به گزارش گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از شیراز، نسیم بهادری کارشناس واحد بهبود تغذیه مرکز بهداشت شهدای انقلاب شیراز اظهار کرد: در حال حاضر نخستین علت مرگ و میر در ایران، بیماریهای غیر واگیر است، اظهار کرد: آمار سازمان بهداشت جهانی نیز نشان میدهد ۶۳ درصد علت مرگ و میرهای دنیا مربوط به این گروه از بیماریها است.
او ادامه داد: بیش از ۹ میلیون مرگ مرتبط با بیماریهای غیرواگیر در سنین زیر شصت سال رخ میدهد.
نسیم بهادری تصریح کرد: آلودگی هوا، دخانیات، الکل و رژیم غذایی ناسالم مانند مواد غذایی سرشار از روغن، شکر و نمک از عوامل ایجاد بیماریهای غیر واگیر هستند.
او بیان کرد: بر اساس شواهد موجود، ۷۶ درصد علت مرگ و میرها ناشی از بیماریهای غیر واگیر از جمله سرطان ها، دیابت نوع دو، بیماریهای قلبی و عروقی و یکی از علتهای اصلی ابتلا به بیماری ها، اضافه وزن و چاقی است.
کارشناس واحد بهبود تغذیه مرکز بهداشت شهدای انقلاب شیراز افزود: بر اساس آمار، ۵۲ درصد علت مرگ و میرها ناشی از چهار بیماری شایع شامل سرطان ها، دیابت نوع دو، بیماریهای قلبی و عروقی و بیماریهای مزمن تنفسی است که چاقی و اضافه وزن در ردیف مهمترین علت ابتلا به این چهار بیماری قرار میگیرد.
نسیم بهادری گفت: طبق بررسیهای انجام شده، ایرانیها در مصرف چربی، نمک و شکر رکورددار هستند، به طوری که سرانه مصرف نمک هر ایرانی در روز، نزدیک به ۱۰ گرم نمک است، این در حالی است که بیشترین میزان مورد استفاده نمک در روز باید کمتر از پنج گرم یا یک قاشق مرباخوری باشد.
او ادامه داد: همچنین سرانه مصرف قند و شکر ایرانیان، ۶۶ گرم است که میزان مطلوب آن در سبد غذایی کمتر از ۶ قاشق چایخوری در روز است.
کارشناس واحد بهبود تغذیه مرکز بهداشت شهدای انقلاب شیراز اضافه کرد: برای پیشگیری و کنترل اضافه وزن، چاقی و بیماریهایی همچون دیابت، فشار خون، انواع سرطانها و بیماریهای قلبی و عروقی، نیاز است که همیشه در مصرف میزان مواد قندی و شیرین، مواد غذایی پُر نمک، شور و چرب احتیاط کنیم.
او با بیان اینکه در مناسبتها بویژه در شب یلدا نیز میتوان با رعایت توصیههایی میزان دریافت این مواد را کاهش داد، افزود: مواد قندی و شیرین، چرب و پُر نمک که سه عامل خطر مهم چاقی، دیابت، چربی و فشار خون بالا هستند، باید همیشه کم استفاده شوند، حتی در شب یلدا.
نسیم بهادری گفت: پرخوری در شب یلدا به جز اختلالهای سوء هاضمه به دلیل اضافه دریافت انرژی میتواند منجر به اضافه وزن و چاقی شود.
او تصریح کرد: از خرید و مصرف آجیلهای شور خودداری کرده و در عوض از آجیلهای تفت داده نشده و خام، به مقدار کم استفاده کنیم.
کارشناس واحد بهبود تغذیه مرکز بهداشت شهدای انقلاب شیراز بیان کرد: باید توجه کرد با اینکه چربی موجود در آجیل از نوع مضر نیست، اما دارای کالری بالایی است، بنابراین برای جلوگیری از افزایش وزن در خوردن آن، باید اعتدال رعایت شود.
او ادامه داد: اگر چاق هستیم و یا مایل نیستیم دچار اضافه وزن شویم، توصیه میشود آجیل را در حد اعتدال پیش از غذا مصرف کنیم، چرا که به دلیل دارا بودن فیبر، موجب پُر شدن حجم معده و در نتیجه سبب احساس سیری در ما میشود و در نتیجه غذای کمتری میخوریم.
نسیم بهادری اضافه کرد: مبتلایان به دیابت در شب یلدا به جای مصرف توت، کشمش و انجیر، از مغزدانههایی همچون گردو، فندق، پسته و بادام زمینی استفاده کنند؛ همچنین افراد دیابتی بهتر است تا سه واحد میوه مانند یک قاچ متوسط هندوانه یا یک عدد خرمالو متوسط یا نصف لیوان انار در طول روز استفاده کنند.
او ادامه داد: افراد مبتلا به فشار خون هم از مصرف آجیلهای نمکی خودداری کنند؛ مبتلایان به فشار خون از مصرف میوههای این شب همچون هندوانه، خرمالو و انار در حد اعتدال غافل نشوند، چرا که این میوهها سرشار از پتاسیم است و به کنترل و کاهش فشار خون کمک میکنند.
کارشناس واحد بهبود تغذیه مرکز بهداشت شهدای انقلاب شیراز افزود: یکی از تنقلات شب یلدا میوههای خشک هستند، این میوهها سرشار از ویتامینهایی همچون ویتامینهای گروه B و A، املاحی مانند کلسیم، آهن، منیزیم، فسفر، پتاسیم، سدیم، مس و منگنز است.
نسیم بهادری گفت: به یاد داشته باشیم، یک چهارم لیوان میوه خشک نزدیک به ۶۰ کیلوکالری انرژی دارد، بنابراین در مصرف آن زیاده روی نکنیم.
ناتهای پیام/