جنگ با یمن اندکی ارام گرفته، اما مشخص نیست که این آرامش به صلحی پایدار می‌انجامد یا نشان‌دهنده بن‌بست برای عربستان است.

محمد بن سلمان نه راه پس دارد و نه راه پیش

به گزارش گروه وبگردی باشگاه خبرنگاران جوان، کمتر از یک ماه قبل محمدبن سلمان خبر از پایان جنگ طولانی یمن بعد از سال‌ها داد و همراه آن از طرح صلحی پرده برداشت که قرار بود بین دولت مستعفی ربه هادی و جدایی طلبان جنوب منعقد شود. اما در این میان نقش انصارالله خالی ماند. توافق نامه‌ای که در ریاض بسته شد، همانطور که حوثی‌ها گفتند هیچ ارتباطی به مردم یمن نداشت و تنها یک موافقت نامه میان امارات متحده عربی و عربستان بود که در ماه‌های گذشته با یکدیگر در یمن به اختلاف خورده بودند. توافق ریاض که بر اساس آن قرار بود ربه هادی به عدن برگردد و دولت تشکیل دهد، عملی نشد و همه چیز به امضای دو طرف در کاخ پر زرق و برق ملک سلمان ختم شد.

شاهزاده دیگر پول ندارد

عربستان در پی حمله انصارالله به ارامکو از نظر اقتصادی ضربه شدیدی دید و بیش از دو میلیارددلار از درآمد نفتی اش را از دست داد و برای بازسازی اسیب‌های وارد شده به بخشی از ارامکو باید پول زیادی هزینه کند. این حمله و بعد از آن دستگیری تعدادی از سربازان سعودی به دست یمنی ها، به سعودی‌ها نشان داد که انصارالله بیش از هر زمان دیگر قدرت گرفته و توان به بازی گرفتن امنیت و اقتصاد عربستان را هم دارد. به اعتقاد بسیاری از ناظران همین حمله بود که سعودی‌ها را به فکر انداخت که هرطور که شده خودشان را از باتلاقی که در یمن ایجاد شده بیرون بکشند. همزمان مشخص شد که اگر شاهزاده سعودی بخواهد یمن را ترک کند، باید راهی برای گفتگو با انصارالله داشته باشد. تکثر قدرت در این کشور و قدرتی که حوثی‌ها در یک سال اخیر به دست اورده اند، چیزی نیست که بن سلمان بتواند از آن چشم پوشی کند.

میانه مهرماه پیشنهاد اتش بس محدود از سوی حوثی‌ها به ائتلاف سعودی داده شد و تقریبا از سوی عربستان مورد قبول قرار گرفت و از شدت حملات به صنعا کم شد. در اخرین گزارش سازمان ملل، گفته شده که از میزان حملات ائتلاف سعودی به فقیرترین کشور عرب، ۸۰ درصد کاسته شده است. همین موضوع باعث شده که کارشناسان احتمال به نتیجه رسیدن مذاکرات را بالا ببینند. این مذاکرات از ماه پیش با پادرمیانی عمان و در سفر برادر کوچک‌تر بن سلمان به مسقط شکل رسمی و آشکاری به خود گرفته است. با این حال به نظر می‌رسد که حوثی‌ها چندان اعتمادی به عربستان در گفتگو‌ها ندارند و احتمال می‌دهند که به محض دست یافتن به یک نتیجه از سوی سعودی‌ها و اماراتی ها، نادیده گرفته شده و حذف شوند و احتمالا به همین دلیل است که هنوز خبر‌هایی از حملات موشکی به امارات را منتشر میکند.

محمد بن سلمان نه راه پس دارد و نه راه پیش

دورنمای مذاکرات قابل حدس نیست

با رضا میرآبیان در مورد احتمالات مطرح شده در خصوص مذاکره حوثی‌ها و عربستان به گفتگو نشستیم. به عقیده این کارشناس مسائل یمن، آینده را نمی‌شود چندان پیشبینی کرد، ولی در حال حاضر، سعودی‌ها به همان پیشنهادی که از سوی تهران مطرح شده بود تن داده اند. اینجا می‌توانید گفته‌های این کارشناس را بخوانید:

«مذاکرات عربستان و انصارالله در ماه‌های گذشته در جریان بوده است. بعد از ماجرای آرامکو در شهریورماه رئیس شورای عالی امنیت یمن پیشنهاد آتش بس از روی حسن نیت را مطرح کرد و گفت ما اتش بس می‌دهیم و اگر سعودی‌ها از آن استقبال کردند، آن را تا حصول نتیجه ادامه می‌دهیم و اگر آن‌ها نپذیرفتند، حملات انصارالله به ائتلاف ادامه خواهد یافت. با اینکه هم اکنون مذاکرات به وساطت عمان در جریان است، اما اخیرا حوثی‌ها تهدید کرده اند که اگر عربستان جدی نباشد، انصارالله بار دیگر حملاتش را دوباره شروع می‌کند.

نکته مهم آن است که عربستان هم بلاخره فهمیده که بحران یمن راه حل نظامی ندارد. سعودی‌ها به صورت دوفاکتو انصارالله را به رسمیت شناخته اند و به عنوان یک نیروی تاثیرگذار در آینده یمن با آن‌ها مذاکره می‌کنند. پیش از این با وجود اینکه ایران طرح‌هایی را برای یافتن راه حل غیرنظامی در این کشور اعلام کرده بود، اما از سوی عربستان استقبالی از این موضوع صورت نمی‌گرفت. چرا که عربستان اصرار داشت از موضع قدرت و راه حل نظامی موضوع را به نفع خود پیش ببرد و جای پای خودش را در یمن محکم کند و از سوی دیگر برای آن‌ها مذاکره با انصارالله خوشایند نبود و نمی‌خواستند که با حوثی‌ها سر میز مذاکره بنشینند.

فعلا دورنمای مذاکرات قابل حدس نیست و شرایط هم به گونه‌ای نیست که بشود در مورد آن پیشبینی ارائه کرد. ایران از مدت‌ها پیشنهاداتی را برای حل مشکلات ارائه داده بود که عربستان قبول نداشت، اما حالا این کشور ناچار شده همان راه را برود و به دنبال دست یافتن به یک صلح با حوثی‌ها باشد.»

آنچه که واضح است اینکه برای عربستان بعد از چهارسال هزینه مادی و معنوی در جنگ با یمن، پذیرش شکست و عقب نشینی کار آسانی است و از سوی دیگر ادامه وضعیت کنونی در حالی که حوثی‌ها هر روز قدرت بیشتری می‌گیرند هم منطقی نیست. عربستان در هر دو صورت هزینه زیادی را برای عملی شدن یک رویا پرداخته و سر آخر به آن دست نیافته و تنها میلیارد‌ها دلار ضرر به اقتصاد خود وارده کرده است.

منبع: خبرآنلاین

انتهای پیام/

 

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.