به گزارش خبرنگار حوزه میراث و گردشگری گروه فرهنگی باشگاه خبرنگاران جوان، کشورمان ایران ویژگیهای فراوانی دارد که نمیتوان شباهت یکسان بین آنها قائل شد. یکی از این ویژگیها، وجود اقلیم و آب و هوای متنوع است که در سراسر ایران به خوبی دیده میشود.
یکی از این ویژگیها، زیبایی و تمدن تاریخ کشورمان است که هر کدام راز و رمزهایی متفاوت دارد. یکی از این مناطق شگفتانگیز استان کرمان است که تاریخی از اعصار گوناگون را در دل خود جای داده است. شهری با خانههای سنتی و خشتی؛ خانههایی که زیبایی این استان را دوچندان کرده است. استان کرمان یکی از مهمترین شهرهای تاریخی ایران به شمار میرود که باید مدت زیادی را برای شناخت آن وقت صرف کرد.
در این گزارش قصد داریم که شما را با بخشی از تاریخ ایران و ایرانی آشنا کنیم.
رفسنجان شهری در قلب استان کرمان است که هم از نظر طبیعی و هم تاریخی بر سر زبانهاست. در نزدیکی این شهر، محلهای قدیمی و تاریخی به نام قاسم آباد وجود دارد که تاریخی را در دل خود پنهان کرده است. یکی از آثار زیبا و چشم نواز رفسنجان بنایی است به نام «خانه حاج آقا علی» در محلهای به نام قاسم آباد. خانهای که مانند آب و هوای رفسجان، به رنگ خاک ساخته شده است.
خانه «حاج آقا علی» به قدیمیترین و بزرگترین خانه خشتی و گلی در جهان معروف است و در روزگاران گذشته به نام خانه وقفی شناخته می شد. بنایی که بخشی از هنر و فرهنگ و معماری ایران را از قاجار تا به الان به رخ نظاره گران خود میکشد. وقتی این بنا را نگاه میکنیم، انگار به ۳۰۰ سال قبل باز میگردیم.
این خانه، با زیربنایی حدود هفت هزار متر مربع، ۹۰ اتاق را در اطراف خود جای داده است که دلالت بر بزرگی و وسعت این مجموعه دارد و از بخشهای مختلفی مانند شاه نشین، حوضخانه و عمارتهای چهار فصل تشکیل شده است. وجود حیاط ها، راهروها و و معماری بی نظیر آن، اثر تاریخی بی مانندی را بر جای گذاشته است.
خانه «حاج آقا علی» از این رو به این نام خوانده شده که متعلق به حاج آقا علی معروف به زعیم الله رفسنجانی از تاجران بنام روزگار خود بوده است.
وقتی به محوطه اصلی این خانه وارد میشوید، در کنج کنج آن عظمت و زیبایی هنر دستان هنرمندان ایرانی را مشاهده میکنید. به محض ورود به این خانه، حوضی بزرگ و مستطیل شکل با گچ بریهای برجسته چشم هر آدمی را خیره میکند. حوضی که آب خود را از قناتهایی که در گذشته پرآب بوده اند، تامین میکند.
یکی دیگر از قسمتهای بی نظیر و زیبای این بنا، وجود عمارت شاه نشین است که با گچ بریهای منحصر به فرد و بی نظیر، در دوران قاجار محلی برای پذیرایی از میهمانان بوده است.
یکی دیگر از نقاط دیدنی این خانه، عمارتی به نام کلاه فرنگی است که به منظور سکونت در فصل پاییز و اواخر اسفند ماه ساخته شده است. نکته جالب توجه این است که عمارت کلاه فرنگی فقط در پاییز و بهار قابل سکونت نبوده است بلکه وجود بادگیرهای این بنا، باز شدن هفت دریها و ورود هوای گرم به داخل ساختمان و برخورد با فواره ها، هوایی مطبوع و خنک و در نتیجه محیطی دلنشین برای استراحت را مهیا کرده است.
خانه «حاج آقا علی» که ساخت آن حدود ۱۴ سال طول کشیده، زیبایی خیره کنندهای دارد که نظر هر گردشگر و بینندهای را به خود جلب میکند. یکی از اصلیترین و مهمترین ویژگیهای این بنا، قرینه بودن معماری داخلی آن است. همچنین اطراف این خانه را دیوارهای بلندی احاطه کرده است.
انتهای پیام/