به گزارش گروه وبگردی باشگاه خبرنگاران جوان، برای همهی ما پیش آمده؛ صبح یک روز سرد در حالی که با عجله به محل کار یا دانشگاه میرویم ناگهان متوجه میشویم که آب بینی مان هم راه افتاده و جلوتر از ما میدود! البته کاری از دست مان برنمی آید جز آنکه دست به دامن یکی دو دستمال کاغذی شویم. اما این مسأله دلیلی علمی دارد که در ادامه به آن خواهیم پرداخت.
آبریزش بینی در هوای سرد
آبریزش بینی در روزهای سرد سال برای بسیاری از افراد مشکل معمولی محسوب میشود، به خصوص کسانی که دچار آلرژی مزمن یا رینیت (التهاب مخاط بینی) غیر آلرژیک هستند. این مسأله حتی اسم هم دارد و به آن «بینی اسکی باز» یا آبریزش بینی ناشی از سرما گفته میشود. در تحقیقی مشاهده شد ۹۶ درصد افراد شرکت کننده در نظرسنجی بیان کرده بودند که درجاتی از این مشکل را تجربه کرده اند و ۴۸ درصد هم این مشکل را در حد متوسط یا شدید داشتند.
از قرار معلوم، آبریزش بینی یکی از مکانیزمهای دفاعی بدن در هنگام قرار گرفتن در بادهای سرد است. علت این مسأله به دو کارکرد اصلی بینی برمی گردد: یکی فیلتر کردن باکتریها تا به ریهها نرسند و دیگری گرم کردن هوا قبل از ورود به ریه ها. در هوای سرد، از سرعت حرکت مویکها کاسته میشود، یعنی همان پاروزنهای بسیار کوچکی که مادهی مخاطی را حرکت میدهند. با کند شدن حرکت مویکها باکتریها سر جای خود میمانند و تکثیر میشوند. به همین دلیل هم هست که در زمستان بیمار میشویم. اما این بدان معنی نیست که بینی تان دست از تلاش برای حفظ سلامتی شما برداشته. آبریزش بینی در واقع نتیجهی اضافه کاری بینی شما است تا با تولید مایعات بیشتر به جا یه جایی باکتریها کمک کند. شما هم میتوانید شخصاً به این فرآیند کمک کنید و وقتی که دیگر بیرون نیستید، بینی خود را گرم کنید. برای این کار، دستهای خود را به هم بکشید، سپس دست هایتان را جلوی صورت تان به شکل یک فنجان درآورید و نفس تان را درون آن بدمید. یا آنکه میتوانید بخار چای سبز داغ را تنفس کنید و خود چای را هم بنوشید، چون چای سبز مویکها را تحریک میکند.
آبریزش بینی در هوای سرد یک دلیل دیگر هم دارد که آن مقابله با هوای خشک بیرون (و درون بینی) است. هوایی که تنفس میکنیم باید مرطوب باشد. وظیفهی انجام این کار بر عهدهی مادهی مخاطی و ترشحات مختلف درون حفرهی بینی است. در روزهای سرد هوا خشکتر از روزهای گرم تابستان است. بینی ما با تولید ترشحات و مادهی مخاطی به این مسأله واکنش نشان میدهد تا کمک کند رطوبت هوایی که تنفس میکنیم به میزان مورد نیاز بدن ما برسد. وقتی مایع زیادی تولید شده باشد، آبریزش بینی به تدریج کمتر و دست آخر متوقف میشود.
منبع : روز یاتو
انتهای پیام/