به گزارش گروه وبگردی باشگاه خبرنگاران جوان، پاییز و زمستان فصل لیمو، پرتقال و نارنگی و فصل شادی رنگهای زرد، نارنجی و قرمز است. نقل است که، استان مازندران و شهرهایی مانند قائمشهر مرکز مرکبات هستند و تنوع پرتقال در آنها به بیش از ۳۰ نوع میرسد.
ناصرالدینشاه نیز در سفرنامه خود درباره قائمشهر نوشته است: بالای تپه متنکلا به ناهار افتادیم بسیار جای خوبی است. امروز کوه دماوند و کّل کوههای برفدار لاریجان و نوا و کجور - نور همه پیداست بسیار بسیار با صفاست. از این تپّه ده واسکس پیداست خانههای سفالی تکتک درختهای مرکبات جنگل خیلی خوب و با صفا مینمود. از متنکلا رفتم لیون پسرهای عبّاسخان بیگلربیگی آمدند به قدر ده نفر بودند. صبح در دم سراپرده محمّد مهدیخان برادر علیرضا خان آمد امروز سرکردهای نوکر اشرف و توابع آمدند قرقاول بسیاری آوردند از اینجا به علیآباد رسیدیم جلگه دارد چمن است. امامزادهٔ یوسفرضا آنجا واقع است خوب ساختهاند سردری مطبوع داشت یک سرو بلندی در صحنش رسته بود. کیاکلا به دو فرسخ فاصله طرف دست چپ علیآباد است. شیخطبرسی هم در طرف دست چپ علیآباد است به فاصلهٔ دو فرسخ. عبّاسقلیخان میگفت قرقاول بسیاری دارد. محمدرحیم خان و عبّاسقلیخان که شکار رفته بودند، آمدند چند قرقاول آوردند. شتران بنه که آمدند موجب تعجّب اهل مازندران بود. شب را شغال بسیار فریاد کرد. شب را قرق شد به هر حال خوش گذشت.
همین خوش گذشتنهاست که سبب شده مازندران تبدیل به یکی از مهمترین مقاصد سفرهای داخلی شود و سالانه میلیونها گردشگر شهر خود را برای رسیدن به شهرهای شمالی کشور ترک کنند.
چطور برسید؟
اگر تهران را به عنوان پایتخت مبدا سفر قرار دهید، میتوانید با وسیله شخصی از مسیر پردیس و جاجرود راه خود را آغاز کنید. بعد از گذشتن از بومهن و دماوند در جاده فیروزکوه برانید و از سیدآباد، هرانده، لاسم چشمه، فیروزکوه، گدوک، ورسک، دوآب، پل سفید عبور کنید و با رسیدن به زیرآب در میان انبوه درختان و سرسبزیهای استان مازندران غرق خواهید شد. مسیر را تا شیرگاه و چای باغ ادامه دهید و با رسیدن به تالار پشت سفلی دیگر راهی تا قائمشهر نخواهید داشت.
اتوبوس نیز گزینه دیگری برای سفر به قائمشهر خواهد بود چنانکه هر روز در ساعات مختلف از پایانه شرق تهران اتوبوس به مقاصد مختلفی مانند گرگان و ساری حرکت میکند که در میان راه میتوانید در قائمشهر پیاده شوید. اگر دوست داشته باشید با قطار سفر کنید، میتوانید از تهران به مقصد ساری با قطار کوپهای بروید. هواپیما نیز گزینه دیگری برای سفر خواهد بود البته میتوانید بلیط را به مقصد ساری تهیه کنید و از آنجا با اتوبوس یا تاکسی به سمت قائمشهر بروید.
از بازار روز تا تپههای تاریخی
در قائمشهر با شهری زنده و سر سبز روبه رو میشوید که بیش از صد اثر تاریخی و فرهنگی دارد که نیمی از آنها در فهرست میراث ملی کشور به ثبت رسیدهاند. در هر مسیری گام نهید با جاذبههای خاص آن مسیر روبه رو میشوید. وجود آببندها، باغهای تاریخی، امامزادگان و برج مقبرههایی که به سلسله مرعشیان و قرن ۹ هجری میرسند ازجمله این جاذبهها هستند.
بافت قدیم قائمشهر بسیار زیباست و عرصهای حدود ۶۰ هکتار دارد و در مرکزیت آن هم میدان طالقانی قرار دارد. در اطراف این میدان خانههایی را شاهد خواهید بود که قدمت آنها به دوره پهلوی اول میرسد و هنوز هم در آنها زندگی جریان دارد.
میتوانید از اماکن مذهبی مانند مقبره سیدابوصالح، امامزاده زکریا و آرامگاه علامه شیخ طبرسی نیز دیدن کنید. قدمت بنای این آثار تاریخی به قرن ششم هجری میرسد.
اگر دوست داشته باشید سری هم به بازار بزنید بد نیست بدانید که هر روز بازاری به نام آن روز در یکی از خیابانهای قائمشهر برپا میشود و بخصوص در چهارشنبه بازار میتوانید تمام محصولات محلی و هر آنچه نیاز دارید از ماهی تازه، میوه و سبزی گرفته تا زیتون و نان محلی و... را یکجا دراختیار داشته باشید. سوغاتیهای مازندران و قائمشهر نیز به وفور در این بازار ارائه میشود.
اگر مسیر قادیکلا را در نظر بگیرید مرداب قادیکلا را پیش روی خود خواهید داشت. منطقهای زیبا و مملو از آببندهایی که تبدیل به آبگیر شدهاند و در فضای جنگل و در میان درختان منظرهای فراموش نشدنی را ساختهاند. البته در بیشتر این آبگیرها امکان قایقسواری وجود ندارد. در حاشیه آببندان تاسیسات گردشگری مانند سفره خانه سنتی و چلوکبابیهایی قرار دارند که میزبان مسافران هستند و میتوانید طعم کباب و ماهی تازه را بچشید.
اگر به آثار باستانی علاقهمند هستید میتوانید سری به تپه گردکوه و تپه طالقانی بزنید. تپههایی که یکی از عصر آهن تا دوره اسلامی و دیگری از هزاره اول باقی ماندهاند.
برج مقبره زرین نوا ازجمله آثار تاریخی است که از دوره مرعشیان به یادگار مانده و بنایی با ویژگیهای خاص و معماری هشت ضلعی و گنبد هرمی شکل است.
طبیعت زیبای منطقه نیز چشم بیننده را خیره میکند. این زیبایی را میتوانید در پارک جنگلی تلار که در جاده نظامی قرار دارد، ببینید. درختان قدیمی سر به فلک کشیده، سر سبز و سرزنده در کنار دریاچه نظامی منظرهای سحرانگیز ایجاد کردهاند که محو آن خواهید شد.
قائمشهر را شهر مرکبات هم مینامند و در هر گوشه و کنار شهر چشم بدوانید با درختان پرتقال و لیمو روبه رو میشوید و فقط کافی است دستتان را دراز کنید تا بتوانید یکی از این میوههای پرآب و شیرین را بچینید. حتا بیشترین حجم تولید مرکبات کشور در استان مازندران مربوط به قائمشهر است.
به همین واسطه است که هر سال در فصل مرکبات، قائمشهر میزبان برگزاری جشنواره مرکبات میشود. جشنوارهای که فقط محلی برای ارائه محصولات و مرکبات محلی نیست بلکه تورهایی طراحی شده که گردشگران بتوانند با حضور در باغها و در میان درختان، خودشان میوه بچینند و عطر پرتقال، لیمو و نارنگی را پای درخت حس کنند. همگام شدن با مردم محلی در برداشت محصول از یکسو و در دست گرفتن پرتقال تازه چیده شده از درخت از دیگر سو، لذتی دارد که هیچ جا نمیتوان آن را تجربه کرد.
در جشنواره مرکبات قائمشهر علاوه بر آشنایی با فرصتهای کشاورزی منطقه، با فرهنگ و آداب و رسوم مردم نیز آشنا خواهید شد. ضمن آنکه محصولات محلی در اختیار مخاطبان قرار میگیرد و میتوانید در کنار سایر اقوام به نظاره موسیقی سنتی و روش پخت نان محلی و... بنشینید.
غذاهای سنتی
در قائمشهر میتوانید طعم غذاهای شمالی و مازندرانی را بچشید. از فسنجان و مرغ ترش گرفته تا ناردونی، مالابیج، بشته واش و اکبرجوجه غذاهای این منطقه هستند که در بیشتر رستورانها و واحدهای بومگردی ارائه میشوند.
سوغات از شکر قرمز تا پنجه کش
در قائمشهر میتوانید شکر قرمز بخرید؛ محصولی فرآوری شده از نیشکر که در کنار تولید آن کف نیز تولید میشود که معمولان مورد استقبال گردشگران قرار میگیرد.
تندیر نان، سوهان کنجد، برنجک، پیس گندله، کوماج، نان قالاچ، پشت زیک، برنجک (بهار دونه)، نان محلی مانند پنجه کش از دیگر سوغات محلی قائمشهر است که چشیدن طعم آنها خاطرهانگیز خواهد بود.
اگر دوست داشته باشید از صنایعدستی محلی نیز خریداری کنید بهتر است بدانید که بیش از ۲۵ نوع صنایعدستی در قائمشهر تولید میشود که معروفترین آن گره چینی است. البته انواع بافتههای داری مانند گلیم و جاجیم و البته سفال و چرم نیز از دیگر صنایعدستی قائمشهر است.
کجا اقامت داشته باشید؟
در قائمشهر انواع واحدهای پذیرایی و بیش از ۱۰ واحد اقامتی شامل هتل و هتل آپارتمان و انواع سوئیت و ویلا و تعداد زیادی خانههای مسافر به گردشگران خدمات ارائه میدهند. فضاهای بکر روستایی نیز در کنار واحدهای بومگردی شرایطی خاص برای اقامت گردشگران فراهم میکنند.
منبع: ایلنا
انتهای پیام/