به گزارش خبرنگار حوزه ادبیات گروه فرهنگی باشگاه خبرنگاران جوان، فرهنگ و آیین ایرانیان یکی از زیباترین فرهنگها است.شب یلدا نیز یکی از این سنتها است که آن را بلندترین شب سال نامیده اند و همه اعضای خانواده دور هم جمع میشوند.
در زندگیهای مدرن به دلیل مشغله زیادی که افراد دارند، کمتر پیش میآید اعضای خانواده دور هم جمع شوند و ساعاتی را با هم بگذرانند. پس باید شب یلدا را فرصتی مغتنم شمرد و از کنار خانواده بودن لذت برد. در این شب علاوه بر آیینی که به جا آوردن آنها در میان ایرانیان رسم است مانند شعرخوانی و حافظ خوانی، میتوان فرهنگ کتاب و کتاب خوانی را نیز در میان اعضای خانواده خصوصا کودکان رواج داد. برای نمونه کتابهایی که از فرهنگ و سنت ایرانیها میگوید و کتابهایی که آیین شب یلدا را با زبان کودکانه به کودکان آموزش میدهد، به آنها هدیه داد.
در این گزارش به معرفی برخی از کتابهایی که درباره شب یلدا و آیین ایرانیان برای کودکان و بزرگسالان توضیح میدهد، میپردازیم.
کتاب « آیین های شب یلدا» اثر جواد انصافی است در 136 صفحه و توسط نشر مسیر دانشگاه برای بزرگسالان به چاپ رسیده است.
کتاب «افسانه شب یلدا» نوشته پیمان اردشیری توسط نشر سمیر به چاپ رسیده است. این کتاب به موضوعاتی مانند شب چله، افسانهها و قصه ها، افسانهها و قصههای ایرانی پرداخته است.
در بخشی از کتاب میخوانیم:
در روزگاران بسیار قدیم، در یکی از شهرهای ایران باستان، پادشاهی به همراه همسر و تنها دخترش زندگی میکرد. پادشاه و همسرش غمی بزرگ داشتند، زیرا دختر آنها که یلدا نام داشت، از بیماریهای مرموزی رنج میبرد. تمام پزشکان شهر، از معالجه او عاجز بودند و ماهرترین طبیب شهر گفته بود که دختر پادشاه در بلندترین شب سال جان خواهد سپرد. آن سال برخلاف سالهای قبل، برف سنگینی در اوایل پاییز باریدن گرفت و هر روز غم پادشاه و همسرش بیشتر میشد. یکی از روزها، نگهبانان از حضور پیرمردی خبر داد که ادعا میکرد، میتواند یلدا را معالجه کند. او برای معالجه یلدا شرطی گذاشت که بعد از معالجه یلدا پادشاه تمام ثروت خود را بین فقرا و مستمندان تقسیم کند.
کتاب « شب یلدا: زمستان» نوشته افسانه شعبان نژاد توسط نشر محراب قلم به چاپ رسیده است. در این مجموعه، نویسنده ۹ خاطره را در قالب ۹ داستان کوتاه از زبان یک راوی خردسال با مایههای طنز روایت کرده است. عناوین داستانها عبارتند از: جریمه، آمپول، آدمبرفی،سینما،شب یلدا، انجیرهای خشک،گوجهفرنگی، شالگردن و عروسک گچی. مخاطبان این کتاب گروههای سنی ج و د هستند.
کتاب «هنوز شب بود» به کوشش جمعی از نویسندگان در سال ۱۳۹۵ در ۵۶ صفحه به چاپ رسید.
در بخشی از کتاب می خوانیم:
شب یلدا. انار است و من و هندوانه و برف؛ و نیمرخ حافظ، پشت پنجرهام. زلف آشفته. خوی کرده. مست، اما نمیخندد. شب یلدا انار است و من و هندوانه و برف؛ و لحظه بیدریغ فالی از حافظ. از در صدای مشت میآید. باز میکنم. حافظ آمده است. «خوی کرده... مست...» نمیخندد.
انتهای پیام/