به گزارش گروه وبگردی باشگاه خبرنگاران جوان، وضع اقتصادی بسیار بد باشگاهها عملا شرایطی را به وجود آورده که اکثر تیمهای لیگ برتری نتوانند طبق مفاد قراردادی که با بازیکنان و مربیان خود امضا کردهاند به آنها پرداختی داشته باشند. همین موضوع باعث شده بازیکنان زیادی به فکر فسخ یکطرفه قرارداد خود و انتقال به یک تیم دیگر در لیگ برتر یا لیگ یک باشند. به این ترتیب باید گفت فوتبال ایران در آستانه یک بحران نقل و انتقالاتی قرار دارد.
بندهای عجیب در قرارداد بازیکنان
طبق قوانین نقل و انتقالاتی در فوتبال ایران، حق فسخ قرارداد برای هر شخص حقیقی و حقوقی امکانپذیر است، منتهی باید مبتنی بر بند و تبصرههای قانونی باشد. با توجه به ماده ١٥آییننامه نقل و انتقالات، باشگاهها و بازیکنانی که مبانی حقوقی و تعهداتی را در متن قرارداد گنجاندهاند اگر ادعای رعایت نکردن آن را دارند با طرح شکایت در سازمان لیگ و گرفتن استعلام نهایی از کمیته تعیین وضع فدراسیون فوتبال میتوانند در زمان نقل و انتقالات نیم فصل اقدام به فسخ یکطرفه قرارداد خود کنند. البته بررسی حقوقی این اقدام و تصمیمگیری درباره آن متوجه طرف فسخکننده میشود و بعضی مواقع ممکن است که یک طرف به شکلی غیرقانونی اقدام به فسخ داشته باشد و کمیته تعیین وضع درباره این اختلاف و فسخ قرارداد نظر نهایی را ارایه میدهد.
قوانین دست و پا گیر فیفا
قوانین فوتبال ایران بر پایه و اساس قوانین فدراسیون جهانی فوتبال نوشته میشود. در بُعد بینالمللی هم فیفا این اجازه را به بازیکنان و مربیان فوتبال داده تا در صورتی که باشگاه حقوق و دستمزد آنها را به هر دلیلی پرداخت نکند یا نسبت به انجام تعهدات قراردادی خود کوتاهی کند، میتوانند باشگاه خود را ترک کنند. براساس قوانین سفت و سخت فیفا اگر باشگاهی دو ماه در پرداخت حقوق بازیکن با مربی تأخیر داشته باشد، این حق قانونی بازیکنان و مربیان است که قرارداد خود را یکطرفه فسخ کنند. در ماههای گذشته برانکو ایوانکوویچ، مارک ویلموتس و آندرهآ استراماچونی با همین فرمول قرارداد خود را یکطرفه با باشگاه پرسپولیس، فدراسیون فوتبال و باشگاه استقلال فسخ کردند و قوانین فیفا هم کاملا از آنها برای گرفتن حق و حقوق حمایت می کند.
هیچ باشگاهی ٥٠درصد پرداختی نداشته!
اگر اتفاقات فوتبال ایران را به درستی و با دقت دنبال کنید، حتما میدانید که اکثر تیمها با بحران اقتصادی روبهرو هستند و بودجه و منابع مالی کافی را برای پرداخت حق و حقوق بازیکنان و مربیان خود ندارند. تازه باشگاهها به اشخاص حقیقی و حقوقی دیگری هم برای هزینههای پشتیبانی بدهکار هستند. اتفاق حیرتانگیز این است که در فصل جاری در شرایطی به هفته شانزدهم مسابقه رسیدهایم که هیچ باشگاهی تا نیم فصل به تعهدات خود مبنی بر پرداخت ٥٠درصد مبالغ قراردادها عمل نکرده و عوامل بسیاری از تیمها نسبت به شرایط مالی خود اعتراض دارند.
تیمهایی که از هم میپاشند
با فرا رسیدن نقل و انتقالات زمستانی بازیکنان زیادی از تیمهای لیگ برتری به دلیل اینکه باشگاهها به تعهداتشان عمل نکردهاند، به دنبال فسخ یکطرفه قرارداد هستند. بهطور مثال سه بازیکن از باشگاه نساجی قائمشهر به دلیل بدعهدی باشگاه اقدام به فسخ یکطرفه کردهاند تا به گلگهر سیرجان ملحق شوند. در باشگاه پارسجنوبی جم که تا به اینجای فصل تنها ٣٠درصد از پول قرارداد بازیکنان خود را پرداخت کرده، در قرارداد تمام بازیکنان این بند وجود دارد که اگر باشگاه تا نیم فصل نتواند ٥٠درصد حقوق قراردادی را پرداخت کند، بازیکنان و مربیان حق فسخ یکطرفه را خواهند داشت. به این ترتیب تعداد زیادی از بازیکنان تیم به فکر فسخ یکطرفه قرارداد خود افتاده و اقدامات اولیه را برای این موضوع انجام دادهاند. البته بند فسخ قرارداد یکطرفه در صورت نگرفتن ٥٠درصد قرارداد در قرارداد بسیاری از بازیکنان لیگ برتر وجود دارد.
تعلیق نقل و انتقالات ٦ تیم لیگ برتری
با درنظر گرفتن شرایط سخت مالی باشگاههای لیگ برتری و نارضایتی بازیکنان و مربیان، به نظر میرسد در نقل و انتقالات زمستانی این فصل که از تاریخ بیستوششم آذر شروع شده و تا بیستوسوم دی ادامه خواهد داشت، شاهد شکسته شدن رکورد نقل و انتقالات بازیکن در تعطیلات نیم فصل باشیم. این درحالی است که سختگیری مدیران فدراسیون و سازمان لیگ برای تسویه حساب باشگاهها با طلبکاران خود نیز بحران را بزرگتر کرده و دیروز به صورت رسمی اعلام شد که ٦باشگاه لیگ برتری اجازه جذب بازیکن را نخواهند داشت. کمیته انضباطی با ارسال نامههای جداگانه به باشگاههای پارسجنوبی جم، تراکتور، نساجی، صنعت نفت، استقلال و پرسپولیس اعلام کرده آنها حق ثبت قرارداد هیچ بازیکن جدیدی را تا زمان پرداخت کامل بدهیهای خود ندارند.
آینده چه میشود؟
باید دید نگاه مدیران فدراسیون فوتبال به ایران در این بحران چه خواهد بود. در شرایطی که شایعه شده مقامات فوتبال از کمیته تعیین وضع فدراسیون و کمیته نقل و انتقالات سازمان لیگ خواستهاند تا جایی که میتوانند جلوی زیاد شدن فسخ یکطرفه قرارداد از سوی بازیکنان و مربیان را بگیرند تا باشگاهها وارد بحران نشوند، منتهی از طرفی دیگر فدراسیون نمیتواند جلوی اجرای درست قانون را هم بگیرد و بازیکنان و مربیان این حق را دارند اگر باشگاهها به تعهدات خود عمل نکردند قرارداد خود را فسخ کند.
منبع:شهروند
انتهای پیام/