حمید حسام دبیر اولین دوره کتاب مدافعان حرم درباره این جایزه ادبی گفت: چون ما را منتسب به شاگردی حسین همدانی می دانند برگزاری جایزه را به دلیل ارادت ما به این شهید می دانند اما ضرورت، زمان شناسی ما را بیشتر ترغیب کرد تا آستین را بالا بزنیم و از غیرت اربعینی شهید سلیمانی کمک بگیریم. این کار با نگاه به آثاری که از سال ۹۰ از همان ابتدا درباره شهدای مدافع حرم نوشته شد تا سال ۹۷ آغاز شد و۷ سال خلق اثر در چهار قلمرو ایران، سوریه، عراق و لبنان بررسی شد.
او افزود:اولین دوره انتخاب کتاب مدافعان حرم در شاخه های پژوهش های تاریخی، مستند نگاری، شعر، ترجمه و خاطره نویسی کار خود را با انتخاب سرداورانی با انگیزه هایی از جنس مدافع حرم شروع کرد.
حسام با بیان اینکه ۳۶۵ اثر، اقلیم فارسی زبانان را دربرمی گیرد،بیان کرد:کیفیت آثار به ویژه در بخش پژوهشهای تاریخی و مستندنگاری قابل اعتناست. تجربه دفاع مقدس نویسی در آثار نویسندگان و شاعران، مورخان و محققان ما به شدت پیداست که این جای بسی خرسندی است.گنج غنی دفاع مقدس ما به کمک شاعران و نویسندگان به وجود آمده و الگوهایی برای نگارش شده است. اگرچه کمیت بخش ترجمه پایین است اما نشان میدهد یک فعالیت در ثبت و ضبط اطلاعات شروع شده است. بعد از سه ماه داوری از ۱۵ نفر در ۵ گروه به عنوان برگزیده و تقدیری معرفی خواهیم کرد.
مرتضی سرهنگی، مدیر دفتر ادبیات پایداری حوزه هنری با اشاره به خاطره ای از همسر شهید هاشم دهقانی گفت: ادبیات مدافع حرم اتفاقاتی را که هزاران کیلومتر دورتر رخ داده است و در آن نبودیم، بیان می کند و دست ما را در دست آن حوادث می گذارد.
وی با بیان اینکه صاحب ادبیات جدیدی شده ایم که به ادبیات جنگ ما گره خورده است، همانطور که فرماندهان آن با فرماندهان جنگ ما گره خورده اند، بیان کرد: یک عشق هایی هم مثل عشق نسیم سلطانی است که جای پای همسرش را که شهید مدافع حرم است، می بوسد. چنین عشق هایی هزینه میشود امیدوارم این کار ادامه داشته باشد چرا که استمرار می تواند یکی از راه هایی باشد که ما را به آنچه می خواهیم برساند.