوشیدنیهای الکلی میتواند به افزایش فشار خون و در نتیجه آن افزایش احتمال سکته مغزی منجر شود. الکل فشار خون را افزایش میدهد که یکی از دلایل وقوع سکته مغزی است. همچنین، به واسطه مصرف الکل احتمال ابتلا به مشکلات سلامت دیگر مانند دیابت افزایش مییابد.
کم تحرکی
اضافه وزن و چاقی میتواند مشکلات سلامت مختلفی را موجب شود و ارتباط مستقیمی با سکته مغزی دارد. ورزش میتواند به کاهش فشار خون و وزن انسان کمک کند که خطر مواجهه با این مشکلات سلامت را کاهش میدهد. همچنین، ورزش به تقویت رگهای خونی کمک میکند که احتمال مواجهه با سکته مغزی را کاهش میدهد.
دارو
انواع مختلفی از داروها میتوانند احتمال سکته مغزی را افزایش دهند. قرصهای ضد بارداری و داروهای مورد استفاده در هورمون درمانی از جمله مواردی هستند که میتوانند خطر سکته مغزی را افزایش دهند. پیش از مصرف یک دارو، عوارض جانبی آن را به دقت مطالعه کنید یا با پزشک خود در این زمینه مشورت کنید.
کلسترول بالا
دنبال کردن یک رژیم غذایی سرشار از چربیهای ترانس و چربیهای اشباع میتواند موجب بروز انسداد در رگهای خونی و پیرو آن، یک سکته مغزی شود. کلسترول در مواد غذایی مختلف مانند لبنیات، گوشت و تخم مرغ یافت میشود و مصرف بیش از حد آنها ممکن است در تشکیل پلاک در سرخرگها نقش داشته باشد.
خوراکیهایی که به پیشگیری از سکته مغزی کمک میکنند
دنبال کردن یک رژیم غذایی سالم و متعادل میتواند اثر فوق العادهای در محافظت از سلامت مغز و بدن انسان داشته باشد. مصرف غذاهایی که اثر طبیعی رقیق کنندگی خون دارند، مانند زردچوبه، زنجبیل، و دارچین میتواند مفید باشد.
میوههای خانواده مرکبات
مطالعات مختلف ارتباط بین مصرف میوهها و کاهش خطر مشکلات سلامت مختلف، از جمله سکته مغزی را نشان داده اند. میوههای خانواده مرکبات سرشار از فلاونوئیدها هستند که خطر تشکیل لختههای خون و موارد دیگری که میتوانند به مغز آسیب برسانند را کاهش میدهند، از این رو، یکی از بهترین گزینهها برای پیشگیری از سکته مغزی در نظر گرفته میشوند.
سبزیجات سبز برگ
سبزیجات سبز برگ از جمله سالمترین مواد غذایی هستند که میتوانید به رژیم غذایی روزانه خود اضافه کنید، زیرا فهرستی بلند بالا از فواید سلامت را ارائه میکنند. افزایش مصرف روزانه سبزیجات سبز برگ، پنج وعده یا بیشتر، میتواند خطر سکتههای مغزی را کاهش دهد.
نتایج یک مطالعه نشان داد که مصرف یک رژیم غذایی مدیترانهای که شامل سبزیجات سبز برگ فراوان میشود میتواند خطر سکتههای مغزی را تا ۶۰ درصد کاهش دهد.
غلات کامل
غلات کامل در مقایسه با همتایان پالایش شده خود فواید سلامت مختلفی را ارائه میکنند. مصرف این مواد غذایی میزان قابل توجهی فیبر را به رژیم غذایی انسان اضافه میکند. همچنین، آنها منبع خوبی برای آنتی اکسیدانها و ترکیبات مفید دیگر هستند. هرچه میزان مصرف غلات کامل را افزایش دهید میتواند خطر سکتههای مغزی را بیشتر کاهش دهد.
شکلات تلخ
بیشتر مردم به دلیل خاصی برای مصرف شکلات تلخ نیاز ندارند، زیرا یک خوراکی محبوب در جهان است، اما این محصول سرشار از پلیفنول ها، فلاونولها و آنتی اکسیدانهای دیگر است که میتوانند برای سلامت انسان بسیار مفید باشند. شکلات تلخ میتواند به کاهش کلسترول بد کمک کرده و سلامت رگهای خونی و قلب را بهبود ببخشد که میتواند در پیشگیری از سکتههای مغزی نقش داشته باشد.
مغزدانهها
افزودن یک مشت از مغزدانهها به رژیم غذایی روزانه میتواند احتمال سکتههای مغزی را حداقل به نصف کاهش دهد. مواد غذایی سرشار از چربیهای سالم مانند مغزدانهها میتوانند خطر تجربه سکتههای مغزی را به میزان قابل توجهی کاهش دهند. البته نباید در مصرف مغزدانهها زیاده روی کرد، زیرا کالری بالایی دارند و میتوانند موج افزایش وزن شوند.
قهوه
مصرف قهوه به میزان کافی میتواند به کاهش خطرات مرتبط با سکته مغزی ایسکمیک کمک کند. مصرف حداقل چهار فنجان قهوه میتواند به محافظت از سلامت مغز کمک کند.
چای
چای سبز میتواند به مبارزه با رادیکالهای آزاد و از بین بردن آنها در بدن کمک کند. این نوشیدنی حاوی آنتی اکسیدانهایی قدرتمند است که میتوانند به محافظت از مغز در برابر آسیب و بهبود عملکرد آن کمک کنند.
موز
مصرف یک موز در روز به تقویت سلامت قلب و دریافت ماده معدنی پتاسیم کمک خواهد کرد. مصرف حداقل ۴,۰۰۰ میلی گرم پتاسیم در روز میتواند به کاهش خطر سکتههای مغزی کمک کند. یک موز اندازه متوسط حدود ۵۰۰ میلی گرم پتاسیم دارد که گزینه خوبی برای آغاز روز محسوب میشود.
سیر
سیر به واسطه محتوای مواد مغذی خود میتواند به کاهش کلسترول LDL که به نام کلسترول بد نیز شناخته میشود و کلسترول HDL یا کلسترول خوب کمک کند. این شرایط میتواند به کاهش خطر سکتههای مغزی ایسکمیک کمک کند.
پروبیوتیکها
مصرف یک رژیم غذایی سرشار از پروبیوتیکها میتواند به پاکسازی بدن انسان کمک کند. پروبیوتیکها باکتریهای مفیدی هستند که به پاکسازی دستگاه گوارش و گوارش غذا کمک میکنند. ماست، کلم ترش، تمپه، و کفیر از جمله منابع غذایی خوب برای پروبیوتیکها هستند.
غذاهایی که برای پیشگیری از سکته مغزی باید از آنها پرهیز کرد
در شرایطی که برخی مواد غذایی میتوانند به تقویت سلامت مغز و پیشگیری از سکته مغزی کمک کنند، برخی خوراکیها نیز میتوانند به سلامت مغز آسیب رسانده و خطر سکته را افزایش دهند.
گوشت قرمز
گوشت قرمز میتواند بخشی از یک رژیم غذایی متعادل باشد، اما مصرف بیش از حد آن برای سلامت بدن انسان خوب نیست. گوشت قرمز معمولا سرشار از چربی اشباع است که میتواند خطر سکته مغزی را افزایش دهد. چربی اشباع میتواند موجب بروز انسداد در سرخرگها شود، در نتیجه، مصرف این ماده غذایی باید محدود شود.
نمک
افزودن میزان زیاد نمک به غذا یا مصرف بیش از حد غذاهای کنسروی یا فرآوری شده میتواند اثر منفی بر سلامت انسان داشته باشد. بدن برای ارائه عملکرد درست خود به مقداری نمک نیاز دارد، اما میزان بیش از حد این ماده میتواند فشار خون را افزایش داده و پیرو آن خطر سکته مغزی بیشتر میشود.
سخن پایانی
گاهی اوقات عوامل ژنتیکی در تجربه سکته مغزی نقش دارند، اما روش زندگی اغلب آن چیزی است که احتمال مواجهه با این شرایط را افزایش میدهد. دنبال کردن یک رژیم غذایی متعادل و سرشار از میوه ها، سبزیجات، و چربیهای سالم مانند، ماهی و آووکادو، میتواند سلامت بدن از جمله مغز را تقویت کرده و خطر سکته مغزی را کاهش دهد.
انتخابهای غذایی سالم و انجام ورزش مواردی هستند که بر آن کنترل کامل دارید و از این طریق میتوانید یک زندگی سالم و به دور از خطرات سلامت را تجربه کنید.
منبع:عصر ایران
انتهای پیام/