سرپرست هیئت باستان شناسی گورستان قره تپه سگزآباد گفت: در کاوش‌های انجام شده در گورستان نویافته عصرآهن ۲ و ۳ قره تپه این منطقه، ۳۵ مهر استوانه‌ای از نوع مهر‌های محلی و ایالتی آشوری کشف شد.

به گزارش گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از قزوین ، مصطفی ده پهلوان سرپرست هیئت باستان شناسی گورستان قره تپه سگزآباد گفت: در ادامه کاوش‌های باستان شناسی گورستان نو یافته عصرآهن ۲ و ۳ قره تپه سگزآباد بوئین زهرا، تصمیم بر این گرفته شد که همه تمرکز پروژه کاوش بر ترانشه ۱۲ گورستان نویافته باشد و بتوان گاهنگاری دقیق و درستی از این گورستان ارائه کرد و به درک بهتری از شیوه‌ها و سنت‌های تدفین دوره‌های یاد شده برسیم.

ده پهلوان افزود: بررسی‌های انسان شناسی جسمانی و پژوهش‌های ژنتیک، باستان جانور شناسی، سنت‌های تدفینی نادر و شواهد غنی حاکی از تعاملات و پیوند‌های فرهنگی و اقتصادی ساکنان این محوطه با مناطق دور دست لبه غربی فلات ایران و حوزه سیاسی ـ فرهنگی حکومت‌هایی از قبیل آشور و حوزه‌های فرهنگی غرب، شمال و شمال غرب ایران دارد.

این باستان شناس با بیان اینکه در کاوش ترانشه ۱۲ در تابستان پارسال، در گورستان شرقی قره تپه شواهد مهمی از ۴ لایه تدفین بر روی هم و در سطح گسترده‌ای به دست آمد، گفت: به دلیل محدودیت زمان و کمبود اعتبار مالی مورد نیاز کاوش در لایه‌های زیرین امکان پذیر نبود و هنوز اطمینانی از لایه‌های بیشتر تدفین و خاک بکر حاصل نشده بود.

او اضافه کرد: در تابستان امسال برای آگاهی از ماهیت این گورستان و تکمیل فرآیند پروژه، کاوش در ترانشه ۱۲ از سر گرفته شد.

ده پهلوان با اشاره به این نکته که در این گورستان گور‌ها جهت خاصی ندارند و حاشیه آن‌ها با چند رج خشت احاطه شده است، گفت: بدون استثناء در تمامی گور‌ها بقایای جانورانی از قبیل بز، گوسفند نابالغ، گاو، شتر و اسب به دست آمد که نشان از تدفین حیوانات در کنار مردگان دارد.

او افزود: در این گور‌ها اشیای دیگری از قبیل مهر‌های استوانه ای، زیورآلات فلزی، سفالی و سنگی و ظروف سفالی متعلق به دوران آهن ۲ و ۳ وجود داشت که برخی از این ظروف از گونه ظروف آشپزخانه‌ای بزرگ هستند که در گورستان‌های عصر آهن همزمان به ندرت مشاهده می‌شوند و دیگ‌های سفالی پخت و پز که به تدفین جنین و نوزادان اختصاص یافته اند.

سرپرست هیئت باستان شناسی با بیان اینکه در روند کاوش در این ترانشه و در عین ناباوری با لایه پنجم تدفین نیز مواجه شدیم، گفت: در این لایه پیکر یک اسب سان به دست آمد که به دلیل تراکم لایه‌های تدفینی کاوش در بافت این لایه امکان پذیر نشد و به فصل آینده موکول شد.

ده پهلوان در ادامه افزود: در این کاوش ۳۵ مهر استوانه‌ای از نوع مهر‌های محلی و ایالتی آشوری به دست آمد که نشان از جایگاه قابل توجه این محوطه در حوزه فرهنگی آشور دارد.

او اضافه کرد:تاریخ گذاری مطلق یافته‌ها با کمک موسسه باستان شناسی دانشگاه ورشو و دانشگاه آکسفورد انجام گرفت و نتایج آن مهر تأئیدی بر تاریخ گذاری نسبی مواد فرهنگی عصر آهن ۲ و ۳ این محوطه از ۱۰۵۰ تا ۸۲۰ پیش از میلاد است.

ده پهلوانتصریح کرد: در میان یافته‌های این گورستان مهره‌های زینتی از جنس آنتیموان با خلوص بالای نود درصد به دست آمد که گویای پیچیدگی کارگاه‌های فلزکاری این عصر است.

سرپرست هیئت باستان شناسی با اشاره به این نکته تاکنون بر روی یافته‌های این گورستان ۱۵ پایان نامه کارشناسی ارشد و رساله دکتری در حوزه‌های باستان شناسی، باستان سنجی و مرمت در حال انجام و مقالاتی در دست انتشار است ابراز امیدواری کرد: نتایج علمی این پروژه بتواند سهم مهمی در روشن ساختن ابهامات دانش باستان شناسی عصر آهن ۲ و ۳ شمال فلات ایران داشته باشد.

او افزود: بخش عمده‌ای از توجه و توان هیأت کاوش صرف آموزش مهارت‌های فنی و عملی دانشجویان در کاوش‌ها و بررسی‌های باستان شناختی از قبیل، عکاسی حرفه‌ای در حین کاوش، طراحی فنی یافته ها، نقشه برداری، حفاظت و مرمت، شیوه‌های درست نمونه برداری یافته‌ها برای بررسی‌های آزمایشگاهی، باستان جانور شناسی و انسان شناسی جسمانی شد.

ده پهلوان گفت: هیأت کاوش در گورستان قره تپه سگزآباد آمادگی خود را برای انجام همکاری‌های علمی میان رشته‌ای با متخصصان داخلی و خارجی در راستای باستان زمین شناسی، انسان شناسی جسمانی و فرهنگی (ژنتیک، تغذیه، بیماری‌های کهن)، باستان جانورشناسی، باستان گیاه شناسی، باستان سنجی (به ویژه فلزگری کهن، تولید و توزیع زیورآلات کهن) اعلام می‌دارد.

منطقه سگزآباد از توابع شهرستان بوئین زهرا در ۵۵کیلومتری جنوب مرکز استان قزوین واقع شده است.

انتهای پیام/ک

کاوش در گورستان قره تپه سگزآباد

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.