به گزارش خبرنگار حوزه رفاه و تعاون گروه اجتماعی باشگاه خبرنگاران جوان، هفته معلولان را پشت سر گذاشتیم و در روز معلول همه مسئولان مربوطه وعده های مختلفی را برای بهبود شرایط زندگی معلولان از مناسب سازی شهر گرفته تا انواع تسهیلات رفاهی مطرح کردند.
یکی از دغدغه های افراد دارای معلولیت مناسب سازی شهر است تا هنگام تردد با مشکل مواجه نشوند البته مناسب سازی تنها به ایجاد فضای مناسب در سطح شهر برای این افراد نیست بلکه تمام سازمان ها، دانشگاه ها و نهادهایی که به هر نوعی افراد دارای معلولیت با آنها سرکار دارند باید مناسب سازی شود.
یکی از بندهای قانون حمایت از افراد دارای معلولیت نیز به همین مناسب سازی شهر ها و معابر مربوط می شود و شهرداری موظف است این قانون را اجرا کنند، هرچند در این روزها حناچی شهردار تهران قول پیگیری این مسئله داده است اما امیدواریم هرچه زودتر این دغدغه معلولان که مسئله کوچکی هم نیست مرتفع شود.
آییننامه تشکیل ستاد هماهنگی و پیگیری مناسب سازی کشور برای معلولان ابلاغ شد، براساس این آیین نامه که در جلسه ۱۰ آذر هیئت وزیران به تصویب رسید، ستاد هماهنگی و پیگیری مناسب سازی کشور که به منظور نظارت و هماهنگی درخصوص مناسب سازی و دسترس پذیری کشور برای معلولان تشکیل می شود مکلف است کار مناسب سازی ساختمان ها و اماکن دولتی و عمومی دستگاه های مربوط، نظارت و گزارش های اقدامات آنها را بررسی کند.
مطابق این آییننامه، تمامی دستگاههای مشمول موظفند حداکثر ظرف سه سال ساختمانها و اماکن مربوط را برای دسترسپذیری معلولان به خدمات، مناسبسازی کنند.
وزارت صمت به عنوان یکی از متولی های مناسب سازی باید تمهیدات لازم را برای تأمین خودروهای مورد نیاز معلولان و خدمات پس از فروش آن از طریق شرکت های خودروساز داخلی یا شرکت های کاربریساز (مناسبسازی خودرو) و یا واردات، انجام دهد.
تولید برنامه های آموزشی و آگاه سازی مرتبط با مناسب سازی و پخش رایگان حداقل یک ساعت در هفته، از جمله وظایف سازمان صدا و سیما با همکاری وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، بنیاد شهید و امور ایثارگران و سازمان بهزیستی کشور است.
مناسبسازی و دسترس پذیری محیط، معابر، اماکن و وسایل حمل ونقل عمومی و مبلمان شهری برای معلولان از سوی شهرداریها و دهیاری های سراسرکشور، از دیگر اصول این آییننامه است.
همچنین، وزارتخانه های راه و شهرسازی و میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری موظفند صدور مجوز احداث و بهرهبرداری مجتمع های رفاهی بین جاده ای، پایانه های مسافر بری دریایی، هوایی، زمینی و ریلی را به مناسب سازی، مشروط کنند.
سازمان برنامه و بودجه کشور نیز مکلف است در فرآیند اخذ و ارتقاء پایه شرکتهای پیمانکار، گذراندن دوره آموزشی یا بازآموزی ضوابط و مقررات مناسب سازی را لحاظ کند.
اما نکته حائز اهمیت این است که سازمان بهزیستی که متولی افراد دارای معلولیت است و همواره خواستار جدی برای مناسب سازی شهر از شهرداری بوده خود در ساختمان مرکزی شرایط مناسب را برای تردد معلولان فراهم نکرده است.
در سالن اجتماعات ساختمان مرکزی سازمان بهزیستی کشور که گاهی معلولان به مناسبت های مختلف در این سالن حضور پیدا میکنند شرایط مناسب برای تردد معلولان نیست، میز و صندلی های زیادی چیده شده که عبور را مشکل میکند.
زمانی که دانشجوهای نخبه دارای معلولیت کشور به این سازمان برای تقدیر دعوت شده بودند هنگام دریافت لوح های تقدیر خود با مشکل مواجه شدند به عنوان مثال فرد روشن دل( نابینا) که برای دریافت لوح خود از مسئولان بهزیستی جلو رفت بین صندلی و میزها گیر میکند و فردی که به همراهش آمده بود به دادش میرسد همچنین ویلچر افراد دارای معلولیت دائم بین صندلی ها گیر میکرد.
تردد معلولان به قدری در این نشست با مشکل مواجه شد که مجری برنامه اعلام کرد افرادی که برایشان سخت است که جلو بیایند و لوح خود را دریافت کنند لطفا سرجای خود بنشینند تا ما لوح ها را سر جایگاه آنها بیاوریم.
این وضعیت در سازمان بهزیستی که خود متولی حمایت از افراد دارای معلولیت است حای سوال دارد.
این موضوع با محمد نفریه معاون توانبخشی سازمان بهزیستی مطرح شد که چرا محیط سازمان بهزیستی برای معلولان مناسب نیست و با این شرایط نباید از دیگر سازمان های دولتی و شهرداری توقع بیشتری داشته باشیم.
نفریه معاون توانبخشی سازمان بهزیستی در رابطه با عدم مناسب سازی ساختمان سازمان بهزیستی برای معلولان گفت: دو ردیف صندلی سالن اجتماعات سازمان بهزیستی برای حضور معلولان برداشته شد همچنین آسانسور ساختمان در روزهای عادی برای طبقه دهم فعال نیست که به علت حضور معلولان آن را فعال کردیم.
نفریه حرف عجیبی زد: مناسب سازی یک مشکل سراسری است، محیط این سالن کوچک و برای تردد معلولان مناسب نبود و این نقد شما درست است.
از سازمان بهزیستی پیش از هر سازمان دولتی دیگری توقع میرود که مناسب سازی کند و شرایط مناسب برای تردد معلولان را فراهم کند و باید گفت که ابتدا یک سوزن به خود بعد یک جوالدوز به دیگران بزنیم.
انتهای پیام/